Irlandia, laczmy sie ::P

To jest skraplacz klimy, niestety to nie ta czesc.

Zobacz na mojego posta wczesniejszego, bedziesz wiedzial o co mi chodzi. Szczerze to juz sie troche pogubilem bo czy to mozliwe zeby nie bylo w 159 takiej nagrzewnicy jak w 166.

W komorze silnika masz dwa przewody od wody idace do kabiny, jeden glowny, jeden zwrotny i tam na koncu powinna byc nagrzewnica.

No pospieszylem sie ale jutro postaram sie cos namiezyc - dzisiaj juz glowka nie pracoje we wskazanym tempie ;)

MAM, ale akurat te zdjecia trzymam w prywatnej kolekcji! ;););)

- - - Updated - - -

cos dla Artura:)
Pokaż załącznik 92628Pokaż załącznik 92629
dzieki Czester ;) tylko Tobie wpadlo do glowy robienie zdjec i nabijanie sie ze mnie :P

ryzykuje dzisiaj i podjade do pracy autem ( 2km). Przez noc nie ubylo plynu a i silnik nie nagrzeje sie na tyle chyba... mam baniak w razie "W"

- - - Updated - - -

W 147 tez niby calosc trzeba rozbierac ale ja u siebie zrobilem to bez - wynik = malutki plasticzek polamany i brak jednej z 15 srubek trzymajacych obudowe nagrzewnicy - wszystko po za tym smiga jak lala od 1,5 roku

Tak poza tym widze ze faktycznie zlocik z przygodami - na przyszlosc polecam :http://www.aaireland.ie/ i pakiet Rescue Plus. Na Belli jeszcze nie wykozystalem ale jak pozyczony Van mi sie roskraczyl w Kerry to bez problemu przewiezli do Newbridge i jeszcze furke zastepcza na 2 dni dostalem

- - - Updated - - -

Ktos sie wybiera?? : http://italiancarclubireland.com/icciforum/viewtopic.php?f=3&t=1075

- - - Updated - - -

Zadzwon pod: 0872150264 - Kevin

Znam goscia z alfaowner i ICCI i od niego biore wszystkie czesci do fiata i alfy a do tego moze ci cos poradzi

- - - Updated - - -

A i zapomnialem od niego bede mial czesci dla Marcina - ma 159 1,9jts na czesci z trafionym lancuszkiem rozrzadu to moze i uzywke wytargasz

byloby zajebiscie ;) znalazlem pare uzywek w cenie lekko ponad 100 euro z wysylka

Jak bedziesz jechal to odkrec korek na zbiorniku wyrownawczym, nie calkowicie ale tak zeby byl luzno. Zmniejszy to cisnienie w ukladzie w razie jakbys znowu stracil wode.

Z poluzowanym korkiem da rade. Czyli rozumiem ze mam sie rozeznac? Nowa czy uzywka?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Na tym schamacie z eLearna widac pod numerem 7 Heater Matrix

Screen Shot 2013-04-16 at 08.58.23.png

Załączniki

• Screen Shot 2013-04-16 at 08.52.18.jpg
    Screen Shot 2013-04-16 at 08.52.18.jpg
    62.4 KB · Wyświetleń: 38
Ostatnia edycja:
No wlasnie nie da rady! Jak wchodze w manual eLearn to kaze mi wymienic chlodnice od klimy! Poza tym obrazkiem nigdzie indziej nie moge znalezdz tej czesci. Eper tez nie pokazuje tego.

Wszystkie trzy sklepy sprawdzaly i nie ma jako czesci zamiennej w zamiennikach. Sprobuje pozniej w orginale

Jak bedziesz jechal to odkrec korek na zbiorniku wyrownawczym, nie calkowicie ale tak zeby byl luzno. Zmniejszy to cisnienie w ukladzie w razie jakbys znowu stracil wode.

Korek sam w sobie jest tak skonstruowany, że upuszcza zbędne ciśnienie w układzie, jazda z poluzowanym korkiem doprowadziłaby do sytuacji w której płyn się gotuje przed załączeniem wiatraka.

Artur, co się stało konkretnie?

Ostatnia edycja:
Obawiam sie ze jest to czesc niewymianialna, tutaj jest ladnie pokazane gdzie dokladnie ida te przewody od wpdy. Wydaje mi sie ze jest to albo czesc niewymienialna i jest to inaczej rozwiazane niz w we wczesniejszych Alfach. eLearn kaze wymienic ta czesc na drugim obrazku. W jaki sposob jest to tam polaczone to nie mam pojecia. Z tego co udalo mi sie wyczytac i biorac to na logike to stwierdzam ze tam jest tylko jedna nagrzewnica! ktora jest podlaczona jednoczesnie do klimy i do przewodow z woda! W 159 jest cos takiego jak wymniennik ciepla ktory jest zupelnie czym innym niz termostat. Ten wymniennik reguluje przeplyw wody/klimy w zaleznosci od tego czy chcemy miec cieplo czy zimno.

W takim wypadku zeby wyciagnac ta nagrzewnice to niestety trzeba bedzie zdjac deske chyba, dlatego ze wyglada na to ze ona wychodzi od gory i jest schowana dokladnie w podszybiu.

3107370411_1.jpeg3107333010.jpeg

A stalo sie to w momencie jazdy przy duzej predkosci. Cala woda poszla przez otwor drenazowy w poszybiu i do kabiny w ciugu paru sekund. Proba zalania nowym plynem skutkowala zlatywaniem tej wody wlasnie w miejscu gdzie znajduje sie otwor drenazowy i nagrzewnica. Do srodka tez dostalo sie sporo wody bo od strony pasazera wykladzina zrobila sie mokra w rogu przy nogach.

Sa dwie rzeczy ktrore mogly sie popsuc

1. Wymiennik ciepla w 159 to cos innego niz termostat ktory jest oddzielnie.
2. Nagrzewnica

Zeby to stwierdzic dokladnie to trzeba rozebrac pol auta.

Ostatnia edycja:
Ale poluzowanie korka skutkuje mniejszym cisnieniem w ukladzie czyli mniejszy wycisk wody. Jeszcze sie nie spotkalem zeby w aucie z poluzowanym korkiem plyn sie zagotowal.

Ale poluzowanie korka skutkuje mniejszym cisnieniem w ukladzie czyli mniejszy wycisk wody. Jeszcze sie nie spotkalem zeby w aucie z poluzowanym korkiem plyn sie zagotowal.

A ja spotkałem i to nie raz, poluzowanie korka spowoduje wytworzenie podciśnienia, które w niektórych wypadkach może zacząć wypychać płyn przez korek lub doprowadzić do zapowietrzenia. Wszystko zależy od konstrukcji układu, między innymi od obecności korka na chłodnicy itp.

I tak przed zaczeciem rozbiorki lepiej by bylo podpiac cisnienie pod uklad zeby zobaczyc dokladnie skad cieknie

Zgadzam sie, chyba pisalem o tym w ktoryms z porzednich postow. Ale jak na swiezo zalewalismy plyn to uciekal wlasnie tam gdzie napisalem. W komorze silnika jest sucho. I przy pompie i przy termostacie i przy chlodnicy z przodu. Nie widac zadnych wyciekow.

Ja nie mam przyrzadu do sprawdzenia cisnienia w ukladzie niestety. Powinno byc 1bar ale moge wkleic dokladne dane jesli Arythm bedzie mial z tego pozytek i cala procedure sprawdzania.

Padblo

A co myslisz o tym zeby zrobic obejscie ten tej nagrzewnicy ? polaczyc te dwie rurki ze soba po prostu zeby chlopak sie nie stresowal ze mu sie silnik przegrzeje i znowu mu caly plyn splynie ? Tylko wtedy calkowity brak ogrzewania i klimy. Boje sie tylko czy cisnienie w ukladzie sie nie zwiekszy za mocno przy takim bypassie ?

Ostatnia edycja:
Siema co do korka to to kolega Wicked ma pewnego rodzaju racje, jazda z popuszczonym korkiem doprowadzi do przedwczesnego zagotowania sie wody w ukladzie wiec raczej bym tego nie polecal, dlaczego?? Woda majaca wieksze cisnienie posiada temperature wrzenia wyzsza niz woda ktora takiego nie posiada, fizyka panowie.

- - - Updated - - -

Ogolnie co do mojej awarii to stwierdzam ze Alfa poprastu w trasie miala ochote az mi spodnie rozerwala :P a jak sie nie dalem to tak jej cisnienie skoczylo ze az koreczek wystrzelilo :D

O koledze Mefisto zesmy zapomnieli;) Mysle ze do wymiany masz miske. Ktos chyba wczsniej urwal gwint przy zmianie oleju i wkrecili go na slowo honuru;) U ciebie bedzie zdecydowanie mniej roboty. Dobrze ze dojechales do domu i szkoda tylko ze nie swoim samochodem:(

Jak tak pomyslalem to az sie za glowe zlapalem, w misce olejowej nie ma cisnienia i nikt na to nie wpadl :P wiec mysle ze korek sie poprostu odkrecil a huk byl spowodowany uderzeniem o podloge.
Wiec tak prawdopodobnie wystarczyloby zaslepic czymkolwiek w jakos powoli dojechac :P Ale teraz to nie ma co gdybac :P Potrzebuje srednice koreczka spustowego :D

- - - Updated - - -

Potrzebuje tylko srednice korka :P Cos dopasuje a kolega ma gwintowniki :D ewentualnie wezme miske od Cool_Kid-a :P

- - - Updated - - -

Dobrze ze dojechales do domu i szkoda tylko ze nie swoim samochodem:(

Najgorsze bylo holowanie, AKU padlo wiec brak swiatel i brak wycieraczek a Czester po 200m tak mi zapapral szybe ze bylo calkiem ciekawie :P jazda na slepo po autostradzie :D Ale podolalismy, (DZIENKI WIELKIE CZESTER !!!!!)

U mnie wyglada tak....dzisiaj mialem wymuszona podroz w trakcie pray...40 km... widzialem ze po nocy nic nie zeszlo ze zbiornika dlatego zaryzykowalem...wzialem baniak z woda i w droge....nie wlaczalem klimy... po powrocie zajrzalem pod maske i nic nie ucieklo...teraz na przerwie zobaczylem pod auto i sucho...jedyne co sie dzieje teraz to szybciej idzie do 90 stopni...ale to przez wode w zbiorniku...jazdy na klimie nie ryzykuje... wiem ze jak zatrzymalem sie na autostradzie w polnocnej to korek mialem poluzowany...ale nie wiem czy to ma jakis wplyw na to...

- - - Updated - - -

Co do imfo na temat czesci bede wdzieczny;)

Amortyzatory
Powrót