• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

• Autor wątku Autor wątku azi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No podaj konkretny argument po co kupować i utrzymywać kolejną markę z tym samym targetem na rynku skoro mają już trzy?
Nie wiem, to pytanie do włodarzy VW, chyba że podane przykłady przeze wcale nie są do siebie podobne i tylko mi się tak wydaje. Jednak wracając do Twojego pytania, sam sobie na nie po części odpowiedziałeś, przy okazji wizji Lancia na bazie rs3, inweatycji w opracowanie modelu właściwie nie ma bo to to samo, jedni kupią to drudzy tamto, a i tak wszyscy zadowoleni bo zarabia jeden koncern.
Tak jestem fanem motoryzacji, a nie fanem konkretnej marki. Dla mnie liczy się to co auto reprezentuje od strony technicznej, a nie metka
No, a gdzie napisałem że chodzi o jedną markę? Poza tym to co napisałeś to nieco schizofreniczne. Z jednej strony jesteś fanem różnorodności w motoryzacji, a z drugiej nie przeszkadza Ci że jeden producent tlukłby praktycznie to samo w innym opakowaniu...
Tak czy inaczej chcialbym już definitywnie zakończyć w tej kwestii, doskonale ujął to kolega magil i podpisuje się pod tym "obiema ręcyma"

Póki co na szczęście Alfa należy do FCA i jedyne co można zrobić to czekać na poprawę sytuacji. Ja trzymam kciuki że coś dobrego z tego wyjdzie

dokładnie, zamożny własciciel zwykle poprawia jednak losy marki, akurat wspomniana grupa wie co robi,
Lambo, Porsche, Bentley - 3 marki o różnym charakterze, nie gryzą się, Bugatti - tylko fejm a strata nikogo nie obchodzi
zresztą nikt jej nie odbiera jako stratę tylko jako cenę do zapłacenia za prestiż

FCA - z Lancią był popis "możliwości", jak pójdą ta drogą z AR...

nawet w grupie JLR która po swoich fordowsko-psa`owskich mezaliansach z top-shitami typu 2.0d 130PS rodem z Mondeo czy 2.7d rodem z PSA
nie miała zbyt dobrej opinii po zastrzyku kapitału z Indii zmiany poszły w dobrym kierunku, nigdy nie sprzedawali tylu samochodów co obecnie

https://www.tabletowo.pl/alfa-romeo-giulia-test-technologia-system-infotainment/

Świeży artykuł z dzisiaj z recenzją tak krytykowanego wcześniej przez jednego z użytkowników systemu infotainment w Giulii. Jak widać to raczej nic mu nie brakuje względem konkurencji nie licząc funkcji autonomicznych z marek premium.

Wszystko to, w połączeniu z całkiem dobrym systemem infotainment, sprawia, że Giulia to jak najbardziej nowoczesny samochód. Należy jednak mieć na uwadze, że w sedanach konkurencji znajdziemy już nowocześniejsze systemy i bardziej efektowne funkcje, jak prawie autonomiczne parkowanie czy nawet asystenta potrafiącego wyjechać ze ślepej uliczki (asystent cofania w BMW).
(...)
Na pokładzie Giulii nie znajdziemy aż tylu gadżetów, ale dostajemy zestaw rozwiązań, które jak najbardziej wystarczają do codziennej jazdy. Nie jest to w końcu samochód skierowany do geeków, a do pasjonatów motoryzacji. Dla mnie Alfa Romeo posiada obecnie najpiękniejszego sedana w segmencie, który zapewnia radość z jazdy. Pod względem przyjemności pokonywania zakrętów potrafię wskazać tylko jednego przeciwka dla Giulii – najnowsze BMW serii 3.

Ostatnia edycja:
Z jednej strony jesteś fanem różnorodności w motoryzacji, a z drugiej nie przeszkadza Ci że jeden producent tlukłby praktycznie to samo w innym opakowaniu...

Śmiesznie to się czyta zarzuty braku różnorodności w kontekście rozmowy o koncernie, który oferuje auta w cenach od 40.000zł do ponad 10 000 000zł i faktycznie na tym zakończmy rozmowę bo przypomina ona rozmowę ze ślepym o kolorach ;) Wrócimy do rozmowy jak AR przez politykę FCA skończy jak Lancia. Najpierw jako odgrzewane kotlety innego producenta, a później jako historia :)

Ostatnia edycja:
Widze niektórzy znawcy zapomnieli jak różne były przyczyny przejęcia np Lamborghini od Porsche. Podobnie z Bugatti które było martwe i VW kupił znaczek.
Skodę koncern rozważał na równi z FSO, po prostu chciał wejść na otwierające się wtedy rynki biedaludow jak Polska, Słowacja i td...

Nijak to się wszystko ma do AR. Poza tym koncern FCA potrzebuje czegoś prestiżowego w portfolio i tak łatwo się AR nie pozbędą. Nie mówiąc już o tym że to w końcu jedną z najstarszych marek świata. Oddawać ja obcym? Nie do pomyślenia w kraju nacjonalistów (mam nadzieję).

Dlatego VW będzie cierpliwie czekał ale znając FCA to się nie pozbędą nawet jak marka padnie. Czy czasem nie było podobnie z silnikami Busso, do których prawa produkcji wraz z linią chciał kupić Cosworth i zostali odesłani z kwitkiem, a Fiat zakończył produkcje i projekt schował głęboko w archiwum? Tak robią miłośnicy motoryzacji z Włoch, jak pies ogrodnika sam nie zje innemu nie da :D

Nijak to się wszystko ma do AR. Poza tym koncern FCA potrzebuje czegoś prestiżowego w portfolio i tak łatwo się AR nie pozbędą. Nie mówiąc już o tym że to w końcu jedną z najstarszych marek świata. Oddawać ja obcym? Nie do pomyślenia w kraju nacjonalistów (mam nadzieję).

Co to jest kraj nacjonalistów?

- - - Updated - - -

A o co Ci chodziło? o to, ze zacznę wygłaszać puste frazesy, ze to już nie będzie Renault i będzie auto bez duszy Renault Sport? Ja po prostu markę auta mam gdzieś i kupuje takie jakie na daną chwilę mi najbardziej odpowiada. Następne pewnie będzie znowu innej marki bo trzeba iść do przodu, a nie tkwić w jednej wmawiając sobie, ze nic lepszego nie ma ;)

No to już wiem w czym tkwi Twój problem - zawsze musisz "iść do przodu".
Wątpię czy zrozumiesz.

Dzieciakiem jesteś albo strasznie zakompleksionym gościem, z wrzucaniem tych fotek ...

Ludzie, nie karmić trola - sprowadzi was do własnego poziomu i pobije własną bronią.

Dzieciakiem jesteś albo strasznie zakompleksionym gościem, z wrzucaniem tych fotek ...

Z fotkami to był sarkazm ale niektórzy nie wyczuli by sarkazmu nawet gdyby ich kopnął w tyłek ;]

Do reszty się nie odniosę zgodnie z Twoją prośba aby nie karmić trolla ;]

Ostatnia edycja:
Nie ma tu fanatyków tylko fani, znajdujący w Alfach to co im się podoba. I nie chodzi tu wcale o markę (choć ta marka to też legenda motoryzacji), gdybym ja w jakimś VAG-u znalazł coś takiego co mi się podoba w Alfach, to bym go natychmiast kupił , ale nie znalazłem (pomijam te co na zdjęciach, bo te mają z VAG-iem tyle wspólnego, że VAG je tylko kupił. Poza tym są dla mnie za drogie). Niemcy nie potrafią robić ładnych aut sportowych, bo nie mają uzdolnień w tym kierunku- np. modele Porsche wyglądają prawie tak samo- jak rozdeptany VW garbus. Przy projektowaniu innych, korzystają z usług włoskich stylistów a i tak efekty nie zawsze są dobre, powstają auta o stylu siermiężnym i nijakim, choć praktyczne i bezawaryjne. VAG-i są właśnie dla takiej klienteli- bezpłciowej motoryzacyjnie, ceniącej przede wszystkim cechy praktyczne używanego auta, wiem że to duża grupa. Ale dobrze zrobiona prawdziwa Alfa potrafi przyciągnąć nawet takich, dlatego Alfa tak długo istnieje i zdarza się że odnosi sukcesy ( "chłopcy- VAG-owcy" - odniosła Alfa kiedykolwiek jakiś sukces na rynku? Czy nigdy jej się to nie zdarzyło?).
Kierownictwo FCA jest zdania że Tonale będzie wielkim sukcesem rynkowym. Ma stylistykę odpowiednia dla stylu prawdziwej Alfy, wyróżnia się i jest bardzo ładne (Włosi nawet takiego SUV-a potrafią ładnie zrobić).

Co do Porsche to akurat ma swój stylistyczny niesamowicie charakterystyczny klimat.
A co do bezawaryjnosci samochodów z grupy VAG to bym nie przesadzał ;)

Nijak to się wszystko ma do AR. Poza tym koncern FCA potrzebuje czegoś prestiżowego w portfolio i tak łatwo się AR nie pozbędą.

Jak na "coś prestiżowego" to dość słabo jest Alfa traktowana w koncernie, nie uważasz?

Niemcy nie potrafią robić ładnych aut sportowych

Alfa za to potrafi... ostatnie coupe jakie wypuściła skończyła produkować w 2010r. I faktycznie był to bardzo ładny projekt, uwielbiam Brerę. Niestety technicznie wyglądała już dużo słabiej...
Nie liczę 4c i 8c bo to niszowe konstrukcje.

pomijam te co na zdjęciach, bo te mają z VAG-iem tyle wspólnego, że VAG je tylko kupił.
Tym zdaniem dokładnie pokazujesz swoją motoignorancje zobacz w jakim stanie VAG przejmował marki i do jakiego stanu je doprowadzil.

"chłopcy- VAG-owcy" - odniosła Alfa kiedykolwiek jakiś sukces na rynku? Czy nigdy jej się to nie zdarzyło?
Tak "chłopcu fiatowcu" odnosila na dlugo przed przejęciem przez fiata. Od samego początku nie mają na nią pomysłu i nie potrafia jej postawić na nogi. To za ich kadencji została wyrobiona opinia, która dzisiaj dobija markę.

Kierownictwo FCA jest zdania że Tonale będzie wielkim sukcesem rynkowym.

Przed każdą premierą są tego samego zdania, a później rynek boleśnie to weryfikuję.

np. modele Porsche wyglądają prawie tak samo- jak rozdeptany VW garbus

Błagam... zaraz się dowiemy, że silniki V8 AMG brzmią bezpłciowo, bo są niemieckie, a Lambo to już nie to Lambo co kiedyś, bo Countach to był dopiero super! :edziahaha:

Magil- no ma Porsche swój charakterystyczny styl czy klimat.., ale czy Porsche to ładny samochód sportowy? Jak dla mnie to nie, przynajmniej przy Alfach i innych włoskich autach. [MENTION=10735]Pływak[/MENTION]- przecież wiesz dobrze o czym piszę- nie udawaj, jak inżynierowie i styliści z VAG-a zrobią sami całkowicie takie Lamborghini, to wtedy będzie można tak powiedzieć- że to VAG (choć formalnie to VAG)
Alfa 156 została pokazana w 1997, Fiat przejął Alfę znacznie wcześniej.
Zauważ też że Tonale wygląda jak prawdziwa Alfa- to ten styl, jest rozpoznawalna z daleka, nikt tu nikogo nie starał się w niczym kopiować- to dobrze wróży. Ale pewności nigdy nie ma.

- - - Updated - - -

Błagam... zaraz się dowiemy, że silniki V8 AMG brzmią bezpłciowo, bo są niemieckie, a Lambo to już nie to Lambo co kiedyś, bo Countach to był dopiero super! :edziahaha:

A wiesz, dźwięk silnika to jest jeszcze to coś, co Niemcom może się udać. Potrafią robić dobre , solidne silniki i skrzynie biegów.

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
No właśnie. I to jest jeden z powodów dlaczego tej Giulii nie kupuję i wolę starsze, wyremontowane modele (jeden z Busso 3,2). Ale powiem Ci, że jeśli też niemiecki silnik siedzi w Giulii QV, to mimo tego chciałbym ją mieć (ale póki co, za droga). Silnik w Giulii 2.0T ma identyczną moc jak inne silniki o tej samej pojemności w innych markach- tak być nie powinno, -błąd koncernu.

Lamborghini nalezy od ponad 20 lat do Audi i wszystko to co wychodzi od tego czasu to zasługa tego, że VAG zainwestował grubą kasę. Popatrz na Bugatti oba ostatnie modele są opracowane od zera. Na nic zdadzą się włoscy projektanci i konstruktorzy jak nikt by ich nie opłaci i gdyby niemcy nie potrafili odpowiednio zarządzać firmą. VAG nie przejmował tych marek jako świetnie ptosperujace, a jako bankrutów i wszystkie postawil na nogi. Każda z marek z historią zachowała swój unikalny klimat i charakter.

Ostatnia edycja:
Po 2.5 roku przerwy, witam ponownie :)

Zastanówcie się dlaczego w dwudziestoleciu międzywojennym polacy inwestowali w kawalerię kiedy inni inwestowali w czołgi albo jeszcze wcześniej husarię gdy ta koncepcja nie miała już sensu. Zastanówcie dlaczego VAG zainwestował w Skodę a nie w FSO. Albo dlaczego wiele osób na tym forum myśli, że VAG - zdaje się, że największy koncern motoryzacyjny na świecie miałby zainwestować duży hajs w Alfę, żeby na niej stracić (czytaj. zrobić z niej SEATa albo Skodę). Ignorancja, głupota, zaślepienie. Gdybyśmy w każdym przypadku mieli jako rządzących/dowodzących wizjonerów i innowatorów to w każdym przypadku historia potoczyłaby się inaczej.

FSO było g@@@@ warte i trzeba było to oddać za 1zł, żeby tylko VAG wpompował hajs. Trzeba było tylko kompetencji i wizji. Tyle.

VAG tak się składa ma bardzo dużo $$$ i jak pokazuje przykład wielu marek również cierpliwości.

Sam wierzyłem w sprzedaż Alfy na poziomie 300-400k rocznie, ale jak widać nawet 2 super modele nie są w stanie podnieść marki. Potrzeba czasu, hajsu i kompetencji. Alfa na pewno ma kompetencje, nie wiem czy ma dużo czasu i hajsu.

Uważam, że dopiero Giulia II i Stelvio II odniosą oczekiwany sukces. Problem polega na tym, że nowe modele (na nowych platformach) możemy zobaczyć za bardzo długo, a obecne modele będą odświeżane w nieskończoność (patrz Giulietta).

Gdyby Alfa znalazła się pod skrzydłami grupy VAG stałaby się marką, dla młodych dynamicznych, którzy nie mogą pozwolić sobie na Porsche a nie chcą pozwolić sobie na Audi. Byłyby to dzieła sztuki na kołach z technologią Audi. I co w tym złego? Zamiast 2 silników do wyboru byłoby 6-8. Zamiast jednej wersji nadwoziowej byłyby 3-4 wliczając coupe? Q byłoby spokrewnione z RS z Audi i co z tego?

Tak by było wy pasjonaci kawalerii w 39tym.

No właśnie. I to jest jeden z powodów dlaczego tej Giulii nie kupuję i wolę starsze, wyremontowane modele (jeden z Busso 3,2). Ale powiem Ci, że jeśli też niemiecki silnik siedzi w Giulii QV, to mimo tego chciałbym ją mieć (ale póki co, za droga). Silnik w Giulii 2.0T ma identyczną moc jak inne silniki o tej samej pojemności w innych markach- tak być nie powinno, -błąd koncernu.

Argument na poziomie gumy turbo i w dodatku nieprawdziwy.

Najsłabsza benzyna w Giulii czyli odpowiedno 200/280 PS z 2l. W F30 2.0 184-245PS w G20 2.0 182-252PS. W C klasie to samo.

Jak tłukli tą GT co masz w opisie to w tym samym czasie z tej samej pojemności BMW wyciskało o ponad 100 koni więcej... -"błąd koncernu"

Amortyzatory
Powrót