Bose

• Autor wątku Autor wątku Qki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Qki

Nowy
Auto
AR 156 2.4 JTD 20V
Witam!

Mam pytanie co do systemu bose w mojej Alfie. Dzisiaj zaciekawił mnie subwoofer umieszczony w półce za tylnymi siedzeniami. Sa tam dwie maskownice: prawa dmucha i podskakuje aż miło, pod nią w bagazniku widać kratkę = jest głośnik (no bo i gra ostro). lewa: jest maskownica ale w porównaniu do prawego to "nic" tam nie gra.. Czy jest to subwoofer złożony z jednego głośnika bass reflex (prawy) a lewy jest zamknięty przez to ma mniejsze wychylenia i praktycznie nie gra, czy po prostu jest maskownica żeby było coś z lewej i prawej? Może mam spalony głośnik w lewej stronie.. :/

Witam!

Mam pytanie co do systemu bose w mojej Alfie. Dzisiaj zaciekawił mnie subwoofer umieszczony w półce za tylnymi siedzeniami. Sa tam dwie maskownice: prawa dmucha i podskakuje aż miło, pod nią w bagazniku widać kratkę = jest głośnik (no bo i gra ostro). lewa: jest maskownica ale w porównaniu do prawego to "nic" tam nie gra.. Czy jest to subwoofer złożony z jednego głośnika bass reflex (prawy) a lewy jest zamknięty przez to ma mniejsze wychylenia i praktycznie nie gra, czy po prostu jest maskownica żeby było coś z lewej i prawej? Może mam spalony głośnik w lewej stronie.. :/

Cze , ja w swojej 156 SW mam tylko jeden subwoofer po lewej stronie w bagażniku oczywiście i ten gra

Ja mam w półce niby dwa głośniki niskotonowe i zastanawia mnie czy to tak ma być że w sumie tylko jeden gra..

Ja mam w półce niby dwa głośniki niskotonowe i zastanawia mnie czy to tak ma być że w sumie tylko jeden gra..
Co mogę dodać ze w przednich drzwiach(przy klamce) gdzie mieści się napis Bose u mnie były atrapy zawsze mnie ciekawiło dlaczego stamtąd nie wydaje się żaden dźwięk:confused: dopiero po rozbiórce ojasnialem .

Nie no ja mam tam tweetery z napisem BOSE i "tłiczą" na prawdę bo widać różnicę jak je się zatka ręką bądź przyłoży ucho :D

Nie no ja mam tam tweetery z napisem BOSE i "tłiczą" na prawdę bo widać różnicę jak je się zatka ręką bądź przyłoży ucho :D
U mnie te Tweetery siedziały w dolnych głośnikach tzn w tej wersji Alf :cool:

ja takze mam przy klamkach i se gwizdaja, prewde mowiac dziwne te alfy bo co egzemplarz to inaczej, u znajomego tez zaslepki, u dziewczyny przy glosnikach.

Ducrider mam pytanko czy rozbierałeś swojego sub'a? konkretnie miałbym prośbę żebyś zrobił foto jak wygląda jak jest zamocowany, ksztalt pokrywy i foto kabla którym doprowadzony jest sygnał. Generalnie dokumentacje fotograficzną:) o ile to mozliwe of course. Chciałbym jakis basik wrzucić do mojej Belli ale taki w miarę dyskretny:) czyli coś "na kszałt oryginału. pozdrawiam i z gory dziekuje

Też był bym wdzięczny za takie fotki, a co do twiterów (przy klamkach)to w bose są puste, jest tylko logo bose. Siedzą w głośnikach na dole drzwi.

Też był bym wdzięczny za takie fotki, a co do twiterów (przy klamkach)to w bose są puste, jest tylko logo bose. Siedzą w głośnikach na dole drzwi.

Nie we wszystkich systemach Bose ale w mojej wersji bylo wlasnie tak ,gwizdały mi na obuwie:D ale przeniosłem je tam gdzie wg mnie lepiej mi odpowiadają

A odpowie mi ktoś w końcu, kto ma Bosa z subwooferem w półce i czy u niego grają dwa głośniki w półce czy jeden?

mam tylko jednego woofera w skrzynce, 2 strona to maskownica, ale doczytalem ze tak ma byc, typowy bassjeb. czyli zastepuje tuby itp.

jazzu mylisz sie co do twiterow przy klamkach nawet fajnie dzialaja i kabelki maja, zrobie specjalnie zdjecia dla Ciebie jak tylko boczki sciagne bo bywa ze po wymianie szyby tylko one u mnie piskaja

A odpowie mi ktoś w końcu, kto ma Bosa z subwooferem w półce i czy u niego grają dwa głośniki w półce czy jeden?

głośnik jest tylko jeden. Druga siateczka to tylko atrapa żeby było symetrycznie i nie ma możliwości założyć takiego drugiego . Inny jest głośnik w sedanie a inny w SW. W kombi jest w obudowie z otworem BR. W sedanie głośnik bardzo płaski o specyficznej konstrukcji membrany i cewki.

Oba niestety grają o Bos(ż)e....., do niczego.

Śmiem twierdzić że w sedanach po założeniu głośników 6x9cala w półkę zamiast tego wynalazku będzie zdecydowanie lepiej. Oczywiście pozbywamy się też głośników z tylnych drzwi.

Bose gra ładnie - albo wystarczająco do średniej głośności, jak damy więcej "czadu" to niestety ale najpierw wymięka subwoofer. Stąd zacząłem o nim temat, szkoda że nie można zamontować drugiego pod maskownicę bo na pewno poprawiło by to znacznie sytuację - oczywiście dodając jeszcze wzmacniacz oddzielny na oba. Jak nie da rady tam dołożyć żeby było wyglądem oryginalnie to nic nie będę kombinował..

Ducrider mam pytanko czy rozbierałeś swojego sub'a? konkretnie miałbym prośbę żebyś zrobił foto jak wygląda jak jest zamocowany, ksztalt pokrywy i foto kabla którym doprowadzony jest sygnał. Generalnie dokumentacje fotograficzną:) o ile to mozliwe of course. Chciałbym jakis basik wrzucić do mojej Belli ale taki w miarę dyskretny:) czyli coś "na kszałt oryginału. pozdrawiam i z gory dziekuje

fotki

A ja tak sobie pomyślałem, że chyba jednak bardzo łatwo i szybko można by było zrobić drugi subwoofer do mojej wersji. Tz. jest wzmacniacz i głośnik w półce - więc jest źródło dźwięku i zasilanie. Wyprowadzając dwa kable do aktywnego subwoofera w skrzyni mamy zdublowany i mocniejszy bas, dobrze mówię? Czy więcej kombinacji trzeba?

Nie chcę bałaganić więc podpinam się pod stary wątek bo tytuł będzie kompatybilny.
Mam problem ze wzmacniaczem Bose – mianowicie problem jest z zasilaniem wewnątrz wzmacniacza. Obawia się to tym, że wzmacniacz po prostu nie działa a co za tym idzie głośniki nie grają. Po włączeniu radia przekaźnik we wzmacniaczu na pewno załącza się. Przelutowałem już prostopadła do głównej płytke ze ścieżkami zasilającymi pomogło ale nie wiele – dalej raz pracuje raz nie. Jak wiemy system BOSE montowany był w wielu markach - i teraz moje pytanie: czy wzmacniacz będzie pasował przykładowo z opla omegi B lub z audi a6/a4? Zarówno wtyk jak i cała reszt wygląda tak samo nie wiem natomiast jak z wyprowadzeniami pinów. Może ktoś z was miał podobny problem i/lub wymieniał wzmacniacz.

Qki ten wzmacniacz bosa został skonstruowany tylko pod ten mały głośnik. Jak dodasz 2 głosnik to spalisz wzmacniacz najprawdopodobniej. Jak masz troszke $$$ to podjedz do jakiejś firmy moze ci cos zmontują ale licz sie z kosztami jakiegos 1000 zł za wzmacniacz przetwornik i obudowe. Szału nie będzie ale zawsze będzie lepiej :). Sam zastanawiam sie nad 156 SW z audio bosa ale widze ze ten su jest słaby :(

Proboszcz myśle ze to powinno być to samo bo wkońcu to jest masówka i bez sensu było by im było to przerabiac pod kazde auto

Amortyzatory
Powrót