Co warto zobaczyc na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie?

To ja polecam ze swoich rejonów szczyt Wielka Sowa - najwyższy szczyt Gór Sowich, ewentualnie dla tych którzy wolą dużo mniejsze pagórki to Górę Parkową w Bielawie - na szczycie znajduje się wieża widokowa z której można podziwiać panoramę Gór Sowich oraz powiatu dzierżoniowskiego. Jeszcze jedna wieża widokowa z której widać te same okolice znajduje się na szczycie Kalenica w Górach Sowich.

A więc tak:
Zieleniec i Czarna Góra - dla maniaków sportów zimowych :-)
Bystrzyca Kłodzka - zabudowa miasta, mury obronne oraz jedyne w europie muzeum filumenistyczne !!! Tak tak mała grupa ludzi wie ze własnie takie muzeum jest w tym miasteczku!!
Kłodzko - Muzeum Ziemi Kłodzkiej, Mury obronne i Twierdza Obronna, oraz bardzo duża liczba zabytkowych kamienic i innych budowli.
Złoty Stok - zwiedzanie kopalni złota połączone z przejazdem kolejka podziemną, Park linowy z najdłuższymi przejazdami tyrolką
Duszniki Zdrój - Muzeum Papiernicze w którym można zobaczyć jak powstaje papier czerpany i samemu można spróbować tej sztuki.
Kudowa Zdrój - bardzo malownicze miasteczko lezace przy przejsciu granicznym z Czechami ( kilka kilometrów za granica Czech bardzo fajny i tani tor gokartowy- sprawdzony i godny polecenia:-) a w samej Kudowie - miasteczko uzdrowiskowe z pieknym parkiem zdrojowym oraz kilkoma muzeami min: muzeum zabawek i zab:-)
Polanica Zdrój - Miasteczko Uzdrowiskowe odbywaja sie tu liczne imprezy w sezonie letnim oraz tor saneczkowy (letni)
Oraz bardzo dużo innych miejsc które warto zobaczyć będąc w Kotlinie Kłodzkiej :-) A chyba najważniejsze dla każdego automaniaka to ze na tych terenach odbywają się rady samochodowe min: Rajd Polski:-) oraz kilka tygodni temu odbył sie rajd górski :-)
Z czystym sumieniem mogę polecić i zaprosić wszystkich do Kotliny Kłodzkiej, każdy znajdzie tu coś dla siebie zarówno dla aktywnych jak i dla osób które chcą odpocząć od codzienności :-) zwłaszcza te górki są piękne zimą :-)

Ostatnia edycja:
Co prawda ostatni wpis jest z przed paru miesciecy ale postanowiłem trochę odświeżyć ten watek.
A wiec do rzeczy mamy wiosnę wiec to chyba będzie najlepsze pora do odwiedzenia tego miejsca a mianowicie Arboretum w Wojsławicach (filia ogrodu botanicznego Uniwersytetu Wrocławskiego)
znajduse sie nie daleko Niemczy wszytkie informacje jak dojechac znajdziecie na stronie http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/wojs/arboretum/ przy drodze prowadzacej do ogrodu znajduje sie spory parking gdzie bez problemu można zostawić auto (niestety nie pamiętam czy płatny czy nie) w samym ogrodzie jest również zrobione spore miejsce na grila naprawdę jeśli ktoś tam nie był a ma w miarę blisko to warto odwiedzić to miejsce :)

A ja zrobię małego offtopa,
mógłby mi ktoś z okolic Karpacza, pokierować jak najłatwiej i najprościej dostać sie z 8letnim dzieckiem na śnieżke ?
Ewentualnie jak wygląda wejście piesze od strony karpacza, tak żeby wyjść w okolicy schroniska pod snieżką ?
Kiedyś za łebka wchodziłem tamtędy ale nie wiem teraz dokładnie jak tam się dostać, gdzie najlepiej zostawić belle.

Ja ze swojej strony mogę zaproponować Karkonosze, w szczególności Szklarską Porębę.
Najlepiej autko zostawić pod pensjonatem/hotelem i na zwiedzanie udać się pieszo. Do najciekawszych miejsc należą:
- Szrenica - szczyt górski (1362 mnpm) Najlepiej dostać się szlakiem spod dolnej stacji wyciągu lub samym wyciągiem. Wracając z gór warto przejść się na Łabski Szczyt (jest schronisko) lub na Halę Szrenicką i później na Wodospad Kamieńczyka.
- Wodospad Kamieńczyka - spacerem od dolnej stacji wyciągu to jakieś 40 minut przez las. Wspaniały klimat, czyste powietrze
- Wodospad Szklarki - znajduje się przy wjeździe do miasta (parking przy samej drodze + kilka minut spacerem do samego wodospadu)
- Krucze Skały - niedaleko centrum, można powspinać się
- Skałki Miłości - bezpośrednio przy stacji PKP Szkl. Poręba Górna
- Zakręt Śmierci - tutaj warto już dojechać swoją Alfą. Kierunek --> Świeradów Zdrój. Jakieś 3 km od Szkl. Por.
- polecam także wycieczkę pociągiem do Czech.
- plus cała masa górskich szlaków :-)

Jeśli ktos będzie miał jakieś zapytania, służę uprzejmie :)

To jak już ktoś będzie w Szklarskiej i chciałby pozwiedzać to ja z mojej strony mogę polecić

- Zamek Czocha - w miejscowości Sucha (ok. 40km od Szklarskiej) - ciekawy zameczek, kręcono tam kilka filmów m.in "Gdzie jest generał", "Tajemnica twierdzy szyfrów" czy kilka scen "Wiedźmina"
- Lubomierz - (ok 40km) - Miasto Kargula i Pawlaka czyli "Samych swoich". Najlepiej chyba jednak udać się tam w okolicach sierpnia na "Festiwal komediowy", zjeżdza wiele naszych rodzimych "gwiazd" itd ;)
- Kowary - (ok 30 km) - Znajduje się tam Park Miniatur Dolnegośląska - większość zabytków czy atrakcji turystycznych do obejrzenia w jednym miejscu. Wszystkie są w jednakowej skali, więc np. bardzo ładnie widać różnicę miedzy wielkością Zamku Książ a Zamkiem Czocha
- Porajów - (ok 70km) - jako ciekawostka raczje, trójstyk granic Polski, Niemiec i Czech

Można też zrobić sobie wycieczkę na Czechy, zjeść ichny "smażony ser", odwiedzić górę Jested koło Liberca.

Ostatnia edycja:
Jeszcze krótkie uzupełnienie mojego postu:
- w Szklarskiej Porębie też jest DinoPark - więc dodatkowa rozrywka dla naszych milusińskich (Szklarska Poręba Średnia, parking koło stacji PKP).
- No i coś, co spodoba się każdemu kierowcy Alfy - kręta trasa Szklarska Poręba - Jakuszyce (granica z Czechami). Rewelacyjna droga, masa zakrętów, wzniesienia, dobrej jakości nawierzchnia. w sumie jakieś 10 km frajdy :-). Trzeba tylko trafić na pustą drogę...

- No i coś, co spodoba się każdemu kierowcy Alfy - kręta trasa Szklarska Poręba - Jakuszyce (granica z Czechami). Rewelacyjna droga, masa zakrętów, wzniesienia, dobrej jakości nawierzchnia. w sumie jakieś 10 km frajdy :-). Trzeba tylko trafić na pustą drogę...
to będzie pierwsze miejsce jakie odwiedzę gdy tylko odboirę swoją belle z naprawy ;) już nie mogę się doczekać...

to będzie pierwsze miejsce jakie odwiedzę gdy tylko odboirę swoją belle z naprawy ;) już nie mogę się doczekać...

To jeśli lubisz takie drogi, to jeszcze polecam Ci (i innym także) "kapelę", czyli drogę z Jeleniej Góry w kierunku Złotoryji. Jeśli uda się trafić na pusty fragment, to wrażenia nieziemskie. Ostre zakręty, górki, strome zbocza i w oddali piękne widoki na góry. Droga została wyremontowana na sporym odcinku, więc można śmiało bawić się. Najlepszy klimat jest w nocy... :-)

jak mówi Pan zulek1986 cała Kotlina Kłodzka, Polanica Zdrój to jedno z lepszych miejsc w jakich byłem na krótką wycieczkę no i wychodząca z niej "Droga stu zakrętów" prowadząca do Błędnych Skałek jest jedyną (póki co) na której zagotowałem hamulce :O.

Z moich rodzinnych stron polecam NYSĘ, miasto ortalionowych raperów, katedry z najbardziej stromym dachem w Europie i jedynego jeziora jakie widziałem , które poza sezonem (szczególnie zimą) wygląda lepiej niż w sezonie.

To ja mogę jeszcze polecić okolice Szklarskiej Poręby - miejscowości Piechowice i Świeradów Zdrój.

1. Piechowice - miejscowość leżąca między Jelenią Górą i Szklarską Porębą. Co warto zobaczyć?
- stara huta szkła "Julia"
- groty skalne - podobno w okolicach znajdowała się tajna fabryka broni podczas wojny. legendy mówią o schowanych skarbach III Rzeszy
- Michałowice - piękna dzielnica (niegdyś miejscowść) pięknie położona. Trasa z Piechowic do Michałowic wiedzie górskimi serpentynami. Na trasie jest także tunel skalny! niesamowity efekt. Droga doskonale nadaje się do jazdy, ale trzeba bardzo uważać (przepaść i drzewa)

2. Świeradów Zdrój - uzdrowisko, położone ok. 20 km od Szklarskiej Poręby. Co warto zobaczyć?
- uzdrowisko. Warto skosztować tamtejszej wody pitnej
- ładna architektura budynków, piękne położenie
- kolejka linowa
- droga Szklarska Poręba - Świeradów Zdrój. Piękna droga przez las. Momentami wspaniałe widoki. Niezbyt kręta, ale niestety w nienajlepszym stanie. W nocy klimat jest niepowtarzalny, ale trzeba uważać na leśne zwierzęta. Na trasie jest także Rozdroże Izerskie, gdzie można podziwiać stare schronisko

Warto skosztować tamtejszej wody pitnej
nie radzę :D
Niezbyt kręta, ale niestety w nienajlepszym stanie. W nocy klimat jest niepowtarzalny, ale trzeba uważać na leśne zwierzęta.
faktycznie,polowa drogi od strony Świeradowa wyremontowana,natomiast drugie pół to już stan fatalny! i rzeczywiście nie jedźcie wiecej niż 60km/h tamtedy nocą,bo prawie na pewno na drodze spotkacie leśnego zwierza :)

Skoro mowa o Zamku Czocha to warto również wymienić zapory na Kwisie:
1) w Leśnej kilkanaście minut (myślę, ze max 30 min) spacerkiem od Zamku, spokojnie można dojechać i zaparkować niedaleko zapory
2) w Złotnikach (parking również niedaleko zapory za ośrodkiem wypoczynkowym Złoty Sen)

1)IMG_2914.JPGIMG_2896.JPGIMG_2900.JPGIMG_2912.JPG

2)
1 027.jpg1 032.jpg1 035.jpg

Parking
1 026.jpg

Dojazd z Leśnej w kierunku Gryfowa Śląskiego lub od strony Gryfowa Śląskiego. Autostradą w kierunku Zgorzelca zjazd na Lubań Śląski następnie na Leśną (można jechać z Lubania na Gryfów)
-ewentualnie zjazd na Złotoryję kierunek Lwówek Śląski--> Gryfów Śl. --> Leśna. Ta pierwsza droga od autostrady wydaj mi się lepsza mniej dziur i zakrętów choć trochę dłuższa.

Ząbkowice Śląskie - do zwiedzania:
- krzywa wieża - (2 w Europie po Pizie), ladny widok na okolice, na góre wejdą rowniez dzieci, zwiedzanie od wtorku do soboty, w sezonie od maja do wrzesnia rowniez w niedziele, szczegolowe info jest pod adresem http://www.krzywawieza.eu/
- laboratorium Frankensteina- zaraz obok wiezy w Izbie Pamiatek odrobina grozy (frajda dla dzieciakow).
są również ruiny zamku do zwiedzania z zewnatrz, wszystko w centrum miasteczka 60km na południe od Wrocławia trasa nr 8 kierunek Kłodzko - Kudowa Zdój (stałe miejsca gdzie można po drodze spodziewać sie suszarek to km 101, 99, 86, 84, 79, 72, 64).
Z gastronomią szału nie ma, ale jest kilka pizzerii i niedroga restauracja na ul. Orkana. Z czystym sumieniem moge polecic również Bar Mleczny na ul. Ziębickiej
20 km na W (zachód) od Ząbkowic Śl jest Srebrna Góra, zjazd z obwodnicy na 2 światłach w prawo jadąc od Wrocławia. Do zwiedzania największa górska twierdza w Europie - fajny spacer, można zwiedzać fortyfikacje, wiecej na stronie http://www.forty.pl/
W Srebrnej jest kilka knajp, m.in. Górska Perła z widokiem na startowisko paralotniowe (latanie przy kierunkach wschodnich i północno wschodnich), ew. dla bardziej wykwintnego podniebienia restauracja w Hotelu Koniuszy.
Jest tu również Wioska Indiańska i park linowy.
Ogólnie polecam całość jako wycieczkę na weekend (przy odrobinie spręża można zaliczyć wszystko jednego dnia, ale jak to mówią szczęście trzeba dawkować :))

Ząbkowice Śląskie - do zwiedzania:
- krzywa wieża - (2 w Europie po Pizie), ladny widok na okolice, na góre wejdą rowniez dzieci, zwiedzanie od wtorku do soboty, w sezonie od maja do wrzesnia rowniez w niedziele, szczegolowe info jest pod adresem http://www.krzywawieza.eu/
- laboratorium Frankensteina- zaraz obok wiezy w Izbie Pamiatek odrobina grozy (frajda dla dzieciakow).
są również ruiny zamku do zwiedzania z zewnatrz, wszystko w centrum miasteczka 60km na południe od Wrocławia trasa nr 8 kierunek Kłodzko - Kudowa Zdój (stałe miejsca gdzie można po drodze spodziewać sie suszarek to km 101, 99, 86, 84, 79, 72, 64).
Z gastronomią szału nie ma, ale jest kilka pizzerii i niedroga restauracja na ul. Orkana. Z czystym sumieniem moge polecic również Bar Mleczny na ul. Ziębickiej
20 km na W (zachód) od Ząbkowic Śl jest Srebrna Góra, zjazd z obwodnicy na 2 światłach w prawo jadąc od Wrocławia. Do zwiedzania największa górska twierdza w Europie - fajny spacer, można zwiedzać fortyfikacje, wiecej na stronie http://www.forty.pl/
W Srebrnej jest kilka knajp, m.in. Górska Perła z widokiem na startowisko paralotniowe (latanie przy kierunkach wschodnich i północno wschodnich), ew. dla bardziej wykwintnego podniebienia restauracja w Hotelu Koniuszy.
Jest tu również Wioska Indiańska i park linowy.
Ogólnie polecam całość jako wycieczkę na weekend (przy odrobinie spręża można zaliczyć wszystko jednego dnia, ale jak to mówią szczęście trzeba dawkować :))
To ja dorzucę jeszcze coś od siebie (mamy kilka ładnych kościołów, ruiny zamku itd.) - wszystko na stronce miasta - rubryka "DLA TURYSTY" :)

http://www.zabkowiceslaskie.pl/pl/przewodnik_po_miescie/

Polecam wyprawę na Szczeliniec koło Karłowa.

FANTASTYCZNE miejsce!

Skalna góra poprzecinana szczelinami, mnóstwo pięknych form skalnych, przepaście, skalne ścieżki. Coś niesamowitego, robi naprawdę wielkie wrażenie.

Z Karłowa gdzie jest kilka parkingów na których można zostawić bellissimę (płatnych), idziemy kilkaset metrów w stronę Szczelińca. Po drodze knajpki, piwo, grille itd itp. Na szczyt wiedzie kilkaset schodów. Na szczycie malownicze schronisko i tarasy z których rozpościerają się piękne widoki. Gdzieś daleko w dole szczyty sosen....
Za schroniskiem zaczyna się ścieżka turystyczna, miejscami wymagająca przeciśnięcia się pomiędzy skalnymi ścianami. Do późnej wiosny w szczelinach leży śnieg. Wielkie formacje skał prowadzą z Piekła przez Czyściec do Nieba :). Po drodze Diabelska Kuchnia i jeszcze więcej widoków...
Całość lajtowym spacerem zabiera 2-3 godzinki, chociaż można się nieco spocić na podejściu.

Dojazd do Karłowa od strony Kłodzka przez Radków (drogi 381/386/387) świetną drogą - Drogą Stu Zakrętów (choć nawierzchnia miejscami słaba). Jadąc nią dalej do Kudowy mijamy Błędne Skały, też warte zobaczenia, a dalej koniecznie odwiedźcie Kaplicę Czaszek w Czermnej.

Jest to wypad w sam raz na jeden dzień. Drogi wiodą OSami Rajdu Polski, mogą dostarczyć WRAŻEŃ, ale uwaga, w letni dzień zawalone są Kinderwagenami, ja się wlokłem za Tico z chyba sześcioosobową rodziną w środku...:)
No ale dwa kindery sam miałem na tylnym siedzeniu...;)

Miłośnikom rajdów objazdowych warto polecić przejazd tzw. autostradą sudecką, które jest jedną z najwyżej położonych szos w Polsce. Po zjeździe do Międzylesia na pewno warto zatrzymać się w Międzygórzu Marianny Orańskiej, sprawiającym wrażenie alpejskiej enklawy. Ostrymi serpentynami można wjechać na Przełęcz Puchaczówka, skąd tylko pół godziny drogi na Czarną Górę. Dalej zjazd przez ośrodek narciarski w Siennej do Stronia Śląskiego i Lądka Zdrój, z którego warto wybrać się na obiad do znakomitej knajpki w Travnej w Czechach, oczywiście z postojem na Przełęczy Lądeckiej, z której roztacza się piękny widok na Sudety. 5km dalej, także w Czechach, położone jest urocze miasteczko Javornik, nad którym góruje zamek - dawna rezydencja arcybiskupów wrocławskich. Wycieczkę można skończyć w Paczkowie, zwanym ze względu na ocalałe renesansowe fortyfikacje "polskim Carcassone". Przez Paczków przebiega droga krajowa z Kłodzka do Nysy i Opola, można też, jadąc na północ przez cysterski Henryków, dostać się do Wrocławia.

img10.jpg487.jpgprzelecz-puchaczowka-widok-na-czarna-gora-3.jpg43723847.jpgsudety_wschodnie_10.jpgwiosna5.jpg

Ostatnia edycja:
Panowie chciałbym się wybrać na Ślęże i w okolice. Ktoś coś podpowie co jak i gdzie!? :D
Nie wiem czy wam wiadomo ale film będą tam kręcić, polskiego horrora i tak mnie naszło by uderzyć w któryś weekend tam, lecz kompletnie nie wiem co i jak, liczę na odpowiedź.

Amortyzatory
Powrót