[147] Dobór car audio w 147

Póki co to mam problem z radiem, bo przy standardowej kostce iso resetują mi się ustawienia radia i muszę ustawiać wszystko od początku. Domyślam się, że trzeba jakiś kabelek przelutować tylko próbuję się wczytać w instrukcję który dokładnie.

U mnie adapter iso dołączony do JVC miał na przewodach złączki i mozna było po prostu szybko zamienić przewody tak aby było podtrzymanie ustawień. Może też masz cos takiego na swoim adapterze i obejdzie sie bez lutowania, przeważnie jest to przewód żółty i czerwony.

Mam takie przewody. Początkowo myślałem, że jest to booster lub inne tego typu cuda w radiach, a nie stałe +12V :) Mam już schemat pinów, więc nie powinno być problemu. Muszę jeszcze w elektrycznym poszukać jakiejś krótszej wtyczki antenowej i będzie wszystko git. Może jak znajdę chwilę przy montażu to cyknę kilka fotek "dla potomnych".

IMG_5424.jpg
No to dzisiaj doszły głośniczki z mdfami. Teraz nie pozostaje nic innego jak poczekać na dzień czy 2 słonecznej pogody i wszystko zamontować jak trzeba :)

Hmm a sprawdzałeś czy te mdf będą pasić? Bo ja na allegro widziałem ponoć dedykowane do 147 to wyglądają tak:
http://allegro.pl/dystanse-mdf-alfa-romeo-147-dystans-i3250156340.html

I z tyłu już sprawdziłem że pasują.. więc podejrzewam że z przodu też będą.. a u Ciebie widzę są zwykłe krążki..

Poza tym nie neguję jakiejś niewielkiej wyższości Morel Tempo nad U-Dimension EL-Comp6 bo miałem w planie też Morele.. ale spójrzcie na ten rozmiar zwrotnicy.. f*ck to Voice Kraft za 20zł robi mniejsze.. Wiadomo że nie tylko o rozmiar w tym wszystkim chodzi ale jeśli płaci się tak burżujski hajs za głośniki to wymaga się już czegoś więcej i dlatego też ja wkońcu wybrałem może i niższe modelowo EL-Comp6 bo zwrotnice są "malusie" nawet jak nie chciałbym ich w zabudowie w bagażniku to w drzwiach też dużo mniej miejsca zajęłyby.. a z umieszczeniem zwrotek przy Blaupunktach w drzwiach miałem lekki problem żeby miało to sens i nie brzęczało potem podczas użytkowania..

Ostatnia edycja:
To są dystanse uniwersalne, więc pewnie będę musiał trochę kombinować, żeby za łatwo nie było. Zwrotnice - fakt do najmniejszych nie należą, ale jakoś się to wszystko rozplanuje.

Z tego co pamiętam rozmiar zwrotnic wynika z zastosowanych w nich komponentach. No i nie rozumiem problemu z upchaniem zwrotnic, pod tapicerką masz mnóstwo miejsca.
Poza tym, Tempo to mało "burżujskie" głośniki :)

Dokładnie Tempo nie jest zadnym burżujskim zestawem bo zaraz za Maximo jest drugim najtanszym głośnikiem Morela. Burżujskie w ich ofercie to są Supremo ;) Tempo to chyba jeden z lepszych kompromisów pomiedzy jakością, a ceną. Za w miare przyzwoitą kasę już naprawdę fajnie potrafią zagrać.

Jeśli chodzi o wkładanie do 147 ;) to dla mnie jest już to burżujski zestaw.. kosztuje 2x tyle co zapłaciłem za mój sprzęt.. jak wejdę w przyszłości w posiadanie nowego auta z wyższej półki to co innego to mogę i po 1000zł za parę wydać.. ale do 147 to co kupiłem jest w pełni mega :P wystarczy odpowiednio resztę do tego dopracować.. wygłuszenia, mdfy, okablowanie, radio..

Co do zwrotek to w moim przypadku będzie je widać :P bo nie montuje w drzwiach tylko przy wzmacniaczu w bagażniku.. więc dla mnie wygląd miał znaczenie bo są na wierzchu;)

Ale nie ma co się spierać :P tylko kolega wyżej niepotrzebną rzeźbę z mdf sobie zafundował bo mógł mieć gotowe pierścienie do przykręcenia..

No gdybym miał kupować w oficjalnej cenie sklepowej około 750zł to pewnie też bym się nie zdecydował ale cena oficjalna to jedno, a cena za jaką można wyrwać nówki to zupełnie inna bajka. Kto szuka znajduje ;)

Co do dystansów to fakt teraz nie kupić dedykowanych to bezsens trochę ale jeszzce dwa lata temu to o gotowych można było pomarzyć. Ja właśnie miałem tą "przyjemność" dorabiać samemu bo nigdzie nie było gotowców ;)

Miałem dorzucone do zestawu uniwersalne MDFy. Czyli mówicie, że lepiej zaopatrzyć się w dedykowane bo dużo dłubaniny? :)

Dużo nie dużo ja sobie wyrzeźbiłem w dwa dni ale dedykowane masz za 35zł. Fakt faktem, ze te moje są solidniejsze ale gdyby 2 lata temu były gotowce to by mi sie dłubać nie chciało :)

No cóż. W takim razie dokupię dedykowane. I tak nie zanosi się w najbliższym czasie na upał na zewnątrz. Może na tył włożę uniwersalne jak będę miał za dużo czasu i ochotę na rzeźbienie :)

dedykowane dystanse pasują tak do przodu jak do tyłu. polecam dodatkowo przy montażu głośnika nawiercić wiertłem 2mm miejsca gdzie będą wkręty mocujące głośnik bo dzięki temu unikniemy rozwarstwienia pierścienia mdf.

Jak będziesz mocował dystanse z tyłu na tej oryginalnej blasze co jest przykręcony głośnik seryjny to przyłóż do niej dystans wraz z głośnikiem i sprawdź czy czasem otwór w niej nie jest zbyt mały. U mnie trzeba było tą blachę rozgiąć bo głośnik nie wchodził w nią wcale :/

Ostatnia edycja:
No i temat ogarnięty do końca. Zestaw założony. Przód gra rewelacja. Tył przy przodzie nie wyrabia. Trochę było rzeźby przy tweeterach, bo w fabryczny otwór po prostu się tempo nie mieściły.
Czas pracy? Łącznie ok 8 godzin, podczas których wygłuszyłem drzwi i zamontowałem przód, ale warto było! Wygłuszyłem mniej więcej tak (później jeszcze parę kawałków dokleiłem) 20130612154.jpg

Załączniki

• 20130613155.jpg
    20130613155.jpg
    86.3 KB · Wyświetleń: 120
Dokładnie - maty musisz dorzucić bo Ci blaha będzie grała z głośnikiem.
A na wewnętrzej blaszce masz maty?

U mnie wygląda to tak:

(trzeba kliknąć, nie wiem czemu miniaturka się nie pojawia)
A pianka leży na na boczku.

Ostatnia edycja:
Jeszcze mi 2 maty zostały, więc poprawię :) Po prostu wyczytałem, że należy dobrze wygłuszyć wewnątrz, a na zewnątrz jedynie otwory. Wczoraj już tego nie mogłem zrobić, bo komary by mnie zjadły.
Póki co zestaw pod radiem samym.

Popraw popraw bo to nie jest zbyt dobrze zrobione.

No to skoro pod samym radiem które w porywach będzie mieć z 20W na kanał gra dla Ciebie rewelacyjnie to nie wiem co będzie jak podepniesz pod przyzwoitego wzmaka ;)

P.S Krusz ja coś nie widze zadnej fotki ;)

Podobno 4x50W w MOSFET, więc tragedii nie ma. Fakt po podpięciu jakiegoś ciekawego wzmacniacza powinien być ogień :) Tylko to już grubsza zabawa w zmiany okablowania, itd.

Amortyzatory
Powrót