Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak możesz Tomtrz naśmiewać się ze swojego idola, polskiego patrona elektromobilności, miłościwe nam panującego mateuszka i owoców jego ciężkiej pracy.

Jak możesz Tomtrz naśmiewać się ze swojego idola, polskiego patrona elektromobilności, miłościwe nam panującego mateuszka i owoców jego ciężkiej pracy.

"Trzeba wspierać, nie przeszkadzać" ;) :)
[MENTION=34779]'Tom[/MENTION]trz - uderzając w "projekt" Izera, uderzasz w promocję elektromobilności w Polsce - ładnie to tak? ;) :)

- - - Updated - - -

Wrzucają takie fejki, żeby podtrzymać przed wyborami sens swoich obietnic.

Dokładnie tak jest.
Nieustająco podtrzymują swoich wyborców w ciemnocie. To taki "Mushrooms Management" - 'Keep them in the Dark, give them a shit - they will grow." ;)

Teraz, piSSdzielscy wyborcy będą mieć nie tylko obietnicę elektryka, ale również wrażenie, że jeszcze będzie ładny ;) - jak można nie uwierzyć? ;) :)

nawet w tych swoich fantazjach nie są oryginalni, bo turcy swojego elektryka tez pininfariną reklamują

https://elektrowoz.pl/auta/turecka-i...terii-524-kwh/

urodziwym bym go nie nazwal, ale przynajmniej zrobili

Tomtrz - dobra, dobra. ;)

Zamiast torpedować elektromobilność w Polsce ;) - powiedz lepiej co sądzisz o stanowisku przedstawicieli Mazdy oraz Porsche przedstawionym w poniższym artykule i dlaczego jest 'bez sensu'. ;)
Interesuje mnie szczególnie to dlaczego stanowisko Mazdy jest złe. ;)

https://auto.dziennik.pl/aktualnosc...kaz-samochodow-spalinowych-2035-bruksela.html

Zamiast torpedować elektromobilność w Polsce ;) - powiedz lepiej co sądzisz o stanowisku przedstawicieli Mazdy oraz Porsche przedstawionym w poniższym artykule i dlaczego jest 'bez sensu'. ;)

https://auto.dziennik.pl/aktualnosc...kaz-samochodow-spalinowych-2035-bruksela.html

nadal jedziecie z tematem, naiwniacy? Porsche to jeszcze rozumiem, bo to sportowe auta, ktorymi i tak mało kto jezdzi na codzien. Ale mazda? :D :D :D Kto kupi zwyczajny dupowoz na paliwo drozsze od złota? :D

ponawiam pytanie - ile według was bedą kosztować e-paliwa? :D

nadal jedziecie z tematem, naiwniacy? Porsche to jeszcze rozumiem, bo to sportowe auta, ktorymi i tak mało kto jezdzi na codzien. Ale mazda? Kto kupi zwyczajny dupowoz na paliwo drozsze od złota?

ponawiam pytanie - ile według was bedą kosztować e-paliwa?

Dalej uciekasz od tematu? ;)

Ile będą kosztować e-paliwa?
A co to ma za znaczenie w sprawie całkowitego ZAKAZU samochodów spalinowych ?
Chciałeś ZABRONIC samochodów spalinowych - inni mówią Ci, że:
(1) nie ma takiej konieczności, bo jest alternatywa,
(2) mówią Ci o wpływie tej decyzji - który ciągle ignorujesz z powodów "religijnych"

Ważne, że jest alternatywa => nie ma żanych podstaw do zabraniania rejestracji spalinowców.

Właściwe pytanie to: ile będą kosztować e-paliwa w 2035r.
Ja nie mam pojęcia.
Ty wiesz? :)

Liczę na korzyści z ekonomii skali do tego czasu oraz rozwój (i potanienie) tej technoligii - na to samo na co liczysz Ty w przypadku elektyków - tylko tutaj możesz się przeliczyć - do 2035r. wcale nie ma, aż tak dużo czasu - szczególnie biorąc pod uwagę skalę wyzwań (wiele elementów).
W przypadku e-paliw - sytuacja wydaje się prostsza.

Nie obawiasz się, w przypadku elektryków, "niekorzyści skali"? :) Np. kłopotów z pojemnością przesyłowej sieci energetycznej albo zapotrzebowania na prąd przekraczającego możliwości podaży? :) Jak rozumiem, Ty już dzisiaj wiesz, że to nie będzie kłopot. ;)

Poza tym - jeszcze raz - jakie ma znaczenie CENA e-paliw w kontekście możliwości wyboru?
Ty może nie będziesz chciał płacić za (prawdopodobnie -ale nie wiadomo na 100% i nie wiadomo o ile) droższe paliwo - ale inni mogą chcieć.
I co wtedy? Mają nie móc, bo tak Ci się wydaje i masz taki kaprys? :) :) :)

p.s.
ciągle nie masz elektryka :) - jesteś jak drogowskaz, który nie podąża tam gdzie wskazuje :)

Ostatnia edycja:
(1) nie ma takiej konieczności, bo jest alternatywa,

na serio chesz to nazywac alternatywą, jesli nie wiesz, ile to bedzie kosztować? W ten sposób nawet na nie wiem, olej słonecznikowy mozna tak nazwac, bo teoretycznie da sie na tym jezdzić.

- - - Updated - - -

Właściwe pytanie to: ile będą kosztować e-paliwa w 2035r.
Ja nie mam pojęcia.
Ty wiesz? :)

ja nie wiem jaka bedzie kwota, ale to co moge powiedzieć na 100%, to ze jazda na e-paliwach bedzie kilka razy droższa (7-10x), niż elektrykiem.

- - - Updated - - -

Liczę na korzyści z ekonomii skali do tego czasu oraz rozwój (i potanienie) tej technoligii

rozwój technologii nie przeskoczy fizyki. E-paliwa są tylko nośnikiem energii. Najpierw trzeba przekonwertowac energie elektryczną na e-paliwo. A pozniej silnik musi przekonwertować e-paliwo na pracę mechaniczą. Sam silnik spalinowy generuje 60-70% straty. Rozumiesz?

Nie obawiasz się, w przypadku elektryków, "niekorzyści skali"? :) Np. kłopotów z pojemnością przesyłowej sieci energetycznej albo zapotrzebowania na prąd przekraczającego możliwości podaży? :) Jak rozumiem, Ty już dzisiaj wiesz, że to nie będzie kłopot. ;)

do produkcji e-paliw potrzeba wiecej pradu, niz dla elektryków.

Poza tym jak pojemnosc sieci przesyłowej bedzie niewystarczająca, to się ja - uwaga uwaga - rozbuduje, tak jak się ją rozbudowuje od ponad 100 lat.

A i jeszcze dla obroncow rodzimych gospodarek - w ogole jedyny pomysł na e-paliwa jest taki, zeby je produkowac tam, gdzie jest łatwiejszy dostęp do energii odnawialnej, szczególnie PV , jakaś afryka, ameryka południowa, i pozniej dopiero to paliwo jako nosnik energii eksportować :) :) tak ze fajnie chcecie doprowadic do jeszcze gorszej sytuacji, niz dzis - teraz przynajmniej czesc przemyslu petrochemicznego jest u nas, a wy chcecie to wszystko zaorac :)

Ostatnia edycja:

"wprowadzenie do aut systemu zabezpieczającego, który uniemożliwiłby uruchomienie silnika, gdyby był zasilany paliwami innymi niż neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla."

Wiemy o czym będą tematy na forach od 2035 ;)

"Założenie zawsze było takie, że wyznaczcie nam cele emisji CO2, ale nie mówcie nam jaką technologią to osiągnąć."

rozwój technologii nie przeskoczy fizyki. E-paliwa są tylko nośnikiem energii. Najpierw trzeba przekonwertowac energie elektryczną na e-paliwo. A pozniej silnik musi przekonwertować e-paliwo na pracę mechaniczą. Sam silnik spalinowy generuje 60-70% straty. Rozumiesz?

Tak Miszczu. Dzięki za oświecenie. Co ja bym bez Ciebie zrobił. :)
Tak, tak - są straty i będzie drogo.
Już wiem.
Tylko wiesz co - jak powtórzysz to jeszcze 10 razy - to nie będziemy widzieli 10 razy lepiej/mocniej - wiesz o tym? ;) :)

Poza tym jak pojemnosc sieci przesyłowej bedzie niewystarczająca, to się ja - uwaga uwaga - rozbuduje, tak jak się ją rozbudowuje od ponad 100 lat.

Hehe - lubię tę perspektywę "małego Jasia" u Ciebie :) - dziecko chce/dziecko ma. :)
Pieniądze też biorą się z bankomatu - zgadza się? ;P

W Kalifornii jakoś się sama ta sieć nie rozbudowała - kilka lat temu groził im black-out - a nie mieli jeszcze tylu elektryków jak dziś. ;)
Więc infrastuktura nie zawsze nadąża - ale u Ciebie jak u socjalistycznych planistów gospodarczych: zaplanowane = wyprodukowane. ;)

A i jeszcze dla obroncow rodzimych gospodarek

Nie wiem do kogo kierujesz tę uwagę, bo trudno sie do tego odnieść - jeżeli do mnie - to daj znać. ;)
Wygląda na wyimaginowane i bohaterskie tworzenie wrogów i ich pokonywanie w dyskusji.

- - - Updated - - -

"wprowadzenie do aut systemu zabezpieczającego, który uniemożliwiłby uruchomienie silnika, gdyby był zasilany paliwami innymi niż neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla."

Wiemy o czym będą tematy na forach od 2035

Tomtrz i jemu podobni mogą się domagać inwigilacji i karania modyfikujących system zabezpieczeń. ;)
Może nawet będą donosić.

Zakazy ("przemoc legislacyjna" :) ), dopłaty/dotacje, wysokie podatki, kary, donosy i kontrola, "silne państwo" to domena pewnej, określonej, zbankrutowanej w Polsce i innych krajach dokryny społeczno-ekenomicznej - której chyba niektórzy nie doświadczyli, a poznali jedynie z książek w na uczelniach "lansu i bounce'u" w naszym kraju.
Oni naprawdę wierzą, że "można to zrobić lepiej" i ustrzec się błędów ("bo to źli ludzie byli"). :)

W ten sposób nawet na nie wiem, olej słonecznikowy mozna tak nazwac, bo teoretycznie da sie na tym jezdzić.

A spełnia normy emisji?

- - - Updated - - -

Zakazy ("przemoc legislacyjna" ), dopłaty/dotacje, wysokie podatki, kary, donosy i kontrola, "silne państwo" to domena pewnej, określonej, zbankrutowanej w Polsce i innych krajach dokryny społeczno-ekenomicznej - której chyba niektórzy nie doświadczyli, a poznali jedynie z książek w na uczelniach "lansu i bounce'u" w naszym kraju.
Oni naprawdę wierzą, że "można to zrobić lepiej" i ustrzec się błędów ("bo to źli ludzie byli").

Tak - jak wymiera pokolenie, które doświadczyło tego na własnej skórze, to rodzi się kolejne z tych, "co to by chcieli zrobić to lepiej". I zawsze wychodzi tak samo...
Dlatego w szkole jest taki przedmiot jak historia. Niestety, jak się zaczyna grzebanie przy programie szkolnym, usuwanie "niewygodnych" faktów itd. to potem są kolejne rewolucje.

Tak Miszczu. Dzięki za oświecenie. Co ja bym bez Ciebie zrobił. :)
Tak, tak - są straty i będzie drogo.
Już wiem.
Tylko wiesz co - jak powtórzysz to jeszcze 10 razy - to nie będziemy widzieli 10 razy lepiej/mocniej - wiesz o tym? ;) :)

no to tym gorzej dla ciebie, skoro wiesz, ze bedzie bardzo drogo, to tez rozumiesz, ze jak nie bedzie masowego uzytku, to nie bedzie sensu utrzymywania infrastruktury do tankowania. Nie bedzie tez sensu za wiele inwestowac w ta branze. nie bedzie wolumenu, beda rosły koszty. Wszystko to wiesz, a nadal uwazasz, ze e-paliwa zbawią spalinową motoryzację? :D

Hehe - lubię tę perspektywę "małego Jasia" u Ciebie :) - dziecko chce/dziecko ma. :)
Pieniądze też biorą się z bankomatu - zgadza się? ;P

W Kalifornii jakoś się sama ta sieć nie rozbudowała - kilka lat temu groził im black-out - a nie mieli jeszcze tylu elektryków jak dziś. ;)
Więc infrastuktura nie zawsze nadąża - ale u Ciebie jak u socjalistycznych planistów gospodarczych: zaplanowane = wyprodukowane. ;)

Blackout w californi wynikał z wielu roznych czynników, a nie z powodu samochodów elektrycznych. Ludzie bardzo mocno tez przeceniaja wpływ elektryków na sieć energetyczną. Ładowarka, z której ogromna większość ludzi będzie korzystać na co dzień, to max 11kw. Tyle, co płyta indukcyjna i suszarka razem. A będzie się ładować w środku nocy, gdzie zużycie spada. Oczywiscie zużycie prądu wzrośnie bardzo, ale to nie znaczy, tak samo wzrośnie maksymalny pobór mocy.

A będzie się ładować w środku nocy, gdzie zużycie spada.
I w tym oto środku nocy ta energia będzie pochodzić ze źródeł odnawialnych. Panele odpadają, bo ciemno, wiatru nie, ma wiatraki stoją. Zostaje ci pedałowanie na rowerze, żeby było eko - też nie będzie, bo będziesz wydzielał więcej CO2 pod obciążeniem. I tylko mi nie pisz o magazynach energii, bo to droga donikąd przy obecnej technologii.
Taaak, już widzę tą rozbudowę sieci i ludzi którzy chcą mieć pod samym oknem linie WN, taki piękny dźwięk wydają ;)
Skoro tak piszesz odnośnie ceny za e-paliwa w 2035, to rozumiem, że już znasz cenę na 1kW prądu. Podziel się, wszyscy chcą wiedzieć.

Normalnie jak mam zły humor to sobie czytam Twoje wpisy. Z połowy można by niezłe memy zrobić.

... I tylko mi nie pisz o magazynach energii, bo to droga donikąd przy obecnej technologii.
...

Mamy na świecie takie magazyny energii odnawialnej (wszystko powstało z energii słońca) - nazywają się złoża węgla , ropy i gazu. Wszystko jest już. Naprawdę nie wiem po co koło na nowo wymyślać.

A e-paliwa jak najbardziej takim kolejnym magazynem mogą byc dla ekowyznawców, zresztą służącym nie tylko do napędu pojazdów a do produkcji w inny sposob fe-"ropo"pochodnych produktów. Z prądu ich nie wyprodukujemy.

I w tym oto środku nocy ta energia będzie pochodzić ze źródeł odnawialnych. Panele odpadają, bo ciemno, wiatru nie, ma wiatraki stoją. Zostaje ci pedałowanie na rowerze, żeby było eko - też nie będzie, bo będziesz wydzielał więcej CO2 pod obciążeniem. I tylko mi nie pisz o magazynach energii, bo to droga donikąd przy obecnej technologii.
Taaak, już widzę tą rozbudowę sieci i ludzi którzy chcą mieć pod samym oknem linie WN, taki piękny dźwięk wydają ;)
Skoro tak piszesz odnośnie ceny za e-paliwa w 2035, to rozumiem, że już znasz cenę na 1kW prądu. Podziel się, wszyscy chcą wiedzieć.

Normalnie jak mam zły humor to sobie czytam Twoje wpisy. Z połowy można by niezłe memy zrobić.

to czekaj, w nocy wiatr nie wieje niby? :D
PV w naszej strefie klimatycznej nigdy nie bedzie miało potencjału na duzy udział w produkcji prądu. Domowe instalacje rzadko kiedy maja moce wystarczajace, zeby naładować elektryka i zapewnic prad dla domu w srodku dnia. One nie są od tego, tylko od zmniejszenia sumarycznego zużycia prądu.

poza tym tak, siec da się modernizować, tak jak sie ja modernizuje od dawna:
https://biznes.interia.pl/gospodark...ia-pge-chce-zakopac-40-proc-linii,nId,6556552

Nigdzie nie napisałem, ze znam cenę prądu z 2035. Znam za to relacje cen e-paliw do cen pradu, bo jedno wprosta wynika z drugiego.

A mnie zastanawia jak szybko znajdą metodę na obejście "zabezpieczeń" i przywrócenie możliwości jazdy na klasycznym paliwie :)

Była beka z Izery to teraz może coś bardziej przyziemnego, czyli jakość wykonania Tesli :)
Na znanej już grupie na FB, pojawił się post dotyczący wybitnej jakości wykonania Tesli z grudnia 2022 roku. Co zaserwowali Amerykanie?
- odpadające osłony słupków B,
- wypadające zaślepki w zderzakach (pogubione),
- maska pasowana centymetrem krawieckim,
- odchodzące boczki drzwi,
- odstające plastiki we wnętrzu,
- pękająca skóra na fotelach.

Pewnie myślicie, że to wady najtańszego modelu 3? Otóż nie, to najdroższy model, czyli S Plaid za 700k PLN :)
Żeby było ciekawiej... nikt nie jest tym zdziwiony i uznają to za normę Tesli...

Swoją drogą szukając jednego z postów natrafiłem na post Tomtrza z kwietnia 2016 roku:

Niestety pewnie akcyza zabije cenę, poza tym brak infrastruktury i serwisów, bo bym już stał jak idiota w kolejce po Model 3. Do tej pory auto elektryczne kojarzyło się z małym, brzydkim dziwadłem, jak nissan leaf. I to jeszcze za cenę fajnego sedana średniej wielkości.

(...)

6s do 100 bajera, 8 lat gwarancji. Cena w przeliczeniu na zł 130 000!!!! Wiadomo, dojdzie cło itd, ale to nadal będzie cena porównywalna z bmw 3 w biedzie. I nad czym się tu zastanawiać? Zasięg na pewno jeszcze będą rozwijać i za rok-dwa-trzy będą już wersje z zasięgiem 500km.

Mija właśnie 7 lat od tego posta, a Ty nadal bez elektryka?
Przez te 7 lat infrastruktura i serwisy nadal się nie rozwinęły do poziomu przy jakim byś nabył EV, czy o co chodzi? :) Nad czym się tu jeszcze zastanawiać?

no to tym gorzej dla ciebie, skoro wiesz, ze bedzie bardzo drogo, to tez rozumiesz, ze jak nie bedzie masowego uzytku, to nie bedzie sensu utrzymywania infrastruktury do tankowania. Nie bedzie tez sensu za wiele inwestowac w ta branze. nie bedzie wolumenu, beda rosły koszty. Wszystko to wiesz, a nadal uwazasz, ze e-paliwa zbawią spalinową motoryzację?

... ale to nie twój problem przecież - więc co się tak martwisz?

Kiedy stwierdziłem, żę 'e-paliwa" zbawią spalinową motoryzację?? :) :) Masz zwidy/halucynację? :) :)

Wystarczy, że nie będziesz bezrefleksyjnie zakazywał samochodów spalinowych - o resztę się nie martw.

p.s.
ciągle nie masz elektryka - jesteś jak drogowskaz, który nie idzie tam gdzie wskazuje - jak w kościele katolickim ;)

Ostatnia edycja:
to czekaj, w nocy wiatr nie wieje niby?
PV w naszej strefie klimatycznej nigdy nie bedzie miało potencjału na duzy udział w produkcji prądu. Domowe instalacje rzadko kiedy maja moce wystarczajace, zeby naładować elektryka i zapewnic prad dla domu w srodku dnia. One nie są od tego, tylko od zmniejszenia sumarycznego zużycia prądu.

poza tym tak, siec da się modernizować, tak jak sie ja modernizuje od dawna:
https://biznes.interia.pl/gospodarka...ii,nId,6556552

Czekaj, czekaj - wiesz co to wieczorna flauta? W Polsce po godzinie 18tej zwykle wiatr przestaje wiać. Wie to każdy żeglarz. Słońce zbyt nisko, nie nagrzewa ziemi, nie ma ruchu mas powietrza.

To mówisz - w nocy naładujemy?

Co do modernizacji sieci średniego napięcia - przestań pisać te bzdety. Sprawdź ilość odmów warunków przyłączeniowych na PV właśnie ze względu na stan sieci i brak możliwości modernizacji. Piszę to już z setny raz.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót