• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] glosniki

• Autor wątku Autor wątku moreeek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Standardowo w środku i na zewnątrz zakrywając otwory. Dodatkowo wywaliłem plastikowe kosze głośników a w ich miejsce porządne dystanse. Nie to, że nie miało to sensu ale dopiero zastosowanie dobrej jednostki, która to napędzała dopełniło dobrą akustykę w aucie. Każdy element układanki się liczy.
,,@
Wyslane z Lumia 925 Tapatalk

Koledzy, potrzebuje jakiś głośników do 156SW na przód. Od razu zaznaczam że nie będę wygłuszał drzwi i nic przerabiał. Niestety nie mam na to czasu a i pogoda nie zachęca na dłubanie przy aucie.
Potrzebuje wymienić w miarę na szybko przednie głośniki. Niestety jeden chyba dokonał swojego żywota. Zaczął trzeszczeć nawet przy cichym słuchaniu. Membrana niby cała ale jak się ją delikatnie porusza to wyraźnie ociera coś w środku. Dlatego też wymienił bym obydwa na coś lepszego niż fabryczne papierowe. Ale bez szaleństw.

Co byście polecili w miarę niedrogiego, co będzie pasowało w miejsce fabrycznych bez żadnych przeróbek? Nie muszą być to hi-endy. Jak będą ciut lepsze od fabrycznych papierowych to będzie super. Najważniejsze żeby były plug&play. Radyjko mam Pioneer DEH-1500UB

Średnice masz 165mm [emoji6]
Ja miesiąc temu montowałem Hertze DSK i pasują P&P. Pod samym radiem ( Alpine ) grają sporo lepiej od oryginałów ale przydał by sie do tego wzmak [emoji6]
Po pierwszym uruchomieniu denerwowała trochę góra w wysokotonowcach ale po odpowiednich ustawieniach w radiu jest elegancko [emoji3]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czy ktoś z posiadaczy 156 przed FL posiada z przodu Morel Tempo 6?
Czy potrzeba dystansów dla wooferów pod montaż ww. głośników?
Znalazłem jedynie info, że tweetery wchodzą w miejsce fabrycznych.

Pozdrawiam

Ja mam w FL ale to to samo jeżeli chodzi o montaż głośników w aucie- tak mi się zdaje
To tak:
1. Woofery wchodzą idealnie, żadne dystanse nie są potrzebne
2. Twetery wchodzą w miejsce fabryczne, ale trzeba otwór nieco powiększyć- całe wgłębienie to musi być dziura, najlepiej to zrobić tak żeby wchodził z lekkim oporem, a potem dokleić od środka silikonem

Wiec potwierdzam, przymierzylem woofer i pasuje. Tweeter pewnie tez. Jesli chodzi o fabryczne głośniki, to w prawym wooferze oprocz zwyklego plus minus jest dodatkowe połączenie, co to: uploadfromtaptalk1457295172567.jpg (z lewej)

Wysłane z mojego Xperia Z przy użyciu Tapatalka

Podłączę się do tematu ponieważ jestem przed zakupem głośników ...AR 156 itd 1.9 2000r .....średnica 165wejdzie ?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

165 jest w kazdej 156. Przod i tyl.

Wysłane z mojego Xperia Z przy użyciu Tapatalka

Wstyd pytać, bo niby znam odpowiedź ale może ktoś potwierdzi:

Pytanko do bardziej doświadczonych:
W radiu mam wyjście Chinch o nazwie "REAR OUT", instrukcja radia mówi że to od tylnych głośników lub subwoofera.
Czy mogę zastosować te chinche podłączone do wzmaka, który ma zasilać przednie głośniki?

Czyli: Radio (chinche) idzie sygnał do wzmaka (channel 1), i tym samym do tego samego wzmaka podłączone są przednie głośniki.
Pytanie tylko czy te REAR out wyjście da radę "użyć" jako sygnał do frontowych głośników.
IMG_20160307_125133.jpg

Ostatnia edycja:
Planuje wymianę głośników, seryjne tragedia jeden już przestał działać wiec czas na zmianę, a przy okazji wygłuszenie drzwi podobno poprawia to znacząco jakość dźwięku.
W samochodzie mam seryjne radio i raczej chciałbym je zostawić, a wymienić jedynie głośniki podpinając je po radio, przynajmniej chwilowo bez wzmacniacza,
Myślałem o tym zestawie Helix B62C na przód oraz B6X na tył czytałem recenzje i ludzie je chwalą, ale nie znalazłem jak to hula na seryjnym radiu. Co o tym sądzicie ? zadziała to wg. pod takim radiem i bez wzmacniacza ? zauważę różnice w dźwięku? ma ktoś może takie połączanie? i czy nie będzie gorzej jak w seryjnym zestawie?
Dodam, że nie jestem jakimś audiofilem po prostu chciałbym uzyskać lepszy efekt z tym co jest w oryginale...
Albo jeżeli możecie to podajcie jakąś propozycje innych głośników cały interes chciałbym zamknąć w -/+ 500zł

Ostatnia edycja:
Może już było ale nie zalazłem. Jakie najgłębsze głośniki wchodza w drzwi 156tki bez stosowania dystansów i przeróbek?

Podstawy car audio się kłaniają :)
Po co Ci głośniki z tyłu? Robią w aucie tylko nie potrzebne zamieszanie.;
Zamiast kupowania ich zainwestuj w maty butylowe i jazda z przednimi drzwiami. Tył całkiem wyrzucić. Do tego w tym budżecie Helixy pod samo radio się nadadzą.
Ale uwierz na słowo, że bez wytłumienia drzwi to i głośniki za 1000 zł Ci nie zagrają.
Głośnik potrzebuje komory, żeby grał.

Pytanie, czy te fabryczne glosniczki wysokotonowe wklamkach mozna wymienic na jakies inne, czy to jest na stale zabudowane i w gre wchodzi konkretna demolka czy cos tylko po wymiarze? Od razu pisze ze nie zalerzy mi na jakims mega efekcie, seria mi wystarczy. teraz tak kupic cos czy kupic cale elementy i wymienic?

Mozesz spokojnie wymienic na nowe

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

Hertz DT 16 wchodzą jak fabryczne głośniki- czyli 32 mm wchodzi git, a jak chcesz cos większego to bez strasznych przeróbek można iść do 65mm
20160305091106[1].jpg
20160305091012[1].jpg

Witam wszystkich.
Ja mam takie pytanie, szukałem, czytałem o seryjnych głośnikach, o Bose w 156 i nie mogę dojść do tego co u mnie jest. Głośników jest 6, 4 w drzwiach, 2 w tylnej półce. Na drzwiach przednich wstawki "Bose" ale nie mam subwoofera w bagażniku. Za to co dziwnego to mam wzmacniacz (tutaj pytanie gdzie on jest? Radio bez podpięcia kabla od niego nie gra, poza tym słychać "włączanie/wyłączanie"), to seryjne bose z wyciągniętym subwooferem? :)

Amortyzatory
Powrót