Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Maxi Zobacz post
    Pomimo tych ograniczeń. Czyli ogranicza się sporo. Co z tego, że auto gabarytowo jest większe niż kiedyś? To że auta "puchną" wizualnie, wszyscy widzą.
    Ale są mocniejsze? Wychodzi więcej R3 czy V12? Więcej 100 konnych czy 500 konnych samochodów? Bo nie rozumiem. Emisja gazów rośnie? Auta coraz bardziej trują czy coraz mniej?
    Z tamtego posta wnioskuję, że silniki rosną w nieskończoność, auta palą po +20 litrów i zmierza to ku przepaści. I trzeba to ratować elektrykami.
    A to czekaj, kiedys masowo montowano wszędzie silniki V12? To chyba mnie ominął spory kawał historii motoryzacji.
    i nie, nie puchną tylko wizualnie. Zwiekszaja sie rozstawy osi, i ogolnie miejsce w srodku.

O czym my tu rozmawiamy. Zobacz sobie golfa III i nowego golfa. I jeszcze mi raz powiedz, jak to normy zamordowaly motoryzację. Ja pamiętam czasy, jak przecietne auto na drodze miało 15 sekund do setki a 10 to już było łaaaał. Dzisiaj pierwsze lepsze auto dla ludu schodzi nizej.

Czekaj, patrze sobie na bmw e36, najsłabsza wersja ma 12,7 do setki. Patrze na F30. Zaczyna sie od 8,9. Z trzech cylindrów. No i jest wieksze. Dramat, koniec swiata, powiadam wam.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 29-12-2022 o 14:29
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    A to czekaj, kiedys masowo montowano wszędzie silniki V12? To chyba mnie ominął spory kawał historii motoryzacji.
    Powiedz mi co tamten fragment posta miał wnieść, skoro wypowiedziałeś się za Żuczka. I napisz mi czy auta trują coraz bardziej? Jaka emisja rośnie?
    Bo mnie się wydaje, że mamy ogólnie downsizing silników i coraz ostrzejsze normy emisji. Ale może się mylę...

- - - Updated - - -

i nie, nie puchną tylko wizualnie. Zwiekszaja sie rozstawy osi, i ogolnie miejsce w srodku.

O czym my tu rozmawiamy. Zobacz sobie golfa III i nowego golfa. I jeszcze mi raz powiedz, jak to normy zamordowaly motoryzację. Ja pamiętam czasy, jak przecietne auto na drodze miało 15 sekund do setki a 10 to już było łaaaał. Dzisiaj pierwsze lepsze auto dla ludu schodzi nizej.

Czekaj, patrze sobie na bmw e36, najsłabsza wersja ma 12,7 do setki. Patrze na F30. Zaczyna sie od 8,9. Z trzech cylindrów. No i jest wieksze. Dramat, koniec swiata, powiadam wam.
    Ale ja nie piszę, że to jest dramat! Tylko, że normy są coraz ostrzejsze. Nie jest tak?
    Był przywołany argument wielkości aut. Nie wiem co to wnosi do dyskusji. Są większe, i co z tego?

Nie bardzo wiem z czym Ty teraz polemizujesz.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Maxi Zobacz post
    Ale ja nie piszę, że to jest dramat! Tylko, że normy są coraz ostrzejsze. Nie jest tak?
    no mamy, ale samochody nie staja sie gorsze. Sa coraz lepsze. Myslisz, ze gdyby normy zniknely, to nagle w kazdym aucie pojawiłoby sie V8? No chyba nie bardzo.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 29-12-2022 o 14:42
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16V

Domyślnie

no mamy, ale samochody nie staja sie gorsze. Sa coraz lepsze. Myslisz, ze gdyby normy zniknely, to nagle w kazdym aucie pojawiłoby sie V8? No chyba nie bardzo.

Pienisz się, wyciągasz mi jakieś czasy do setki, jakbym atakował nowsze auta, że są gównem w porównaniu z golfem I. Nowe silniki robią czasami z plasteliny, to fakt, ale ja nie wychwalałem starych aut nigdzie.
    Wspomniałem o normach, że są coraz wyższe i że auta coraz mniej trują. I że producenci nie mogą sobie robić co chcą, Żuczek pisał inaczej. Pisał też, że emisja gazów rośnie w branży motoryzacyjnej. To pytam się, jakim cudem?

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Żyjemy w tak chorym świecie wymagań ekologicznych, że Honda ma w ofercie 1,5 tonowego Civica z silnikiem 1,0 turbo i jednocześnie 350kg motocykl GoldWing z 6cylindrowym 1,8litra...... Oczywiście wg niektórych prawodawstwo w ogóle nie ma na to wpływu. Taka fanaberia konstruktorów.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Wiec jest ustalone, ze samochody trują. No to chyba nie jest w porzadku truc innych ludzi. To tez jest ustalone. No to jak sie robi komus krzywde, to sie płaci karę.
    Tak ciezko tu co niektorym przyznac, ze one truja. A jak juz truja, to tylko troszeczke, i tak troszeczke, to można
    Elektryki trują, czy nie??

Ponawiam pytanie, bo nie zauważyłem odpowiedzi.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Żyjemy w tak chorym świecie wymagań ekologicznych, że Honda ma w ofercie 1,5 tonowego Civica z silnikiem 1,0 turbo i jednocześnie 350kg motocykl GoldWing z 6cylindrowym 1,8litra...... Oczywiście wg niektórych prawodawstwo w ogóle nie ma na to wpływu. Taka fanaberia konstruktorów.
    Dokładnie. A przecież są normalne kraje, jak na przykład rosja, gdzie nikt sie nie czepia , ze palisz smieciami, nie ma zadnych limitów na trucie. Aby kraj rósł w siłę, a ludziom żyło się dostatniej

- - - Updated - - -

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    Elektryki trują, czy nie??

Ponawiam pytanie, bo nie zauważyłem odpowiedzi.
    Truje na takiej samej zasadzie jak niewiem, sprzet gospodarstwa domowego, czy telewizor, a jesli cala energia jest pozyskiwana z bezemisyjnych zrodel, to nie truje prawie wcale. No i?
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Wiem, to nic nieznaczący incydent. Z resztą, coś pewnie kierowca źle zrobił. Poza tym, to w święta się siedzi przy stole, a nie jeździ.
    P.S. Rycerze elektromobilności, podoba mi się

https://spidersweb.pl/autoblog/za-zi...elektrycznego/

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Wiem, to nic nieznaczący incydent. Z resztą, coś pewnie kierowca źle zrobił. Poza tym, to w święta się siedzi przy stole, a nie jeździ.
    P.S. Rycerze elektromobilności, podoba mi się

https://spidersweb.pl/autoblog/za-zi...elektrycznego/
    fajnie, ciekawe jak to widza uzytkownicy:

https://auto.dziennik.pl/aktualnosci...ladowanie.html

No inaczej. Hmmm, ciekawe z czego to wynika.
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Truje na takiej samej zasadzie jak niewiem, sprzet gospodarstwa domowego, czy telewizor, a jesli cala energia jest pozyskiwana z bezemisyjnych zrodel, to nie truje prawie wcale. No i?
    No więc nieprawdą jest to co napisałeś, bo:
    1. Wyprodukowanie samochodu elektrycznego wymaga więcej trucia niż "zwykłego".

2. Truje w trakcie eksploatacji - a dokładniej to w momencie "tankowania", gdy magazynuje energię elektryczną wytworzoną poprzez "trucie" - w Polsce truje elektrownia w momencie wytworzenia energii elektrycznej na konto "tankującego" samochodu elektrycznego.

Co prawda truje mniej niż spalanie paliwa - i dzięki temu "w totalu", po pewnym czasie, masz nadzieję , następuje gdzieś tam "breakeven point" - i np. po kilku (?) latach 'total' wygląda korzystniej dla elektryków.

Wiec samochód elektryczny, również, truje - napisałeś, że trzeba za to karać - zgadza się?

Więc trzeba również karać elektryki - zgadzasz się??

Jeżeli nie zgadzasz się z punktem 1 albo 2 - to pisz śmiało.