• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

wymiary skrzyni do Lanzar max pro 124

Auto
AR 159 1.9 JTDm i Megane II 1.6 16v LPG
Siemka!
Mam zamiar kupić Lanzara max pro 124, ale nie wiem jakie wymiary skrzyni powinny być, czytałem już o tych programach do liczenia ale nie ogarniam tego :/, mógł by mi ktoś pomóc? albo chociaż podać litraż netto? to już bym sobie sam rozplanował wymiary, a i jeszcze ta szczelina ma być 4.8cm? jej powierzchnia wlicza się w kubaturę skrzyni?
Z góry dzięki!
Skrzynia szczelinowa bez wygłuszenia?

Kolega najpierw powiedz na jakim bassie Ci zależy, czy chcesz po prostu łupać na mieście, czy oczekujesz czegoś bardziej ambitnego ( przede wszystkim jaką chcesz mieć skrzynie zamkniętą, bass reflex czy band pass) A tak poza tematem o gustach się nie dyskutuje ale ja osobiście Lanzara bym nie kupił :)

nie jestem audiofilem więc w skrócie chcę miec fajny basik i żeby mnie było słychać, a no i nie dużym nakładem kosztów z tąd Lanzar znajomy ma mi go załatwić za 250zł, a podobno do tej ceny nic lepszego nie ma, po starej 156 zostało mi skrzynia MAC Audio 240rms i chcę coś więcej, a skrzynia bass reflex :)

Z lanzarem będziesz na pewno głośny, co do fajnego bassu bym polemizował :P ( ale każdy lubi co innego ) Pamiętaj tylko ze te jego 800w rms i spl-owe zapędy możesz wsadzić głęboko pod dywan :) Co do tego że w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego też się nie zgodzę, chyba że chodzi o głośniki nowe wtedy faktycznie ciężko celować w coś sensowniejszego. No i skrzynia z bass reflexem będzie wyciągała bass wiec coś w stylu amerykańskich rytmów bądź hh ewentualnie manieczki :D jak najbardziej, coś bardziej z polotem zdecydowanie nie. Co do litrażu to jutro postaram się coś pomoć CI w tym kierunku, ale spróbuj poszukać również na stronie producenta. Czym ma być to napędzane ?

co do oszukania to jest na allegro najtaniej za 249zł + przesyłka, ja mam to mieć za 250zł więc nie wiem o co chodzi ;), używanych wcale nie ma wielu, a blisko to już wcale, napędzać by to miało Lanzar VBP231 docelowo, ale próby były by na Magnat The Rock 400, xD bo takowy mi się wala i jak się spali to trudno, ale nie będę głośno męczył. Co do RMS wiem że to 800 to bajka ale niech ma to 400-500 to już będzie dużo lepiej niż 240 :D
Skrzynia gdzieś czytałem że 59l ale do max 12 a to max pro 124 więc nie wiem czy inny litraż.
A jeszcze co do kabli? Bardzo grube czy jakie? No i jak się sprawdzają te "emulatory" do oryginalnego radia.

Wzmacniacz Lanzar jakiś fenomenalny nie jest ale na pewno lepszy od tego Magnata :) co do używek to głośniki Emphaser np. biją na głowę te lanzary. Co do kabli jeśli ma być to tańszy kabel ( a tak podejrzewam ) :) czyli nie cały miedziany to minimum 20mm + kabel masowy też nie jakieś wióry bo będzie odłączało Ci wzmacniacz. Nie daj się naciągnąć na niską cenę marketowych kabli firmy autotek bo one bardziej nadają się do kosza na śmieci niż samochodu :) CO do wymiarów skrzyni jeśli ma to być bass reflex to moim zdaniem wymiary powinny być w takim przedziale wysokość 42-50cm szerokość 25-30 w zależności czy ma być to skrzynia wyprofilowana pod siedzenie czy bryła długość między 42-50cm otwór bass reflex ok 15cm (koło). Jeśli chcesz mam skrzynię z głośnika jbl 1214br która jak najbardziej nadaje się pod taki zestaw. Emulator do radia fabrycznego daje ci tylko funkcję podpięcia wzmaka ale bass jest trochę tępy ( bynajmniej jak na moje ucho ) ale nie ma co narzekac jeśli nie jesteś zbyt wymagający na pewno ci to wystarczy :) i nię będziesz miał możliwości oddzielnego sterowania subem, chyba że masz specjalnie pokrętło do wzmacniacza. Tylko w alfie będziesz musiał poprowadzić kabel z głośnika najlepiej z tylnych drzwi bo w bagażniku takiego nie znajdziesz, chyab że masz jakiś rozbudowany standardowy system audio i takowy posiadasz. Ja osobiście obecnie mam skrzynkę zamkniętą jl audio 12w3v3-4 w pod wzmacniaczem audio system twister f2-500 i bass jest piękny i głęboki :) ale to już trochę inny przedział cenowy.

no na pewno, ja nie potrzebuje jakiegoś profesjonalnego sprzętu i nie chciał bym wydać zbyt wiele, na początku miałem taki plan ale za bardzo się rozkręciłem z kręceniem mocy i nie chce żeby auto wyszło mnie cena + 1/3 ceny auta na graty bo nikt mi tego nie odda :). Myślałem nawet nad czymś tańszym bo jednak 700 praktycznie musze mieć, a chciałem zmieścić się w 500, no ale cóż :)

Pamiętaj, że moc to nie wszystko lepiej mniej a czysto niż dużo a łupiąco :) niestety ale za porządny zestaw trzeba również odpowiednio zapłacić, chyba że wszystko składasz powoli, wtedy może trafi się jakaś okazja

Amortyzatory
Powrót