Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Progi - woda w środku, skąd?

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie Progi - woda w środku, skąd?

Witam!

Dziś postanowiłem zabezpieczyć antykorozyjnie progi w środku. Z prawej strony powiedzmy było czystko, brak wilgoci i piachu. Natomiast z lewej strony.... pod przednią zaślepką pełno drobnego pyłu, a pod tylną prawie błoto (w dwóch środkowych OK). Powiedzcie mi proszę skąd w ogóle ten pył i wilgoć? Jak progi są połączone z resztą nadwozia? Czy są jakieś kanały po których może spływać do nich woda czy jak.... Z miesiąc temu zdjąłem zaślepkę w nadkolu tylnym, prysnąłem Fluidolu, a jego częsć wyleciała pomiędzy łączeniem błotnika a nadkolem (tam gdzie te elementy są zgrzewane, na wysokości połowy drzwi) - mam nadzieję, że jakoś jasno tłumaczę Auto kiedyś dostało w lewe tylne drzwi, widać też, że ucierpiał próg pod tymi drzwiami (beznadziejnie wyprowadzona w jednym miejscu szpachla) i delikatnie kawałeczek błotnika za nimi. Coś może źle złożone zostało przez "speców" czy fabrycznie to jakieś niedopatrzenie?

Dziękuję za jakąkolwiek podpowiedz
    Ł.
    Ostatnio edytowane przez LukaSS ; 24-08-2013 o 21:34

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wschowa
    Auto
    Alfa 147 1.9 jtd 115km

Domyślnie

Mógł byś napisać, czy te otwory gdzie zabezpieczasz progi są od zewnątrz auta pod spodem czy trzeba w środku demontować tapicerki?

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Kolego, zdejmij sobie tylnie nadkola i sprawdź sobie czy nie masz już przeżartych dziur w miejscu gdzie prób łączy się z nadkolem (jak stoisz przed kołem to wewnątrz po lewej stronie na dole, będziesz tam miał trochę błota). Często tam są wyżarte dziury, ponieważ zbiera się tam błoto z wodą i jeżeli nie jest to czyszczone to zaczyna rdzewieć.
    Przynajmniej u mojego brata tak jest.Wtedy jak masz dziurę to cały syf i błoto które nie zatrzymie się na nadokolu leci do progu.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał kaffel123 Zobacz post
    Mógł byś napisać, czy te otwory gdzie zabezpieczasz progi są od zewnątrz auta pod spodem czy trzeba w środku demontować tapicerki?
    Od zewnątrz (od spodu) wyjmowałem zaślepki. Może też są od wewnątrz ale to wiedzą już mądrzejsi Ja tam jeszcze nie zdążyłem zajrzeć.

Cytat Napisał m4tinez Zobacz post
    Kolego, zdejmij sobie tylnie nadkola i sprawdź sobie czy nie masz już przeżartych dziur w miejscu gdzie prób łączy się z nadkolem (jak stoisz przed kołem to wewnątrz po lewej stronie na dole, będziesz tam miał trochę błota). Często tam są wyżarte dziury, ponieważ zbiera się tam błoto z wodą i jeżeli nie jest to czyszczone to zaczyna rdzewieć.
    Przynajmniej u mojego brata tak jest.Wtedy jak masz dziurę to cały syf i błoto które nie zatrzymie się na nadokolu leci do progu.
    Zdejmowałem już tylne nadkola. Pod nimi ukazał mi się stan niemal fabryczny, pociągnąłem całość Bitexem. Nie było tam mowy o jakiejkolwiek rdzy. Błota w miejscu o którym piszesz było sporo ale pozostałości fabrycznego zabezpieczenia skutecznie uniemożliwiało powstawanie ognisk rudej

Także dalej nie wiem dlaczego mam wilgoć w lewym progu

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Puławy
    Auto
    Była 147 JTD jest 1.6ts 105

Domyślnie

Jeśli chodzi o wodę dostającą się do 147 to muszę powiedzieć że jestem w szoku.Nie wiem od czego to zależy,może wady produkcyjne.Moja 147 ciekłą z przodu rozwiązałem ten problem pianką montażową, wpuszczoną do podłużnicy i progu przez zaślepiony otwór za nadkolem.Ostatnio już po rozbiciu alfy,wycinając kostki tylnych lamp koledze z forum zauważyłem wilgoć(akurat było po deszczu) w okolicy lewej lampy,cała lewa część jest wilgotna pod wygłuszeniem,już nie dociekam skąd to się tam zbiera i do głowy przychodzą mi tylko uszczelki,ewentualnie w miejscu na reling coś przerdzewiało.