• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Radio pasujące do AR 156 FL - Pioneer DEH-5000UB?

dyymianek

Nowy
Auto
Alfa 156 FL SW 1.9 JTD 115KM@140KM
Witam
Kilka dni temu zakupiłem AR 156 FL no i teraz chce powoli poprawić w nim audio. Zakupiłem właśnie głośniki na przód Helix Dark Blue i wydaje mi się, że będę zmuszony zmienić oryginalne radio żeby jakoś napędzić te głośniki bo zapewne oryginalne będzie za słabe? Niestety, ale pewnie stracę sterownie z kierownicy i fajny design, ale chcę dopasować jakoś radio tak żeby pasowało do deski i fajnie grało.
Radia szukam raczej używanego i cena myślę, że ~350zł - max 400zł. Fajnie jakby było srebrne, ale w tej cenie raczej ciężko coś dobrze grającego i pasującego do deski AR. Spodobał mi się Pioneer DEH-5000UB, który ma zmienne podświetlenie więc czerwone będzie pasowało do deski tylko, że radio jest czarne i obawiam się, że może nie pasować do reszty deski.

2008_02_05_10_56_48_b_deh5000ub.jpg
Jeśli chodzi o dźwięk to na wiosnę na pewno wygłuszę drzwi, na dniach zamontuję głośniki Helix, w przyszłości może zamontuję wzmacniacz jeśli samo radio dla Helixów będzie mało, ale podobnież głośniki dobrze zgrywają się pod samym radiem.
Panowie, jakie radia polecacie pasujące do designu naszych AR?

najprawdopodbniej bd miał takie radio wieczorem, sfotografuje ci jak to wyglada i opisze jak gra.

Jeżeli szukasz coś co będzie grało to odpuściłbym takiego Pioneera. Generalnie dzisiaj te radia to są jedne wielkie "świecidełka". Poszedłbym w jakąś używkę. Skoro mówisz, że chciałbyś srebrne radio to może Alpine 9812RR/RB?

może i świecidełka ale mają mosfety i wyciągną wszystko z takich low-endowych głośników;)

Ale i tak Alpine zjada Pionka na śniadanie a i lepiej w Alfie wygląda o ile ma się srebrny panel środkowy .alpine.jpg Ja mam co prawda przed liftem auto ale znalazłem fote jak u ciebie to by wyglądało . Ja mam akurat niestety albo stety Alpine serii Cde -9882ri czyli "budżetowy" ale to najwyższy model poprzedniej linii , który w testach wypada lepiej niż niskie modele CDA a przy tym ma i USB na tyle ( kabelek ) , opcje sterowania telefonem - bluetooth , pełne sterowanie subem włącznie z filtrem odcięcia częstotliwości i 3 pary RCA na wzmacniacz -czyli full opcja . Radio kosztowało w dniu premiery 1599pln ( mam jeszcze rachunek:) ) i gra bezawaryjnie do dziś a na aukcji wytargać idzie takie za 400pln . Koledzy nie wierzyli ,że seryjne ( ponoć fatalne ) głośniki Alfy mogą tak zagrać . Alpine daje z siebie tak miękki bas i głęboki z którym w żadnym innym radiu się nie spotkałem . Unikaj tylko modeli czysto komercyjnych typu 120rm za 250pln nowe bo to już zakrawa o Clatron..ka:) .. PS. Żeby nie było ,że chwale serie CDE to dodam ,że przesiadłem się na "to" z Pioneera DEH-77MP czyli Hi-Enda ( którego również polecam -brak usb ) bo przegrał konfrontacje na tym samym sprzęcie w 2 róznych autach z 9882ri.. Moja opinia . Wierzcie albo nie bierzcie:P

Czytając właśnie opinie na temat różnych modeli radia zacząłem się już wcześniej właśnie nastawiać na Alpine CDE-9882ri. Brakowało mi właśnie zdjęcia jak to będzie się prezentować w poliftowej wersji więc dzięki za pokazane zdjęcie. Ten model ma zmieniane podświetlenie klawiszy - da się zmienić kolor wszystkich klawiszy łącznie z tymi niebieskimi po lewej żeby świeciły na czerwono?
Głośniki już doszły, ale leżą na razie w domu bo nie ma czasu ich podłączyć, ale na dniach mam nadzieję, że się to uda.
A jeszcze pytanie do sterowania z kierownicy...jeśli zmienie radio i nie będę miał podłączonego sterowania z kierownicy (aż tak bardzo mi na tym nie zależy) to czy tracę również podświetlenie przycisków na kierownicy? Zasilanie do podświetlenia idzie z radia? A jeśli tak to idzie to jakoś obejść pozostawiając samo podświetlenie które ciekawie prezentuje się w nocy?

dyymianek jeżeli chodzi o podswietlanie 9882ri to można albo ustawic całość na czerwono ( ja tak mam - włącznie z tymi klawiszami po lewej ) no i tak jak pokazane ( czerwono niebieskie -fatalne ) .CO do podswietlania kierownicy nie mam pojęcia ale dla chcącego nic trudnego - pomierzyc miernikiem i podpiąć pod reszte podswietlania samo zasilanie przycisków.

Mam chyba na sklepie takiego Alpine na sklepie- znajomy oddał, bo kupił nowe. Ale tu się nie zmieścisz w cenie- to model CDA 9887R

Ostatnia edycja:
No wiadomo, że samo zasilanie przycisków sterowania na upartego dałoby się podłączyć, ale fajnie jakby bez żadnych przeróbek chodziło.

Co do zakupu radia to powyżej 400zł raczej nie chciałbym przeznaczać, a najpierw i tak chce zamontować głośniki i sprawdzić jak gra na oryginalnym radiu i podłącze Alpine który ma brat w swojej AR i wtedy zobaczę jak duża jest różnica w dźwięku - podejrzewam, że spora, chociaż chętnie zostawiłbym oryginalne radio i nie psuł designu samochodu.

Jakby jeszcze kogoś interesowało jak prezentuje się to radio w AR to znalazłem jeszcze takie zdjęcia:
88ce1f60886b12d0-main.jpgcb53364f9cca49754fa6fd4abeef1e3d.jpg0ff08c4a0491cf1c0fa9859e21ba6a00.jpg
Są gdzieś dostępne ramki do AR FL żeby wkomponować w to radio? Bo na zdjęciu widać szparę, która niezbyt ciekawie się prezentuje.

Ostatnia edycja:
mam już tego pionka co w 1szym poście, moim zdaniem przyzwoicie gra na seryjnych głosnikach. Mogę Ci zrobić foto jak chcesz, ale ja mam przedlifta i carbonowa konsole.

mam już tego pionka co w 1szym poście, moim zdaniem przyzwoicie gra na seryjnych głosnikach. Mogę Ci zrobić foto jak chcesz, ale ja mam przedlifta i carbonowa konsole.

Jeśli chodzi o wygląd tego radia to w wersji przed liftowej może pasować, ale do FL już ciężko dopasować wyglądowo radio, na razie najbardziej podchodzi mi pod względem cena/jakość/wygląd Alpine CDE-9882ri. Wcześniej miałeś radio oryginalne? Jaka różnica po przesiadce na tego Pioneera? Mocny skok?

Właśnie godzinę temu skończyłem montaż Helixów, trochę kombinowania z umieszczeniem tweeterów, ale się udało. Obecnie głośniki zamontowane bez wytłumienia drzwi i na oryginalnym radiu. Efekt taki, że gra sporo lepiej, drzwi o dziwo drgają dużo mniej niż na oryginalnych głośnikach. Na oryginalnych głośnikach na radiu max można było ustawić skalę głośności do 35-40 bo później cała tapicerka (lub głośniki) drgały i pierdziały, natomiast po założeniu Helixów można słuchać nawet na 50. Myślę, że to jeszcze nie jest max co można wyciągnąć z tych głośników i po wygłuszeniu drzwi pokażą dopiero co potrafią i wydaje mi się również że oryginalne radio mocno je ogranicza.

Co do oferty radia z powyższego sklepu...szukam raczej czegoś używanego, ale dzięki za propozycję.

miałem pionka też ale starszego 4x45 na mosfecie, ten gra podobnie (jak dla mnie dobrze) tylko że ma więcej ustawień. Wkurza mnie własnie to drganie tapicerki, u mnie drga przy 45, przy moim ustawieniu basów. Na wiosnę planuje jakieś głosniki + wygłuszenie drzwi. JAk pojezdzisz to zdaj relacje jak te glosniki Ci się sprawują :)

No i fajny bajer z tymi podświetleniami, mi zielony przypasował idealnie :)

Jakie konkretnie zamontowałeś HELIXY ?

Nie wszystkie są na stronie. Jak znajdziesz takie, które będzie pasować, to daj znać, zobaczymy jaka będzie cena nasza a jaka rynkowa ;)

Amortyzatory
Powrót