• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
całkowicie pomijacie temat dodatkowego opodatkowania właścicieli aut elektrycznych

Dla mnie to jakaś nowość - możesz opisać jak to działa?
Rozumiem, że właściciel elektryka nie płaci podatku drogowego, bo jest on teraz w paliwie - co de facto powoduje, że bezprawnie korzysta z dróg. Czy to jest ekwiwalent tego podatku, czy coś jeszcze innego?

To nawet nie musi być V8. Pamiętacie tak, nota bene całkiem fajny, samochód jak Honda Accord?
Zniknął.
To znaczy zniknął z Europy. Jakoś w USA ma się dobrze i zgarnia niezłe recenzje.

eeee, w USA sprzedaje sie pierdylion modeli, a nawet sa i marki, ktorych si u nas sprzedaje, i odwrotnie, i nie ma to nic wspolnego z normami????
I uwaga w uwaga, w USA maja podobne zasady ze srednimi emisjami....

Przestańcie już z tą manią prześladowczą.

- - - Updated - - -

Dla mnie to jakaś nowość - możesz opisać jak to działa?
Rozumiem, że właściciel elektryka nie płaci podatku drogowego, bo jest on teraz w paliwie - co de facto powoduje, że bezprawnie korzysta z dróg. Czy to jest ekwiwalent tego podatku, czy coś jeszcze innego?

eeee, podatek drogowy, i generalnie fundusz drogowy dotyczy głównie drog krajowych i autostrad. No i nawet do tych drog sa dotacje czy unijne, czy rzadowe. A reszta dróg, to głównie są srodku samorządów i jak wyzej. Ładnie tak jezdzic po drogach nie za swoje? :D :D :D

eeee, podatek drogowy, i generalnie fundusz drogowy dotyczy głównie drog krajowych i autostrad. No i nawet do tych drog sa dotacje czy unijne, czy rzadowe. A reszta dróg, to głównie są srodku samorządów i jak wyzej. Ładnie tak jezdzic po drogach nie za swoje? :D :D :D

Idąc tym tokiem rozumowania:
Spalinowiec:
- Na drogi "wokół komina" płaci ze swojego podatku dochodowego, którego część dostaje samorząd.
- Za pozostałe drogi płaci podatek drogowy w paliwie
Elektryk:
- Na drogi "wokół komina" płaci ze swojego podatku dochodowego, którego część dostaje samorząd.
- --- czegoś nie wiem, bo "ni wu ja" nie ma tu co wpisać

Idąc tym tokiem rozumowania:
Spalinowiec:
- Za pozostałe drogi płaci podatek drogowy w paliwie
Elektryk:
- --- czegoś nie wiem, bo "ni wu ja" nie ma tu co wpisać

No tak, wszysko sie zgadza, tylko wychodzi na to, ze na drogi tak czy inaczej skladaja sie wszyscy, nie tylko ci, ktorzy z nich korzystaja. A to podobno jest skandal :D

[MENTION=3383]Andrzejsr[/MENTION] Czyli tak, jak mówiłem. Temat niewygodnych pytań przeczekany, wyszły teraz podatki...

Temat niewygodnych pytań przeczekany, wyszły teraz podatki...
No tak, wszysko sie zgadza, tylko wychodzi na to, ze na drogi tak czy inaczej skladaja sie wszyscy, nie tylko ci, ktorzy z nich korzystaja.

A gdzie tam, podatek drogowy którego elektryki nie płacą też zniknie zaraz w gąszczu dyskusji na temat składania się na drogi, po których jeżdżą tylko kierowcy aut osobowych ;)

Powinniśmy zrobić listę niewygodnych pytań :D :D :D

PS. Tomku, Honda Accord została wycofana z Europy ze względu na niespełnianie norm emisji. Koniec kropka. Liczba modeli dostępnych w USA nie ma z tym nic wspólnego, choć wygodnie było ją tobie przytoczyć akurat.

PS. Tomku, Honda Accord została wycofana z Europy ze względu na niespełnianie norm emisji. Koniec kropka.

źródło?

- - - Updated - - -

A gdzie tam, podatek drogowy którego elektryki nie płacą też zniknie zaraz w gąszczu dyskusji na temat składania się na drogi, po których jeżdżą tylko kierowcy aut osobowych ;)

Powinniśmy zrobić listę niewygodnych pytań :D :D :D

chyba kogos wyobraznia ponosi :)

A...
PS. Tomku, Honda Accord została wycofana z Europy ze względu na niespełnianie norm emisji. Koniec kropka. Liczba modeli dostępnych w USA nie ma z tym nic wspólnego, choć wygodnie było ją tobie przytoczyć akurat.

Z naszego podwórka fajne V6tki Infiniti podobnie. Nawet te z ciekawymi rozwiązaniami - zmiennej kompresji silnika. Pewnie by dawały radę, no ale się nie dziwię, nie to nie, EU nie jest żadną piką i awangardą, sprzedamy gdzie indziej bez łaski.

Jakieś tam pojemności (obecnie 2 litry to duża pojemność o tempora o mores...) jeszcze mogą producenci mający w ofercie i sprzedajcy masówkę małolitrażową. Co bardziej egzotycznego jest / będzie kompletnie nieopłacalne. Ciekawe co Jaguar/Land Rover zrobi z EU wobec tych absurdalnych podatków za CO2 w których przoduje.

No i co z tą zimą, kiedy ten morderczy smog największy, to jednak odpalamy pierwsze i drugie i trzecie podstawowe samochody (no bo chyba nikt rozsądny jako jedynego i w pełni użytkowego auta na baterie nie uważa) aby w ogóle jeździć, czy są jakieś sposoby na brak ubytku odpowiednika 20tu litrów przy siarczystych minus 6ciu st C?

Gdzieś widziałem foto Tesli z agregatem spalinowym na haku.

Apki planujące życie, czyli te z ładowarkmi, są zintegrowane z prognozami pogody ?

I jak to jest z tym koniecznym zaplanowanym wcześniej - przed podłączeniem baterii do ładowarki - załączeniem w czasie jazdy ogrzewania baterii. To też jakiś kolejny element wygody użytkowania ?

Z naszego podwórka fajne V6tki Infiniti podobnie. ?

Co do wycofania się Fifi z Europy
-Podjęta decyzja jest następstwem słabej sprzedaży Infiniti na Starym Kontynencie. Od momentu debiutu na europejskim rynku w 2008 r. nigdy nie udało się tej marce osiągnąć zakładanych wyników sprzedaży. W najlepszym dla marki 2016 r. łączna sprzedaż w Europie wyniosła zaledwie 13 775 egzemplarzy, podczas gdy cele roczne zakładały dwu-, trzykrotnie lepsze wyniki.
Ale przecież można napisać,że to o restrykcje.

M.in. przez zielony ład putler rozpoczął krucjatę. Tylko nie zarzućcie nam współudziału. My mamy inne pobudki

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Niewygodne pomijamy, zadajesz pytanie konkretne, to się odpowie na inne, jak Morawiecki o cenie chleba

wy na sero macie jakas paranoję. Gdzie sa te pytania bez odpowiedzi? :D :D

A moze ja zrobie jakaś listę tematów, w których nagle straciliscie ochote na komentarze, a i pytan bez odpowiedzi tez sie troche znajdzie :D ja nie drążę, bo zwykle zadaje pytania retoryczne, ale mogę zacząć ;)

wy na sero macie jakas paranoję
Wcześniej fanatyk teraz paranoja, jest coraz lepiej
Już kiedyś Ci napisałem, że masz ogromny talent wybierania z treści, to co Ci odpowiada.
Jeżeli będzie Ci się chciało, to na pewno znajdziesz, z resztą i tak powiesz, że to nic i o niczym nie świadczy. Spadek zasięgu w testach o 30 proc przy niskiej temp., Na pewno to kierowca był nieogarem, tak jak ten z Tesli, to że 7 procentom ankietowanych (ok 90, którzy jednak są wiarygodni według Ciebie) przytrafił się jednak problem z ładowaniem, pomimo że zimy właściwie nie było, to oczywiście 93 proc nie miało, zatem luz nie było pytań

wy na sero macie jakas paranoję. Gdzie sa te pytania bez odpowiedzi? :D :D

A moze ja zrobie jakaś listę tematów, w których nagle straciliscie ochote na komentarze, a i pytan bez odpowiedzi tez sie troche znajdzie :D ja nie drążę, bo zwykle zadaje pytania retoryczne, ale mogę zacząć ;)

Tomtrz - powtórzę pytanie - gdzie jest ten drugi serwis Tesli w Polsce? :)

Jeden jest w Ząbkach (stacjonarny i mobilny), a ten drugi?

Tymczasem od nowego roku wracamy z 23% VAT na paliwa i energię elektryczną. I o ile nie wiadomo jeszcze jak się będą kształtować ceny paliw płynnych - w wielu źródłach można usłyszeć głosy, że kosztem marży cena za litr nie wzrośnie zbyt mocno, tak cenniki prądu na ładowarkach Orlenu i GW już są dostępne. I tak, za 1kWh na Orlenie na ładowarce 100kW zapłacimy 2,89zł! Przy jeździe autostradowej licząc zużycie w granicach 25-30kWh/100km koszt przejechania 100km wychodzi na poziomie 72-87zł...

Ostatnia edycja:
Co do wycofania się Fifi z Europy
-Podjęta decyzja jest następstwem słabej sprzedaży Infiniti na Starym Kontynencie. Od momentu debiutu na europejskim rynku w 2008 r. nigdy nie udało się tej marce osiągnąć zakładanych wyników sprzedaży. W najlepszym dla marki 2016 r. łączna sprzedaż w Europie wyniosła zaledwie 13 775 egzemplarzy, podczas gdy cele roczne zakładały dwu-, trzykrotnie lepsze wyniki.
Ale przecież można napisać,że to o restrykcje.

Sprzedaż wynika z ceny. Skoro w niej jest potężny podatek od CO2 (dla klienta nie dla producenta. Producent sobie poradzi np sprzedjac poza sterowanym centralnie "rynkiem" ) to jak ma ta sprzedaż wyglądać niby. Prodlgnozujesz jej niewystarczająca ilość to się zwikasz. Żaden producent instytucja charytatywna nie jest.
Powstają durne regulacje (jak 2 litry swego czasu w IT) to zrobimy 2 litry turbawkowe bezsensowne . Inni się wycofają .
W tym cały sęk. O rozwoju motoryzacji nie decydują potrzeby klientów i możliwości konstruktorów tylko regulacje. Nie jest dobre to co jest dobre. Ale to co jest zgodne z regulacjami.
Choćby nie potrafiło pojechać normalnego dystansu niczego przewiezc i traciło 30proc zasięgu przy srogim mrozie minus sześć .
Tworzenie potrzeb wkroczyło na jakiś niepodjęcie bzdurny level. Prawdziwe potrzeby użytkowe samochodu sprowadza się do jego produkcji CO2 przy zachowaniu dystansu dowiezienia pionka w nim do i z pracy.
Cały rozwój szedł w to aby auto/samochód po trochu coraz więcej zaspokajało potrzeby użytkowe właściciela. A tersz bach ma dbać o częste opróżnianie pęcherza i objadanie się nawet gdy się nie ma ochoty bo apka każe.
Wszystko inne eliminujemy normami.
Dla jasności - sam widzę masę zastosowań auta na baterie. Ale bez sztucznego wypierania i pozbywania sie sprawdzonych i skutecznych samochodów.
Że by się bez ich eliminowania i dopłat nie sprzedawały? Hm. Trudno. Widać nie ma dla nich prawdziwej niszy a nie sztucznie wytworzonej.

Edit
Komu by przeszkadzało gdyby poza seryjnymi samochodami (wygoda kupuje jeżdżę nie martwię się) można było w tej zielonej wyspie EU coś takiego sobie zrobić i tym jezdic legalnie ( ponad 8 litrów ponad 1200 koni ileż ostrych zabojczych elementów..)

https://youtu.be/RZ82FOO2T3Y

Co tam tam takie. Zwykłego sama nie można zrobić. Bo jest nieprawilny . W oddzielonej od eu UK spoko i ich nie dziesiątkują jakos.

Ostatnia edycja:
Ciekawe, jak w wersji elektrycznej sprawdzałby się kombajn zbożowy, czy ciągnik rolniczy :D

Przy jeździe autostradowej licząc zużycie w granicach 25-30kWh/100km koszt przejechania 100km wychodzi na poziomie 72-87zł...

Buhahaha :D
Przy jeździe autostradowej moje V8 generuje koszt 65-75zł / 100km. O czym my tu rozmawiamy?

Najlepsze jest to, że jak planujesz trasę, to te wszystkie ładowarki są uwzględniane i brane pod uwagę, natomiast jak liczysz koszty eksploatacji, to każdy ładuje elektryka w domu z paneli ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót