Jakie głośniki do alfy 159

lukas83

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDm
Mam pytanie jakie dobre i niedrogie głośniki do alfy 159 cena do 250zł za komplet, znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ltc-165-2-by-ground-zero-50-20000-hertz-sklepmlawa-i2320200764.html lub http://allegro.pl/hertz-dsk-165-dystansemdf-zapach-sam-kurier24h-i2315895599.html jak się ktoś zna na głośnikach to proszę o radę.

---------- Post added at 22:13 ---------- Previous post was at 21:50 ----------

znalazłem jeszcze coś takiego http://allegro.pl/autotek-a6-2cs-hifonics-nie-jbl-hertz-gratisy-i2317593169.html

Helixy miałem w dwóch samochodach, paru kolegom montowałem. I za tą cenę są ok ;) Tylko nie wiem czy pod samym radiem będzięsz zadowolony z efektu...

Dzięki, kupilem te Helixy ale jeszcze musze zainwestowac w zmacniacz

Dobrze byłoby też wygłuszyć drzwi, jak już robić to porządnie :) no i nie zapomnij o odpowiednim okablowaniu.

Wiesz co, z tego co czytalem, to zeby odczuc polepszenie dzwieku w 159, trzeba zainwestowac konkretne pieniadze w system audio. Fabryczny jest przyzwoity i nie latwo jest go tanio poprawic. W 156 bylo zupelnie inaczej, tutaj wlosi poprawili sprawe. Przyznam, ze to prawda. 159 fabrycznie gra przyzwoicie i o mile swietlne lepiej od poprzedniczki.

Dobrze wykonane audio tj. wzmacniacz, wytłumienie drzwi, okablowanie, głośniki przednie(subwoofer dobrze byłoby też mieć ale na początek można i bez) oraz oczywiście odpowiednie wykonanie i dobór podzespołów na 100% zagra dużo lepiej niż seria i "góra" pieniędzy nie jest do tego potrzebna...
A gdy będzie mało to zawsze można rozbudować....

No tak, nie mowie ze gora pieniedzy, ale jednak koszt bedzie troche wiekszy niz w 156 (nie wiem czy 147 i GTV mialy to samo audio). Tam wystarczylo zmienic glosniki na cos pokroju Dark Blue i juz miales ogien w porownaniu z seria.

Pozwolę sobie odkopać temat :) Mam podobne pytanie do autora postu: Co obecnie warto kupić na przód do 300zł za komplet? Tych Helixów polecanych wyżej nie ma już na alledrogo więc może macie coś innego sprawdzonego? Zależy mi na możliwie jak najlepszej jakości.

Wiesz co, z tego co czytalem, to zeby odczuc polepszenie dzwieku w 159, trzeba zainwestowac konkretne pieniadze w system audio. Fabryczny jest przyzwoity i nie latwo jest go tanio poprawic. W 156 bylo zupelnie inaczej, tutaj wlosi poprawili sprawe. Przyznam, ze to prawda. 159 fabrycznie gra przyzwoicie i o mile swietlne lepiej od poprzedniczki.

Fabryczny jest taki sobie Już zestaw crunch GPX 500 + excurision SHX-6C zamiecie fabrykę a to mega budżetowy zestaw poniżej tysiaka z wygłuszeniem drzwi ;)

- - - Updated - - -

Pozwolę sobie odkopać temat :) Mam podobne pytanie do autora postu: Co obecnie warto kupić na przód do 300zł za komplet? Tych Helixów polecanych wyżej nie ma już na alledrogo więc może macie coś innego sprawdzonego? Zależy mi na możliwie jak najlepszej jakości.

W tej kasie to excurision SX-6c ale jak dołożysz niewiele to seria SHX. W swojej kategorii cenowej to można śmiało powiedzieć produkt do SQ

Polecam audio system, cena adekwatna do jakości

Daje radę :) Ja jestem dosyć wymagający i oryginalne nagłośnienie daje radę. Inna sprawa, że wypluł mi się jeden głośnik więc muszę zmienić ;)

Skoro orginał w 159 daje radę, to albo masz dziwne wymagania odsłuchowe albo nie jesteś tak wymagający jak ci się wydaje ;)

Mając 300zł na wydanie na przedni zestaw, wygłuszylbym drzwi i zostawił oryginalne głośniki.

Zgadzam się, bez porządnego wygłuszenia drzwi nawet najlepsze głośniki nie pokażą pełni możliwości.

Podepnę się pod temat, żeby nowego nie zakładać.

Rozwalił mi się przedni głośnik w drzwiach, chciałbym go wymienić tylko nie wiem jakie parametry powinien mieć głośnik, żeby dobrze działał. Proszę o poradę.

To ja podepnę się pod temat. Może ja trafiłem na jakiegoś dobitka pod względem audio, ale będąc świeżo po zakupie alfy, w ciągu miesiąca zaczął mi pierdzieć tylny głośnik. Dodam, że wcześniej miałem Forda Focusa MK1 z fabrycznymi głośnikami, a jedynym dodatkiem były tweety Hertza z przodu (łącznie 6 głosników) i potrafiło to zagrać o niebo lepiej. Dźwięki wysokie były lepiej słyszalne, nie było nadmiaru średnich tonów. Będąc przyzwyczajonym do możliwości wcześniejszych głośników chyba te po prostu zajechałem (lub wcześniej nie słyszałem).
Reasumując, u mnie w mieście niestety nie ma magików, którzy by mi w miarę budżetowo polecili wymianę nagłośnienia. Najmniejsza cena o jakiej mówi jedyny serwis to minimum 10 tysi :).
Znalazłem gostka, który mówi, że bez problemu mi wszystko podłączy z głową i tak jak trzeba. Minusem jest to, że nie poleci mi niestety nic, co mógłbym wrzucić, ponieważ on siedzi w elektryce a nie stricte w CarAudio, więc żebym nie był zawiedziony wysunął się z propozycją podłączenia pod warunkiem ogarnięcia wcześniej jakiegoś zestawu.
I tutaj mam pytanie do Was! Czy istnieją jakieś "gotowce" lub mógłby mi ktoś polecić jakiś sprzęcik do plus minus 1000 zł?
Widziałem kilka zestawów na alledrogo. Zainteresował mnie już komplet Ground Zero GZTC 165X. Jak mniemam należałoby do tego dokupić wzmacniacz i radyjko. Ktoś mógłby mi coś dopowiedzieć nad jakim się zastanowić?

Edit: doczytałem w innym wątku, że polecacie ewentualnie zestaw Udimension el comp6 + na tył HELIX B 62C. Jak dobrze rozumiem do tego zestawu wzmacniacz nie jest wymagany jeśli mówimy o zestawie budżetowym? Po prostu wystarczy je dobrze podłączyć bezpośrednio pod radio?
Czy w takim przypadku polecacie również wymianę okablowania czy w tych pieniądzach gra nie jest warta świeczki?

Ostatnia edycja:
W tych pieniądzach to kup sprawny głośnik fabryczny i wygłusz drzwi. Wsadzenie innych głośników bez wzmacniacza jest bez sensu, a może być nawet gorzej niż na sprawnej serii. Dobry wzmacniacz + wygłuszenie to już koszt ok. 1000 zł (mówię tu o wzmacniaczach z drugiej ręki). Do tego koszt okablowania, głośników, wymiana radia. Sporo poza budżet. A ja osobiście jakbym robił audio od nowa to w pierwszym etapie zrobiłbym drzwi jak najlepiej umiem, a następnie wsadził Helix V EIGHT lub Helix P SIX (zostawiłbym oryginalne radio), dopiero potem dokupił głośniki.

Amortyzatory
Powrót