• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czym zczyścić wosk konserwacyjny,

Lesio

Nowy
Auto
Subaru Forester XT, Mini Countryman CS
Przy konserwacji podwozia mechanior zastosował wosk do konserwacji profili zamkniętych. Nie żałował go i efektem jest lepiący się silnik bo tam też go gdzieś naładował. Silnik teraz się lepi i robiąc cokolwiek jest się cały uwalony. Czym to domyć wiem że ropa jest na to dobra, no chyba że macie jakieś inne sposoby.

Konserwacja podwozia i profili - napisz coś więcej na ten temat jak to wygląda

Ja samochód odstawiłem do warsztatów szkół samochodowych po znajmości nie musiałem długo czekać i dość szybko mi to zrobili. Po pierwsze wyszyścili z rdzy podwozie szczotkami drucianymi (nie warto się zgadzać na piaskowanie bo łatwo coś uszkodzić np. przewody). Potem samochód tydzień był czyszczony jakimś odrdzewiaczem. I w końcu na podwozie czarny lepik albo coś podobnego a w profile zamknięte drzwi progi i kielichy amotyzatorów wosk. Oczywiście trzeba sciągnąć nadkola zderzaki progi plastikowe. U mnie miała być jeszcze podłoga w środku robiona ale okazało się że biteks jeszcze trzymał (chociaż trzeba sprawdzić czy nie pęka) w sumie konserwacja trwała trochę ale warto było bo mi alfe rdza zaczeła żreć na przednich balchach pomiędzy nadkolem a silnikiem a nigdy tam nie była bita.
Jak masz pytania co do konserwacji to pisz bo się trochę dowiedziałem na ten temat.

słyszałem o "glince lakierniczej"-tak fachowo się to nazywa, ponoć skuteczna, osobiście nie sprawdzałem.

Myśle że Akra lub Junak do mycia silnika sobie z tym poradzi.

Widzę że taka konserwacja to grubsza sprawa i kupa roboty, ale myślę że warto. Głównie chodzi mi o podwozie ponieważ jest na nim długa rysa (zdarty baranek do blachy) muszę ja czymś "za psikać"

Pomogła benzyna.

Amortyzatory
Powrót