Alfa 166 z DSP - Instalacja głośników a tylnej półce

Auto
Alfa 166 3.0 V6 FL, Alfa 156 JTS
Witam,

Wiem było wiele wątków na ten temat, ale mimo to nie mam jasnej odpowiedzi jak/czy mogę zamontować oryginalne głośniki basowe do DSP w mojej 166.
Mam DSP (jest procesor HAES, opcje DSP w ICSie) i brak glośników w półce (nie wiem dlaczego).
Jak zaglądam do tych miejsc na głośniki to widzę doprowadzone przewody z żółtą wtyczką, ale:
- nie bardzo wierzę, że wejdzie tam głośnik (musiałby być bardzo płaski), bo poniżej jest blacha z otworami
- jak patrzę na zdjęcia takiego głośnika to pojęcia nie mam do czego go przykręcić

Prosiłbym Was o jakąś podpowiedź, schemat, zdjęcie.
Jak to powinno wyglądać?

Dołączyłem zdjęcia z dołu (od bagażnika) i z góry.
20200101_192258.jpg
20200101_192557.jpg

Ostatnia edycja:
Mam już głośniki basowe i próbnie podłączyłem je.
Grają, ale bardzo cicho. Spodziewałem się, że zrobią to co głośnik basowy w AR 156, który był taki głośny, że furkotała mi tylna półka.
Natomiast tutaj są jakby lekkim dopełnieniem pozostałych głośników i raczej nie ma mowy żeby łomotały po głowie pasażerom z tylnej kanapy (na co skarżyli się inni posiadacze DSP).

Prosiłbym koleżanki/kolegów, którzy na prawdę mają DSP o informację czy tak to powinno wyglądać.

Zainstalowałem głośniki i sam sobie odpowiem na swoje pytania.
Grają ciszej niż analogiczny głośnik w zestawie Bose z AR 156, gdzie dokładnie słychać bas z tyłu auta.
Efekt jednak zdecydowanie lepszy - jest bas, ale mniej agresywny, nie wali po głowie i przestrzenność znacznie lepsza.

Jestem zadowolony. Trochę męki było z demontażem / montażem, ale warto.

Aktualizacja mojej przygody z DSP.
Po jakimś czasie używania tego zestawu stwierdziłem, że:
- soprany są niewyraźne i zbyt ciche
- bas jest twardy i nieprzyjemny

Po analizie głośników i samego DSP zrobiliśmy modyfikację:
- wymiana tweeterów
- podpięcie oryginalnych basów pod dodatkowy wzmacniacz wyprowadzony z wyjścia DSP

Efekt: mimo niewielkich zmian to jest w ogóle inna jakość. Rewelacja.

Co dokładnie zrobiliśmy z basami?
Wycięliśmy górne pasmo, na którym grały nieprzyjemnie twardo i podbiliśmy moc na dole (poniżej 80 Hz) dodatkowym wzmacniaczem.
Bas jest bardzo niski i miękki.

Pozostał jeden problem: średniotonowe mają dół wycięty przez DSP choć potrafiłyby zejść niżej. Na razie to zostawiam.

jak zamontowałeś głosniki? dałbyś foto? ja tez zaczynam przygode z podłączeniem, mam wzmak Crunch GPX 2200.1D, ktory napędzał mi Ground Zero GZRW 30XSPL i chciałbym podpiac do niego ale chyba zakres częstotliwośc ima za niski a ori głosniki grają większym zakresem?

Po analizie głośników i samego DSP zrobiliśmy modyfikację:
- wymiana tweeterów
- podpięcie oryginalnych basów pod dodatkowy wzmacniacz wyprowadzony z wyjścia DSP

Mógłbyc coś wiecej napisać, jakich tweeterów użyłes i jaki wzmak do tych basowych podpiąłeś ? Tez bym coś zmienił bo jakbym nie ustawial korektora to zadowalającego efektu nie mogę osiągnąć.

Mam już głośniki basowe i próbnie podłączyłem je.
Grają, ale bardzo cicho.

Hej, to już dawno było ale widzę, że temat wciąż aktualny. Tak się zastanawiam, czy dobrze te głośniki podłączyłeś - bo w moim odczuciu głośno grają, wręcz trzeba ściszać, a nie podkręcać. Zakres regulacji jest bardzo duży na DSP. Aczkolwiek mogę już za dobrze nie pamiętać samych basowych, bo mam dołożony jeszcze jeden woofer (brakowało mi samego dołu) pośrodku kanapy.
Tak czy inaczej: głośniki w półce masz w tych ori koszach plastikowych i grają na dół, tak? W sensie pod maskownicą jest magnes? Tak to powinno być zamontowane.

bo w moim odczuciu głośno grają, wręcz trzeba ściszać, a nie podkręcać.

U mnie tez graja nawet bym powiedzial za głośno ale z tym twardym basem to prawda i to mi najbardziej przeszkadza dlatego rozwiązanie z dodatkowym wzmakiem do ich zasilania mnie zainteresowało tym bardziej że mam zamiar wygłuszyć cały bagażnik i półkę od strony bagażnika.

Zdjęcie z montażu u mnie:
20201115_090245.jpg

Ostatnia edycja:
Fajnie zamontowałeś. Ja wygłuszałem półkę od strony bagażnika matami bitumicznymi - to naprawdę dużo daje, pewnie potwierdzisz :)
Te głośniki nie są wysokich lotów, stąd bas jest jaki jest. Ale faktycznie z seryjnego DSP można wyciągnąć spoko dźwięk, szczególnie po wymianie przednich głośników na coś lepszego.

to naprawdę dużo daje, pewnie potwierdzisz
Jeszcze matami nie wygłuszałem, na ta chwile jest tylko pianka tak jak widac plus pianka na maskowinicy polki od wewnetrznej stronie. Nastepny etap nadkola, bagażnik i wlasnie półka od strony bagażnika (maty bitumczne + pianka) i myślę że będzie miodzio :)
Niedługo aktualizacja w temacie o mojej 166 :) (mam nadzieję że czasu starczy na te wszystkie plany bo narazie to sterta gratów leży i się kurzy)

Hej,
Odpowiadam:

- oryginalne głośniki basowe są niezłe (wg gościa, który mi dodał wzmaka basowego i stroił). Efekt naprawdę dobry. Grają nisko i miękko. Po prostu DSP nie ma siły aby dobrze wysterować basy. Wzmacniacz kosztował ok 600 pln, ale nie podam szczegółów bo ja zajmuję się głównie słuchaniem :)
- wygłuszenie półki było konieczne
- tweetery w cenie 800 pln za 4 sztuki, oryginalne to totalna nędza (teraz to słyszę)

Ostatnia edycja:
Hej,
Odpowiadam:

- oryginalne głośniki basowe są niezłe (wg gościa, który mi dodał wzmaka basowego i stroił). Efekt naprawdę dobry. Grają nisko i miękko. Po prostu DSP nie ma siły aby dobrze wysterować basy. Wzmacniacz kosztował ok 600 pln, ale nie podam szczegółów bo ja zajmuję się głównie słuchaniem :)
- wygłuszenie półki było konieczne
- tweetery w cenie 800 pln za 4 sztuki, oryginalne to totalna nędza (teraz to słyszę)

Ja w "swojej starej" też miałem głosniki w półce napędzane porządnym wzmacniaczem. Może nie trzęsło autem jak z tanią skrzynią basową, ale jakościowo grało to genialnie.

Amortyzatory
Powrót