• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wzmacniacz w trybie "Protect"

GrzegorzG

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 FL '05
Panowie,
Mam wzmacniacz Caliber CA 450, Sub oraz głosniki HERTZ. Od dwóch dni mam problem z poprawnym działaniem wzmacniacza, po uruchomieniu radia wzmak automatycznie przechodzi w tryb protect i działają tylko głosniki z tyłu - nie podłączone do niego.
Co robić ? Gdzie szukać przyczyny ? Jakie kroki podejmować aby wyeliminować pierdółkę ?
Wzmacniacz nie był katowany, przegrzewany etc. zaparkowałem w garażu i na drugi dzień już nie działał.
Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam

Mam dwa we wzmaku 25 i chyba 35(?) sprawdzilem nie są przepalone. Czy jeszcze jakieś powinienem sprawdzić ? Samochód jest niedawno przeze mnie nabyty więc nie bardzo sie na tym znam :) jest jeszcze kabel idący od akumulatora z takim złączem zakręcanym. (Jutro dam zdjęcie)
Jeszcze tylko powiem że głośniki przy głośności na radiu "3" włączały sie na 1sek i potem juz wyłączały.

Odepnij kable głośnikowe od wzmacniacza, jak zadziała to głośniki-kable robią zwarcie. Jak dalej będzie protect się świecił, uwalony wzmak.

Zwarcie, przeciążenie, ewentualnie uszkodzony wzmacniacz (mniej prawdopodobne, bo protect to właśnie zabezpieczenie przeciw tym wczesniejszym)

Sprawdziłem według najszybszego zalecenia czyli odpięcie głośników i pozostawienie samego zasilania. Efekt - Protect. Zaopatrzyłem się już w nieco lepszy sprzęt Pioneer GM-A6604 i śmiga super. Tamten pewnie poleci do kosza.
Dziękuję panowie za pomoc i sugestie.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót