Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Ano nic, bo zrobiłem mały błąd i wybrałem ID zamiast Mach-E.
1:10 była dla Mustanga Mach-E.
0:30 jest dla ID.4.

Poza tym sprawdziłem działanie tego algorytmu i zaznaczając wszystkie typy, deklarujesz, że każdy z tych typów ładowarki dany samochód obsłuży (apka tego nie weryfikuje) co jest totalną bzdurą i koloryzowaniem rzeczywistości :)

jakims cudem na tej samej trasie ID kieruje do ładowarki 100 kW, a forda do 50kW.

tak ze teraz masz juz dwie aplikacje, ktore pokazuja bzdury, i bedziesz mogl wybrac sobie wynik, ktory lepiej uzasadania tezę :D
Tesla ma normalnie złącze jak CSS , ktory jest wiekszosci marek. I w PL tez w koncu udostepnia. Dla innych sa przeciez przejsciowki, czyli niezbednik posiadacza elektryka.

Teze, ktora nie ma znaczenia, bo po raz setny - nie ma ładowarek, i nikt nikogo nie zmusza do przesiadki na elektryki.

Ostatnia edycja:
https://auto.wprost.pl/aktualnosci/1...trycznego.html

Tak, przez te 350-400kkm, ktore powinien minimalnie zniesc nowoczesny akumulator, to w silniku spalinowym tylko rozrzad sie wymienia

OK, punkt dla ciebie, ale...

A ile sie zbierze do 400kkm, ktore elektryczny zespol napedowy powinien przejechac bez jakiegokolwiek serwisu

Zauważ, że powyżej mamy 2x użyte magiczne słowo "powinien". Dołóż do tego słowo "marketing" i możemy przypuszczać, że realnie niekoniecznie tak to będzie wyglądać.
Zresztą - patrz na protesty użytkowników Tesli, pioniera w swojej dziedzinie i niby najlepszą firmę jeśli chodzi o elektryki. Protesty, przypomnę, dotyczą JAKOŚCI produktów oraz podejścia do kwestii serwisu.

- - - Updated - - -

tak ze teraz masz juz dwie aplikacje, ktore pokazuja bzdury

Niestety te apki pokazują bzdury.. na korzyść elektryków. Mam wrażenie, że nie uwzględniają sytuacji na drogach. Wczoraj jak robiłem symulacje to mi wyszło, że elektrykiem z ładowaniami po drodze dojadę z Poznania do Bremy szybciej niż spalinówką wg Google Maps :D

Także ten... Mała pomyłka o jakieś 2h

Zauważ, że powyżej mamy 2x użyte magiczne słowo "powinien". Dołóż do tego słowo "marketing" i możemy przypuszczać, że realnie niekoniecznie tak to będzie wyglądać.
Zresztą - patrz na protesty użytkowników Tesli, pioniera w swojej dziedzinie i niby najlepszą firmę jeśli chodzi o elektryki. Protesty, przypomnę, dotyczą JAKOŚCI produktów oraz podejścia do kwestii serwisu.

Stwierdzenie, ze musi, byłoby nieodpowiedzialne. Technologia technologia, ale kontrola jakosci nigdy nie jest w 100% skutecza. Przeciez tesla notorycznie wymienia akumulatory na gwarancji. Całe, w 99% sprawne akumulatory, bo gdzies jedna cela padła.
Gownianiana kontrola jakosci, i głupia polityka serwisowa. Ale mówimy tu o konkretnej marce. Zobaczymy jak bedzie z europejskimi. Sama technologia, pozwala spokojnie na przebiegi 400kkm bez serwisu, zarowno dla silnika, jak i pakietu akumulatorow i osprzetu. A silnik spalinowy? No sorry, metal trze o metal, brudny olej, paliwo roznej jakosci, depozyty, sadza, nie ma rady niezaleznie od kontroli jakosci.

Sama technologia, pozwala spokojnie na przebiegi 400kkm bez serwisu, zarowno dla silnika, jak i pakietu akumulatorow i osprzetu.

Byłbym ostrożny z tym 400k. Ja wiem, że nie ma wybuchu mieszanki, nagaru i oleju, ale też mamy metal, łożyskowania, trudne warunki temperaturowe (wysokie i niskie temp.), do tego dojdą pewnie inne problemy, takie bardziej "elektryczne": utlenianie, korozja galwaniczna, problemy z oprogramowaniem (patrz szopki w nowych telefonach komórkowych, mniej przecież skomplikowanych niż samochód). O wybuchach i pożarach nie wspomnę...

Screenshot_2022-10-05-13-35-02-884_com.android.chrome.jpg
Własna ładowarka nie pomoze.
Coś mi się wydaje, że z tą elektryfikacją nie będzie tak hop siup.

Przecież prywatnemu odbiorcy nie podniosą ceny prądu 0 700 % jak samorządom także nie ma co panikować. Zresztą przestarzałych trolejbusów nie można porównywać do nowoczesnych samochodów elektrycznych, całkiem inna wydajność.

Zresztą przestarzałych trolejbusów nie można porównywać do nowoczesnych samochodów elektrycznych
[MENTION=9316]Żuczek[/MENTION], ten na zdjęciu to Solaris Trollino 12S z 2011 roku, z resztą to zdjęcie też jest z 2011 roku, jako poglądowe. Czyli dla Ciebie III generacja jest przestarzała? OK... Nie jeżdżą też IV generacji z 2020. Te też są przestarzałe?

A poza Lublinem i trajtkami, te autobusy w z Kutna bodajże też są przestarzałe?

Ostatnia edycja:
Nie znam się na autobusach ale wychodzi na to ze nie są super wydajne skoro tak szybko je uziemili. Może tez wynikać to z faktu, że samorządy w nosie maja zdrowie mieszkańców jeśli tak szybko uzupełniają tabor starymi dieslami.
W mojej ocenie rewolucja elektryczna powinna się zacząć od służb i autobusów, z tego kierunku powinien iść przykład. Przyjemnie popatrzeć jak straż miejska jeździ w moim mieście już elektrykami a i kurierów ostatnio tez widuję. Policja się powinna przesiadać jak najszybciej na ten rodzaj napędu. Niestety przy obecnym szale cenowym na energię proces ten się pewnie trochę odwlecze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Nie znam się na autobusach ale wychodzi na to ze nie są super wydajne skoro tak szybko je uziemili. Może tez wynikać to z faktu, że samorządy w nosie maja zdrowie mieszkańców jeśli tak szybko uzupełniają tabor starymi dieslami.
W mojej ocenie rewolucja elektryczna powinna się zacząć od służb i autobusów, z tego kierunku powinien iść przykład. Przyjemnie popatrzeć jak straż miejska jeździ w moim mieście już elektrykami a i kurierów ostatnio tez widuję. Policja się powinna przesiadać jak najszybciej na ten rodzaj napędu. Niestety przy obecnym szale cenowym na energię proces ten się pewnie trochę odwlecze.

Nie no, wszsystko fajnie pieknie, ale my mowimy o wzroscie cen o kilkaset procent, polaczonym ze wzrostem innych wydatkow, z jednoczesnym sukcesywnym obnizaniem przychodów. Sorry, ale jak maja wybierac, czy zostawic elektryczne autobusy, czy prowadzic lekcje po ciemku, to co maja wybrac? Przeciez tam jest dramatyczna sytuacja finansowa.

Nie znam się na autobusach ale wychodzi na to ze nie są super wydajne skoro tak szybko je uziemili.

No tak, jeśli fakty są przeciw nam, tym gorzej dla faktów ;)
A może po prostu elektryki nie sprawdzają się w praktyce tak dobrze, jak mówi teoria?

Może tez wynikać to z faktu, że samorządy w nosie maja zdrowie mieszkańców jeśli tak szybko uzupełniają tabor starymi dieslami.

A może bardziej z faktu, że Polska to nie Dubaj. Kasy brakuje, ludziom żyje się coraz gorzej, to i na poziomie budżetów lokalnych zaczynają oszczędzać. Może mając do wyboru elektryki i ciemne ulice wolą jednak oświetlić choć część i puścić diesle?
U was też połowa lamp na mieście wyłączona? Coraz częściej to widzę - osiedla, parkingi, nawet centra handlowe jakieś ciemniejsze są.

A może po prostu elektryki nie sprawdzają się w praktyce tak dobrze, jak mówi teoria?

no nie, sprawdzały się przez lata i oszczedzały pieniadze, i nadal sie beda sprawdzały, jak sytuacja wróci do normy, albo wybory coś zmienią. Te ogromne podwyzki pradu sa głównej mierze wirtualne. Cena całej energii dla odbiorcow jest wyrownywana do najdrozszego zrodla, czyli gazu, a firmy energetyczne notuja ogromne zyski.
Jeszcze raz - spiewka by była zupełnie inna, gdyby zamiast kurka z gazem i węglem, nam sie zakręcił kurek z ropą. I tylko mi ktos nie wyjezdza z "niemozliwe", bo jeszcze rok temu słyszałem to samo o gazie i węglu.

Ostatnia edycja:
Jeszcze raz - spiewka by była zupełnie inna, gdyby zamiast kurka z gazem i węglem, nam sie zakręcił kurek z ropą.

Gdyby ci umknął fakt, to przypomnę: olej napędowy kosztuje teraz 7 zł, a jeszcze całkiem niedawno był za 4.

No i jeszcze pytanie o te słynne odnawialne źródła, o których tyle tu czytałem :)
Samorząd chyba nie ma problemu z uzyskaniem zgody na wiatraki? Jakaś mała farma fotowoltaiki na terenie zajezdni?
No chyba, że to jednak nieopłacalne...

Ostatnia edycja:
Gdyby ci umknął fakt, to przypomnę: olej napędowy kosztuje teraz 7 zł, a jeszcze całkiem niedawno był za 4.

No i jeszcze pytanie o te słynne odnawialne źródła, o których tyle tu czytałem :)
Samorząd chyba nie ma problemu z uzyskaniem zgody na wiatraki? Jakaś mała farma fotowoltaiki na terenie zajezdni?
No chyba, że to jednak nieopłacalne...

no te ceny samorzadom (ale i firmom też) wzrosły o kilkaset %, wiec no 7 zł to nie 30.

to samorząd ma jeszcze miec na głowie bezpieczeństwo energetyczne kraju? serio?

Może tez wynikać to z faktu, że samorządy w nosie maja zdrowie mieszkańców jeśli tak szybko uzupełniają tabor starymi dieslami.
Mieszkańcy mieliby w nosie samorząd, jeśli ceny biletów wzrosły by z 3 do 5 zł. Na jakim świecie żyjesz?
Poza tym przestańmy już żartować z ekologią pojazdów elektrycznych w naszym kraju (i w zasadzie ogólnie).

Możesz sam sprawdzić co jest bardziej ekologiczne dla mieszkańców - stań kilka minut za uruchomionym autobusem z silnikiem diesla a później zrób to samo za trolejbusem ;) Może wtedy przestaniesz zaprzeczać oczywistym faktom.

- - - Updated - - -

Autobusy może i nie ale jakby prywatnemu odbiorcy podnieśli cenę prądu 7 krotnie a w garażu by miał Stelvio Veloce i Mustanga Mach-e to wyjazd na miasto tym drugim ciągle pozwolił by mu zaoszczędzić ... 4 zł na 100 km. ;)

A może bardziej z faktu, że Polska to nie Dubaj. Kasy brakuje, ludziom żyje się coraz gorzej, to i na poziomie budżetów lokalnych zaczynają oszczędzać. Może mając do wyboru elektryki i ciemne ulice wolą jednak oświetlić choć część i puścić diesle?

Ciekawe ile na tym ruchu z wycofaniem elektryków faktycznie zaoszczędzą. Zakładając, że puszczają pewnie jakieś stare autobusy zastępcze które mają służyć jedynie do awaryjnych wyjazdów, przy regularnych trasach zaczną się sypać na potęgę i więcej pójdzie na ich naprawy niż prąd dla świeżego taboru elektrycznego.

Ciekawe ile na tym ruchu z wycofaniem elektryków faktycznie zaoszczędzą.

Jedyne informacje to te co napisali - a napisali, że oszczędzają codziennie do 7tys po wycofaniu elektryków. To dość dużo, nie wiem ile by się musiały psuć te diesle, żeby to wyrównać do zera, a co dopiero przebić.

No to jest to właśnie co pisałem, tylko nie trzeba zaglądać do krajów 3go świata, wszędzie gdzie bieda zagląda takie bzdety dla rozrywki jak ratowanie planety przestaje mieć znaczenie ("palcie wszystkim" ,zresztą i bez nawoływania tego pana to się dzieje to palenie wszystkim , ciekaw jestem kiedy zaczną znikać przed odbiorem worki z tak skwapliwie segregowanymi przez ratujących planetę i zmuszonych opłatami odpadami .Rzekomo gabarytów (wersalki, szafy) już mniej pszoki o połowę odbierają. A ja niedawno dobrze ponad 50 litrów oleju mechanikowi zawiozłem... :/ (BTW to jest dobre , u nas w Rzeszowie od hoho masa autobusów na CNG, trochę elektryków ( z potężnymi "rządowymi" - z moich i naszych pieniedzy doplatami) , a oleju przepracowanego na pszok nie można oddać , dematerializuje się w cudny sposób zapewne, bo nie każdemu chce się trzymac i wozić do serwisu ktory weżnie, tu jedna z zalet elektryków faktyczna, jedna upierdliwosć ,mniej. Ale w sumie ten czas na spuszczenie, zalanie i wywiezienie oleju to tak z 1 obiad + siku (chyba że w Vce to kilka dobrych obiadów i więcej.) to wciąż bardziej czasooszczędny jest spalinowy.

Ostatnia edycja:
wszędzie gdzie bieda zagląda takie bzdety dla rozrywki jak ratowanie planety przestaje mieć znaczenie.

ale ty wiesz, ze od powtarzania czegos jak mantre, to sie nie stanie prawdą? :D

Ratowanie planety, ratowaniem planety. Przez lata te elektryczne autobusy generowały oszczednosci. To, co ty mówisz, to jest klasyczne, ekonomicznie upośledzone myslenie. A przecież mówi isę, całkowicie z godnie z prawda, ze chytry, tudzież biedny traci dwa razy. Jak ktoś mówi, że jest za biedny, żeby oszczędzać, to jest główna przyczyna tego, że pozostanie biedny.

"Nie stać nas" było na rozwijanie OZE i rezygnacje z węgla, to tak sie to teraz pięknie odbija czkawką.

Ostatnia edycja:
"Nie stać nas" było na rozwijanie OZE i rezygnacje z węgla, to tak sie to teraz pięknie odbija czkawką.

Ale, patrząc realnie, żadne OZE by nam wiele nie dało w obecnej sytuacji - chociaż przyznaję, że by pomogło. To, czego nam brakuje to atom - ale po co było inwestować, lepiej nachapać się na rozbiórce polskiego węgla i kopalni i zostawić kraj z niczym.
Z tym, że atom to chyba też by natrafił na demonstracje ekologów... czy nie?

Ale, patrząc realnie, żadne OZE by nam wiele nie dało w obecnej sytuacji - chociaż przyznaję, że by pomogło. To, czego nam brakuje to atom - ale po co było inwestować, lepiej nachapać się na rozbiórce polskiego węgla i kopalni i zostawić kraj z niczym.

No by pomogło, ale nie, wungiel super, dobry, tani, tyle lat uzywamy i jest dobrze, to po co inwestowac pieniazki? bo ekoterrorysci tak mowia?

Rezygnacja z paliw kopalnych, w tym ropy, to jest nasz strategiczny, i ekonomiczny interes. "Planetę ratuje" przy okazji. Niech mi ktos jeszcze powie w obliczu tego co sie dzieje dzisiaj, ze paliwa kopalne, to jest bezpieczne zrodlo energii.

- - - Updated - - -

Wiatraki, i elektrownie wodne, tez ekolodzy nieraz oprotestowuja, i co z tego? I tu tez jest takie kolejne błędne założenie. Bo to dla ekologów, dla ratowania jakiegos środowiska to wszystko. Gówno, nie środowisko. Dla siebie to robimy, żeby oddychać czystym powietrzem, dłużej i lepiej zyć. Z globalnym ociepleniem też planeta sobie doskonale poradzi. My już gorzej.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót