Mam 2 pytanka z tego obszaru:
1. Które złącza głośnikowe będą pasowały do 159 /2007 r/:
Te:
https://allegro.pl/oferta/redukcja-glosnikowa-adapter-alfa-romeo-156-159-164-10767618425
Czy te:
https://allegro.pl/oferta/zlacze-glosnikowe-fiat-punto-panda-alfa-romeo-159-10776089301
2. Czy w zestawie fabrycznym jest gdzieś (gdzie?) zwrotnica dwudrożna czy też tweetery są na filtrach a woofery lecą pełnym pasmem?
Zmieniam głośniki na dwudrożny zestaw Proa Simplex i nie wiem czy mam szukać fabrycznej zwrotki aby ją wywalić czy nie
W pierwszym podejściu wygłuszę drzwi i podmienię głośniki na fabrycznym radiu.
Jak znam siebie to będzie i etap drugi - podmiana fabrycznego radia na inne i tu już mam mętlik w głowie bo rozrzut mam taki:
1. Wyciągam trzymanego w szafie ortodoksyjnego decka Alpine 7906R (+wzmacniacz/e) i nie ma bata - wiem jak to zagra bo ten dżwięk uzależnił mnie już 15 lat temu.
Tylko będzie to totalne spaskudzenie konsoli środkowej biorąc pod uwagę jak wyglądały radia Alpie 1 DIN z początku lat dziewięćdziesiątych...
2. Montuję innego mojego pułkownika 1DIN - Clariona 778rusb z procesorem, czasówkami, zwrotką na radiu, sterowaniem suba, zestawem głosnomówiacym i interfejsem kierowania z kierownicy - ładuję wzmacniacze (kilka "białych kruków" do wyboru i suba (Kappa Perfekt) - zyskuję na funkcjonalnosci i mam car audio pełną gębą ale szpecę konsole w stopniu porównywalnym albo i większym (ten Clarek jeszcze paskudniejszy) i nie mam tego smaczku (polotu, powietrza, ekspresji), które zapewnia stare Alpine.
3. Ładuję stacje multimedialną 2 DIN (koniecznie z DSP). Poprawiam (wreszcie!?) wygląd konsoli ale będę się z nią męczył niemiłosiernie, jej obsługą, bo jestem z innego (analogowego) pokolenia

4. Zostawiam jednostkę fabryczną ale ładuję procesor dźwieku (np. Helixa) i puszczam dżwięk przez wzmacniacze itd. - nie zmieniam wyglądu konsoli, zyskuję na jakosci ale wciąż czegoś nie mam co mógłbym mieć w wariantach w/w

No i do tego cały czas gdzieś chodzi po głowie zestaw 3drożny albo nawet 3 i pół drożny ze wstęgą Infinity Emit-R na górze...
Takie tam rozterki caraudiomaniaka
Proszę o podpowiedzi w sprawie pytań postawionych na początku bo od czegoś muszę zacząć aby dojść tam gdzie (?) zamierzam....

Pozdrawiam caraudiozakręconych.
Z góry dzięki.
Pozdr.