Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Wyjaśniliście czy te 33% to udział elektryków (wszelakich nawet ) w rynku w Chinach czy 33% to udział w sprzedazy w ostatnim miesiącu ? czy dajecie się zwodzić na poboczny już bardziej wygodny temat czy BEV to PHEV czy PHEV to BEV itp ?

BTW jak hybrydy się palą częściej , to nie są elektrykami. Jak stanowią trzon sprzedaży czegokolwiek z pradem - to są ,gdy trzeba wykazać jak dobrze prąd idzie.
    Oczywiście, że to sprzedaż w lutym. Całościowo nie stanowią więcej niż 3%.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    ..
    Ale fakt, jak na kraj, w którym przypada 140 samochodów na 1000 mieszkańców to niezły wynik.

No czyli to gadżety dla pokazania się czy innej fanaberii a nie użytkowe pojazdy.
    Ciekawe ile tam w tych Chinach trujących dwusowow zamontowanych do rowerów i tym podobnych wynalazków. Tego jakoś Europa kopiować niesklonna.

Swoją drogą warto się zastanowić jak nas trują kosiarki do trawy dwusuwowe spalinowe. No i coś z tym zrobić oczywiście bo truje ?-truje. Da się wyeliminować w "gospodarce" centralnie sterowanej ? Da się . Tylko...czy trzeba regulacji ustawowych na to? Nie trzeba bo elektryczne w tym samobieżne sobie radzą bardzo dobrze w swoich zastosowaniach .

Co do hybryd - nie mają podstawowych wad elektryka tylko na baterie. Zasięg. Wygoda. Niezależność od apek i szlaku ładowarek brak przymusu sikania i żarcia na zawołanie .

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    a to jest jakas nowosc, ze plug-iny sie klasyfikuje w takich zestawieniach jako auta elektryczne?
    Hehe - a co to ma za znaczenie, czy nowość i "się klasyfikuje"?

Plug-Iny to nie samochody czysto elektryczne - a podpisując się pod takimi kretynizmami sam siebie klasyfikujesz.
    Gdybyś chciał jeszcze się trochę pokompromitowac w tej sprawie - to odpowiedz sobie na jedno proste pytanie: czy samochody Plug-In będą mogły być rejestrowane po 2035r. w UE?
    Brawo Ty.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Tak, wiem, ktoś sobie do elektryków wrzuca hybrydy, ale po co tutaj to robić i udawać, że hybryda to elektryk? Bo ładniej procenty wyglądają?
    czyli nie chodzi o to, ze piszę głupoty, bo to ogólnie przyjęte, więc chodzi o to, ze ci sie to po prostu nie podoba? no przykro mi, ze sie nie dostosowałem do twoich wytycznych

Ale fakt, jak na kraj, w którym przypada 140 samochodów na 1000 mieszkańców to niezły wynik.
    no tak, jest teza założona, wiec jak liczby się nie zgadzają, to na pewno jest z nimi coś nie tak

zanim podam tez liczby (nieraz jeszcze wyższe) z takich holandii czy norwegii, to moze od razu znajdziecie jakąś ciekawą wymówkę?
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

no tak, jest teza założona, wiec jak liczby się nie zgadzają, to na pewno jest z nimi coś nie tak
    Ale, jakie liczby się zgadzają? Chłopie robisz z siebie ofiarę niczym Szymczyk po odpaleniu granatnika.
    Piszesz, że elektryki mają już 33% w rynku Chińskim. Zapytaj 10 osób co by przez to zrozumiały?
    Po czym okazuje się, że to nie stricte EV, tylko hybrydy (jak to takie elektryki, to pomijając zawiłe kwalifikacje z dupy, to jak kolega [MENTION=51688]IRC[/MENTION] wspomniał, czemu nie mają prawa rejestracji po zakazie w 2035 ?)
    Dodatkowo okazuje się, że wskazujesz dane dotyczące jednego miesiąca...

To mi przypomina, taką anegdotę, w niej liczby też się zgadzają. Był organizowany bieg. Brał w nim udział ambasador USA i ZSRR. Ambasador USA przybiegł pierwszy, za nim daleko ten z ZSRR.
    Komunikat w "Prawdzie", w którym też jest prawda, a la Tomtrz:
    Ambasador USA przybiegł przedostatni, a nasz towarzysz zajął chwalebne drugie miejsce.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

czyli nie chodzi o to, ze piszę głupoty, bo to ogólnie przyjęte, więc chodzi o to, ze ci sie to po prostu nie podoba? no przykro mi, ze sie nie dostosowałem do twoich wytycznych
    Moich wytycznych? Widzę nadal masz problem ze zrozumieniem...

zanim podam tez liczby (nieraz jeszcze wyższe) z takich holandii czy norwegii, to moze od razu znajdziecie jakąś ciekawą wymówkę?
    Jaka teza? Wskaż mi proszę MOJĄ tezę
    Nie potrafisz? To odszczekaj kłamstewka

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Ale, jakie liczby się zgadzają? Chłopie robisz z siebie ofiarę niczym Szymczyk po odpaleniu granatnika.
    Piszesz, że elektryki mają już 33% w rynku Chińskim. Zapytaj 10 osób co by przez to zrozumiały?
    Po czym okazuje się, że to nie stricte EV, tylko hybrydy (jak to takie elektryki, to pomijając zawiłe kwalifikacje z dupy, to jak kolega [MENTION=51688]IRC[/MENTION] wspomniał, czemu nie mają prawa rejestracji po zakazie w 2035 ?)
    Dodatkowo okazuje się, że wskazujesz dane dotyczące jednego miesiąca...
    ok, zmienmy to na 20% BEV, i co, to wiele zmienia? Miesiac ci sie nie podoba? Ok, za cały rok 2022
    https://cleantechnica.com/2023/02/01...onth-in-china/
    https://insideevs.com/news/651363/ch...-december2022/

elektryki są produktem dla masowego odbiorcy, nie jest to zadna nisza. Bez zakazów, ludzie to kupują.

- - - Updated - - -

Moich wytycznych? Widzę nadal masz problem ze zrozumieniem...
    jeszcze raz - nie moj problem, ze zrozumiałes cos w sposob, jaki chciałeś zrozumieć.

Jaka teza? Wskaż mi proszę MOJĄ tezę
    Nie potrafisz? To odszczekaj kłamstewka
    Ja nie wiem jaką tam dokładniesz masz tezę do udowodnienia, ale skoro probujesz na kazdym kroku podwazyc fakt, ze elektryki sprzedają się masowo bez zadnych zakazów, to chyba jest przeciwna

i jedziemy dalej:
    https://insideevs.com/news/631777/ne...-december2022/

holandia, jeszcze wiekszy udział za cały 2022. To jaki jest "prawdziwy" powód takich wyników ? Bo to na pewno nie tak, ze ludzie po prostu chcieli kupić auto elektryczne z własnej woli
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 05-04-2023 o 09:22
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

A czyli Pluginy to już elektryki, bo tutaj też pluginy, a to ok
    Oczywiście, wpływu nie ma na to coś takiego, że właściwie w ofertach stricte spalinowych jest coraz mniej, nie to nie ma żadnego wpływu

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

nope, gdzie nie spojrzysz, kiedy sie podaje dane o samochodach elektrycznych, jako elektryki klasyfikuje sie BEV i PHEV
    Jak przyjdzie rok 2035 to PHEV i BEV będzie be, ale teraz jak rozmawiamy to są to "elektryki".
    Weź chłopie nie brnij w absurd, weź to na klatę i zachowaj się choć raz w dyskusji jak facet.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    A czyli Pluginy to już elektryki, bo tutaj też pluginy, a to ok
    Oczywiście, wpływu nie ma na to coś takiego, że właściwie w ofertach stricte spalinowych jest coraz mniej, nie to nie ma żadnego wpływu
    nadal 23% w całym roku to bev.

Zartujesz sobie? Spalinowe dostepne w kazdym kształcie i kolorze. Ba, nawet jest ich sporo wiecej, niz było kilkanascie lat temu, jak o zadnych zakazach nie było mowy. Nawet nowe marki powstały. Jak mówisz o biednej gamie modelowej, to akurat mozna to predzej powiedziec o elektrykach.
    Jaguar S-type 4.2 V8