[146] Nagłośnienie - co kupic...

• Autor wątku Autor wątku limak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

limak

Nowy
Auto
AR146 1.4 TS 16V
Macie cos do polecenia?
Moze sami zabudowywaliscie AR146?
Wykorzystywaliscie miejsca fabryczne na glosniki?

Planuje wydac do tysiaca. Najczesciej slucham rock'a i metalu... no i lubie sluchac muzyki glosniej... stad np. mysl, zeby tez zainwestowac w subwoofer... ale najlepiej by bylo mysle najpierw glosniki i radio z wyjsciem na sub... pozniej najwyzej skrzynie dokupic.

Co myslicie o zestawie odesparowanym JBL, Hertz, Phonocar?
Mysle, ze przednie drzwi to bylby odeseparownay na zwotnicach a tylnie drzwi glosnik wspolosowy tej samej firmy do zestaw.

Radio napedzajace...
ALPINE CDE-9870R do wyrwania nowka z Allegro za 350zł... chyba dobra cena - warte tych pieniedzy?
Wzglednie PIONEER DEH-3000MP badz tez PIONEER DEH-4000UB. Te same pieniadze co Alpine.
Zastanawialem sie takze nad BLAUPUNKT Melbourne SD27 na karty SD za jakies 210zł nówka... ale nie wiem czy w SD warto zainwestowac, nie znam tego radia... nie znam nikogo, kto by z SD w aucie korzystal.

Jesli chcielibyscie mi pomoc dokonac wyboru - to slucham :>>
Bede wdzieczny za kazda uwage.

Z pozdrowieniem,
limak

mam tego Alpine i polecam. Super sprzecik, szczegolnie jeszcze do podpiecie pod iPoda mi super pasuje.

I co? I koniec tematu? Ja też mam zamiar wsadzić jakieś fajne audio do mojej alfetki. Mówiąc o fajnym audio mam na myśli coś nie drogiego ale o dobrej charakterystyce dźwięku i pasujące do oryginalnych otworów. Co możecie polecić - jaką konfigurację i co z czym połączyć, czy dodawać wzmacniacz do subwoofera czy też wystarczy jakieś radyjko z wyjściem na s-r itp.?

limak, ja to bym cos takiego zarzucil do 146:

glosniczki przod: Blaupunkt GTc 662 Mk II
tyl: Blaupunkt GTx 662 Mk II

tuba: Blaupunkt GTb 1200 Mk II
wzmacniacz do niej: Blaupunkt GTA 260

kwota ok 600 zl, zalezy gdzie kupujesz.

velpol, dla ciebie moze byc taki sam zestaw glosnikow, zmienia sie tylko glosniki tylne bo w 145 sa o sr 130mm, proponuje Blaupunkt GTx 542 Mk II. Lacznie bedzie ponizej 600 zl.

Jezeli chodzi o jakies dobre radyjko CLARION DXZ388RUSB.

Pozdro - Krzyśko

Nie wiem czy warto cudować i wydawać takie pieniądze po to żeby uzyskać jakiś "nieziemski efekt". U siebie zainwestowałem ponad 500 zł - zostawiłem tylko głośniki z przodu, bo poprzednik zamontował 2x120W - resztę wszystko wymieniłem łącznie z przewodami. Dźwięk owszem ładny podoba mi się, ale mam chyba jakieś "skrzywienie" bo wolę posłuchać silnika przy 4.000-5.000 obr/min. niż tego co leci w radiu czy z CD. I teraz podczas jazdy radyjko brzdąka sobie na 1/5 mocy a ja i tak słucham silnika :mrgreen:

ja co do radyjek nie polecam tylko clariona:) Sam mam i zaraziłem się jak zobaczyłem co trzeba zrobić żeby podpiąc ipoda. Szopki nie z tej ziemi. do radia za 400 pln musze kupić dodatków za 500. Tak wyglafa system Ipod ready:)

Ja bym jeszcze wygłuszył drzwi. Sam kombinowałem z różnymi głośnikami. A dopiero teraz po wygłuszeniu nawet Pioneery zaczęły "ładnie" grać.

Krzyśko napisał:
tuba: Blaupunkt GTb 1200 Mk II
wzmacniacz do niej: Blaupunkt GTA 260

Wg mnie to zły wybór ponieważ ten właśnie głośnik ma płytki bas i jakiś taki „plastikowy”.
Jeśli chcesz cos co powali Cie na kolana i zapewni miły masarz pleców i jeżenie się włosów na karku proponuje coś takiego:
Wzmacniacz Blaupunkt GTA480 (4x75 bądź 2x220 wartości RMS) bądź w wersji pare groszy tańszej GTA280 (2kanały) do tego głośnik Magnat Xpress 15” w zamkniętej 100litrowej obudowie z MDF (obudowę albo zrobisz sam albo ktoś na zamówienie inaczej ciężko to widzę) do całości kable jakieś przyzwoite (nie jakieś odcięte z starej suszarki czy lampy) tylko OCF grubości hmm im grubsze tym lepsze : ).

Radio - pytałeś o PIONEER DEH-3000MP, uważam ze radio jest doskonałe i niedrogie, w porównaniu do JVC KD G731 które miałem wcześniej wypada znacznie lepiej, bas jest głębszy i dokładniejszy a sopran wyrazistszy a cenowo nie będę już porównywać bo 350 a ponad 600zł to znaczna różnica.
Reasumując w zaokrągleniu:
Głośnik 250zł, wzmacniacz 280 lub 350zł, kable w wersji taniej 50zł, radio 350zł.

Wersja druga to głośniki w miejsca seryjne.
Jeśli stać Cię na wygłuszenie samochodu (maty APP na wszystkie drzwi pi razy oko wyjdzie z 500zł) to jest to znacznie lepsza inwestycja ponieważ nie zagracasz sobie bagażnika (chyba ze masz takie podejście jak ja ze bagażnik jest od tego żeby w nim wozić głośnik) i estetyczne, nie widać a gra dobrze. Na tym polu do popisu polecam Hertz wg mnie są najlepsze chociaż nie najtańsze, cóż jakość = cena pyzatym są wytrzymałe na katowanie i doskonałe parametry jak i sam dźwięk a to dość istotne argumenty.

Więcej się rozpisywać będę myślę ze to wystarczy a decyzja ostateczna i tak należy do Ciebie ale najważniejsze to to by nie żałować pary groszy i jak już kupować to cos konkretnego a nie jakieś wynalazki. W każdym razie życzę udanego zakupu :)

b.pawelek napisał:
ja co do radyjek nie polecam tylko clariona:) Sam mam i zaraziłem się jak zobaczyłem co trzeba zrobić żeby podpiąc ipoda. Szopki nie z tej ziemi. do radia za 400 pln musze kupić dodatków za 500. Tak wyglafa system Ipod ready:)

Wybralem wlasnie Clariona ostatecznie po dlugim wertowaniu forow, mierzeniu sily na zamiary i grubosc portfel;a i tego co chce osiagnac.
Model 379.
Myslalem nad 388, ale... dlaczego za zielone podswietlanie trzeba doplacic a standardem jest niebieskie? :|?:

Dlaczego Clarion 379?
2x RCA
Wg opinii na forach jakosc dzwieku lepsza od Pioneer'a DEH-6000UB i podobnych cenowo radioodtwarzaczy innych marek.
Pilot IrDA w zestawie.
Dobra jakosc wykonania.
Zielone podswietlenie - lubie jak mi sie na desce nic nie wyroznia.

Teraz bedzie stopniowe inwestowanie w naglosnienie... poki co najblizej glosnikow to jestem JBL i Hertz wlasnie. Przd - zestaw odseparowany; tyl - wspolosiowe.
Zastanawiam sie nad wzmacniaczem, delikatnym moze sub'em do bagaznika... (jednak funkcjonalnosci burzyc bym do konca Alfy nie chcial :>> ) i wyciszeniem drzwi.
Wszystko kwestia czasu.

Z pozdrowieniem,
limak

Witam

Mam 145, do przodu planuje zakup odseparowanego zestawu Helix db 62.1, ma niedużą moc sin i dzięki temu rewelacyjnie sprawuje się pod samym radiem, dla niezbyt wymagającego słuchacza napęd z radioodtwarzacza w zupełności wystarczy. Solidne wytłumienie matami bitumicznymi i będzie hulać aż miło :)

W bagażniku mam suba MDS08 w skrzynce BR 20L wlasnej konstrukcji, póki co napędzany chinolem :D bo akurat to miałem pod ręką. Zestrojony na 50Hz gra naprawdę świetnie, nie urywa głowy, ale ma fajnego kopa. Niestety podłączany na próbe bo nie mogę przebić się z kablami przez przednią ścianę :D

Radioodtwarzacz to LG, ale tak jak pisałem to dopiero początek ;)

Co do montowania glośników w tylnych drzwiach, nie widzę w tym działaniu sensu. W mojej 145 w tylnich boczkach zamontowałem głośniki, nieduże, ale wydawałoby się że zrobią karierę bo są stosunkowo wysoko. Nic z tego. Przy działającym subie wogóle ich nie słychać. Jeżeli nie masz nic w bagażniku to oczywiście uda ci sie wysterować żeby ten efekt przestrzennego dzwięku był jakiś wyraźny ale z basem juz nic z tego. Szkoda czasu na to i kasy. Lepiej dołożyć i porządnie zrobić przód bo tak jak mówie, tyłu i tak nie uslyszysz.

Cześć, mam pytanie.
Przód - głośniki 160 czy 165? bo różne opinie spotkałem
Tył - 130/135?
No i jakie tweetery? Bo coś pamiętam, że nie mogą być za duże, bo szyba przestanie się otwierać?
Czy będzie efekt jeśli dam na tył głośniki basowe, a na przód 160/190w?

Amortyzatory
Powrót