Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Nie działą elektryczna szyba tylnia lewa

Jason
    Gość

Domyślnie Nie działą elektryczna szyba tylnia lewa

Witam wszystkich forumowiczów. Proszę o pomoc, problem występuje taki jak napisałem w temacie. W Alfie Romeo 156 2005 1.8 TS SW nie da rady opuścić tylnej lewej szyby. W swoim zakresie sprawdziłem bezpieczniki pod kierownicą (wszystkie ok). Dodam jeszcze, że na drzwiach kierowcy na panelu sterowania wszystkimi elektrycznymi szybami są podświetlone jedynie trzy szyby lewy przód, prawy przód, prawy tył. Lewy tył nie świeci się wcale. I to samo na lewych tylnich drzwiach jeśli siedzimy z tyłu auta. Co możecie mi poradzić?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Wyjmij panel sterujący i sprawdź wtyczkę i przycisk od tej szyby. Jeśli jest tam przerwa w układzie lub inne uszkodzenie to nie masz obwodu i stąd problem. Nalepiej podmień wtyczkę z innym przyciskiem i będziesz wiedział czy jest prąd we wtyczce.

Jason
    Gość

Domyślnie

Żeby dostać się do panelu trzeba zdjąć cały boczek? Czy jak to zrobić?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 156 1.9 8v JTD

Domyślnie

nie trzeba zdjąć boczka-wyjmuj zaślepkę która jest na dnie wgłebienia do zamykania drzwi na panelu i pod nią sa dwie śrubki. Wykręć, wyciągnij panel i masz dostęp do wtyczek pod spodem

Jason
    Gość

Domyślnie

Udało mi się dostać do wtyczek od sterowania szybami. Wszystkie były wpięte. Wypiąłem tą odpowiedzialną za lewą tylną szybę, a w jej miejsce wpiąłem tą od prawej tylnej i pasowało, szyba zadziałała i odtąd prawą tylną którą obsługiwało się lewym przyciskiem na panelu kontrolnym (wcześniej ten przycisk nie działał i nie palił się kolor). Niestety wtyczki od lewej tylnej nie sprawdziłem bo w żadne inne miejsce nie pasuje (ani na przód ani na tył). Co teraz proponujecie?

Jason
    Gość

Domyślnie

moglibyście mi powiedzieć ile amperów i w którym miejscu znajduje się bezpiecznik od lewych tylnych szyb. Chciałbym zobaczyć czy mam tak jak powinno być.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 156 1.9 8v JTD

Domyślnie

w schowku po lewej stronie kierownicy, górny rząd trzeci od lewej - to bezpiecznik 20A. Najlepiej ściągnij sobie instrukcję do Alfy.

Jason
    Gość

Domyślnie

naprawione to był jednak bezpiecznik. bajeczka wszystko działa

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 156 1.9 8v JTD

Domyślnie

no i git-pamietaj ze bezpiecznik pada gdy jest za duze obciążenie np: umierający silnik, suche prowadnice, słabe połączenia na przewodach (wtyczkach)