dorabianie sprężyn zawieszenia

misio1

Nowy
Auto
AR166 3.0 Sporttronic 2004r, AR147 1.6TS 105KM
Witam
Czy ktoś może mi polecić jakąś pewną firmę która zajmuje się dorabianiem sprężyn zawieszenia? Konkretnie potrzebuję sprężyny do mojej Alfy 166 na tył. Chciałbym sprężyny trochę twardsze, dlatego że mam LPG w bagażniku i często pasażerów na tylnym siedzeniu. Rozmawiałem z jedną firmą i powiedzieli że mogą dorobić za 150zł (netto) sztuka, tylko nie wiem czy jest to pewna firma? http://www.pospring.republika.pl/

Każda opinia mile widziana ale najlepiej poparta doświadczeniem w temacie:)

Pisz do tomaza. On do swojej dorabiał.

Tak, to jest dokładnie ta firma, w której dorabialem. Mogę w 100% polecić. Zobacz w moim temacie fotki jak stoi tył, to będziesz miał pogląd. Oni praktycznie zrobią na wymiar, tylko musisz powiedzieć co chcesz.

A przy tych wzmocnionych sprężynach czuć że bardziej telepie podczas jazdy? (tzn. Czy jest odczuwalna różnica?)

Jak dla mnie nie ma. Za to mniej pływa, szczególnie przy obciążeniu :)

I o to mi chodzi Już zamówione .
Jak założę to opiszę wrażenia.
Koniecznie! I napisz na podstawie jakich danych to dorabiają, czy mają coś od producenta czy... nie wiem. U siebie bym trochę to zmienił a cena niższa niż komplet uniwersalnych.

Dorabiaja to na podstawie ori sprężyn które kiedyś pomierzyli i doświadczenia w temacie :)
Gonzo jak im powiesz, że chcesz niżej to zrobią niżej. A twardość jest większa, więc byłoby coś pomiędzy ori a eibach :)

Sprężynki juz do mnie idą. Jeszcze ich nie mam a już jestem pozytywnie zaskoczony. Miało być 150zl netto za sztukę a jest 288 brutto za dwie sztuki z przesyłką. Na + tez jest kontakt z tą firmą. Odbierają telefony i szybko odpisują na maile. Mam nadzieje ze efekt końcowy będzie równie dobry :)

Też muszę kupić sprężyny mam LPG ale jak ktoś usiądzie z tyłu to koła się chowają w nadkola, cena wygląda na atrakcyjną, po zamontowaniu wrzuć zdjęcia jak to wygląda.

Tak na gorąco:

attachment.php
attachment.php

:D

Załączniki

• IMAG0939.jpg
    IMAG0939.jpg
    88.2 KB · Wyświetleń: 338
  • IMAG0965.jpg
    IMAG0965.jpg
    67.2 KB · Wyświetleń: 303
Wygląda że jest wysoko ale pewnie muszą się ułożyć pasują p&p? i jak odczucia przy jeździe z obciążeniem ?

Wyglądają że wysoko???? Ludzie przecież to wóz drabiniastay!!! To już defender jest bardziej zglebiony :lol:

Jeszcze pojeździ i siądą

Jest wysoko! Mam nadzieje że jak pojeżdżę to siądzie. Jak na razie obciążenie nie robi na nich żadnego wrażenia. Jutro jadę w trasę to dopiero przetestuję. Teraz muszę światła sobie przestawić bo świecą na 2 metry przed samochodem ;).
Pasują

Tomaz, u Ciebie tez było tak wysoko na początku?

Ostatnia edycja:
Tomaz, u Ciebie tez było tak wysoko na początku?

No było, nie wiem czy aż tak :P ale było.
Generalnie one trochę siądą, tak po 3-6 miesiącach to widać. No i lubią obciążenie - gdzieś u mnie w temacie jest fotka na pełnym obciążeniu (wyjazd na wakacje) i wtedy Alfa wyglądała idealnie, czyli równo i jakby lekko zglebiona :)

Mam, znalazłem:
2013-08-19-393.jpg

Ostatnia edycja:
Ale Ty tomek robiłeś specjalnie wyższe/twardsze żeby z dzieciakami auto nie szorowało tłumikiem.

Ja tez często mam często pasażerów z tyłu i do tego zapchany bagażnik... Dlatego pomysł z wymianą sprężyn

Ale Ty tomek robiłeś specjalnie wyższe/twardsze żeby z dzieciakami auto nie szorowało tłumikiem.

Dokładnie tak. Zrobiłem "setup" na LPG + pełny bagażnik + pasażerowie z tyłu. Jak ktoś chce po prostu wzmocnić tył, bo ma LPG to proponuję takie sprężyny jak moje, ale nieco krótsze (tak z -3cm). Postaram się dzisiaj zmierzyć odległości to podam jak to jest teraz, po ponad roku czyli już zupełnie ułożone.

Amortyzatory
Powrót