• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie wiem czy jest bez sensu, bo podobno nie ma problemu z ładowarkami :)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Uściślę w takim razie-jeśli Tobie obecna infrastruktura nie pasuje, to nic na siłę.Innym widocznie pasuje więc sobie kupili.

- - - Updated - - -

Ależ ja chcę w to brnąć, a o mój wstyd martwić się nie musisz, pozostań przy braku zmartwienia o swój - czekam zatem, jakąż to cudowną technologię wymyśliłeś, która pozwala czerpać energię elektryczną z paneli fotowoltaicznych, kiedy nie świeci na nie Słońce - czekam.
)

Jaki jest według Ciebie sens instalacji fotowoltaicznej?Dorośli w pracy, dzieci w domu, więc ludzie zakładają panele żeby cała ta produkcja szła w zasilanie lodówk w pustym domui ?To już chyba lepiej wyłączyć korki i te kilo kiełbasy zanieść do sąsiada, co nie?

Uściślę w takim razie-jeśli Tobie obecna infrastruktura nie pasuje, to nic na siłę.Innym widocznie pasuje więc sobie kupili.

Innym pasuje, bo jak już pisałem wcześniej - posiadają możliwości ładowania w domu.

I dlatego nie ma problemu z ładowarkami :)

PS. Skoro nie ma problemu z ładowaniem, to czemu poszedłeś w hybrydę, a nie EV?

Innym pasuje, bo jak już pisałem wcześniej - posiadają możliwości ładowania w domu.

I dlatego nie ma problemu z ładowarkami :)

PS. Skoro nie ma problemu z ładowaniem, to czemu poszedłeś w hybrydę, a nie EV?

Odpowiedż jest prosta-52 tys pln mnie kosztowała mega wygodna i wykonana limuzyna paląca po mieście poniżej 10 l, do tego bezwypadkowa z polskiego salonu-tutaj nic miało szans wygrać ;)
Na tempomacie ustawionym na 120 jadąc nad morze miałem spalanie 8 litra w aucie ważącym ponad 2 tony i mającym 5,5 do setki.
Jakby nie kombinować to finansowo nie ma za bardzo konkurencji, ile by mnie to ładowanie w domu taniej nie kosztowało.

Ostatnia edycja:
Ależ oczywiście, że to żart, bo u Ciebie zapewne panele działają przez 24 godziny na dobę, 365 dni w roku - cóż to, znowu, brat, znajomy, Ci powiedział i będziesz udowadniał panelom, że działają również wówczas, kiedy nie świeci na nie Słońce, czyli co, perpetum mobile? - naprawdę, tego nie wiesz?

Przeczytaj wpis #3944, który powstał przed moim, ale z którym, zanim napisałem swój, nie zdążyłem się zapoznać - jak sądzisz, jak to działa, jak działa to, że w ciągu dnia, nadprodukcję odbierają PSE, a w nocy oddają, bilansując w okresie rozliczeniowym? - o tym, również nie słyszałeś?

Gdyby to były poglądy, to mało by mnie to obchodziło, ale to nie chodzi o poglądy, tylko dążenie do eliminacji alternatyw, zrozumiesz to wreszcie, gdyby nie to, to jeździj sobie dalej tym spalinowcem, chwaląc elektryki, nic mi do tego, ale jeśli poglądy są próbą zabrania mi prawa wyboru, to poglądami być przestają, stając się aparatem represji - rozumiesz to, czy nie za bardzo?

Rozumiesz to, ze ekooszołomy, próbują zabrać mieszkańcom Krakowa prawa nabyte, czy nie dociera to do Ciebie, rozumiesz, że poglądy prowadzące do represji oraz ograniczania praw, przestają być poglądami, bo stają się życie, czy tego nie rozumiesz, bo jak zwykle, masz za daleko do łba?

Krakowem rządzi Majchrowski. To zdaje się Lewica. Na poziomie europejskim za FitFor55 głosowała KO. Mateuszek jest niby przeciw, ale jakoś nie zawetował.
Jak daleko masz do łba, żeby pokojarzyć ciąg przyczynowo-skutkowy pomiędzy oddanym głosem w wyborach, a decyzjami podjętymi przez twoich przedstawicieli? Jak już pokojarzysz, to zastanów się na kogo zagłosować w przyszłych wyborach, żebyśmy nie musieli czytać tu twoich wynaturzeń.

- - - Updated - - -

Napisałeś to na poważnie???
Ty naprawdę nie wiesz na jakiej zasadzie to działa.Nie wiem teraz czy to jakaś podpucha z Twojej strony, bo nie wierzę, że można aż tak nie znać się na czymś i się wypowiadać.

według logiki yaniqa tylko ten prąd, który jest wyprodukowany w twojej fotowoltaice i trafi bezpośrednio do twojej baterii jest zeroemisyjny. reszta się nie liczy. bilansować też nie można bo za skomplikowane.

według logiki yaniqa tylko ten prąd, który jest wyprodukowany w twojej fotowoltaice i trafi bezpośrednio do twojej baterii jest zeroemisyjny. reszta się nie liczy. bilansować też nie można bo za skomplikowane.

Za każdym razem obiecuję sobie,że nie złapię się na jego zaczepki i za każdym razem ku....daje się złapać :)

Odpowiedż jest prosta-52 tys pln mnie kosztowała mega wygodna i wykonana limuzyna paląca po mieście poniżej 10 l, do tego bezwypadkowa z polskiego salonu-tutaj nic miało szans wygrać ;)
Na tempomacie ustawionym na 120 jadąc nad morze miałem spalanie 8 litra w aucie ważącym ponad 2 tony i mającym 5,5 do setki.
Jakby nie kombinować to finansowo nie ma za bardzo konkurencji, ile by mnie to ładowanie w domu taniej nie kosztowało.

I szacun :)

Zwłaszcza, że mówisz wprost, a nie szukasz wymówek :)

https://wiadomosci.wp.pl/pozar-statku-u-wybrzezy-holandii-trwa-ewakuacja-6923662613129856a

"Podejrzewa się, że pożar wybuchł w samochodzie elektrycznym" - poinformowała straż przybrzeżna.

Jeśli faktycznie pożar rozpoczął się od samochodu elektrycznego to nie róbmy z tego sensacji i w czym właściwie problem? W tej sytuacji pożar też jest ekologiczny, zatonięcie będzie w pełni ekologiczne (z wyjątkiem tych złych spalinówek, które trują świat), a śmierć członka załogi nie idzie na marne, bo bohatersko poświęcił życie w imię wspaniałych zasad.

Ostatnia edycja:
https://wiadomosci.wp.pl/pozar-statku-u-wybrzezy-holandii-trwa-ewakuacja-6923662613129856a

"Podejrzewa się, że pożar wybuchł w samochodzie elektrycznym" - poinformowała straż przybrzeżna.

Jeśli faktycznie pożar rozpoczął się od samochodu elektrycznego to nie róbmy z tego sensacji i w czym właściwie problem? W tej sytuacji pożar też jest ekologiczny, zatonięcie będzie w pełni ekologiczne (z wyjątkiem tych złych spalinówek, które trują świat), a śmierć członka załogi nie idzie na marne, bo bohatersko poświęcił życie w imię wspaniałych zasad.

"podejrzewa się". Nic a nic się nie nauczyłeś? :D

w 2020, w garazu na bemowie, to juz nawet media nie "podejrzewały". One wiedziały :D

przypominam, ze baterie litowo-jonowe, pływają sobie na statkach, od wielu lat. Wasze laptopy, telefony, i urzadzenia, w ten własnie sposób własnie trafiły do waszych domów, gdzie leżą sobie bez nadzoru. Albo do kieszeni. I nikogo to, przez wiele lat, kompletnie nie interesowało.

Teraz sie nagle okazuje, ze baterie są przyczyną wszelkiego zła na świecie, chorób i głodu :D

Ostatnia edycja:
robi się coraz ciekawiej. coraz mniej się ukrywają z celami zakazu aut spalinowych
https://www.money.pl/gospodarka/zak...o-autobusow-i-pociagow-6923703428417153v.html
" Czyli zrezygnuj z twojego samochodu spalinowego, ale nie musisz inwestować w samochód elektryczny, bo dostałeś alternatywę. O tego typu rozwiązania chodzi - dodała."
pospólstwo do zbiorkomu, elyty nie będą stać w korkach.

Ale to co postuluje ta pani jest bez sensu, ale z zupełnie innego powodu.
Przecież przy obecnym trendzie zrównywania się cen elektryków i spalinowych zakup nowego auta niezależnie od "zasilania" niedługo będzie bardzo podobnym obciążeniem finansowym.
Oczywiście Pani reprezentuje postawę "nie będziesz miał niczego i będziesz szczęśliwy" za co leci karny ku..... :)

Ale to co postuluje ta pani jest bez sensu, ale z zupełnie innego powodu.
Przecież przy obecnym trendzie zrównywania się cen elektryków i spalinowych zakup nowego auta niezależnie od "zasilania" niedługo będzie bardzo podobnym obciążeniem finansowym.
Oczywiście Pani reprezentuje postawę "nie będziesz miał niczego i będziesz szczęśliwy" za co leci karny ku..... :)

rzecz w tym, ze nie ma zadnego znaczenia, co ta pani mówi. Ona nie jest przedstawicielem żadnych decyzyjnych organów. Nawet nie pracuje w strukturach UE. Wyraża jedynie swoją opinię.

- - - Updated - - -
[MENTION=89801]Machaju[/MENTION]

dzisiaj akurat świetna okazja, do kampanii uświadamiania jak nalezy traktować newsy.

https://tvn24.pl/swiat/holandia-pozar-na-statku-towarowym-zapalil-sie-samochod-elektryczny-7258610
TVN pisze, ze auto elektryczne wywołalo pożar, powołując się na agencje reuters

https://www.rp.pl/wypadki/art388029...wywolal-pozar-statku-zginal-czlowiek-sa-ranni
RP pisze, ze auto elektryczne wywołalo pożar, powołując się na agencje reuters

Reuters pisze:
https://www.reuters.com/world/europ...suspected-source-dutch-coastguard-2023-07-26/
An electric car was the suspected source of the blaze, a coastguard spokesperson said, adding that the ship was still burning.

dzisiaj akurat świetna okazja, do kampanii uświadamiania jak nalezy traktować newsy.

https://tvn24.pl/swiat/holandia-pozar-na-statku-towarowym-zapalil-sie-samochod-elektryczny-7258610
TVN pisze, ze auto elektryczne wywołalo pożar, powołując się na agencje reuters

https://www.rp.pl/wypadki/art388029...wywolal-pozar-statku-zginal-czlowiek-sa-ranni
RP pisze, ze auto elektryczne wywołalo pożar, powołując się na agencje reuters

Reuters pisze:
https://www.reuters.com/world/europ...suspected-source-dutch-coastguard-2023-07-26/
An electric car was the suspected source of the blaze, a coastguard spokesperson said, adding that the ship was still burning.

No co ty???? TVN kłamie???? Niemożliwe. Przecież to cała prawda całą dobę :) Weź to skasuj, bo zaraz cię tu zjedzą za pisowską propagandę.

nie jestem mistrzem angielskiego, żeby się zagłębiać w niuanse języka, ale skoro rzecznik służb ratowniczych mówi, że podejrzewają auto elektryczne, to musi być ku temu jakaś solidna podstawa.

ps. faktycznie, na WP i Interii tłumaczenie zachowuje tryb przypuszczający, natomiast w artykule TVN24 jest wprost stwierdzenie faktu: "pływający pod banderą Panamy statek Fremantle Highway zmierzał z Niemiec do Egiptu z transportem 2857 samochodów na pokładzie, z których 25 to auta elektryczne. Zapalenie się jednego z nich było przyczyną pożaru - podała agencja Reutera, powołując się na rzecznika holenderskiej straży przybrzeżnej."

Ostatnia edycja:
No co ty???? TVN kłamie???? Niemożliwe. Przecież to cała prawda całą dobę :) Weź to skasuj, bo zaraz cię tu zjedzą za pisowską propagandę.
nie jestem mistrzem angielskiego, żeby się zagłębiać w niuanse języka, ale skoro rzecznik służb ratowniczych mówi, że podejrzewają auto elektryczne, to musi być ku temu jakaś solidna podstawa.

nie tylko TVN, większość, niby uznawanych za rzetelne dzienniki, robi to samo. Żebyśmy sie dobrze zrozumieli - to jest norma, i trzeba to zrozumiec. Czym innym są własnie takie newsy (czyli na niektórzych portalach 100% zawartości), klepane przez stazystów na kolanie, a czym innym są reportaże, artykuły, publicystyka, powaznych dziennikarzy.

A czy mieli podstawy, do takiego stwierdzenia? Miesiace po ostatnim głośnym pożarze samochodowca nadal nie wiadomo co sie stało, a teraz, jeszcze nie zgasili, i już wiedzą? :D No raczej nie. Kwestia jak zostało zadane pytanie :)

nie tylko TVN, większość, niby uznawanych za rzetelne dzienniki, robi to samo. Żebyśmy sie dobrze zrozumieli - to jest norma, i trzeba to zrozumiec. Czym innym są własnie takie newsy (czyli na niektórzych portalach 100% zawartości), klepane przez stazystów na kolanie, a czym innym są reportaże, artykuły, publicystyka, powaznych dziennikarzy.

A czy mieli podstawy, do takiego stwierdzenia? Miesiace po ostatnim głośnym pożarze samochodowca nadal nie wiadomo co sie stało, a teraz, jeszcze nie zgasili, i już wiedzą? :D No raczej nie. Kwestia jak zostało zadane pytanie :)

taki statek na pewno ma monitoring. pytanie, czy nagrania przetrwają pożar. Świadkowie/załoga też mają cos do powiedzenia.

No co ty???? TVN kłamie???? Niemożliwe. Przecież to cała prawda całą dobę :)."

Widzę, że koledze Machaju pisowska machina propagandowa, czyli szczujnia TVP, zrobiła spustoszenie w mózgu. Albo kolega Machaju jest symetrystą, uważa, ze jedni warci drugich. Też współczuć ślepoty na fakty.
NIKT po normalnej stronie świata nie uważa, ze TVN mówi zawsze prawdę. Jak wszystkie media, często kreuje rzeczywistość. Pytanie tylko w jakim stopniu i w jaką stronę. TVN to część zachodniej wizji swiata i nam to odpowiada. Spędziłem kawałek życia w komunie i wiem, że nie chcę tam wracać. Nie chcę żyć na wschodzie, mentalnym, politycznym. A tam właśnie wlecze nas PIS, powoli zamieniając kraj w autokrację i w katotaliban.
Symetryzm to w tej sytuacji najbardziej parszywa opcja. Bo wyznawców religii Rydzyka, kaczora czy smoleńska się nie zmieni: zawsze jakiś procent społeczeństwa będzie miał wodę zamiast umysłu. To typowe dla większości krajów.
Gorszy więc jest symetryzm: on własnie otwiera drogę organizacjom przestępczym, takim jak PIS, do utrwalania władzy. Bo przecież wszyscy kradną, nieprawdaż? więc nie ma znaczenia, kto rządzi. I tutaj tkwi największy błąd.
Owszem, wszyscy kradną, taka jest polityka i władza w ogóle. Wszedzie.
Kluczową kwestią jest, na jaką skalę i jak to wpływa na losy kraju i kierunki jego rozwoju. Oraz na demokrację i jej zasady.

To, co się dzieje w Polsce od 8 lat, przekracza wszelkie dotychczasowe afery, kłamstwa, szkodliwe działania i ruchy, jakie miały miejsce od 1989 roku, razem wzięte. To jest całkowite zawracanie w rozwoju. I stanowi śmiertelne niebezpieczeństwo dla kraju i stosunków społecznych. I to warto zrozumieć.

A nie mówiłem :) :) :)

- - - Updated - - -

I stanowi śmiertelne niebezpieczeństwo....stosunków społecznych. I to warto zrozumieć.
czasami warto popatrzeć w lustro

ps. ciekawe jak opozycja (mająca monopol na "demokrację") ma zamiar osiągnąć 50% +1, skoro pisowców obrażamy bez umiaru, a tych niezdecydowanych, czy jak to zwiecie "symetrystów" mających czelność zwracać uwagę na plamy na nieskazitelnej bieli opozycji, to już w ogóle traktujemy jak pis i gorzej. przecież w ten sposób nikt więcej spoza waszego betonowego środowiska na was nie zagłosuje. i sondaże to potwierdzają. niestety. takimi wpisami robicie pisowi 3 kadencję.

Ostatnia edycja:
Widzę, że koledze Machaju pisowska machina propagandowa, czyli szczujnia TVP, zrobiła spustoszenie w mózgu. Albo kolega Machaju jest symetrystą, uważa, ze jedni warci drugich. Też współczuć ślepoty na fakty.
NIKT po normalnej stronie świata nie uważa, ze TVN mówi zawsze prawdę. Jak wszystkie media, często kreuje rzeczywistość. Pytanie tylko w jakim stopniu i w jaką stronę. TVN to część zachodniej wizji swiata i nam to odpowiada. Spędziłem kawałek życia w komunie i wiem, że nie chcę tam wracać. Nie chcę żyć na wschodzie, mentalnym, politycznym. A tam właśnie wlecze nas PIS, powoli zamieniając kraj w autokrację i w katotaliban.
Symetryzm to w tej sytuacji najbardziej parszywa opcja. Bo wyznawców religii Rydzyka, kaczora czy smoleńska się nie zmieni: zawsze jakiś procent społeczeństwa będzie miał wodę zamiast umysłu. To typowe dla większości krajów.
Gorszy więc jest symetryzm: on własnie otwiera drogę organizacjom przestępczym, takim jak PIS, do utrwalania władzy. Bo przecież wszyscy kradną, nieprawdaż? więc nie ma znaczenia, kto rządzi. I tutaj tkwi największy błąd.
Owszem, wszyscy kradną, taka jest polityka i władza w ogóle. Wszedzie.
Kluczową kwestią jest, na jaką skalę i jak to wpływa na losy kraju i kierunki jego rozwoju. Oraz na demokrację i jej zasady.

To, co się dzieje w Polsce od 8 lat, przekracza wszelkie dotychczasowe afery, kłamstwa, szkodliwe działania i ruchy, jakie miały miejsce od 1989 roku, razem wzięte. To jest całkowite zawracanie w rozwoju. I stanowi śmiertelne niebezpieczeństwo dla kraju i stosunków społecznych. I to warto zrozumieć.

misiu, opanuj się. To nie jest temat o polityce. Najpierw tacy jak ty opowiadają, jak to Jarozbaw dzieli Polaków, ale sami, nie stracą żadnej okazji, żeby wylewać z siebie, litrami polityczną żółć, dokładnie tak samo, jak ten wspomniany wczesniej jaruś, zamiast deeskalować. Masz w hyde parku temat polityczny, tam się wyżywaj.

Za reuters: "...It was not clear whether the batteries sparked the fire..." https://www.reuters.com/world/europe/firefighters-struggle-douse-fire-luxury-cars-vessel-2022-02-20/

W PL Państwowa Straż Pożarna podała, że w 2022 spaliło się 8333 samochodów spalinowych i 10 elektrycznych, co daje "współczynnik" pożaru na 100 samochodów: 0,03 dla elektryków i 0,04 dla spalinowych, czyli:
statystycznie, w Polsce, elektrycznych pali się mniej o 25% niż spalinowych. https://e.autokult.pl/pozary-aut-elektrycznych-w-polsce-mamy-liczby,6861831576562240a .

A dla rozluźnienia atmosfery wklejam zdjęcie pięknego elektrycznego sedana (wreszcie nie SUV'a!)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót