[MENTION=42513]jerry46[/MENTION] nie zaprzątaj sobie głowy tymi 2ohm. Spokojnie można wkładać w to miejsce normalne głośniki 4ohm i będzie OK. To co jest naprawdę ważne to skuteczność. I tutaj dochodzimy do kluczowych pytań:
1 - czy chcesz montować fabryczne DSP?
2 - czy chcesz montować wzmacniacz inny
3 - czy tylko chcesz zmienić głośniki na lepsze nie ruszając reszty zestawu
IMO:
1. jeśli tak, to sporo poprawi dźwięk, ale w drugim etapie proponuję zmienić głośniki na lepsze (lepsze od tych z DSP)
2. jeśli tak, to możesz nie przejmować się skutecznością tylko wybrać te dobrze grające w dobrej cenie
3. najtańsza opcja, ale tutaj koniecznie dobierz głośniki z wysoką skutecznością, czyli gdzieś od 91dB w górę
Wszystko zależy od budżetu, wiadomo. I od skali porównawczej... jednemu coś zagra super, a inny stwierdzi że to chłam. Naprawdę przyjemnie grające głośniki można już wyrwać za kilka stówek za komplet (czyli 2 midbasy + 2 tweetery + zwrotnice). Pytaj w sklepach na sieci, bywają takie, gdzie koleś obniży Ci cenę na dzień dobry (ja ostatnio zacząłem wypytywać o szczegóły i gość obniżył mi cenę z 800 na 650zł na zestaw który finalnie wziąłem).
Pamiętaj, że skuteczność głośnika to skala logarytmiczna, czyli różnica o 3dB to mniej więcej 2x głośniej. Dlatego pomiędzy 88dB, a 91dB jest przepaść. Jako że głośniki 4ohm grają upraszczając nieco "ciszej" niż 2ohm (biorą mniej prądu z wzmaka) to tym bardziej to ważne. Za to mniej obciążają sprzęt
Te co pokazałeś na aukcji wyglądają na 4ohm. 2ohm są chyba tylko od DSP. Pisałeś coś, że podmienione głośniki grały gorzej - gorzej w sensie jakości, czy może ciszej? Bo to drugie jest bardziej prawdopodobne.
Pamiętaj, że producenci samochodów mają na karku księgowych. Ta ekipa razem z inżynierami nie jest aż taka głupia. Dlatego wymyślili to sobie tak: damy tańszy/słabszy wzmacniacz i bardziej skuteczne głośniki (kosztują tyle samo co mniej skuteczne) i będzie ten sam efekt. Ori głośniki w autach mają wysoką skuteczność, dlatego trudno bez wzmacniacza poprawić dźwięk - co nie znaczy że się nie da

Trzeba tylko dłużej szukać. Proponuję głośniki 92-93dB, od biedy 90-91 ale to już będzie ciszej.