• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

czym skleić lampy po ich otwarciu ?

Hesus88

Nowy
Auto
Daewoo Nubira II była, Alfa 159 1.9 JTDm16v jest
Witam, jak w temacie - czym by to skleic ? ponoc silikon sie nie nadaje bo juz sie ich nie rozkleji więc co innego ?

Są specjalne taśmy butylowe/bitumiczne np. do uszczelniania podszybi, może coś takiego.

Można i na masę uszczelniając - klejącą , albo na sznur butylowy. Silikon do szyb się nie nadaje, lampy mi się rozklejały.

Tylko z tego co wiem ta masa boll to jednorazowa zabawa. Ciężko będzie to rozkleić ponownie. Lepsze rozwiązanie to sznur butylowy.
Tu koleś używa takiego wynalazku http://youtu.be/Lm-Q8qQDi9g

Ale wiesz bo słyszałeś czy może "szfagier" mówił?
Ja tym robię od dawna i to nie jest masa, która zasycha i twardnieje. Ona pozostaje elastyczna i można spokojnie ją usunąć. Jak już komuś polecamy, to starajmy się sprawdzone patenty podawać. Taśma z filmiku jest ok ale nie wszędzie można ją dostać. Masa Boll'a jest dość popularna.

Ostatnia edycja:
Belfer nie unoś się. Napisałem że z tego co wiem. Szukałem kiedyś informacji w tym temacie i ktoś minie tak poinformował.

Jeśli twierdzisz że jest "wielokrotnego użytku" to elegancko.

Ja użyłem uszczelniacza butylowego SikaLastomer-710 i się sprawdził. Nie było problemu z ponownym otwarciem lampy.

mnie polecici w sklpei kupno silikonu pływającego takiego FLowable . ac oś koło 13 zł dąłem ale spokojnie sklepiłem klosze
[h=1][/h]

mnie polecici w sklpei kupno silikonu pływającego takiego FLowable . ac oś koło 13 zł dąłem ale spokojnie sklepiłem klosze
[h=1][/h]

Ale poradnika poprawnej pisowni w zestawie nie dali... Szkoda w sumie:)

Ja miałem tą masę poliuretanową. Do karoserii się nadaje. Ale do lamp nie widze sensu bo już lampy nie rozkleisz. Fakt, lekko elastyczna to ona zostaje ale wydłubanie jej potem z lampy jest niemożliwe.
Poza tym. Co się tak szczypiecie. I tak fabrycznie lampy (te nowożytne) są nierozklejalne. W latach dziewięćdziesiątych jeszcze były termoutwardzalne. Później tego zaprzestano i nie widziałem jeszcze lampy po 2000r którą dałoby się rozkleić bez walki, rzeźby i kątówki. Teraz (i od lat) używane kleje są nie do wydłubania z lampy. Chyba ze ktoś ma wolny weekend i niemiłosierną cierpliwość.
Czasy kiedy lampę wkładało się do piekarnika i otwierało dawno minęły. Tak więc klej na cokolwiek. Poliuretan, sylikon czy co tam chcesz.

Amortyzatory
Powrót