Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Temat: Co ile wymieniać olej ?

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

ja w 2.4jtd wymieniam co 10 tys km czasem z małym poslizgiem kilometrowym Zalewam tylko produktami Valvoline - MaxLife Diesel 10w40 - 5litrów - 122zł plus 1litr - 30 zł - zawsze filtr !!! Nigdy nie dolewam miedzy wymianami bo nie mam takiej potrzeby ( a raczej silniczek ) na dniach właśnie wymiana - olej juz czeka w garażu z innymi częściami

qwerek
    Gość

Domyślnie

Częstość zależy od jakości oleju. Liczy się podobno: Liczba TBN(>12), lepkośc w 100C(13-14), mała zawarotśc siarki (<1,3). Poza tym można wziąśc olej z bagnetu w palce czy w bibułkę(tu się ładnie powinien oddzielic szlamiki i cząstki stałe). Podobno Grzechem jest wymieniac zaczęsto olej nawet nie dlatego, że jak niektórzy twierdzą ten w silniku właśnie jest w pełni "sił" ale również dlatego, że silnik po wymianie startuje na prawie sucho. Chyba lepiej jest wymienić dwa razy filtr oleju na jedną wymianę i pojeździc te 10-15, a nawet 20 kkm jeżeli olej nie wykazuje oznak zużycia. Podobno to powyżej to całkiem prawdopodobna prawda
    Ostatnio edytowane przez AR_33 ; 27-07-2009 o 11:53 Powód: Literówka

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Cytat Napisał qwerek Zobacz post
    ...ale również dlatego, że silnik po wymianie startuje na prawie sucho. Chyba lepiej jest wymienić dwa razy filtr oleju na jedną wymianę i pojeździc te 10-15, a nawet 20 kkm jeżeli olej nie wykazuje oznak zużycia. Podobno to powyżej to całkiem prawdopodobna prawda
    Tu się nie zgodzę. Jeżeli wymieniasz olej to na gładziach cylindrów i na czopach i tak jest olej. To nie woda i nie ścieka do miski.
    Ja jestem zdania, że lepiej wymienać np. co 8-10 tyś.
    Po 20tyś. szczególnie na benzynie lub dieslu, olej już jest mocno zabrudzony i zmęczony. Na gazie olej jest nawet po 10tys. wciąż czysty.
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

GladArk146
    Gość

Domyślnie

Wymieniam olej co 8-10 tys. Obecnie przesiadłem się z o zgrozo! Mineralnego na Valvoline Max Life półsyntetyk zrobiłem 600 km i nic się nie dzieje, oleju nie bierze praktycznie w ogóle tak jak wcześniej na mineralce. silnik pracuje jakby ciut lżej.

Pozdrawiam.

qwerek
    Gość

Domyślnie Wydaję mi się chyba :)

Cytat Napisał Majkel Zobacz post
    Ja jestem zdania, że lepiej wymienać np. co 8-10 tyś.
    Po 20tyś. szczególnie na benzynie lub dieslu, olej już jest mocno zabrudzony i zmęczony. Na gazie olej jest nawet po 10tys. wciąż czysty.
    Wiadomo bogata mieszanka może porozcienczać olej, a w dieslu zbiera się to czarne g* gaz jest super ale producenci aut go nie lubią.
    Moje 10-15 kkm to odpowiedz na posty o zmianie co 4kkm. Gdzieś widziałem reklamę Seleni o wymianie co 20kkm(na ostatniej stronie książeczki do alfy). Dla ciekawostki zacytuję coś czego nie rozumiem :
    "What drain interval is recommended for Delvac&reg; 1?
    (...)
    Delvac 1 has provided excellent service at up to four times the normal drain interval under these conditions. We also have closely monitored and controlled fleets performing Mobil Delvac 1 oil drains at up to 100,000 miles" źródło http://www.mobildelvac.com/USA-Engli...ne_Oil_FAQ.asp.
    Wiadomo taka ciężarówka w USA to jak silnik stacjonarny u nas ma , ale 160 kkm to jest coś.
    Wydaje mi się, że jeżeli pH oleju nie zrobiło się kwaśne, w oleju nie ma cząstek stałych to nadal warto na dobrym oleju jeździć może nie 20 ale do 15 czemu nie. Chyba, że mamy kiepski olej, który przeleci przez turbine i spowoduje rozbieganie sie silniczka (podobno to możliwe, trzeba podobno zaszprzęglić auto na wysokim biegu i hamulcu, podobno pomoże ).Wbrew pozorom są duże różnice w olejach choćby samej liczbie TNB gdzie są oleje zachodnie i mają dla diesla(?) TNB 8, a inne 12-13. Dla ciekawostki powiem, że mój kolega niechlubnie przejechał na półsyntetyku lotosa w benzynowym mondeo 1.6 30kkm i więcej już nie mógł. Przeszkodziła mu w tym zdradziecko kontrolka ciśnienia oleju . Po zalaniu świeżym olejem mondeo jeszcze jeździ
    Tu się nie zgodzę. Jeżeli wymieniasz olej to na gładziach cylindrów i na czopach i tak jest olej. To nie woda i nie ścieka do miski..
    Po wymianie chwilkę musi się napełnić filtr, olej wypełnia kanały, smoka i td. Wiadomo nie trwa to wiecznie, ale jeżeli można dwa razy rzadziej czyli co 8 tyś albo trzy razy mniej taka imprezę silnikowi fundować to może warto. A jeżeli jeszcze kupić lepszy olej, syntetyczny(10W40 są też w pełni syntetyczne o lepszej lepkości niż semi) to wydaje mi się, że auto się odwdzięczy . Tak sobie piszę te gdybania wiedząc, że wymiana oleju i czestość tej wymiany to bardzo osobista sprawa . Ale jeżeli ktoś chce wymieniać co 4 kkm to tylko przejaw godnej podziwu, szczerej troski o auto Jednka lepsze dla auta i kieszeni właściciela może teoretycznie okazać się coś innego .

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

witam!!!dzisiaj wymieniłem olej w nowo zakupionej 147 JTDm.obecnie auto ma przejechane bez mała 50 tyś.km.
    z wpisów w książce serwisowej wynika że olej był wymieniany przy 30 tyś.km.
    czyli dwie dyszki zrobione na jednym oleju!jak dla mnie za dużo,ja będę wymieniał max co 15 tyś.

zalałem VALVOLINE-MAX LIFE 5W40 ,według mnie super olej!po wymianie silnik pracuje dużo ciszej i bardziej miękko.

w silniku mojej 156 też jest VALVOLINE...

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...