• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Elipsy w tylnej półce-jak zamontować?

alfastar

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.6 TwinSpark
Witam,
proszę o pomoc...
Nie wiem jak zamontować elipsy w tylnej półce w AR156... Próbowałem na wiele sposobów i nic. Mój problem dla wielu użytkowników pewnie wydaje się być śmieszny, ale pomóżcie. Od góry mam maskownice, ściągam ja ale za mały otwór by wszedł głośnik, od spodu(od bagażnika) jest taka plastikowa jakby ramka. Wydaje mi się, że powinno się ją zdjąć, tylko pytanie-w jaki sposób się ją ściąga? Szukałem u wujka Gogle i na naszym forum, nie natknąłem się nigdzie na instrukcję montażu elips..

Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam,
Maciej

I bardzo dobrze ze nie chcą wejśc bo nie montuje sie głośników w tylnej półce, poczytaj troche o car audio to sie dowiesz dlaczego.

Kolega nie pytal dlaczego sie nie montuje,tylko JAK sie montuje???

A jakby się pytał jak wlać ON do benzyny skoro pistolet wiekszy na stacji to też trzeba odpowiadac jak ? :) Nie zakłada się i już.

Zaklada sie... ale nie do alfy i nie nazywa sie tego CarAudio ;) Jak ? wytnij dziury i przykrec , pozniej oblicz objetosc komory i ja zbuduj nastepnie podlacz pod wzmacniacz i modl sie o to zeby to dobrze brzmialo

Mam otwory w półce, wszystko fabryczne.. ale ni huhu nie wiem jak przykręcić do niej te elipsy. W półce są plastikowe jakby ramki z otworami na głośniki, rozstaw śrub się zgadza, ale czym przykręcić głośnik do tej ramki? Szukałem w sieci - znalazłem sposób z kołkami rozporowymi fi8, ale nie zdał egzaminu... może w serwisie fiata będą mieli jakieś kołki/śrubki?
Dodam ze elipse przykręca się od spodu...

Ja mam u siebie zamontowane elipsy fabrycznie i są pod spodem tylko dokładnie nie pamiętam jak bo auto mam w PL w razie czego dopiero za tydzien spojrze

Moja ma "głośniki" w tylnej półce.. jeden się chyba popsuł bo coś nie gra, a drugi tylko strasznie buczy i dudni - chyba jednak lipa jest żeby montować głośniki w półce :P.

Głośniki w półce to relikt malucha i poloneza, w lanosie tez sie sprawdzają, ale w porządnym audio głośnik z tylu burzy scene z efektu stereo. nie Mówiąc już ze głośnik gra w sufit.

W klasycznych ukladach audio stereo powinno być dwa głośniki z przodu dwudrożne, czyli sredni ton i gwizek, plus skrzynka w bagażniku. Podstawowe zasady car audio naprawe.

Uklady z wieloma głośnikami używa się w układach z procesorami przestrzennymi. bo wtedy to ma sens, w zwyklym stereo dwa głośniki z przodu tylko i wyłacznie.

Elipsy ponadto mają tylko jedną zaletę, są głośne, nie ma tam jakiegolwiek pojęcia jakości dźwięku. Tylko duża powierzchnia głośnika zeby wlazł w półke. Pierwsza zasada caraudio to nie wkładać elips w półke:) , dlatego wystarczy byle jaka strona o tym i się wszsytkiego dowiesz.

Mi jak głośniki miały leżeć 4 rok to wolałem je włożyć w półkę. Audiofilem nie jestem, poprawiło się dla mnie na + i najważniejsze wszystko wygląda na fabrykę.

Załączniki

• DSC_0022.jpg
    DSC_0022.jpg
    105 KB · Wyświetleń: 1,270
  • DSC_0021.jpg
    DSC_0021.jpg
    145.6 KB · Wyświetleń: 852
  • ts_a6904i1.jpg
    ts_a6904i1.jpg
    50.6 KB · Wyświetleń: 369
U mnie jest jakaś atrapa tej maskownicy wytłoczona w tej półce. Ładnie wygląda, kiedyś myślałem że pod spodem jest jakaś zaślepka i się montuje tam głośniki, ale się myliłem. Widocznie dobrze jest jak jest. :)

Mi ostatnio trochę się nudziło, i zamiast niszczyć i wycinać otwór w tylnej półce, wolałem sobie sam zrobić dystanse ;) Oto efekt :
glos.jpgglos6.jpgglos8.jpg

a ja się nie doczekam na opis wersji 156 z fabrycznymi głośnikami w półce ???

- - - Updated - - -

Ja mam u siebie zamontowane elipsy fabrycznie i są pod spodem tylko dokładnie nie pamiętam jak bo auto mam w PL w razie czego dopiero za tydzien spojrze

i ..... ??

Piszecie, że się w półce głośników nie montuje, a system BOSE? Przecież on w półce ma subwoofer i wzmacniacz zamontowany. Ja mam w półkę wsadzone głośniki, ale w weekend je chyba zdemontuje bo nic po za dudnieniem nie ma, a ja się wysłuchuje od pasażerów później, że im wali z tyłu głowy. Mam też głośniki w półce w innym samochodzie i efekt dudnienia jest znacznie mocniejszy niż w Alfie. Lepiej pieniądze na elipsy przeznaczyć na głośniki do przodu, bądź maty wygłuszające.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót