• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czyszczenie wtryskiwaczy maszyną LIQUI MOLY

• Autor wątku Autor wątku KaaC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

KaaC

Aktywny
Auto
AR 166 2.4M-Jet 06r
Cześć wszystkim !
Czy ktoś czyścił gdzieś wtryskiwacze bez ich wyciągania w warsztatach na maszynie LIQUI MOLY JET TRONIC ?

Jak tak to jakie efekty i czy się opłaca ?
U mnie coś takiego 250zł kosztuje :)

Tutaj filmik :

https://www.youtube.com/watch?v=osUqqw3DUU0

końcówka jest zadziwiająca.. :)

P.S I czy przez takie czyszczenie może się coś stać czy nie ?

Ostatnia edycja:
Ja płaciłem 150 zł we Wrocławiu...
Ogólnie - nic nie pomogło, ale też nic się nie zepsuło :-) Zaznaczam, że często dolewam co nieco do paliwa, więc układ paliwowy może być w dobrym stanie.
Na pewno więcej na takie coś nie pojadę ani nikogo nie będę namawiał. Porządne dodatki do ON czyszczące układ paliwowy (m.in. również firmy LM) można kupić za 50-kilka zł.

Mam kolegę, który pracuje w pewnym serwisie. Mają na wyposażeniu maszynę o której napisałeś. Namawia ludzi na czyszczenie wtrysków. Klienci mówią, że polepszyło się ale to taki efekt placebo. Kolega po zabiegu objeżdza auta by sprawdzić czy wszystko OK. Mówił, że żadnej poprawy nie ma ale jak Klient zadowolony.... ;)

U mnnie dwa firmowe peugoty 1.6 HDI obskoczyła ta maszyna, na pewno cichsza praca, no i fakt nie kopciły AŻ tak jak przed zabiegiem, nic poza tym

No tutaj chodzi głównie o Czesiową Alfę bo kopci na czarno (nie bierze oleju) i chcemy coś takiego przeprowadzić :)

Swoją drogą LukasS - Twój kolega przejeżdża się przez chwilę tylko, a klient jeździ autem jakiś czas to musi klient wiedzieć - on jeździ autem cały czas i wie jak się auto wcześniej zachowywało przy wyprzedzaniu, w mieście, i innych stylach jazdy. . :)

No to ja Ci powiem, autem zrobilem z 5tysi przed czyszczeniem LM'mem i już z dobre 7tysi po czyszczeniu, żadnych zmian poza brakiem kopcenia i cichszą pracą. Ale z tego co wiem to pada jeden wtryskiwacz powoli więc różnie może być

Ale skoro zauważyłeś mniejsze kopcenie i cichszą prace to zmiany są i chyba na plus. Pzdr.

Oczywiście że tak, ale pod względem mocy czy coś zmian brak, a świeże turbo i 2mas. Ale jak pisałem wyżej powoli kończy się jeden wtryskiwacz. Mi się wydaje że warto, kosztowało to coś w granicach 300 zł za samochód

Dokładnie chodziło mi o takie odpowiedzi :)
Ale skoro maszyna jest do czyszczenia i faktycznie czyści to ma nie dawać w głowie "200KM" tylko ma wyczyścić żeby nie kopciło :)

Dzięki chłopaki, pozdrawiam serdecznie ! :)

P.S Lenix - ale pada Ci po prostu jeden wtryskiwacz poprzez zużycie, a nie czyszczenie ;))

Swoją drogą LukasS - Twój kolega przejeżdża się przez chwilę tylko, a klient jeździ autem jakiś czas to musi klient wiedzieć - on jeździ autem cały czas i wie jak się auto wcześniej zachowywało przy wyprzedzaniu, w mieście, i innych stylach jazdy. . :)

Na moje to napisałeś to co chciałbyś usłyszeć :P

Problem w baku pozostaje. Jeśli czyszczenie na krótkim obiegu to tylko z dodatkiem w baku jeszcze. Znam technologię w której to dodatek w baku robi główną robotę a ten na krótko jedynie zmiękcza depozyty aby ten z baku stopniono bezpiecznie przez 1000km mógł wypłukać całość.
Jeśli preparat dobry to i sam w baku raz na jakiś czas załatwia sprawę bez problemu.

LukaSS - nie nie, omyłkowo mnie zrozumiałeś..
Coś w stylu dajesz mi Twoje auto po chipie i ja Ci mówię, że nie ma zmiany przed i po hehe :)
na tej zasadzie :D

Ta maszyna to taki chwyt marketingowy, ale jeśli ktoś ma zasyfiony układ paliwowy pomoże na pewno.
Można całą procedurę zrobić szybciej i taniej bez użytku tej maszyny.

Nie lepiej bez kombinowania dać to 250zł i mieć spokój na jakiś czas ? I co 2 tygodnie dolewać środku do czyszczenia układu ? :)

IMO próba przelewowa przed i po powinna dać przynajmniej częściową odpowiedź czy warto.

Znam technologię w której to dodatek w baku robi główną robotę a ten na krótko jedynie zmiękcza depozyty aby ten z baku stopniono bezpiecznie przez 1000km mógł wypłukać całość.
Jeśli preparat dobry to i sam w baku raz na jakiś czas załatwia sprawę bez problemu.

To może zdradzisz rąbka tajemnicy:) Jakieś konkretne produkty?

Zrobię test przelewowy przed i po, ale to dopiero później.. teraz wydatki - ubezpieczenie, przegląd, tulejki, żarniki + wakacje w Sopocie i jestem spłukany :D

Ja preferuję te produkty:
http://archoil.pl/ar6000-fuel-treatments/
Stosowałem kiedyś inne amerykańskie serwisowe preparaty też z PEA ale w tych Archoila jest więcej 'treści' i w niższej cenie. Czyścików układu paliwowego z PEA jest zaledwie kilka na naszym rynku z tego co wiem.

Amortyzatory
Powrót