[147]

Mateoo92

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 Ti 1.9 JTDm 150 KM
[147] Audio dla początkującego zaraz po zakupie Alfy

Witam Wszystkich
Mam pytanie głównie do użytkownika Proxim@ar gdyż chyba najlepiej zna się na rzeczy:
Kolego szukam nagłośnienia do swojej alfy ( zdj dostępne w dziale "Tu się Witamy")
nie szukam jakiegoś super audio, warunek jest właściwie jeden : ma głośno grać i oddawać głębie dźwięku
Plany : naczytałem się o głośnikach hertz , podobno są wystarczające
głośniki były by na przód + wygłuszenie taśmą dekarską (ewentualnie może polecisz inne rozwiązanie , ile bym jej potrzebował);
głośniki na tył chyba nie potrzebne bo fabryczne nie są najgorsze chyba że się mylę;
radio : tu dylemat , chciałbym aby działało sterowanie z kierownicy , ewentualnie nawet bez wymiany , nie znam się jak polecisz tak będzie ;
tuba była by jakaś używka może jakieę modele ??? nie musi mocno bębnić , aby było troszkę ewentualnie z tyłu czuć po plecach;
wzmacniacz : jak wyżej , nie znam się kompletnie , mile była by widziana możliwość ewentualnej rozbudowy tj. podłączyć tylne głośniki do niego;
Jaki zestaw mógłbyś mi zaproponować aby był w rozsądnej cenie i miał wyżej wymienione parametry, by wszystko fajnie ze sobą współpracowało ( nie kupowałbym od razu całego zestawu lecz po częściach)
czekam na propozycje :-)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Pierwsze co zrób to wygłusz przednie drzwi, taśma dekarska z tego co się naczytałem lubi spływać jak jest gorąco. Polecam Ci zakupić maty STP silver. U siebie tak zrobiłem i wyszło ok 250-300zł za maty (przednie drzwi)

Najlepiej podaj budżet jakim dysponujesz bo tak to nikt Ci nie doradzi dobrze :)

budżet raczej nie gra roli , chciałbym aby to jakoś grało, nie chcę najdroższego sprzętu markowego ale tez nie taki badziew , jestem otwarty na propozycje , wolabym by wyszło w miarę tanio ;-)

To zacznij od wytłumienia potem zakup sobie radio np Alpine seria CDA 9855,9853, 9835,9833 albo 9812 , pioneer 88rs II są to radia, które grają konkretnie i posiadają multum opcji. Głośniki z przodu może Morel Tempo 6, Audio System MX165 plus, Hertz HSK.

Jakoś grać to może sprzęt za 200 i 2000, wszystko zależy od punktu odniesienia. Doprecyzuj trochę bardziej wymagania.

Tak jak pisałem , ma być głębia dzwięku, głośno i bas troszke po plecach , bez zadnych szumów, stukot membrany od tuby itp ma być czysty głębkoi dzwięk . Cena nwm myślę ze do 700 wolałbym jak najtaniej ale nie zadne badziewie jak trzeba placic to zaplace ale bez przesady , na żadne CA konkursy jeźdźic nie zamierzam aby wydawać powyżej tysiaka

Budzet nie gra roli
Ok700
Nie 1000

To jak w.koncu ?

Do 700 to radio mozna kupic srednie i tyle
Adapter do kierownicy pewnie ok 200
Glosniki nawet wspomniane hertz to pewnie cos kolo 400

Wygluszenie - nie wiem

A tu jeszcze tuba - cos ja powinna wspomoc.raczej wiec znowu kasa

Ostatnia edycja:
nie no. cały zestaw peiying albo dibeisi i będzie za 700zł. ale z dźwiękiem to nie będzie miało nic wspólnego...

nie zamierzam wsadzac tak drogiego audio , radio przeciez juz za 300 kupi w miare okej suba mozna samemu zrobic itd ... nie rozumiem ludzi wkladajacych 2k w samo audio...

to po co te pytania, jeśli kolega chce sam suba robić?

a jeśli oczekuje się wysokiej jakości dźwięku, te 2000 zł to będzie za mało...

Witam Wszystkich
Mam pytanie głównie do użytkownika Proxim@ar gdyż chyba najlepiej zna się na rzeczy:
Kolego szukam nagłośnienia do swojej alfy ( zdj dostępne w dziale "Tu się Witamy")
nie szukam jakiegoś super audio, warunek jest właściwie jeden : ma głośno grać i oddawać głębie dźwięku
Plany : naczytałem się o głośnikach hertz , podobno są wystarczające
głośniki były by na przód + wygłuszenie taśmą dekarską (ewentualnie może polecisz inne rozwiązanie , ile bym jej potrzebował);
głośniki na tył chyba nie potrzebne bo fabryczne nie są najgorsze chyba że się mylę;
radio : tu dylemat , chciałbym aby działało sterowanie z kierownicy , ewentualnie nawet bez wymiany , nie znam się jak polecisz tak będzie ;
tuba była by jakaś używka może jakieę modele ??? nie musi mocno bębnić , aby było troszkę ewentualnie z tyłu czuć po plecach;
wzmacniacz : jak wyżej , nie znam się kompletnie , mile była by widziana możliwość ewentualnej rozbudowy tj. podłączyć tylne głośniki do niego;
Jaki zestaw mógłbyś mi zaproponować aby był w rozsądnej cenie i miał wyżej wymienione parametry, by wszystko fajnie ze sobą współpracowało ( nie kupowałbym od razu całego zestawu lecz po częściach)
czekam na propozycje :-)
Pozdrawiam
W sumie wszystko dobrze sobie zaplanowałeś. Ja na początek wymieniłbym radio, głośniki z przodu i wytłumił drzwi. Może być taśma dekarska, na pewno wyjdzie taniej.
Za dobre maty (Dynamat) musiałbyś zapłacić ok. 100zł za wytłumienie pary drzwi. Zacznijmy od głośników. Ja proponuję coś takiego:
http://www.centrumaudio.pl/pl/p/Audio-System-MX-165-PLUS/2610 W cenie 449zł z dystansami MDF, które do 147 będą potrzebne. Wiem, że cena nie jest niska, ale te głośniki grają pięknie - jest wszystko co ma być w muzyce. Jeśli ma być taniej to, tak jak wspomniałeś Hertz model DSK165. Będzie kosztował w granicach 240zł również z dystansami. To jest zestaw, który spodoba się każdemu, aczkolwiek do MX165 brakuje mu dużo.
Radio doradzę jak powiesz mi czy musi mieć napęd CD czy wystarczy USB?
Wzmacniacz 4-kanałowy polecam ten:
http://www.centrumaudio.pl/pl/p/Audion-PA-8040/18 - cena 259zł ... i proszę się nie śmiać, bo ten wzmacniacz to niedoceniona perełka w tym przedziale cenowym. Naprawdę polecam. Natomiast jeśli koniecznie chcesz mieć coś "firmowego" to najlepszym wyborem będzie Crunch:
http://www.centrumaudio.pl/pl/p/Crunch-GPX-1000.4/2573 - cena 270zł

Ostatnia edycja:
bo nie jestem jakimś fanatykiem by wydawać taką forse na głośniki do auta .... to ma tylko jakoś lepiej grać niz fabryka a nie od razu estrada w samochodzie ....

No a wspomniana glebia dzwieku itp?

Trzeba bylo od razu napisac:
Chce radio i glosniki i takie tam :)
I odpuscic.szukanie glebi itd

Amortyzatory
Powrót