kodowanie wtrysków

Auto
alfa romeo 156 Ti, 2.4 jtd 200KM, 2004r.
Witam,
właśnie wróciłem z warsztatu, gdzie diagnozowałem problemy z wtryskami.
Wtryski są ok, ale komputer nie pokazuje ich kodów IMA (chyba tak się one nazywają) i nie pozwala na zakodowanie.

Gdzie - oprócz ASO - mogę we Wrocławiu wpiąć się do kompa i zakodować wtryski?
Numery mam spisane.

Teoretycznie powinno to zadziałać interfejsem KKL, który mam. Jeśli chcesz, możemy się spotkać i spróbować.

W silniku cf2 mozna za pomoca kabla kkl kodowac wtryski? W jakim programie,bo chyba nie w MESie? Tam nawet korekty mi nie chce pokazac...

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Tak głosi wieść w internecie. Czy się uda - nie wiem, dlatego napisałem, że można spróbować. Jak się nie uda, to nic nie wymyślę...

Dajcie Znac co i jak...ciekawi mnie ten temat.w ogole po co kolega chce je zakodowac? Nie są od tej wersji silnika? Niedawno zmienialem wtryskiwacze w swojej 105konnej wersji.Mialem zalozone te z koncowka 119(z motoru cf3) i prawdopodobnie nie wysterowany ECU pod nie,bo auto dymilo na czarno.Zmienilem na oryginalne(z koncowką 002) i jak reka odjął-dymienie ustalo calkowicie. Ciekawilo mnie wlasnie jak je zakodowac,czym, gdzie itp.

a nie było czasem tak , że w cf 2 bez kodowania mozna
a dopiero od cf3 kodowanie konieczne ?
no i nie jestem pewny czy kkl czy nie jednak elm327

ale posiwecic 5 minut i wszystko bedzie na forum ( kilka dni temu nawet szukałem i czytałem )

- - - Updated - - -

W silniku cf2 mozna za pomoca kabla kkl kodowac wtryski? W jakim programie,bo chyba nie w MESie? Tam nawet korekty mi nie chce pokazac...

a mi tam pokazuje w mes 3.5 korekty

a nie było czasem tak , że w cf 2 bez kodowania mozna
a dopiero od cf3 kodowanie konieczne ?
no i nie jestem pewny czy kkl czy nie jednak elm327

ale posiwecic 5 minut i wszystko bedzie na forum ( kilka dni temu nawet szukałem i czytałem )

- - - Updated - - -

a mi tam pokazuje w mes 3.5 korekty
Jak bierzesz z cf3 do cf2 wtryski to jednak trzeba je zestroic z ECU,bo tam czasy są calkowicie inne...
Co do korekty w MESie jak mozesz podac linka do jakiegos chomika lub innego ustrojstwa gdzie mozna pobrac normalna wersje,bo mam darmowa,ktora dziala 20min.i tylko na max 4 parametrach jednoczesnie ale korekty za Chiny mi nie odczytuje...Tak samo jest z zamierzonym cisnieniem doladowania-niby w cf2 ten parametr ma byc na 0 ale mi wczesniej na zalozonych wtryskiwaczach od wersji 115konnej pokazywalo zamierzone cisnienie a teraz nic nie pokazuje...

adokasprzak do mnie podjedzie, wszystko sprawdzimy ;) jak nie będą działać i zacznie kopcić, to spróbuję zrzucić wsad i może coś w nim się uda pozmieniać, czasy wtrysku na przykład... poczekamy, zobaczymy, i jak zajdzie potrzeba to będziemy kombinować. póki co ustalone, że się widzimy wieczorem, jak coś wyjdzie(lub nie) to dam znać. choć jeśli wierzyć multiecuscan, to w tym aucie jest cf3...

w tym aucie jest cf3, kodowanie jest, aczkolwiek w powodu crashowania programu nie udało się zrobić...

W FES-ie też jest kodowanie wtrysków na kkl-u Ja mogę sam zakodować wtryski (niby bo nigdy tego nie robiłem ale program pozwala)

Wlasnie wrocilem od wtryskowych specjalistow - w tym silniku nie koduje sie wtryskow.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Nic :) wszystkie sprawne. Wszystko dookola tez, a dymi na czarno niemilosiernie. Wlasnie jade przywrocic fabryczne oprogramowanie.

To ta srebrna 1,9 czy 2,4? Daj znac jak Ci pojdzie z tym softem,bo tez bede chcial sprawdzic czy nie mam namieszane w komputerze

2.4

Moze tam masz problem z egrem,bo jesli wszystko dookola szczelne,wtryski sprawne to raczej zawor. A wtryskiwacze masz oryginalne od twojej wersji? Tzn. O wlasciwych numerach? Ja mialem od wersji 115konnej i tez mi dymily.zmienilem na oryginalne i przestalo.jak masz 136KM to koncowka wtrysku 002 a jak 140KM to koncowka wtrysku 119

Wtryski mam z koncowka 002, a mam 140KM, ale nie to bylo problemem.
EGR - byl czyszczony, ale nikt nie sprawdzil czy dziala. 3 miesiace walki, zaslepienie EGR i problem rozwiazany.

Ehhh pany, dymi na czarno to albo wtryski podlewają, albo są złe masy powietrza w stosunku do dawek paliwa

Zgadza sie. Egr byl sprawdzany jako pierwszy :)

Amortyzatory
Powrót