[159] Wymiana oryginalnego radia i głośników - poradnik

Zmienilem sobie radio na 2din pioneer ale po wyjeciu fabrycznego okazalo sie ze kieszen jest podzielona na 2 czesci , wiec co teraz , drugi problem to taki ze podlaczylem kostke nowa z radia do tej samochodowej i nic nie dziala ..mam jakos specjalnie poprzepinac kable czy jak ...radio nowe stoi w garazu bo za cholere nie wiem o co chodzi ... pomozecie

Dodano po 6 minutes:

Ile taki adapter do sterowania i gdzie mozna zakupic ...

Ostatnia edycja:
Kieszeń demontujesz, z radiem przecież powinieneś dostać dobrą.

Kostkę iso poprawnie wpiołeś ?

Adapter na allegro.

Kieszeń demontujesz, z radiem przecież powinieneś dostać dobrą.

Kostkę iso poprawnie wpiołeś ?

Adapter na allegro.

No nie do końca, kieszeni się nie demontuję jeżeli nie masz orginalnej nie dzielonej od alfy. Żadne iso od radia nie będzie pasować w zastępstwie kieszeni do 159, zasilanie radia w 159 podawane jest przez can bus .
Ogólnie to są co najmniej dwa mocno rozwinięte tematy o tym jak podłączyć .
przeszukaj forum

Nie wiem jak u was, ale u mnie nie było żadnego cięcia kostek ani nic, wszystko pasowało do Parrota, miałem radio CD + B&M.

Temat dawno przysechł a ja zastanawiam sie czy oryginalny zestaw glosnikow jest na 1 wiązce kabli czy jest tez odseparowny zwrotnicami. Mysle gdzie wpiąć nowe zwrotnice w stare kable przy zamianie glosnikow (jak kolega rozpoczynający ten wątek)? Ktoś ma jakieś doświadczenie?

Witam odświeżam temat które kable w drzwiach 159 to plus wie ktoś? ten z paskiem to plus czy minus? Wiem że na syczkach z paskiem kabel to plus a w drzwiach nie ma wgl oznaczeń:(

Ja w zestawie głośników miałem dedykowane zwrotnice górnoprzepustowe i to właśnie je musiałem wpasować do instalacji. Po prostu do uciętych oryginalnych przewodów założyłem końcówki które są potrzebne do podpięcia zwrotnicy [...] Teraz pozostało schować zwrotnice i zamontować głośnik wysoko-tonowy. Tutaj nie będę się rozpisywać, ponieważ możliwości jest wiele, tak samo jak różnych zestawów audio, gdzie każdy ma inną wielkość tweetera. Ja musiałem odłamać tą oryginalną część do której był zainstalowany oryginalny tweeter żeby zmieścić nowy, który jest ok 1,5 raza większy... Ale bez obaw, obie części są ze sobą tylko zgrzane, więc z odrobiną rozwagi i wyczucia w ręce wszystko powinno pójść jak po maśle ;)

Serio udało Ci się upchnąć zwrotnicę pod tą kratką? Rozumiem, że do zwrotnic podłączałeś tylko tweetery, a na głośniki niskotonowe w drzwiach idzie pełne pasmo? Ja właśnie zakupiłem zestaw JBL STAGE2 604C, rozebrałem wszystko i kiedy doszedłem do tweeterów zacząłem drapać się po głowie, gdzie upchnę zwrotnicę, a nawet jeśli jakimś cudem upchnę ją pod tą kratką, to podłączyć do niej tylko tweeter, to trochę słabo. Najlepiej byłoby ją upchnąć w drzwiach, podłączyć do niej niskotonówki, a następnie pociagnąć od niej nowy kabel do tweetera, ale to już grubsza operacja i pewnie rozbieranie całej deski, źle myślę? Zastanawiam się, czy nie lepiej jednak kupić coś pokroju Excursion SX-6C, gdzie są dwie osobne zwrotnice, jedna do głośnika niskotonowego, a druga do tweetera i do tego obie są niewielkie.

Mam 2 pytanka z tego obszaru:

1. Które złącza głośnikowe będą pasowały do 159 /2007 r/:
Te: https://allegro.pl/oferta/redukcja-glosnikowa-adapter-alfa-romeo-156-159-164-10767618425
Czy te: https://allegro.pl/oferta/zlacze-glosnikowe-fiat-punto-panda-alfa-romeo-159-10776089301

2. Czy w zestawie fabrycznym jest gdzieś (gdzie?) zwrotnica dwudrożna czy też tweetery są na filtrach a woofery lecą pełnym pasmem?

Zmieniam głośniki na dwudrożny zestaw Proa Simplex i nie wiem czy mam szukać fabrycznej zwrotki aby ją wywalić czy nie :)

W pierwszym podejściu wygłuszę drzwi i podmienię głośniki na fabrycznym radiu.

Jak znam siebie to będzie i etap drugi - podmiana fabrycznego radia na inne i tu już mam mętlik w głowie bo rozrzut mam taki:
1. Wyciągam trzymanego w szafie ortodoksyjnego decka Alpine 7906R (+wzmacniacz/e) i nie ma bata - wiem jak to zagra bo ten dżwięk uzależnił mnie już 15 lat temu.
Tylko będzie to totalne spaskudzenie konsoli środkowej biorąc pod uwagę jak wyglądały radia Alpie 1 DIN z początku lat dziewięćdziesiątych...
2. Montuję innego mojego pułkownika 1DIN - Clariona 778rusb z procesorem, czasówkami, zwrotką na radiu, sterowaniem suba, zestawem głosnomówiacym i interfejsem kierowania z kierownicy - ładuję wzmacniacze (kilka "białych kruków" do wyboru i suba (Kappa Perfekt) - zyskuję na funkcjonalnosci i mam car audio pełną gębą ale szpecę konsole w stopniu porównywalnym albo i większym (ten Clarek jeszcze paskudniejszy) i nie mam tego smaczku (polotu, powietrza, ekspresji), które zapewnia stare Alpine.
3. Ładuję stacje multimedialną 2 DIN (koniecznie z DSP). Poprawiam (wreszcie!?) wygląd konsoli ale będę się z nią męczył niemiłosiernie, jej obsługą, bo jestem z innego (analogowego) pokolenia :)
4. Zostawiam jednostkę fabryczną ale ładuję procesor dźwieku (np. Helixa) i puszczam dżwięk przez wzmacniacze itd. - nie zmieniam wyglądu konsoli, zyskuję na jakosci ale wciąż czegoś nie mam co mógłbym mieć w wariantach w/w :)
No i do tego cały czas gdzieś chodzi po głowie zestaw 3drożny albo nawet 3 i pół drożny ze wstęgą Infinity Emit-R na górze...

Takie tam rozterki caraudiomaniaka :)

Proszę o podpowiedzi w sprawie pytań postawionych na początku bo od czegoś muszę zacząć aby dojść tam gdzie (?) zamierzam.... :)
Pozdrawiam caraudiozakręconych.
Z góry dzięki.

Pozdr.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót