U mnie nie ma roznicy czy jest to cieply czy zimny silnik. Ten dzwiek jest jakby zuzyty lub uszkodzony wirnik w jakims elemencie. Dokladnie slychac jak po musnieciu gazu zaczyna sie szybciej krecic. Na wolnych obrotach na postoju jest slyszalny jako trykanie, ktore troche sie zlewa z reszta pracy silnika ale jak sie rozpedzasz to zaczyna sie szybciej krecic i przeistacza sie w wycie. Podczas przyspieszania w taki sposob aby tlumik nie zagluszal dzwiekiem to wycie jest nieodlacznym elementem pracy silnika. Najgorzej jest jak jest temperatura ujemna np. - 7 stopni wewnatrz wtedy do momentu zagrzania slychac go bardziej soczyscie i tylko wtedy jest wyraznie wyodrebniony od reszty. Co ciekawe z zewnatrz dzwiek jest prawie niemozliwy do zidentyfikowania bo zlewa sie niemal calkowicie z praca silnika i tryka niemal w takcie zaworow przez co jak otworzysz maske i posluchasz to wydaje sie, ze wszystko jest ok. Slyszalny jest natomiast z wnetrza samochodu. Po kilkunasto minutowej jezdzie wylaczeniu silnika i po chwili ponownym odpaleniu sa przypadki jednostkowe w ktorych nie slychac tego dzwieku podczas jazdy i wtedy przez kilka minut auto potrafi chodzic tak jak ja sobie to wyobrazam ale po tych powiedzmy 3 minutach znowu wraca. To mogloby sugerowac cos na temat funkcji tego elementu. Oprocz tego dzwieku z autem sie nic nie dzieje, nie bierze oleju, dobrze przyspiesza, nie gubi plynu chlodniczego.
Bylem w serwisie 2 raxy ale oni porobili cos przy rozrzadzie ponoc powymieniali napinacz i pompe wody (ale tego w gruncie rzczy nie wiesz) i dzwiek jak byl tak jest. Problem polega na tym, ze serwis nie wykazuje analitycznego myslenia, cos tam wymienia bez skutku i mnie wolaja zebym odebral auto zamiast dazyc do usuniecia tego problemu z jakim przychodze. Po ostatnim razie sie troche z nimi poklocilem jak mi zaczeli mowic ze tak ma byc, ze to jest charakterystyczny dzwiek silnikow 1750 TBI bo tam jest u gory umieszczona pompa cisnieniowa hydrauliczna i ona tak tryka. Powiedzieli, ze moga to wymienic ale napewno ten dzwiek zostanie. Teraz chcialbym zweryfikowac jak pracuje motor 1750 w innym aucie i czy ten irytujacy dzwiek faktycznie tam wystepuje przed tym jak bede szedl na moze z serwisem bo auto jest na gwaracji i nie odpuszcze.