Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Podgrzewanie baterii to jest standard. Większość EV ma opcję podgrzewania baterii poniżej pewnej określonej temperatury. Tyle, że jedne robią to same, jak przytaczany tu Leaf, a inne jak ustawisz godzinę wyjazdu to odpowiednio wcześniej tą baterię podgrzeją.

no mam na mysli samoczynne podgrzewanie (chociaz tez mi sie wydaje w leafie, ze to jest opcja), to nie jest standard.

Na forum? Nie, to tylko grupa na fb. Po co? Skoro i tak tu został podany link, to czemu nie, a z grup użytkowników można wyczytać więcej niż wśród teoretyków zachwalających EV, a jeżdżących uparcie ICE :)

ale po co, skoro to chyba kazdy wie(poza wlascicielami) ze to gowniany samochod, ktory do niczego sie nie nadaje. Czego sie mozna dowiedziec madrego od ludzi, ktorzy to kupili? xD

PS 1. Co z tymi Fordami Mondeo i Fusion, a wcześniej Contour? Jakie są te znaczne różnice pomiędzy Mondeo Mk5 i Fusion Mk2 powodujące, że nie są to bliźniacze modele? :)

No przecież nie pisalem, ze nigdy tam nie widzieli mondeo, tylko, ze dopiero poznali??

Nope ;) Tylko te wersje cie interesowały, więc na inne nie zwracałeś uwagi.

W segmencie D standard to było 1.6, w porywach do 1.8, dla segmentu C 1.4, a mieszczuchy 1.2

Chyba masz krótką pamięć :) 1.6 standardem w segmencie D? W 2003 roku? :)

Sprawdźmy:
- Mondeo Mk3 od 1.8 do 3.0
- Peugeuot 407 od 1.8 do 3.0
- Volvo S60 od 2.0T do 2.5T (tych to pogięło :) )
- Honda Accord od 2.0 do 2.2
- Mercedes C-klasa - od 1.8 z kompresorem lub 2.0 wolnossące do 5,4
- Saab 9-3 - od 1.8turbo do 2.8 turbo
- Mazda 6 - od 1.8 do 3.0
- Citroen C5 - od 1.8 do 3.0
- BMW 3 - od 1.8 do 3.2

Tak na szybko w segmencie D w tym czasie silnik 1.6 oferował:
- VW Passat - reszta to 1.8 z turbo wzwyż
- Audi A4
- Toyota Avensis
- Renault Laguna

Biorąc pod uwagę, że w części tych modeli spora liczba sprzedanych egzemplarzy to Diesle, to owszem 1.6 w kilku przypadkach było podstawową wersją, ale na pewno nie standardem w całym segmencie D.

Chyba masz krótką pamięć :) 1.6 standardem w segmencie D? W 2003 roku? :)

Sprawdźmy:
- Volvo S60 od 2.0T do 2.5T (tych to pogięło :) )
- BMW 3 - od 1.8 do 3.2

Tak na szybko w segmencie D w tym czasie silnik 1.6 oferował:
- VW Passat - reszta to 1.8 z turbo wzwyż
- Audi A4
- Toyota Avensis
- Renault Laguna

Biorąc pod uwagę, że w części tych modeli spora liczba sprzedanych egzemplarzy to Diesle, to owszem 1.6 w kilku przypadkach było podstawową wersją, ale na pewno nie standardem w całym segmencie D.

sprawdz sobie jeszcze wcześniejsze generacje tych modeli lub odpowiedników z segmentu D :)

mondeo mk2
pug 406
S60 to juz blizej segmentowi E, niż D, S40 miało 1.6
poprzednik c5 - miał 1.6
Mercedes, saab - popularny sedan dla mas?
accord w ktorejs generacji tez mial 1.6
o vectrze bardzo popularnej zapomniales, 1.6

Ostatnia edycja:
no mam na mysli samoczynne podgrzewanie (chociaz tez mi sie wydaje w leafie, ze to jest opcja), to nie jest standard.

Wydaje Ci się. No i tu możemy zakończyć temat podgrzewania baterii :)

No przecież nie pisalem, ze nigdy tam nie widzieli mondeo, tylko, ze dopiero poznali??

Dopiero poznali? Żartujesz? :)
Dla Ciebie 1994 rok, to znaczy dopiero? :) A to wtedy w USA zadebiutowało Mondeo vel. Contour.
Przerwą było europejskie Mondeo Mk3 i 4.

Obecne Mondeo Mk5 vel. Fusion Mk2 zadebiutowało w 2012 roku w USA. Trochę długo jak na dopiero.

- - - Updated - - -

sprawdz sobie jeszcze wcześniejsze generacje tych modeli lub odpowiedników z segmentu D :)

Ale po co mam sprawdzać wcześniejsze, skoro sam napisałeś - 20-letni rodzinny sedan :) To się zdecyduj sam, czy 20 letni, czy 25, a może 30 ;)

Tomtrz napisał:
Wchodzę na otomoto, szukam zwyczajnego, dwudziestoletniego sedana w benzynie, a tam na pęczki 1.6, 1.8. Diesla powyzej 2 litrów to ze swieca szukać.

Ostatnia edycja:
Sprawdźmy:
- Volvo S60 od 2.0T do 2.5T (tych to pogięło )
- BMW 3 - od 1.8 do 3.2

Dziękuję FXX za podsumowanie :)

sprawdz sobie jeszcze wcześniejsze generacje tych modeli lub odpowiedników z segmentu D

Weź po prostu na klatę, że popłynąłeś z tym 1.6 i nie kombinuj :P

Dopiero poznali? Żartujesz?
Dla Ciebie 1994 rok, to znaczy dopiero? A to wtedy w USA zadebiutowało Mondeo vel. Contour.
Przerwą było europejskie Mondeo Mk3 i 4.

Obecne Mondeo Mk5 vel. Fusion Mk2 zadebiutowało w 2012 roku w USA. Trochę długo jak na dopiero.

No nie, contour i mondeo to nie jest ten samochód. I tak dopiero, model jest na rynku 30 lat.

Ale po co mam sprawdzać wcześniejsze, skoro sam napisałeś - 20-letni rodzinny sedan :) To się zdecyduj sam, czy 20 letni, czy 25, a może 30 ;)

czepiasz sie szczegolow, a doskonale wiesz o co chodzi, nie ma znaczenia, czy to 20, czy 30 lat - małe silniczki w takich autach to zadna nowosc i to jest fakt.

No nie, contour i mondeo to nie jest ten samochód. I tak dopiero, model jest na rynku 30 lat.

Ty tak teraz żartujesz? :)
Nie jest jeden samochód? To jakie są znaczące różnice w tych modelach, które powodują, że nie są to bliźniacze modele? :)

Płyta podłogowa? Ta sama.
Zawieszenie? To samo.
Silniki? W europejskim było ich trochę więcej, ale generalnie te same.
Skrzynie? Te same.
Wnętrze? Niemal to samo, drobne różnice związane z wyposażeniem.
Z zewnątrz? No ok, przedni zderzak i lampy inne, podobnie z tyłu. Reszta budy generalnie ta sama.

Możesz podać jakieś znaczące różnice pomiędzy tymi samochodami, które powodują, że one nie są bliźniakami? :)

czepiasz sie szczegolow, a doskonale wiesz o co chodzi, nie ma znaczenia, czy to 20, czy 30 lat - małe silniczki w takich autach to zadna nowosc i to jest fakt.

Pisałeś o 20-letnich sedanach w benzynie, wymieniłem Ci te sedany wraz z silnikami, a teraz ja się niby czepiam szczegółów :D
Owszem, to nie nowość, ale też 1.6 nie był standardem 20 lat temu, jak chwilę wcześniej twierdziłeś.

- - - Updated - - -

Tak jeszcze na szybko 2 cytaty z różnych źródeł dot. Forda Mondeo/Contour ;)

Ford Mondeo jest następcą Forda Sierra. Samochód szybko stał się czołowym przedstawicielem marki w Europie. W Stanach Zjednoczonych Ford Mondeo znany był jako Ford Contour i Mercury Mystique, później jako Ford Fusion.
Autokult.pl

W 1993 r. pojawił się samochód, który otrzymał dumnie brzmiącą nazwę Mondeo, czyli świat (z łaciny mondus, po francusku monde i włosku mondo). Miał bowiem dotrzeć do wielu krajów, nie tylko naszego kontynentu, gdyż pomagały mu w tym bliźniacze modele wytwarzane w Stanach Zjednoczonych; Ford Contour i Mercury Mystique
FordClubPolska.org

Itd. itd. :)

Ty tak teraz żartujesz? :)
Nie jest jeden samochód? To jakie są znaczące różnice w tych modelach, które powodują, że nie są to bliźniacze modele? :)

Płyta podłogowa? Ta sama.
Zawieszenie? To samo.
Silniki? W europejskim było ich trochę więcej, ale generalnie te same.
Skrzynie? Te same.
Wnętrze? Niemal to samo, drobne różnice związane z wyposażeniem.
Z zewnątrz? No ok, przedni zderzak i lampy inne, podobnie z tyłu. Reszta budy generalnie ta sama.

Możesz podać jakieś znaczące różnice pomiędzy tymi samochodami, które powodują, że one nie są bliźniakami? :)

Skoda, Seat, i Volkswagen maja nieraz nawet te same płyty podłogowe, silniki, i zawieszenia, i to nie sa te same samochody :D Lancia Delta to to samo co Fiat Bravo?

Wiadomo, nieraz sa auta ze zmienionym znaczkiem, jak Vauxhall/Opel, czy Lancia /Chrysler i ok, to jest to samo. No ale jak sie rozni z zewnatrz, w srodku, i ma kompletnie inne silniki, to jest inny samochod, sorry.

Pisałeś o 20-letnich sedanach w benzynie, wymieniłem Ci te sedany wraz z silnikami, a teraz ja się niby czepiam szczegółów :D
Owszem, to nie nowość, ale też 1.6 nie był standardem 20 lat temu, jak chwilę wcześniej twierdziłeś.

Wchodze na otomoto, wybieram niesmiertelnego paszteta B5, modelowego sedana dla mas. Tak na moje oko spokojnie wiekszosc to 1.6. I wszystkie najpopularniejsze modele w Europie miały silniki 1.6, czy to 20, czy 30 lat temu. Tak wiec ja uwazam, ze jednak to był standard rynkowy. Uwazasz inaczej, trudno.

Ostatnia edycja:

mondeo mk2
pug 406
S60 to juz blizej segmentowi E, niż D, S40 miało 1.6
poprzednik c5 - miał 1.6
Mercedes, saab - popularny sedan dla mas?
accord w ktorejs generacji tez mial 1.6
o vectrze bardzo popularnej zapomniales, 1.6

Zmodyfikowałeś post po mojej odpowiedzi, więc odpowiadam teraz ;)

Fajnie, bardzo fajnie, ale:
- Mondeo Mk2 - najmłodsze ma 23 lata :)
- Volvo S60 segmentem E? Teraz to już pojechałeś na grubo :D Wiesz, że S60tka jest mniejsza niż Mondeo Mk3 :cool:
- poprzednik C5 to Xantia, i owszem miała 1.6... do 1997 roku :D
- Accord? Europejski owszem miał 1.6 - jak dobrze pamiętam do 98 roku?
- Vectra - mea culpa, zapomniałem, ale chcąc być bardzo szczegółowym to w Vectrze C 1.6 w 2003 nie był dostępny ;)

Zmodyfikowałeś post po mojej odpowiedzi, więc odpowiadam teraz ;)

Fajnie, bardzo fajnie, ale:
- Mondeo Mk2 - najmłodsze ma 23 lata :)
- Volvo S60 segmentem E? Teraz to już pojechałeś na grubo :D Wiesz, że S60tka jest mniejsza niż Mondeo Mk3 :cool:
- poprzednik C5 to Xantia, i owszem miała 1.6... do 1997 roku :D
- Accord? Europejski owszem miał 1.6 - jak dobrze pamiętam do 98 roku?
- Vectra - mea culpa, zapomniałem, ale chcąc być bardzo szczegółowym to w Vectrze C 1.6 w 2003 nie był dostępny ;)

ja wiem, ze S60 sie klasyfikuje jako segment D, ale gdzie volvo standardem i ceną do pozostałych??

a reszta jak widać. Ok, z wiekiem poleciałem, czasy odległe więc jakos nie licze kiedy to ten passat B5 królował, ale nic to nie zmienia w kwestii, ktorej to dotyczy - małe silniczki w duzych autach, to zadna nowosc, i były one bardzo popularne. One jakis czas temu tylko urosły, bo samochody mocno przytyły, z uwagi na kwestie bezpieczeństwa, ale nie ma co opowiadac herezji, ze my kiedys to wszedzie duze silniki monotowali. Nie montowali. Tak skromnie przypomne sportową żulię 1962 :D

Ostatnia edycja:
Skoda, Seat, i Volkswagen maja nieraz nawet te same płyty podłogowe, silniki, i zawieszenia, i to nie sa te same samochody :D Lancia Delta to to samo co Fiat Bravo?

Wiadomo, nieraz sa auta ze zmienionym znaczkiem, jak Vauxhall/Opel, czy Lancia /Chrysler i ok, to jest to samo. No ale jak sie rozni z zewnatrz, w srodku, i ma kompletnie inne silniki, to jest inny samochod, sorry.

Ale ja Cię nie pytam o Skodę, Seata i VW, tylko o Forda.
Jesteś w stanie wymienić te znaczące różnice pomiędzy tymi modelami i zaprzeczyć wielu źródłom, które twierdzą, że to jednak bliźniacze modele, różniące się tylko szczegółami, jak nieco inny design przodu i tyłu?

Proszę wymień je, skoro to dwa zupełnie inne samochody :)

Z zewnątrz jest nieco przestylizowany przód i tył pod wymagania amerykańskie. Poza tym buda jest ta sama, ba, nawet szyby czołowe czy drzwi pasują zamiennie :D Rzeczywiście, jest inny :)
W środku inny? Widziałeś chociaż na zdjęciach ich środki ? :D

Ford Contour
obraz_2023-01-02_173040076.jpg

Ford Mondeo
obraz_2023-01-02_173217448.jpg

Rzeczywiście, kilka przełączników jest innych, to z pewnością inny samochód :D

Kompletnie inne silniki? Dobre, dobre :)
Ten 2.0 Zeetec, który był w Europie dostępny to też pewnie kompletnie inny :)
Czy te 2.5 V6 Durateca to też inne silniki niż w EU? :)

Wchodze na otomoto, wybieram niesmiertelnego paszteta B5, modelowego sedana dla mas. Tak na moje oko spokojnie wiekszosc to 1.6. I wszystkie najpopularniejsze modele w Europie miały silniki 1.6, czy to 20, czy 30 lat temu. Tak wiec ja uwazam, ze jednak to był standard rynkowy. Uwazasz inaczej, trudno.

Ale po co na oko? Sprawdzić to kilka kliknięć, więc sprawdźmy tyle, że nie na otomoto, a na OLX, bo i sporo więcej ogłoszeń jest (ponad 3x więcej dla Passata B5):
- Diesel 1.9 - 19 stron
- benzyna 1.6 - 4 strony 129 ogłoszeń
- benzyna 1.8 - 4 strony 127 ogłoszeń
- benzyna powyżej 2.0 - 4 strony 150 ogłoszeń :D

Coś Cię oko zawodzi :)
I nie wiem dlaczego nadal wciskasz, że wszystkie najpopularniejsze modele w Europie miały 20 lat temu silniki 1.6, jak już udowodniłem, że nie wszystkie :)
No chyba, że C5, 407, Mondeo itd. to nie były najpopularniejsze modele?

- - - Updated - - -

ja wiem, ze S60 sie klasyfikuje jako segment D, ale gdzie volvo standardem i ceną do pozostałych??

a reszta jak widać. Ok, z wiekiem poleciałem, czasy odległe więc jakos nie licze kiedy to ten passat B5 królował, ale nic to nie zmienia w kwestii, ktorej to dotyczy - małe silniczki w duzych autach, to zadna nowosc, i były one bardzo popularne. One jakis czas temu tylko urosły, bo samochody mocno przytyły, z uwagi na kwestie bezpieczeństwa, ale nie ma co opowiadac herezji, ze my kiedys to wszedzie duze silniki monotowali. Nie montowali. Tak skromnie przypomne sportową żulię 1962 :D

Akurat trochę S60tką pierwszej generacji jeździłem, bo mój ojciec kiedyś ją miał. Standardem i ceną to był poziom bardziej w okolicach Audi czy BMW, więc najpopularniejszej konkurencji z segmentu D/D+.

Poza tym nie dążyłem do tego, że wszędzie montowali duże silniki, a do tego, że 20 lat temu silnik 1.6 standardem w segmencie D nie był, bo często nawet nie był dostępny. W wielu markach najmniejszym już było 1.8, a rozpiętość palety często się kończyła w okolicach 3-litrów.

Ostatnia edycja:
[MENTION=25058]FXX[/MENTION], pomimo jakichkolwiek racjonalnych i oczywistych argumentów, przykro mi to stwierdzić, ale nie masz w tej, czy w każdej innej dyskusji z zakonem płonącej tesli, żadnych, najmniejszych szans ;)

I nie wiem dlaczego nadal wciskasz, że wszystkie najpopularniejsze modele w Europie miały 20 lat temu silniki 1.6, jak już udowodniłem, że nie wszystkie :)

- - - Updated - - -

Akurat trochę S60tką pierwszej generacji jeździłem, bo mój ojciec kiedyś ją miał. Standardem i ceną to był poziom bardziej w okolicach Audi czy BMW, więc najpopularniejszej konkurencji z segmentu D/D+.

20 lat temu silnik 1.6 standardem w segmencie D nie był, bo często nawet nie był dostępny. W wielu markach najmniejszym już było 1.8, a rozpiętość palety często się kończyła w okolicach 3-litrów.

Po co daleko szukać. Alfa 1.6 do 3.2 z tych 20 lat wstecz czasów. Jakoś te 1.6 poważane nie są zbyt. Jedyna zaleta tych wersji była cena. Czy wobec regulacjami (jak obecne elektryków) nie narzucona aby wobec 2.5 czy 3.2? 18 proc akcyzy za ponad 2. Lud łyknął, to dajemy dalej a co, CO2, nic nie znaczące realnie dla planety i "kary" czytaj podatki.
Wspominałem wcześniej - wybryk durny 2.0 busso. Aby nie z powodu centralnego sterowania - sztucznego podatku, tylko woli klientów się pojawił?

Co do wersji tego samego auta w USA i UE. W USA mazda odpalona 2 godziny przed wejściem do niej jest nieszkodzaca planecie. W UE 2 minuty i szkodzi. Nie interesowałem się giuliami ale czy te amerykańskie nie mają aby zdalnego odpalania?
No może wk że jesteśmy gorszym sortem przez ekofanatycznie sterowanych wyborców których jedynym zadaniem jest dojechać w zimnie do i z pracy.

Ale ja Cię nie pytam o Skodę, Seata i VW, tylko o Forda.
Jesteś w stanie wymienić te znaczące różnice pomiędzy tymi modelami i zaprzeczyć wielu źródłom, które twierdzą, że to jednak bliźniacze modele, różniące się tylko szczegółami, jak nieco inny design przodu i tyłu?

Proszę wymień je, skoro to dwa zupełnie inne samochody :)

Z zewnątrz jest nieco przestylizowany przód i tył pod wymagania amerykańskie. Poza tym buda jest ta sama, ba, nawet szyby czołowe czy drzwi pasują zamiennie :D Rzeczywiście, jest inny :)
W środku inny? Widziałeś chociaż na zdjęciach ich środki ? :D

Ford Contour
Pokaż załącznik 285753

Ford Mondeo
Pokaż załącznik 285754

Rzeczywiście, kilka przełączników jest innych, to z pewnością inny samochód :D

Kompletnie inne silniki? Dobre, dobre :)
Ten 2.0 Zeetec, który był w Europie dostępny to też pewnie kompletnie inny :)
Czy te 2.5 V6 Durateca to też inne silniki niż w EU? :)

ale po co ja mam wymieniac, jak juz wymieniłes przykładowe? Dla ciebie to ten samochod, dla mnie to inny samochód. A mam cie znalezc "zrodla", gdzie nazywaja seata i skode blizniaczymi samochodami?

Ale po co na oko? Sprawdzić to kilka kliknięć, więc sprawdźmy tyle, że nie na otomoto, a na OLX, bo i sporo więcej ogłoszeń jest (ponad 3x więcej dla Passata B5):
- Diesel 1.9 - 19 stron
- benzyna 1.6 - 4 strony 129 ogłoszeń
- benzyna 1.8 - 4 strony 127 ogłoszeń
- benzyna powyżej 2.0 - 4 strony 150 ogłoszeń :D

no fajnie, ze sobie wrzuciłeś wszystko powyzej 2 litrów, jako jedną wersję. Bo tak ci pasuje :D Ale jak wezmiesz tylko 2.0, to...107 ogłoszeń. Czyli jak 1.6 ma 129, 1.8 ma 127, a 2.0 ma 107, to ktora wersja jest najpopularniejsza?

A i tak z tymi 20 letnimi, to przeciez juz napisalem, ze nie musialem koniecznie trafic z tym, ze one musza miec konkretnie 20 lat, a ty, kompletnie bez sensu, udajesz, ze nie widzisz. Mało tego, udajesz, ze to ma jakies znaczenie dla tezy, ze, jeszcze raz - w przeszlosci, w autach segmentu D, były też małe silniki. No bo były. Czy to jest 20 lat, czy 25, robi jakas roznice dla tez tezy? No nie robi. Nawet gdyby to było 40, to nie miało znaczenia.

- - - Updated - - -

Po co daleko szukać. Alfa 1.6 do 3.2 z tych 20 lat wstecz czasów. Jakoś te 1.6 poważane nie są zbyt. Jedyna zaleta tych wersji była cena.

Hmm, poważane nie były? Ty moze idz tam do prezesów tych firm, i im powiedz, ze samochody nie muszą się sprzedawać. Mają się poważać. W szczególności Andrzejowi 1% :)

ale po co ja mam wymieniac, jak juz wymieniłes przykładowe? Dla ciebie to ten samochod, dla mnie to inny samochód. A mam cie znalezc "zrodla", gdzie nazywaja seata i skode blizniaczymi samochodami?

Tak, wymieniłem przykładowe różnice, które są różnicami kosmetycznymi nie powodującymi, że to nagle dwa różne samochody.

Ty mi nie szukaj źródeł dla Skody i Seata, tylko odpowiedz jakie to znaczące różnice są pomiędzy tymi modelami, które powodują, że to zupełnie inne samochody :) I przy okazji jakie to totalnie różne silniki, bo 2.0 Zeetec i 2.5 Duratec w Europie też był oferowany :) Bo bardzo chcesz opowiadać o Skodzie i Seacie, a kilku konkretnych rzeczy, które tak różnią te Fordy do tej pory nie potrafisz wymienić tylko odwracasz kotka ogonem.

A co do Skody i Seata to oczywiście możesz zacytować te źródła, ale pod warunkiem, że będą dotyczyły samochodów które mają:
- tę samą płytę podłogową,
- te same silniki,
- te same skrzynie biegów,
- to samo nadwozie, różniące się jedynie elementami demontowalnymi jak błotnik czy lampa,
- te same deski różniące się jedynie przełącznikami czy elementami wyposażenia itd.

no fajnie, ze sobie wrzuciłeś wszystko powyzej 2 litrów, jako jedną wersję. Bo tak ci pasuje :D Ale jak wezmiesz tylko 2.0, to...107 ogłoszeń. Czyli jak 1.6 ma 129, 1.8 ma 127, a 2.0 ma 107, to ktora wersja jest najpopularniejsza?

Nie, nie dlatego, że tak mi pasuje, tylko dlatego, że już mi się nie chciało sprawdzać dalej Twojego na oko :)
Inna sprawa, że dyskusja nie dotyczyła ilości każdej wersji silnikowej, a tego, czy 1.6 to standard i Twojego twierdzenia, że większość benzynowych Passatów na otomoto to 1.6 (poniżej cytat z pogrubieniem) :) Okazuje się, że raptem nieco ponad 30% rynku wtórnego benzynowych Passatów w PL to 1.6, a nie większość.

A i tak z tymi 20 letnimi, to przeciez juz napisalem, ze nie musialem koniecznie trafic z tym, ze one musza miec konkretnie 20 lat, a ty, kompletnie bez sensu, udajesz, ze nie widzisz. Mało tego, udajesz, ze to ma jakies znaczenie dla tezy, ze, jeszcze raz - w przeszlosci, w autach segmentu D, były też małe silniki. No bo były. Czy to jest 20 lat, czy 25, robi jakas roznice dla tez tezy? No nie robi. Nawet gdyby to było 40, to nie miało znaczenia.

A Ty kompletnie bez sensu udajesz po raz kolejny, że napisałem coś czego nie napisałem :)
Poproszę w takim razie, gdzie wspomniałem cokolwiek o tym, że w samochodach segmentu D nie było małych silników. Nigdzie tego nie neguję, zanegowałem jedynie, że 20 lat temu 1.6 to nie był standard w segmencie D - tyle i tylko tyle, a reszta to Twoje dopowiedzenie.

Najpierw sypnąłeś głupotę z tymi 20-letnimi rodzinnymi sedanami i silnikami 1.6, potem że większość Passatów w benzynie to 1.6, a teraz próbujesz standardowo odwrócić kotka do góry ogonem, bo się okazało, że nie do końca to prawda :)

Ostatnia edycja:
Tak, wymieniłem przykładowe różnice, które są różnicami kosmetycznymi nie powodującymi, że to nagle dwa różne samochody.

Ty mi nie szukaj źródeł dla Skody i Seata, tylko odpowiedz jakie to znaczące różnice są pomiędzy tymi modelami, które powodują, że to zupełnie inne samochody :) I przy okazji jakie to totalnie różne silniki, bo 2.0 Zeetec i 2.5 Duratec w Europie też był oferowany :) Bo bardzo chcesz opowiadać o Skodzie i Seacie, a kilku konkretnych rzeczy, które tak różnią te Fordy do tej pory nie potrafisz wymienić tylko odwracasz kotka ogonem.

A co do Skody i Seata to oczywiście możesz zacytować te źródła, ale pod warunkiem, że będą dotyczyły samochodów które mają:
- tę samą płytę podłogową,
- te same silniki,
- te same skrzynie biegów,
- to samo nadwozie, różniące się jedynie elementami demontowalnymi jak błotnik czy lampa,
- te same deski różniące się jedynie przełącznikami czy elementami wyposażenia itd.

ahaaaaaa. Stworz sobie, calkowicie uznaniowo definicję, i uznaniowe kryteria, i z jakiegos powodu oczekuj, zeby inni sie do niej stosowali, gratulacje :D

- - - Updated - - -

A Ty kompletnie bez sensu udajesz po raz kolejny, że napisałem coś czego nie napisałem :)
Poproszę w takim razie, gdzie wspomniałem cokolwiek o tym, że w samochodach segmentu D nie było małych silników. Nigdzie tego nie neguję, zanegowałem jedynie, że 20 lat temu 1.6 to nie był standard w segmencie D - tyle i tylko tyle, a reszta to Twoje dopowiedzenie.

i znowu, sam sobie zdefiniowałeś standard :D No sorry, skoro w znakomitej wiekszosci aut (a juz na pewno patrzac na udzial w rynku) z segmentu D niepremium, były silniki 1.6, i jak widac, mogly byc nawet najbardziej popularnymi wersjami, i nie uwazasz ze to jest standard rynkowy, to no nie jestem w stanie na to wiele poradzic.

Ostatnia edycja:
Jeszcze raz - ale kiedy ty miałeś w tej czesci swiata duze pojemnosci? Wchodzę na otomoto, szukam zwyczajnego, dwudziestoletniego sedana w benzynie, a tam na pęczki 1.6, 1.8. Diesla powyzej 2 litrów to ze swieca szukać.

No sorry, skoro w znakomitej wiekszosci aut (a juz na pewno patrzac na udzial w rynku) z segmentu D niepremium, były silniki 1.6, i jak widac, mogly byc nawet najbardziej popularnymi wersjami, i nie uwazasz ze to jest standard rynkowy, to no nie jestem w stanie na to wiele poradzic.

To "na pęczki 1.6 i 1.8" czy "mogły być nawet najbardziej popularnymi wersjami"?
Czy sam fakt, że 1.6 występowało u niektórych producentów (w większości jednak nie) upoważnia do takich wniosków?

To już nie jest nawet odwracanie kota ogonem, to wywracanie go na lewą stronę :sarcastic:

Tomek, ty się w polityce udzielasz? Serio pytam.

Jeżeli piszemy o standardzie w danej klasie, to chyba trudno uznać silnik 1.6 za standard, jeżeli średnia w klasie zawiera się w widełkach 1.8 - 3.0? Standard to było 2.0
Wszystko poniżej to była bieda wersja dla tych co (a) nie mieli na lepszą lub (b) lubili oszczędzać paliwo. Dobrze wiesz, że tak było, tylko przeogromny ból pewnej części ciała nie pozwala ci przyznać się do błędu :D
Takich wymyków i odmyków intelektualno-słownych jakie odstawiłeś na kilku ostatnich stronach to dawno nie widziałem - pomału czyta się to jak kabaret :D

To "na pęczki 1.6 i 1.8" czy "mogły być nawet najbardziej popularnymi wersjami"?
Czy sam fakt, że 1.6 występowało u niektórych producentów (w większości jednak nie) upoważnia do takich wniosków?

To już nie jest nawet odwracanie kota ogonem, to wywracanie go na lewą stronę :sarcastic:

Tomek, ty się w polityce udzielasz? Serio pytam.

Jeżeli piszemy o standardzie w danej klasie, to chyba trudno uznać silnik 1.6 za standard, jeżeli średnia w klasie zawiera się w widełkach 1.8 - 3.0? Standard to było 2.0
Wszystko poniżej to była bieda wersja dla tych co (a) nie mieli na lepszą lub (b) lubili oszczędzać paliwo. Dobrze wiesz, że tak było, tylko przeogromny ból pewnej części ciała nie pozwala ci przyznać się do błędu :D
Takich wymyków i odmyków intelektualno-słownych jakie odstawiłeś na kilku ostatnich stronach to dawno nie widziałem - pomału czyta się to jak kabaret :D

ahaaa, standard to jest 2.0, a 1.6 to nie jest standard, tylko to jest BIEDA. Wprowadzamy sobie całkowicie nowy termin. Bieda :D No kreatywnie, trzeba przyznać :D
No nie, nie ma czegoś takiego. Juz pomijajac to, ze chyba macie problem z wyrazniem standard, to piszesz kompletne głupoty. Wersja bazowa, podstawowa, to zawsze i wszedzie była wersja najbiedniejsza, do ktorej sie dodaje. Nigdzie nie widzialem mechanizmu, gdzie "sredniak" jest wersja podstawową, i od niej mozesz cos odejmowac.

Bieda :D no mistrzowie wygibasów intelektualnych :D

no sorry, jak nie wiekszosc, jak prawie wszystkie (tylko moze niekoniecznie 20 lat temu, co nie ma znaczenia)?? A juz na pewno najpopularniejsze - mondeo, pasztet, vectra, laguna???

Ostatnia edycja:
Podsumowując parę stron dyskusji Tomtrz sam przyznał, wręcz stoi na stanowisku, że silnik o pojemności 1,6 to standard dla większego auta segmentu D 20-30 lat temu. Ja bardziej skłaniałbym się do określenia podstawowa jednostka (w końcu nie było słabszych nie licząc takich cudaków jak Polonez). Tymczasem mamy rok 2023 i jakie są podstawowe (czasem jedyne możliwe do wyboru) pojemności w większych autach?
Seat Ateca 1.0
Skoda Octavia - 1.0
Peugeot 508/5008 - 1.2
Citroen C5 Aircross - 1.2
Renault Koleos - 1,3
VW passat - 1,5 (potwór w dzisiejszych czasach)
Mercedes C - 1,3 (!)
i tak dalej

pewnie zaraz się dowiem, że klienci tak wybrali.....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót