Masa błędów pomocy

kiler_911

Nowy
Auto
147 1.9 JTD 8V
Witam,

problem tyczy co prawda nie alfy a Punto II 1.2 8V z 2000 roku ale pomyślałem że taki prosty silnik niby i fiat/alfa to bracia więc spytam.
Auto wczoraj nie chciało odpalić - trzeba było kilka prób po parenaście sekund kręcić i w końcu zapalił. Potem jeździł zgasł ze dwa razy na wolnych obrotach przy dojeżdżaniu do świateł, a dziś rano już w ogóle nie odpalił prawie aku zarżnąłem. Wymieniłem w między czasie wczoraj świece - stare były faktycznie już stare i mokre (!!!) od benzyny. Komp pokazywał z 2 tyg temu (jak jeszcze auto normalnie jeździło) dwa błędy: p0135 o2 sensor i p0105 map/baro pressure. Skasowałem wtedy i było ok. Dziś jak już nie pali były 4 błędy: też P0105, p0110 intake air temp, p0335 cranshaft position, p0351 ignition coil. Jak kręcę dłużej rozrusznikiem to czuć zapach paliwa. Wyczyściłem dziś czujnik podciśnienia w kolektorze czyli ten map sensor i czujnik położenia wału myślałem że może coś kable im nie łączą ale nic wypinałem wpinałem wyczyściłem ale oczywiście nic nie pomogło. Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie.

Może zacznij od poprawnego sprawdzenia czujników albo ich wymiany.

Kolego a sprawdz czy iskra dochodzi,regulator paliwa na listwie, a moze po prostu pompa paliwa nie trzyma cisnienia i paliwo wraca spowrotem do baku stad dlugie krecenie,zamontoj zaworek zwrotny np, i sprawdz sonde

Świece mokre to dostaje paliwo a nie ma iskry

Paliwo moze dostawac ale moze zbyt slabe cisnienie, u kolegi w nissanie bylo podobnie i jak sie okazalo uszkodzony byl przeplywomierz i zaworek zwrotny

Zgadza się tak też myślałem na 99% i przed chwilą się potwierdziło założyłem nowy i wszystko gra. Reszta błędów już się nie pojawia. Dzięki za zainteresowanie.

Amortyzatory
Powrót