Pomocy przy podłączeniu wzmacniacza i tuby!!

• Autor wątku Autor wątku Sensas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sensas

Guest
Witam. Jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc:)

http://allegro.pl/tuba-basowa-spx-1000w-wzmacniacz-twetery-i1743939863.html

http://allegro.pl/br14-radio-fm-mp3-mp4-usb-sd-panel-4x50w-nowosc-i1735551702.html

Kupiłem sobie taki zestaw i mi tuba nie działa a wzmacniacz świeci:( Czy coś zle podłączyłem? Wzmacnacz podłączyłem pod osobny przełącznik. Proszę o pomoc jak podłączyc i gdzie jakie kable lub jakis schemat. Z góry dziękuję

A skąd my mamy wiedzieć czy coś źle podłączyłeś skoro ani zdjęć ani opisu nie podajesz? Normalnie powinno się mostkować wyjście głośnikowe we wzmacniaczu, żeby pod niego tubę podłączyć (czyli plus z jednego głośnika a minus z drugiego) Ten produkt imitujący wzmacniacz nawet nie ma tego oznaczenia więc szukaj w instrukcji o ile taka jest.

Zaczynam od lewej.
1 wejście i 2 jest podłączona tuba. 3-4 nic nie jest podłączone. 5wejście Czerwony kabel idący od akumulatora. Do 5 dalem kabel czarny na tym kablu przełącznik idący do 6. 7 Masa(dokupiłem gruby kabel) Został mi niebieski kabel nie wiem gdzie podłączyć

Więc tak. Czerwony kabel od aku podłączasz do 5 wejścia. W 6 wejście wpinasz kabel wzbudzenia wzmacniacza (w radiu to zazwyczaj kolor niebieski lub z napisem ANT). Wejście 7 czyli GND to masa.

Nie rozumiem jak można ludziom sprzedawac taki szajs i jeszcze wciskac kit, że będzie pięknie grało.
Lepiej sprawdź kolego czy ten pseudowzmacniacz można mostkowac, bo jeden kanał to tego głośnika nie pociągnie i usłyszysz pierdy zamiast "mocnego basu bez zniekształceń".
Według mnie w środku siedzi jakaś scalona końcówka mocy, bez możliwości mostkowania, mająca kilkanaście watów na wyjściu, czyli tyle co radio samochodowe.
Czyli REM i +12V są zmostkowane przez przełącznik? Teoretycznie powinno działac, może ten GAIN po drugiej stronie jest przekręcony i dlatego nic nie słychac.

Tak są zmostkowane przez przełącznik.
Kręciłem GAIN w tą i w tą i lipa;/

Może masz sygnał źle podłączony, albo kabel sygnałowy ma przerwę.

Nie rozumiem jak można ludziom sprzedawac taki szajs i jeszcze wciskac kit, że będzie pięknie grało.

Widać można i to dość skutecznie:)

A mostkowanie REM i 12V to nic dobrego raczej bo tam jest inny amperaż itd. Poza tym sprawdź na innym głośniku czy ten wzmacniacz coś przepuszcza przez siebie...

Amortyzatory
Powrót