[166] Glosniki

• Autor wątku Autor wątku Załatwiacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kolego jest na forum opisane co potrzebne i jak to ugryźć..

z tego co kojarze to potrzebna Ci tego typu
http://allegro.pl/mini-iso-blaupunkt-becker-vdo-mfd-out-wzmacniacz-i1475946304.html
1475946304

przejściówka i z niej lecisz rca+sterowanie do wzmacniacza i ze wznacniacza lecisz sobie osobno do głośników ;) -niech ktoś poprawi jak się mylę.

jeżeli Ci chodzi żeby dołożyć fabryczne dsp to musisz już wygrzebać co i jak bo też jest ale niepamiętam dokładnie - o ile masz okablowanie to tragedii nie będzie.

teraz moje pytanie:
co sądzicie o pomyśle żeby z ica'a pociągnąć sygnał rca do alpine w schowku i z niego przekazać dalej na wzmacniacz i dopiero na jakieś ciekawsze głośniczki?

chodzi mi żeby dać sygnał i zasilić alpine z ics... radio w schowku będzie odtwarzać na wejściu aux to co poleci z ics, a jeżeli będę chciał z usb czy z cd coś zagrać to przełącze sobie normalnie.
Panel od radia myślę włożyć ściankę schowka pod szybą sądzę że będzie ok, sterowanie odbywać się będzie pilotem, a co ważne nie będzie widać że coś jest robione :)

A dlaczego by nie podłączyć głośników bezpośrednio pod radio bez sygnału ICS?? Jeżeli nie masz telefonu w ICS-e to tak bym właśnie zrobił. Sam planuje takie modyfikacje, nie mam w ICE-e telefonu więc nie mam powodu by prowadzić z niego sygnał do radia i dopiero na głośniki. Co do miejsca na radio to spróbuj pod panelem od klimatyzacji..

Witam serdecznie,
Szukam kogoś z małopolski kto podejmie się fachowej wymiany sprzętu audio w AR 166FL z DSP, z telefonem (2004r),

W skrócie - dostarczam sprzęt (wzmacniacz, tubę, laudlinka) i kupujemy odpowiednie głośniki (aby pasowały do drzwi/półki). Chodzi o zamontowanie tego w aucie, tak aby wszystko działało i było sterowane z ICS.

Ostatnia edycja:
widzę że chyba nie znajdę podwykonawcy :)

w takim razie spróbuję sam...

przesledzilem caly wątek i nie znalazłem nigdzie parametrów głosników tylnej półki (chyba sie to zwie "woofery") - orientuje sie ktoś jaki rozmiar i specyfikacja?
kupilem już emulator zmieniarki na USB (długo wyczekiwany do 166) wiec moze dzisiaj spróbuje zabrac sie do roboty

znalazłem na stronie pionieera liste dedykowanych glośników do AR 166:
http://www.pioneer.pl/pl/products/car_accessories/Alfa_Romeo/166/10_1998/speakers.html

Ostatnia edycja:
Witam Panowie podepnę się do tematu . Otóż ostatnio zmieniłem audio w mojej alfie 166. Na przód założyłem zestaw odseparowany ze zwrotnicami hertz hsk 165 na tył zestaw odseparowany ze zwrotnicami hertz esk 165 a do tyłu wrzuciłem skrzynkę clariona sw3013b i wzmacniacz magnata 22hq. głośniki w drzwiach podłączone pod ics a wzmacniacz do skrzynki przez kostkę mini iso - chinch. Teraz koszty jakie poniosłem : głośniki przód i tył 660 zł(nowe sklep internetowy) wzmacniacz skrzynia i kable podłączeniowe 350zł (zestaw o wartości przynajmniej 800 zł wyhaczyłem za 350 zł) montaż w strefie ciszy w olsztynie 250 zł.
Efekt rewelacja ! Zapraszam do mnie na odsłuch. Gra jak marzenie Wrażenia jak na koncercie . Skrzynka skręcona na minimum a ma wykop jak cholera.
Koszty jakie poniosłem wcale nie są duże a wszystko gra o 10 klas lepiej. Pozdrawiam

Potwierdzam, że głośniki Hertz zarówno seria HSK i ESK grają rewelacyjnie mam takie zamontowane w swojej Alfie, i w tym przedziale cenowym nie znajdziecie nic lepszego. Oczywiście oba zestawy odseparowane ze zwrotnicami, podłączone pod radio Pioneer zamontowane pod ICS-em, namawiam do montażu takiego radia bo standardowe radio gra fatalnie. Lub montaż wzmacniacza czterokanałowego pod głośniki w drzwi ponieważ ulepszanie Audio w samochodzie z tak kiepską jednostką centralną mija się z celem. Co do wooferów na tylnej półce to jeszcze tematu nie zamknąłem :)

Odświeżam stary temat ;)

Zorientowałem się dzisiaj, że nie mam głośników w tylnej półce. Pociągnąłem więc kabel (dosztukowałem) z sygnału idącego z drzwi - z głośników średnio tonowych i pociągnąłem kabel na półkę.
Moje pytanie brzmi - jakie głośniki wejdą w półkę? Nie ma tam otworów montażowych do których mogę przykręcić głośnik, dlatego ciekawy jestem jaka średnica pasuje tam?

Odświeżam stary temat ;)

Zorientowałem się dzisiaj, że nie mam głośników w tylnej półce. Pociągnąłem więc kabel (dosztukowałem) z sygnału idącego z drzwi - z głośników średnio tonowych i pociągnąłem kabel na półkę.
Moje pytanie brzmi - jakie głośniki wejdą w półkę? Nie ma tam otworów montażowych do których mogę przykręcić głośnik, dlatego ciekawy jestem jaka średnica pasuje tam?

Zastanów się czy na pewno chcesz głośniki w półkę. Jest to totalne niezgodne ze sztuką - poczytaj FAQ. Zresztą jak to będzie wyglądało - elegancka limuzyna i jakieś maskownice na tylnej półce... Przemyśl to dobrze kolego ;)

Ale ja mam ORYGINALNE MIEJSCA na półce, razem z maskownicami. Jedynie wnęki są puste. Kable tak jak mówiłem, pociągnąłem już ale nie wiem jaki wymiar tam wejdzie i czy bez kombinowania można zamontować jakieś głośniki.

Ale ja mam ORYGINALNE MIEJSCA na półce, razem z maskownicami. Jedynie wnęki są puste. Kable tak jak mówiłem, pociągnąłem już ale nie wiem jaki wymiar tam wejdzie i czy bez kombinowania można zamontować jakieś głośniki.

No chyba, że tak to wtedy zmienia postać rzeczy ;) Najprościej zdejmij maskownicę i zmierz średnicę otworu :)

Tylko kobielczak - jeśli pociągniesz na jednym kablu głośnik w tylnych drzwiach i w półce to dostarczysz każdemu jakieś 6W RMS (ICS bez DSP ma 4x11W RMS).
Trochę porażka bo nic oprócz "papieru" fabrycznego tam nie zagra.

Zdaje sobie sprawę. Nie zamierzam inwestować miliony w car audio bo do szczęścia jest mi to nie potrzebne.

Pytam jedynie jaka średnica wchodzi w półkę ponieważ nie ma tam otworów mocujących na głośnik dlatego moje pytanie brzmi czy tam są "specjalne" głośniki dedykowane do 166 czy po prostu otwory na montaż (uchwyt) trzeba wywiercić samemu, bo otwór na magnez głośnika jest.

po pierwsze jeśli wystepuja głośniki w półce to są 2ohmowe, dostań takie w normalnej cenie...:) oczywiście przez serwis zawsze. też chciałem tam coś na siłe wpakować, ale to co mam w drzwiach w sumie mi wystarcza ;)

Czy mając DSP wystarczy wymienić głośniki przód i tył na hertz hsk 165 i będzie to jakoś grało ?

Czy mając DSP wystarczy wymienić głośniki przód i tył na hertz hsk 165 i będzie to jakoś grało ?

Zdefiniuj "jakoś" :P
Obawiał bym się, czy DSP uciągnie te Hertze. Wydajność prądowa DSP jest lepsza niż ICS, ale ogólnie dupy nie urywa...

Jeżeli uciągnie, to na pewno będzie odczuwalnie lepiej :)
Na wysokich poprawa murowana, jedyny punkt niepewny to bas. Jeżeli się zdecydujesz to daj znać jak wyszło :)

Amortyzatory
Powrót