Diagnostyka samochodu na smartphonie

dexster

Użytkownik
Auto
GTV Spider 3.0 V6 12V ph2
Hej czy ktoś z Was bawił się takim zestawem?

Interfejs ELM 327 OBD2
obd2.jpg
+
Aplikacja na tablet/telefon
https://play.google.com/store/search?q=obd2&hl=pl

Jak tak to jak to oceniacie i na jakiej aplikacji działacie? Dodatkowo mam pytanie czy da się kasować błędy i czy można jakoś uszkodzić auto takim cudem. Zastanawiam się czy nie mieć czegoś takiego wpiętego w gniazdo na stałe.

W połączeniu ze smartphonem jest to moim zdaniem gadżet a nie narzędzie do sprawdzenia auta/kasowania błędów.

Po pierwsze połączysz się tylko z ECU silnika, a co z ABS, poduchami i innymi systemami?
A tak z ciekawości, po co chcesz mieć to podłączone na stałe?

A co do kasowania błędów to jest możliwość, ale nie wiem czy nie trzeba wykupić licencji. Na pewno na chomiku coś znajdziesz pod androida z tą funkcją.

Uszkodzić auta nie można bo to jest tylko gniazdo diagnostyczne, no chyba że zrobisz zwarcie :D Ale to też uszkodzisz gniazdo.

A tak z ciekawości, po co chcesz mieć to podłączone na stałe?

Częściowo jako gadżet a częściowo racji wygody. Raz to podłącze i mogę zapomnieć o kombinowaniu. Co do kasowania błędów to apka kosztuje 3 euro więc to nie kasa (nie mam sensu się bawić w pobieranie piratów) Zastanawia mnie jedynie jakość takiego rozwiązania i czy będę widział wszystkie parametry. Mam też normalny kabel ale niestety win 8 nie lubi tych sterowników i często robi jakieś problemy. A tak będę mógł sobie sprawdzić czy wszystko ok beż zabawy. Po za tym powinno działać to też w innych markach samochodów.

tylko że tak masz zawsze przy sobie to bo w telefonie soft a moduł może sobie działać w tle. Jedynie to przemawia do mnie/ Pytanie czy takie coś może być sprawnym narzędziem diagnostycznym. Koszt to jakieś 40 zł więc chyba zaryzykuje.

Zależy co masz na myśli po przez "sprawne narzędzie diagnostyczne".

Jak dla mnie nie możność podłączenia się pod poduchy, abs, skrzynię - dyskfalifikuje od razu :)

Jak dla mnie nie możność podłączenia się pod poduchy, abs, skrzynię - dyskfalifikuje od razu
Ale z drugiej strony - nie wozi się przecież ze sobą zawsze kompa. Zawsze może pomóc "w razie czego" ;) Tylko nie wiem, czy lepszy nie byłby FESMobile, ale sporym ograniczeniem, np. dla mnie, jest wersja jedynie pod Windows.

Bardzo fajna zabawka, mój brat tego używa, ma m.in. bieżący podgląd na korekty wtrysków co przy LPG jest bardzo przydatne, na tym sprzęcie zresztą wystroiliśmy auto i jest super, nie pamiętam tylko aplikacji. Błędy chyba też może sobie sczytywać.

Idealne ustrojstwo na trasy bez lapka. Jak odpalisz torque to w info jest wyszczególnione jakie dane możesz odczytywać na bieżąco. Sam z torque zbieram głównie info o temp wody.
Do odczytu i kasowania jest lepsze alfaobd demo, w każdej chwili można sprawdzić czy nie ma jakiś błędów. Tydzień po zakupie obd, w mieście alfa straciła moc, wpiecie, zczytanie, przepływka i juz w spokoju ducha wracałem do domu.
Na pewno nie ma sensu za każdym odpaleniem silnika łączyć się do gniazda. Tylko odwraca uwagę od bardziej ważnych spraw, które dzieją się na drodze i po pierwszym przejeździe stwierdzisz to samo.
Ogólne polecam, właśnie wtedy gdy nie mamy lapka, a coś wyskoczy.
To że nie idzie się połączyć z niczym innym niż silnikiem, cóż, dla większości i tak wystarczy. Więcej jest możliwych błędów z ECU niż z pozostałych elementów.
Ale żeby być w pełni funkcjonalnym przy Alfie, kabel też należy posiadać.

A to sie w 159 w tej skrzynce koło bezpieczników zmieści?

Sebastian

Zobaczymy w przyszłym tygodniu :cool:

Daj znaka :-)

Sebastian

Miałem to pożyczone od kuzyna na jeden dzień. Fajne jako zabawka, ale też i przydatne :) Można odczytać błędy (i je skasować) oraz wiele bieżących parametrów silnika (używałem programu Torque na Androida). Sam się zastanawiam nad kupnem i założeniem tego na stałe . Tylko, że to włączone jest cały chyba czas i nie chciałbym się zdziwić wsiadając do samochodu, że akumulator rozładowany. Ale tak jak ktoś wcześniej napisał, że bezprzewodowe na trasę a do większej zabawy zwykły kabel+laptop.

mam ELM + torque i szału nie ma :P

Jakieś tam błędy czyta, można je skasować i na tym się funkcje tego urządzenia kończą ;)

A ten Torque umie robić wykresy?

elm bluetooth udało się zakupić grupowo na sqadra corse za ok 26 zł. Mam podpięte na stałe w 147. W telefonie zainstalowany Tarque. W każdej chwili można odczytać podstawowe dane i skasować błędy.

Amortyzatory
Powrót