• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Łącznie głosujących
    90
Ja się tylko zastawiam dlaczego? Czy to jest aż takie trudne. Czy to wymaga opracowania elektronicznie jakby jeszcze jednego trybu "ESP off". Chyba nie jest bo w Q jakoś się dało. Nie można było tego skopiować? Czy Q aż tak się różni w elektronice? Nie rozumiem tego podejścia. Może to chodzi o bezpieczeństwo jakieś prawne rzeczy ale jakoś znowu w Q można było. No k... nie rozumiem. Może to zagranie żeby zwiększyć sprzedaż Q? Może w Q4 jest jakiś problem ale w Super też nie da się wyłączyć. Jest jakieś logiczne wytłumaczenie?

Ostatnia edycja:
Może i nie ale jak się kupuje "sportowe premium" to chyba nie żeby grzebać w garażu. Jakbym chciał grzebać w garażu albo wydawać kolejne worki pieniędzy to bym kupił 156 :D

Podobne "problemy" były zdaje się na początku w przypadku Golfa R - a to też nie jest tani samochód :). Potem też dali możliwość wyłączenia. Zdaje się, że ma to coś z NCAP, podobnie jak wszystkie inne brzęczyki itp.

- - - Updated - - -

hm, jakoś dotąd rozwiązania nie ma, a auto już trochę jest w posiadaniu jak myślę niejednego kombinującego z tym wyłączeniem

Z tego, co widziałem na forach, za pomocą Multiecuscan da się włączyć tryb pomiaru na hamowni i wtedy ESP nie działa (no, i ABS też...). Ale zgadzam się, że powinien być pstryczek.

Przednionapędowy segment E :D.
No to jest żenada co oni teraz odwalili. Płakali, że porządny i solidny GS się nie sprzedaje, to zostawili tylko jego upośledzonego bliźniaka z napędem na przód i jednym, słabym silnikiem do wyboru... No teraz to im sprzedaż ruszy z kopyta.

Co do tematu - osobiście zagłosowałem na tak. Nigdy się specjalnie nad tym nie zastanawiałem i od zawsze kierowałem się prostą klasyfikacją, ze Alfa Romeo to marka premium Fiata. Jak Toyota = Lexus itd.

Masz do tego pełne prawo [MENTION=71319]Krzemol[/MENTION]
Dziękuję za głos :)

Cześć-mam nadzieję że to prawdziwa sonda a nie że ktoś się pokłócił ze szwagrem (vag-fanem) przy imieninach na temat AR i ich wyrobów.He He.
Głosowałem na NIE bo mi Alfa kojarzy się z lekko usportowionymi (stylem-czasami osiągami/wykonaniem)samochodami a premium to dla mnie limuzyny/suvy(jak zwał tak zwał) dla prezesów itp.
I szczerze tak wolę myślec o AR-wystylizowane,często niepraktyczne,ładne samochody-czasami dość szybkie,dające frajdę z jazdy,najczęściej prowadzące się lepiej niż ich odpowiedniki innych marek.Nie biorę pod uwagę awaryjności bo to bardzo względna rzecz,a jako że użytkuję używane to kwestia ASO też mi nie zaprząta głowy.
Poza tym Kochani-w tych czasach to pojęcie premium tak straciło na wartości(pakiety premium u skody,samsungi premium itp),że może i lepiej niech Alfa będzie Alfą-jak za dawnych czasów-fajne,zwinne ,przepiękne samochody za którymi się oglądamy jak za pięknymi kobietami-i nawet niech mówią że to lepszy Fiat to niech tak będzie.Choć raz na 10 modeli zamiast tego pojawi się nie lepszy Fiat ale Ferrari dla ubogich i dla mnie to starczy.
Pozdrawiam.

Premium nie, i tak zagłosowałem.
Z aspiracjami do premium - jak najbardziej :).
Ot, pseudousportowione wozidło :).
Jednak jest to coś co wciąga i powoduje że wciąż ratuję złom zamiast kupić coś "pancernego"/

Drobny przyczynek do dyskusji - po transferze do Juventusu, najlepszy piłkarz świata zostanie dodatkowo twarzą marek Ferrari, Jeep i Alfa Romeo:

http://wyborcza.pl/7,154903,23657977,oficjalnie-cristiano-ronaldo-odchodzi-z-realu-madryt.html

Co jak co, ale Cristiano z byle czym nie chciałby być raczej kojarzony :).

Piłkarze JUVE służbowo muszą poruszać się autami koncernu (GIGI- Jeep) no i ciekawe, jakim autem będzie jeździł CR7- poza oczywistym Ferrari widzę do w 4C;)

Piłkarze JUVE służbowo muszą poruszać się autami koncernu (GIGI- Jeep) no i ciekawe, jakim autem będzie jeździł CR7- poza oczywistym Ferrari widzę do w 4C

O ile się zmieści :D Szczerze współczuję jazdy 4C codziennie :)

Do pomieszczenia takiego ego potrzebne byłoby raczej (w sumie powiązane z Ferrari ;))

32d77d30ba773f7db56f5f1f3f987d459634dba3021c3d00cbbb5b78d1db89ee.jpg

Dla mnie oczywiscie jest to marka premium, poniewaz narzuca swoj wlasny charakter, ktory jest adresowany do waskiej grupy odbiorcow. Tak samo jak Abarth tez jest marka premium.

A np. Tipo nie jest samochodem premium, poniewaz jest projektowany pod szersza mase odbiorcow i konfigurowany pod katem redukcji kosztow. Ani Alfa ani Abarth czy Maserati nie sa takimi samochodami.

Proszę cię Lexus miał sportowe wersje jak Alfa spała w śnie zimowym. Mają hybrydy silniki V8 aktywne zawieszenia luksusowe wykończenia (w Giulii drewno to max luksusu) itp.

W druga strone rowniez mozna tak pisac. Alfa wygrywala w F1 jak Japonczycy wymyslali ta kretynska nazwe. Ponadto w Alfie jest dostepny silnik Ferrari. A jak brakuje komus luksusu to mozna kupic sobie 8C z drugiej reki za ponad banke - calkiem niezle trzyma cene i ma silnik Ferrari i nie ma drewna ani tej wszelakiej sztucznosci charakterystycznej dla japonskich samochodow wlacznie z tym V8, o dzwieku nawet nie ma sensu wspominac.

Ostatnia edycja:
Dla mnie oczywiscie jest to marka premium, poniewaz narzuca swoj wlasny charakter, ktory jest adresowany do waskiej grupy odbiorcow. Tak samo jak Abarth tez jest marka premium.

A np. Tipo nie jest samochodem premium, poniewaz jest projektowany pod szersza mase odbiorcow i konfigurowany pod katem redukcji kosztow. Ani Alfa ani Abarth czy Maserati nie sa takimi samochodami.

Fiat professional to też marka premium bo ma swój własny charakter, który jest adresowany do wąskiej grupy odbiorców. Nie szczędzą materiałów przy produkcji ani nie tną kosztów :D

- - - Updated - - -

Ponadto w Alfie jest dostepny silnik Ferrari
Oficjalne stanowisko Alfa Romeo jest takie, że Giulia to nie silnik Ferrari.
A jak brakuje komus luksusu to mozna kupic sobie 8C z drugiej reki za ponad banke
Hehe, że co? Siedziałeś w ogóle w 8C? Gdzie tam jest luksus. Osiągi sportowe to może tak ale luksusu to tam za grosz nie ma :)

- - - Updated - - -

Alfa wygrywala w F1 jak Japonczycy wymyslali ta kretynska nazwe
aa panie kiedyś to było ... Ale dzisiaj jest dzisiaj :D

Fiat professional to też marka premium bo ma swój własny charakter, który jest adresowany do wąskiej grupy odbiorców. Nie szczędzą materiałów przy produkcji ani nie tną kosztów :D

- - - Updated - - -

Oficjalne stanowisko Alfa Romeo jest takie, że Giulia to nie silnik Ferrari.

Hehe, że co? Siedziałeś w ogóle w 8C? Gdzie tam jest luksus. Osiągi sportowe to może tak ale luksusu to tam za grosz nie ma :)

- - - Updated - - -

aa panie kiedyś to było ... Ale dzisiaj jest dzisiaj :D

nie zgadzam sie z Twoim stanowiskiem. Fiat Professional nie jest wcale adresowany do waskiej grupy odbiorcow tylko do przedsiebiorcow i jak najbardziej samochody Fiat Professional sa zbudowane tak aby byly w stosunkowo przystepnych cenach. Po to by przedsiebiorca wybral wlasnie takiego Fiata, ktory bedzie dla niego pracowal za mozliwie najnizszy wklad a na koncu po wielu latach pracy zostanie wyrzucony do smieci bez skrupulow.

8C Competizione jest samochodem luksusowym jako produkt, jak kazde Ferrari czy Maserati. Luksus to nie tylko skora krokodyla w BMW 7 i tablet na tylnym zaglowku, nawet powiem wiecej jest bardziej luksusowym samochodem niz ta BMK'a. Za cene 8C z rynku wtornego moglbym sobie 2 albo 3 takie BMk'i z salononu kupic i to jest luksus :) o dzwieku z wydechu to nawet nie wspominam.

W kwestii premium sa jeszcze Fashion cary, jak Fiat 500, Mini czy Lancia Y, sa male, nie kazdemu sie podoba ale to tez sa auta premium. Fiat 500 kosztuje 40 tys zl. w podstawowej wersji, marza na tym aucie jest duza spokojnie auto mogloby kosztowac 29 tys zl i dalej oplacaloby sie je sprzedawac - jak Pande. Ale jest samochodem premium a na samochodach premium naklada sie wieksze marze.

No i chyba wszyscy wiedza ze dzisiejsza V'ka Alfy to jest Ferrari - i bardzo dobrze Ferrari robi najlepsze silniki na swiecie i nie ma o czym dyskutowac :)

Dlatego Alfa jest premium.

No i chyba wszyscy wiedza ze dzisiejsza V'ka Alfy to jest Ferrari - i bardzo dobrze Ferrari robi najlepsze silniki na swiecie i nie ma o czym dyskutowac
To zależy czego wymagasz od silnika. Jeśli chodzi o liczbę koni to dziś jest dopiero na 6 miejscu. Ekonomia? No nie bardzo. Brzmienie? Kwestia gustu. Niezawodność? No raczej włosi nie przodują w tym :D Przełożenie na przyśpieszenie też w czołówce nie są (10 miejsce). Wygląd. Też kwestia gustu. Kiedyś to było faktycznie tak, że Ferrari długo nic i reszta. Obecnie konkurencja jest bardzo mocna. Czasy się zmieniają.

8C Competizione jest samochodem luksusowym jako produkt, jak kazde Ferrari czy Maserati. Luksus to nie tylko skora krokodyla w BMW 7 i tablet na tylnym zaglowku, nawet powiem wiecej jest bardziej luksusowym samochodem niz ta BMK'a. Za cene 8C z rynku wtornego moglbym sobie 2 albo 3 takie BMk'i z salononu kupic i to jest luksus o dzwieku z wydechu to nawet nie wspominam.
Chyba mylisz ekskluzywny z luksusowym. BMW 7 z pewnością jest i luksusowe i ekskluzywne. 8C raczej ekskluzywne i sportowe.

Aktualnie Porsche 911 GT poza zasięgiem. Nie wiem, co robiło Ferrari, ale na pewno coś przeoczyli :)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Auto które nie udaje premium Tańsze (w topowej wersji) od mojej Veloce.
https://www.youtube.com/watch?v=jbzwcu92EzI
7 lat gwarancji
No i bokiem można polatać :D

Ja bym się na Twoim miejscu nawet nie zastanawiał i kupił taką kie . Same plusy, oprócz tych co wymieniłeś pójdziesz na ich forum i tam będziesz zadawał pytania czy Kia w przyszłości będzie marką Premium i być może najważniejszy plus przestaniesz się męczyć w Swoim Veloce i przy okazji tutaj na forum.

Ostatnia edycja:
Ja bym się na Twoim miejscu nawet nie zastanawiał i kupił taką kie . Same plusy. Oprócz tych co wymieniłeś pójdziesz na ich forum i tam będziesz zadawał pytania czy Kia w przyszłości będzie marką Premium i być może najważniejszy plus przestaniesz się męczyć w Swoim Veloce i przy okazji tutaj na forum.

Ooo... czyli jak ktoś ma Veloce, to MUSI być zadowolony? Jak nie jest, to najlepiej zamilczeć?
Ciekawe... podobno najwięcej krytykują Giulię ci co nie widzieli z bliska, "nie jechali" tudzież "nie mają, bo po jednej jeździe próbnej trudno ocenić auto"? A tu co, właściciel narzeka?
Zburzyło to twoje idealne wyobrażenie o tym aucie, że tak reagujesz? ;)

Amortyzatory
Powrót