[156] Jak zamontować głośnik na dystansach mdf

• Autor wątku Autor wątku piotr9008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr9008

Guest
Witam. Przeszukalem forum, ale nie znalazlem konkretnego info..
Mam problem jak w temacie.
Nie wiem wogole jak sie za to zabrać, co przerobić, jakich dystansów użyć.
I w jaki sposob na tym umocować głośnik.
Jakby ktoś przybliżył ten temat, to będe wdzięczny ;)
Pozdrawiam.

Wie, ale opisać trudno. Gotowych paneli raczej nie dostaniesz, w zależności od głośnika trzeba blachę wycinać, problemem jest też brak płaskiej powierzchni pod panel i maskownica, trudno coś dopasować a fabryczna mocno tłumi dźwięk i potrafi brzęczeć. Rozwiązań jest tyle co montażystów. Najlepiej zaopatrzyć się w mdf, lakier do impregnacji, maty, silikony, gąbki, narzędzia, wkręty, głośniki, czas i piwo..... i improwizować.

to mnie teraz nastraszyles :D a gąbki jak uzyc? wsadzić między boczkiem a szkieletem drzwi ? a dystanse muszą sie znajdować miedzy boczkiem drzwi a blachą? i na boczek nakręcam głośnik?
Dobrze rozumuje ? ;>
Pozdrawiam.

Dystans na blachę- mocno. w około matę dla uszczelnienia, ale nie pod głośnik. Kosz głośnika powinien przylegać na jakiejś cieniutkiej uszczelce do dystansu. Owijasz to gąbką (samoprzylepną) najlepiej z zamkniętymi komórkami (nie chłonie wilgoci) tak aby boczek drzwi delikatnie ją ścisnął (głośnik nie pompuje powietrza pod tapicerkę) i na to orginalną maskownicę (trochę tłumi dźwięk) lub jakąś customową z siateczki przezroczystej akustycznie.
Wersja extremalna to jeszcze rozpraszacze pod głośnik, masa wygłuszająca pod boczek, owijki kabli, pasty do cięgien, ale pewnie nie o to Ci chodzi ;)
Oczywiście wygłuszenie drzwi to podstawa inaczej można sobie głośnik do drzwi przykręcić.
Jak wytniesz dystans z mdf-u 18mm to bez problemu się wszystko pomieści. Tylko przymierzaj kilka razy wszystko przed skręcaniem bo nieraz trzeba blachę podciąć (układ magnetyczny głośnika) dystans (boczek nie wchodzi) i szybę opuść do przymiarek żebyś się później nie zdziwił :)
Powodzenia

heh dzięki wielkie, teraz zupelnie mi rozjaśniłeś sprawę :) no wersja extramalna, to juz faktycznie chyba troche za dużo :D, ale myślałem, żeby podkleić matami boczek od wewnątrz. ma to sens i efekt ? :)

Ma, wytłumisz ewentualne rezonanse, ale nie przesadź z wagą bo spinki też mają ograniczoną wytrzymałość. Poza tym jak nie będzie grać "w tapicerkę" to nie jest tak bardzo ważne. Najwięcej uwagi poświęć okolicą maskownicy- przy większych głośnościach lubi pobrzdękiwać, albo ją podklej jakąś uszczelką albo mocno skręć.

heh dzięki wielkie, teraz zupelnie mi rozjaśniłeś sprawę :) no wersja extramalna, to juz faktycznie chyba troche za dużo :D, ale myślałem, żeby podkleić matami boczek od wewnątrz. ma to sens i efekt ? :)

Wersja ekstremalna to jest tak jak u mnie gdzie powiększyłem otwór w drziach do średnicy 20cm i stworzyłem taki dystans aby głośnik nie grał w tunelu nie ograniczając przy tym zakresu kick bassu. Podana powyżej przez kolegę wersja to rozwiązanie standardowe ;)

Chętnie zobaczyłbym jak u kolegi INTELLa to wygląda. Jeśli masz możliwość wrzucenia zdjęć to bardzo chętnie zobaczę. Ja wygłuszyłem drzwi, lecz spartoliłem sprawę dystansu, ponieważ mam dobre głośniki a kick bassu itp wcale nie ma...

Witam.
Jeśli ktoś chce mogę udostępnić zdjęcia jak ja to zrobiłem a wszyło naprawdę profesjonalnie. Drzwi zostały również wygłuszone.
Piszcze seba.wino@wp.pl

Amortyzatory
Powrót