[156] rozbudowa audio

• Autor wątku Autor wątku piotr9008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    audio
P

piotr9008

Guest
Witam kolegów.

Kupiłem niedawno autko, dziś zdjąłem maskownice z drzwi przodu i z tyłu i znalazłem tam następujący zestawik :

Z przodu: ALPINE SXE-1725S
Z tyłu ALPINE SXE-1750S

Bynajmniej tak wydedykowałem oglądając głośniczki na allegro. Wyglądają na moje :D

Jak kupiłem autko miało jakiegoś starszego kaseciaka philipsa efektu zero.
Wykopałem z szafy cdka JVC 4x40 W i 4x RCA - różnica była spora, ale nadal to nie jest to :) Jak daje więcej basu na radyjku i chce zrobić głośniej to audio wymięka, nie wiem tylko czy radio, czy głośniki :D

Moglibyście mi poradzić czy głośniczki powinny pracować pod wzmakiem, czy radiem? Jak pod wzmakiem to jakim? Myślałem o subie, ale może zamiast tego stykną 6x9 w półkę z tyłu?

Dodam również że w autku mam już przygotowane kabelki pod wzmaka, gościu musiał wymontować sprzęt z bagażnika przed sprzedażą.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisz kolego jakiej muzyczki słuchasz to coś się wymyśli (odnosnie suba) ;) jeśli nie masz zamiaru ładować za dużo pieniędzy to moja propozycja jest następująca:

sprzedaj tego cdka jvc dołóż pare zł i kup jakąś alpinke z serii cda wyposażoną w filtr lpf oraz sterowanie suba. Pozwoli ci to na uzyskanie dobrego dźwięku z twoich 40w głośników oraz filtr ustawiony na 80 wyeliminuje zjawisko "pierdzenia" :P nie zmieniając grania suba

subwoofer oraz wzmacniacz pod niego jest już kwestią gustu więc musisz sie określić czego mniej więcej oczekujesz ( ja np. jestem ciężkim hardcorem :P i w mojej 166
mam suba fi btl fully loaded 15" pod wzmacniaczem hifonicsa xxv thor)

czekam na dalsze informacje ;) to bedziemy cos myslec

Witam kolegów.

Kupiłem niedawno autko, dziś zdjąłem maskownice z drzwi przodu i z tyłu i znalazłem tam następujący zestawik :

Z przodu: ALPINE SXE-1725S
Z tyłu ALPINE SXE-1750S

Bynajmniej tak wydedykowałem oglądając głośniczki na allegro. Wyglądają na moje :D

Jak kupiłem autko miało jakiegoś starszego kaseciaka philipsa efektu zero.
Wykopałem z szafy cdka JVC 4x40 W i 4x RCA - różnica była spora, ale nadal to nie jest to :) Jak daje więcej basu na radyjku i chce zrobić głośniej to audio wymięka, nie wiem tylko czy radio, czy głośniki :D

Moglibyście mi poradzić czy głośniczki powinny pracować pod wzmakiem, czy radiem? Jak pod wzmakiem to jakim? Myślałem o subie, ale może zamiast tego stykną 6x9 w półkę z tyłu?

Dodam również że w autku mam już przygotowane kabelki pod wzmaka, gościu musiał wymontować sprzęt z bagażnika przed sprzedażą.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Na ten temat jest ponad kilkadziesiąt postów z dokładnym opisem krok po kroku. Tutaj masz link do tych tematów. http://www.forum.alfaholicy.org/search.php?searchid=115756

Natomiast nadal nie wiem, dlaczego opcja szukaj przysparza ludziom tyle problemów i wolą czekać na odpowiedzi niż samemu poszukać?!

alexradom Dzięki za odp będe myślał o Twojej propozycji :) Muza jakiej słucham to przede wszystkim elektroniczna, rzadziej hip hop i jakies tam hity na czasie.

P.S. To co gra u Ciebie rozniosloby mi budę:D raczej myslalem o 10- 12 cali.

Belfer27 Wiem, że o subie jest temacik, jednak chodziło mi o info dot. rozbudowy konkretnie mojego audio.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Inne radio nic nie zmieni bo końcówki mocy mają po 12-15W RMS.
Najlepiej zrobisz jeśli zainwestujesz we wzmacniacz nawet to 40-50W RMS i głośników nie musisz zmieniać.
Stare JBL można dostać w miare normalnych cenach a są o niebo lepsze niż te wszystkie Boszmany, PEjingi itp.

O głośnikach na półkę nawet nie myśl bo to najgorsze miejsce na nie...

heh są tacy którzy twierdzą że wzmaki Boschamana są warte swojej ceny i że ładnie grają :D

...ja oczywiście się z tym nie zgadzam i uważam że zamiast chińskiego szajsu lepiej kupić używany wzmacniacz który ma brzmienie a nie tylko grzmienie :) ...do tego wyprodukowany w Japonii w dawnych czasach kiedy dźwięk miał znaczenie a nie głos księgowych = najtańsze możliwe bebechy...

moje propozycje są takie - do głośników w kabinie coś takiego (regularnie bywa na Allegro , trzeba polować) :

http://www.allegro.pl/search.php?fr...=&price_to=&category=0&order=t&st=gtext&buy=0

w kwestii suba - zależy ile chcesz wydać , wariant po cienych > głosnik używka luzem i dokupić skrzynkę :

http://www.allegro.pl/item729293746_glosnik_mb_quart_dwc_304_30cm_12_subwoofer.html

wariant nowy sub 25 lub 30 cm :

http://www.allegro.pl/item729293746_glosnik_mb_quart_dwc_304_30cm_12_subwoofer.html

http://www.allegro.pl/item737762437_jl_audio_12w0_rewelacyjny_subwoofer_w_wa_od_ss.html

...te suby JL Audio utargujesz stówkę robiąc zakup bez Allegro :)

zamiana JVC na Alpine jak pisał kolega wyżej jak najbardziej wskazana

Inne radio nic nie zmieni bo końcówki mocy mają po 12-15W RMS.
Najlepiej zrobisz jeśli zainwestujesz we wzmacniacz nawet to 40-50W RMS i głośników nie musisz zmieniać.
Stare JBL można dostać w miare normalnych cenach a są o niebo lepsze niż te wszystkie Boszmany, PEjingi itp.

O głośnikach na półkę nawet nie myśl bo to najgorsze miejsce na nie...

nawet jak byś włożył wzmacniacz na przód za 3 tys a latał by pod słabym radiem to nie zrobisz dobrej jakości dźwięku. Nie wiem jaki jest budżet dlatego tak wygląda moja propozycja. Kogokolwiek byś zapytał co w tym siedzi to powie, że radio to podstawa.

Dzięki za pomoc. Narazie zdecydowalem sie kupic wzmaka pod glosniki- polować na alpine 3553 i w niedalekiej przyszlosci radyjko a potem suba.
I teraz pojawia się moje pytanko- jak podłączyć dwa wzmaki :D
Czy mogę tego alpine dać jakoś z przodu, żeby nie targać kabli po całym aucie? I jak go podłączyć? Bo przeciez jak zajme RCA to gdzie wyjście na suba. Mam nadzieję, że nie zastrzeliłem Was pytaniem, narazie jestem dość raczkujący ;)
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
jak w niedalekiej przyszłości będziesz szukał radia to szukaj takiego które ma 3 pary wyjść cinch - przód + tył + sub (oczywiście zanim coś kupisz to zapytaj nas na forum czy warto :) , oprócz Alpine pod wzmaka polecam każdemu od lat Clarion DRX960RZ - radio z prockiem (ogromne możliwości ustawień) , deck , dziś do kupienia za 10% ceny początkowej (4299zł w 2001 roku...) , używam takiego od 8 lat i mam zamiar co najmniej kolejne 8 :) )

dalej - skoro będziesz miał wzmacniacz to możesz kupić radio typu deck (czyli bez wbudowanych końcówek mocy) - a to oznacza że możesz kupić radio z wysokiej półki tyle że używane

Alpine 3553 z przodu - hmm... trochę ciężko będzie , nie jest to takie maleństwo żeby go upychać pod fotelem :/

jak podłączyć - głowa do góry , jak będziesz miał wzmaka to wrzucisz na forum foty złącz
i któryś z kolegów albo ja napiszemy który kabelek do czego :)

Ostatnia edycja:
obserwator737
Bardzo mi się podoba pomysł z tym radyjkiem clariona ale ma dwie zasadnicze wady:
brak usb lub nawet aux. Do radyjka najczęściej podłączam ipoda, nie slucham ani cd ani radia, więc niestety odpada.. a szkoda bo kusi :D

Mój kolega będzie niedługo leciał do kanady a jako że tam elektronika tania, to złożę mu małe zamówienie :)

wstępnie wybrałem to radyjko:

http://cgi.ebay.ca/PIONEER-DEH-P310...vers?hash=item5634edac88&_trksid=p3286.c0.m14

Co o nim myślicie?

Byłbym wdzięczny jakbyście mogli mi podać jakieś dobre firmy od wzmaków, subów i mniej więcej jakie parametry powinny być, to coś sobie też znajdę na ebay i dałbym mu model.

Pozdrawiam.

eh te czasy mp3... ja znowu oldschoolowiec i tylko cd audio ;)

w temacie radio z mp3/usb niestety nie pomogę - brak mi z nimi doświadczeń

wzmaki , suby - określ budżet wtedy wiadomo o czym można myśleć

...jakby się uprzeć to do ipoda są oryginalne transmitery FM - wtedy dźwięk z ipoda odbierasz na tunerze radiowym :) i możesz użyć radia bez aux/usb
inna sprawa że jeśli nie używasz cd to radio takiej klasy jest wg mnie średnio potrzebne

Ostatnia edycja:
mam orginalny transmiter, jakość dźwięku delikatnie mówiąć kiepska :)
no i właśnie o to chodzi, że przeważnie z mp3, więc nie ma sensu przeinwestowywać..
A budżet na suba + wzmaka hmm.. 500- 700 zł około... ale im taniej tym lepiej ;)

a już gdzieś wklejałem ten link , kasa żadna , głosnik OK , wzmak mocno taki sobie ale w tej cenie traktuj go tak jakby kosztował 0 zł

kupiłem ;) jak dojdzie opisze wrażenia...
PS. 150 zł i przesyłka na koszt sprzedającego

darmo kolego , darmo :)

...chcesz zgadnąć jakiego 10 calowego suba używam ??;)

widziałem na fotce z innego topicu Twoje cudeńka :D domyślam się że to ten sam subik.
zapewne napędzasz go tym jbl-em :)
właśnie się zastanawiałem czy ten wzmak co jest w zestawie da rade temu subowi, ale chyba nie ma sensu go zmieniać...

podłączysz , posłuchasz - być może póki co nie będziesz musiał natychmiast szukać wzmaka
do basu :)

tak , u mnie jest w zasadzie bliźniak (w zasadzie bo albo mój albo ten z allegro jest nowszy - ale to odpowiedniki) , u mnie gra pod 75.2 i dostaje sygnał cięty na 320Hz (w sumie tylko dla filtra do 320Hz trzymam to 75.2) - akurat tak lubię - jak nie szukasz wielkiego BUM tylko przyjemnego basu radzę pobawić się filtrem na wzmaku (o ile go ma) - MB Q potrafią zaskoczyć jakością basu (jak byłem młody i głupi to miałem tubę JBL na pół bagażnika - wszystko fajnie ale to maleństwo MB Q gra o niebo lepiej ;) )

---------- Post dodany o godzinie 21:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:12 ----------

A budżet na suba + wzmaka hmm.. 500- 700 zł około... ale im taniej tym lepiej ;)

heh a póki co wyszło 150 - mam nadzieję że wszystko będzie sprawne i będziesz zadowolony z zakupu ...no i paru zaoszczędzonych stówek ;)

Ostatnia edycja:
a no właśnie :D a za zaoszczędzoną kasę wygłuszę drzwi hehe :D
a następna rzecz to będzie wzmak na kabine pójdę również za Twoją radą i poszukam alpinki, ale aż się boję tej dłubaniny z kablami heh :)
Pozdrawiam ;)

Amortyzatory
Powrót