Dobor wzmacniacza do glosnikow i radia

• Autor wątku Autor wątku maciek_krk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek_krk

Guest
Witam
1.jpg

to tak tytulem wstepu , mam mysle wybrane glosniczki : Rockford Fosgate Power T1652-S
Rockford Fosgate-T1652-S
DO tego pojdzie radyjko ( zdecydowalem sie na serie cda ze wzgledu na opinie ze seria ida przy niej to sie nie umywa - mimo ze o wiele bardziej wizualnie podobaly mi sie IDA. TO tak : Alpine cda 105 / Alpine cda 117 / Alpine cda 9856
Ktore z tych radyjek najlepiej waszym zdaniem?

Potrzebuje do tego jakis wzmak 4 kanalowy ,( w przyszlosci doloze suba ) , rozgladam sie za soundstreamami, RF, JL audio ,Phoenix gold itp
To takie moje propozycje: Phoenix Gold RSD300.4 Phoenix Gold
inny phoenix : Phoenix Gold
RF Prime R300-4 Rockford Fosgate
Soundstream RUB4.600 soundstream
Soundstream DTR4.500 soundstream
Jeszcze moze cos z autoteka bo super cenowo wychodzi ( nie wiem jak to na jakos sie przedstawia )
Autotek Super Sport AT Series AT1200 link autotek
Autotek Super Sport AT Series AT950 link]autotek
Jeszcze sa jakies nie ze serii "sport" tylko "street machine" jakby co ale nie bede linkami spamowal
CO o nich sadzicie
1.jpg
?
Oczywiscie jak mozna latwo spostrzec calosc idzie z JuEsu , konkretnie ze sklepu http://www.amazon.com
Glosniki wychodza bodajze 169 $ jak na chwile obecna radyjka to w zaleznosci 150-250 $
Calosc chce sie zamknac w 500 $ , czyli automatycznie w momencie gdy kupie radio za 150 $ bedzie wiecej na wzmak, tylko moje pytanie w co lepiej zainwestowac w tym konkretnym przypadku we wzmka czy radio ?
Pozdrawiam
1.jpg

ja tam wzmacniacz mam Magnata 4 kanałowy do tego skrzynia 850watt i okablowanie też Magnata i jak dla mnie wystarczajacy sprzęt na wiosne ewentualnie nowe głośniczki w drzwi i hula elegancko.

Ja bym ci odradzał Alpine CDA-117Ri też się zastanawiałem nad nim ale wybór padł na Alpine CDA-9886R dzwięk to po prostu kryształ :D
CDA-117Ri odradzam bo jak to radio wczytuje usb to jest porażka, jak masz dużo utworów trwa to nawet do 3 minut ;/ a jak wczyta to odtwarza utowy od poczatku filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=2D8tZ-GGjZo
Nie ma ono także Louda i bez procesora Imprint jest pozbawione regulacji tonów niskich i wysokich.
Tu masz opinie tego radyjka
http://www.skapiec.pl/site/cat/35/comp/876312_komentarze/
Z przyjemnością mogę ci polecic 9886R wate jest tych pieniędzy które trzeba za nie zapłacić, i jest dopracowane w każdym detalu.
Tu masz filmik jak chodzi usb w 9886r takie porównanie.
http://www.youtube.com/watch?v=1YZZZlQHa38&feature=related

moje pytanie w co lepiej zainwestowac w tym konkretnym przypadku we wzmka czy radio ?
1.jpg

A na poczatku zainwestował bym w radio :)
POZDRAWIAM

Ostatnia edycja:
A sprzęt koniecznie musi być kupowany na tym serwisie? Nie możesz kupić w PL?

Ja też polecam radio ALPINE CDE-9880R mam je ponad 2 lata i jest świetne dźwięk super do tego wszystkie regulacje i podbicia coś pięknego drogie radio ale warte ceny... A co do reszty sprzętu każdy ma inne gusta ale ja takiego czegoś bym nie wybierał czytałeś jakieś opinie o tych firmach co chcesz od nich sprzęt kupić? Oczywiście nie mówię o Rockford bo to wiadomo że dobra firma ale wzmacniacz to szukałbym czegoś innego ale to już inna sprawa....

Tak sprzet musi byc tam kupiony - to ma byc pewnego rodzaju prezent ktory sam dobieram :)

Koledzy dzieki za odp , chyba przekonaliscie mie co do tego radia , tylko jeszcze pytanie gdybym go tam nie dostal to te 2 pozostale co wymienilem to co o nich sadzicie ? Dalyby rade ?

Ano i kwestia najwazniejsza wzmacniacz , bo totalnie nie wiem mozecie mi pomoc ?

Co do pozostałych radyjek to tak CDA-105 jak za te pieniądze ma nie za ciekawy wyświetlacz już można by oczekiwać czegoś lepszego. I jeszcze ma 2V wyjścia na wzmacniacze więc wolał bym dołożyć 200zł i kupić CDA-9886R, patrzyłem jest także dostępne
http://www.amazon.com/Alpine-CD-R-R...1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1291234606&sr=1-1
i spieszył bym sie bo z tego co widzę to jest tylko 1 sztuka :)
A co do CDA-9856 to fajne radyjko tylko że nie ma USB.
Więc CDA-9886R wygrywa i można do niego dołożyć procesor imprint ale i bez niego jego jest super, jak nie będę miał co robić z kasą wtedy sobie go dokupię.

Jeśli wolał byś inny kolor 9886 to wyszła seria marine :D i są dostępne 3 sztuki
http://www.amazon.com/Alpine-CDA988...2?ie=UTF8&s=electronics&qid=1291234606&sr=1-2

Co do tych wzmacniaczy to niewiele ci nie pomogę jeszcze nie miałem z nimi styczności.

Ja u siebie mam wszystko z Alpine wzmacniacze głośniki subwoofer.
Z alpine polecam ci
http://www.amazon.com/Alpine-PDX-F4...1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1291236734&sr=1-1
Tylko nie zamkniesz się w 500$

Ostatnia edycja:
tyko 400 $ jak za radio to mnie kladzie absolutnie ;( a seria marine hmmm nie wiem czy bym sie przekonal , hmmm nie wiem nie wiem

Wybacz glupie zapewne pytanie ale co to znaczy w praktyce, 2v wyjscia na wzmacniacz ? co to spowoduje czym sie bedzie objawiac itp ?

Albo inaczej jeszcze moze przegladnalbys oferte sklepu zarazem jesli chodzi o radia i wzmaki i moze znajdziesz cos co znasz i warto byloby sie tym zainteresowac :) ?

Wybacz glupie zapewne pytanie ale co to znaczy w praktyce, 2v wyjscia na wzmacniacz ? co to spowoduje czym sie bedzie objawiac itp ?
Sygnał muzyczny przy dużych poziomach głośności nie ulega zniekształceniu.

Albo inaczej jeszcze moze przegladnalbys oferte sklepu zarazem jesli chodzi o radia i wzmaki i moze znajdziesz cos co znasz i warto byloby sie tym zainteresowac ?
Rozejrzę się

---------- Post dodany o godzinie 22:38 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:00 ----------

A jakie cię moce interesują?? Minimum 100w w rms na kanał??

Z tego co czytalem, to wszystko podobno jest zaklamane i zeby sugerowac sie producentem bardziej niz moca ktore podaja :) ale np do tych glosnikow moich RF to ile potrzebuje ? Nie wiem czy az 100

Jakby dorwac jakiejs konkretnej firmy to i 80 wystarczy moim zdaniem co TY na to :)?

Takie moje spostrzenie bo jak patrze na wzmaki takich znamienitych firm jak RF czy cervin Vega itp to one nawet w cenach i po 300 $ i wiecej ( wiec nie myslec ile by to u nas wyszlo ) oferuja po 50-65 rms na kanal wiec cos w tym musi byc jak jakies inne noname za duzo smieszniejsze pieniadze dadza o wiele wiecej - cos w tym musi byc

Ostatnia edycja:
O ja slepy nie widzialem ze jest nastepna strona tematu juz ... ;/

wczoraj do 4 w nocy siedzalem nad tymi wzmakami bo juz co jak co musze podjac decyzje powoli.

Naczytalem sie wiele i z wnioskow to ze amerykance powinny spelnic moje wymogi ze wzgledu na ladne podkreslanie tonow niskich. No i to z tego co wczoraj przegladalem jeszcze CI zarzuce pare modeli :

Zalozmy ze podnosimy budzet na okolo 200 $ za wzmak
nurtuja mnie wtedy takie modele :
Phoenix Gold RSD 500.4 ( dobre opinie ogolnie zbiera ta firma ) link
I ten amerykaniec mnie zastanawia , fajne parametry za fajne pieniadze co o tym sadzisz
Precision Power: link
Ten soundstream tez RUB 4.600 link
soundstream STL 4.500 link
wersja stojaca w praktyce to samo link
ten bez mozliwosci mostkowania prawda czy nie napisali ? link
Ogolnie wiem ze kombinuje ale chce kupic jak najlepszy wzmak do komponentow nie przeginajac budzetowo. Pewno jaki z nich nie wezme bede zadowolony ale chodzi mi zebym byl bardziej niz zadowolony :)

Tak zrobie , albo bedzie to wymieniony przez CIebie Rockford albo wlasnie ten soundstream lub zblizony :)

Miales okazje sluchac tych wzmakow lub ogolnie wiesz moze jaka opinie maja w srodowisku CA ? :)

Jeszcze popatrz na to" Px4.760 " za 219$
i Px4.580 za 163 $
linki : link 760
580
Moc przyzwoita , cena przyzwoita , dezajn tez nienajgorszy , co o tym myslisz ?

Ostatnia edycja:
Dobrym wyboreł był by Px4.760 a też dużo cenowo się nie rózni od słabszego. Dość mocnego suba szło by podpiąc :D
Tylko nie wiem czy jest możliwość mostkowania ;/ możliwe że jest bo teraz to już standard.
A na jakie radyjko sie zdecydowałeś ??

Ostatnia edycja:
Ogolnie wiem ze kombinuje ale chce kupic jak najlepszy wzmak do komponentow nie przeginajac budzetowo. Pewno jaki z nich nie wezme bede zadowolony ale chodzi mi zebym byl bardziej niz zadowolony :)

Tak, Soundstream to zacny sprzęcik:)
Z tych wzmacniaczy, które wymieniłeś, ja wybrałbym z serii Rubicon RUB4.600, to już jest naprawdę dobry wzmak. Jakościowo i parametrowo seria Rubicon jest lepsza od Picasso i Stealth STL (STL to już jest niestety typowa masówka robiona w technologii SMD) i może się podobać jej elegancki wygląd.
Rubicon będzie bardzo dobry, ale jeżeli masz w rezerwie jeszcze parę worków złota, to zastanów się nad tym:
http://www.amazon.com/REF4-400-Soun...=sr_1_52?s=car&ie=UTF8&qid=1291378795&sr=1-52
To już jest jakościowo najwyższa półka i cena sporo obniżona z tego co widzę. Ma 70W na kanał, ale do głośników, którymi dysponujesz wystarczy.
Sam używam starego Soundstream'a USA204 4x40W i jestem zadowolony, pomimo iż ma już swoje lata ten wzmak.

Ostatnia edycja:
Tak ma mozliwosc mostkowania :) sprawdzalem specjalnie na innej stronce nie wiem czy nawet nie strona producenta

Co do ilosci monet wszystko sie okaze na dniach, zarowno tez w kwesatii radia ( bo co jak co budzet sporawo przekroczony ;/ )
Potem planuje z suba cos typu link nie wiem czy 10 czy 12 , nie wiem czy taki ( moze mocniejszy ) kwestia bedzie do dopracowania, Jako ze szybkosc nie bedzie priorytetem to moze sklaniac sie w kierunku 12 ? :)

EDIT : no zajebiscie , doslali wiecej tych moich glosnikow ;/ ale ;/ kosztuja juz 350$ a nie 170$ ;/ czyli moja upatrzona okazja poszla sie pierdzielic ;/ Tak wiec macie jakis pomysl moze na wersje alternatywna ?

Ja brał bym 12' a dlatego np. że ma niższe zejście częstotliwości

To ja Ci ufam na slowo :) i rozgadal sie bede za 12

Powiedz mi nie widzisz jakis ciekawych glosniczkow w ofercie, w normalnej cenie tak do 200$ ?

jakis soundstream , precision power ? nie wiem jakiej jakosci te firmy robia glosniczki

aa i jeszcze takie pytanko ten kit dynamata link:tutaj]
jest napisane ze niby na dwoje drzwi ale jak to w praktyce jest ? Braknie ? Wystarczy 4 x maty po 91 x 35 cm

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót