Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Obecnie za 20-30 tysięcy można kupić całkiem porządne używane auto spalinowe, w które nie trzeba dużo inwestować. Ciekawe czy kiedykolwiek za takie pieniądze będzie można kupić używanego elektryka, który będzie równie użyteczny.
Używany elektryk to jest ciekawe zagadnienie. Niby prosty temat. spada pojemnośc baterii - trzeba znaleźć uszkodzone ogniwo (lub ogniwa) i wymienić na nowe. Tylko taki drobiazg. Wymieniasz albo całą baterię - za czapkę pieniędzy, albo całe moduły w baterii - też nie tania sprawa (w tesli 3 LR są 4moduły). Albo szukasz uszkodzonego ogniwa. tyle że w przywołanej tu tesli 3 LR ogniw jest.... 4416szt. :). Wymienisz uszkodzone ogniwa, pojeździsz pół roku i zabawa na nowo bo kolejne polecą. Jak zaczniesz liczyć uciążliwość i robociznę, to wyjdzie taniej jednak kupić całą baterię. Policzysz dalej i stwierdzisz, że najem w takim układzie ma większy sens. I tak przyjęte rozwiązanie technologiczne spowoduje (oczywiście wcale nie wymuszone) zmianę upodobań klientów na wypożyczanie aut. Koncerny już klaszczą na stojąco dla takiego rozwiązania (i pchają kupę pieniędzy w promowanie tego).

ps. Dzisiaj u mnie święto. Jadę po świeżego, pachnącego sadzomiota :)

Ostatnia edycja:
Chiny to nie jest przykład adekwatny dla Europy. To jest kraj komunistyczny i totalitarny. Tam jak władza coś zarządzi to lud się musi dostosować. Mogą sobie robić ze społeczeństwem co im się podoba, jak w pandemii.
Jaki miks energetyczny mają Chiny? ile elektrowni węglowych/gazowych?

?? co z tego, ze komunistyczny? To jakos nie wiem, podprogowo przekazują ludowi, ze mają kupować elektryki? :D :D Jak by chcieli, zeby był zakaz sprzedawania spalinowych, to by wprowadzili zakaz sprzedawania spalinowych. Jaki miks energetyczny mają chiny? No lepszy, niż Polska.

W przypadku elektryka trzeba pilnować ładowania, albo często ładować, albo czekać na naładowanie.

?? tak samo czesto, jak przecietne auto na benzyne, przeciez te popularne mają podobny zasięg. Nie wiem jak wy, ale ja codziennie nie jezdze dotankowywac na wszelki wypadek spalinówki. Ba, na głębokiej rezerwie notorycznie jezdze, i jeszcze mi nigdzie auto nie stanęło na drodze. A jeszcze ci, co maja gdzie parkowac samochod przy gniazdku (czyli jak zostalo ustalone - wiekszosc) to juz mniej sie musi takimi rzeczami martwic, bo codziennie, po zakonczonej jezdzie, moze podlaczyc kabelek i miec zawsze 100% zasięgu.

Mieć do tego infrastrukturę, ponieść jej koszty.

no, infrastruktura do paliw, tez wyobraz sobie, nie wzięła się z znikąd.

To, że jazda na prądzie wychodzi np. 50% taniej nie jest często warte tych ograniczeń. Czas to pieniądz. Tym bardziej jak chcesz jechać gdzieś dalej.

Ekonomia uzytkowania jest najczesciej pojawiacym się, i najwazniejszym czynnikiem zakupowym. Przypominam, ze przecietny kierowca w trasy jezdzi najwyzej kilka razy w roku, i najwyzej straci, niech bedzie, w porywach te 3 godziny. Z drugiej strony, jak ma własną ładowarkę, to przez resztę roku, w ogole moze zrezygnowac z wizyt na stacjach benzynowych i oszczedzic czas - jak ktos nie ma to, to tez nie oznacza, ze ładowanie bedzie sie wiązało dla niego ze stratą czasu. Zalozmy, ze przecietnie Polak wydaje 4-5 tysiecy rocznie na paliwo. Oszczednosci 50%, to 2500zł. 2500zł za te kilka godzin, kilka razy do roku w trasie. Jeszcze raz mi napisz, ze czas to pieniądz :D :D :D A jak zaraz zapytasz, co z tymi ludzmi, ktorzy musza codziennie jezdzic ze szczecina do rzeszowa, sikając do butelki, ładujac się na supercherach tylko (wiec i drogo), to ci od razu powiem, ze no przykro mi, ale nikt dla tej garstki osób, nie będzie rozwijał aut spalinowych, utrzymywał infrastruktury itp itd.

Obecnie za 20-30 tysięcy można kupić całkiem porządne używane auto spalinowe, w które nie trzeba dużo inwestować. Ciekawe czy kiedykolwiek za takie pieniądze będzie można kupić używanego elektryka, który będzie równie użyteczny.

a czemu niby nie bedzie niby mozliwosci kupienia uzywanego elektryka, za 30 tysiecy ?
na deprecjacje składa się wiele czynników, ale koniec końców ile warte jest uzywane auto, decyduje rynek.

Ostatnia edycja:
Chiny to nie jest przykład adekwatny dla Europy. To jest kraj komunistyczny i totalitarny. Tam jak władza coś zarządzi to lud się musi dostosować. Mogą sobie robić ze społeczeństwem co im się podoba, jak w pandemii.
Jaki miks energetyczny mają Chiny? ile elektrowni węglowych/gazowych?

Ty tylko udajesz czy naprawdę nie ogarniasz? Chodzi o pewność zastosowania. Samochody spalinowe są praktycznie zawsze dostępne do użytku. W razie czego zatankowanie na stacji trwa 1-2 minuty.
Elektryk jest bardziej wrażliwy na warunki zewnętrzne. W przypadku elektryka trzeba pilnować ładowania, albo często ładować, albo czekać na naładowanie. Mieć do tego infrastrukturę, ponieść jej koszty. To, że jazda na prądzie wychodzi np. 50% taniej nie jest często warte tych ograniczeń. Czas to pieniądz. Tym bardziej jak chcesz jechać gdzieś dalej.

Co do tego ładowania jeszcze jest jedna pomijana sprawa - benzynę lejemy pod korek. W przypadku baterii dziwnym trafem podaje się czas na naładowanie do _80_ procent. Nie do 100. Tzn nie dziwnym bo te 20 procent to już w ogóle zdaje się wooołno idzie?

A co do Chin i rzekomych nie-dopłat :

"Chinese government started to provide generous subsidies for EV purchase in 2009, as EVs were costlier than conventional internal combustion engine (ICE) vehicles. Since then, the central government has spent more than RMB 200 billion on EV subsidies, with local governments supplementing an additional RMB 100 billion – or US$47 billion in total."

Mieli kończyć w tym roku , ale nie kończą

I jak to w przypadku nie-wonego rynku, a gospodarki centralnie sterowanej, po drodze pojawiło się mnóstwo przekrętów, to pewnik że gdzie są dopłaty, sztuczne regulacje itp takowe będą

"The frauds occurred through three main “tricks”:

Illegally registering vehicles: Manufacturers in China are granted incentives based on the number of EVs sold. Local government agencies generally evaluate the number of vehicle operating permits issued to verify the sales quantities provided by manufacturers. Certain manufacturers obtained licenses through bribing or deceiving local registration authorities without producing electric vehicles or making them without key components, such as batteries and motor controllers. As a result, some subsidized vehicles existed only on paper, rather than on the road.
Battery swapping: Subsidies in China for electric cars are based on their mileage, which is largely determined by battery capacity. As such, vehicles with longer mileage may be eligible for higher subsidies – the amount of which is calculated directly from the size of the battery in specific types of commercial vehicles. As a result, several manufacturers supplied their test cars with huge batteries for approval tests, then switched back to smaller batteries in the actual production. Due to the lack of effective enforcement, EVs with smaller batteries received subsidies equivalent to those with bigger approved batteries.
Falsifying clients: Subsidies in China are only granted to manufacturers for EVs that are sold (not just produced). However, the government’s investigation showed that several manufacturers sold vehicles to themselves, and never to end-users. As a result, several subsidized automobiles were built and “sold,” but never reached the hands of purchasers.
"

Oczywiście w EU nic takiego, czy podobnego miejsca mieć nie może, skądże . W parlamencie EU lobbowanie, czy wprost kupowanie w stylu "i / lub czasopisma" lub grubszym nie ma miejsca wcale a wcale.
Jedynie nasze zdrowie i przepędzenie naszych raków przyświeca tworzonemu dla EU prawu.

?? co z tego, ze komunistyczny? To jakos nie wiem, podprogowo przekazują ludowi, ze mają kupować elektryki? Jak by chcieli, zeby był zakaz sprzedawania spalinowych, to by wprowadzili zakaz sprzedawania spalinowych. Jaki miks energetyczny mają chiny? No lepszy, niż Polska.

Powtarzam. Chiny to nie jest wolny rynek. Tam, władza nie musi nawet wprowadzać jawnego zakazu. Wszystko może być ustalone przy stoliku. Podaż samochodów elektrycznych i spalinowych itd. Wystarczy, że przemysł dostanie nakaz produkcji samych elektryków i spalinowce nie będą dostępne.
Co do miksu to różne źródła różnie podają. Puki co surowce kopalne są tam wykorzystywane na potęgę. Bycie "lepszym" od Polski w tym względzie nie jest dużym osiągnięciem.

?? tak samo czesto, jak przecietne auto na benzyne, przeciez te popularne mają podobny zasięg. Nie wiem jak wy, ale ja codziennie nie jezdze dotankowywac na wszelki wypadek spalinówki. Ba, na głębokiej rezerwie notorycznie jezdze, i jeszcze mi nigdzie auto nie stanęło na drodze. A jeszcze ci, co maja gdzie parkowac samochod przy gniazdku (czyli jak zostalo ustalone - wiekszosc) to juz mniej sie musi takimi rzeczami martwic, bo codziennie, po zakonczonej jezdzie, moze podlaczyc kabelek i miec zawsze 100% zasięgu.

I sam potwierdzasz, że spalinowca nie trzeba codziennie tankować. Ja np. tankuję 2 razy na miesiąc i mi to wystarcza.

Nie, spalinowce i elektryki wcale nie mają podobnego REALNEGO zasięgu. Zdecydowanie "mijasz się tu z prawdą". Zasięg podobnej wielkości i klasy spalinowców jest w przybliżeniu dwa razy większy.

Ci co parkują przy gniazdku to mogą codziennie ładować, ale takich osób jest mniejszość. Ponadto sumarycznie samo podpinanie i pilnowanie naładowania nie zajmie mniej czasu niż zatankowanie 2 razy w miesiącu. Taką infrastrukturę musisz sobie kupić, serwisować, naprawiać awarie itp. To jest wszystko czas i pieniądze.
Większość ludzi będzie szukać wolnych miejsc do ładowania, tracić czas i nerwy.

no, infrastruktura do paliw, tez wyobraz sobie, nie wzięła się z znikąd.

No właśnie to już jest, po co to burzyć, tracić energię i zasoby na utylizację tej infrastruktury? To ma być ekologia?

Ekonomia uzytkowania jest najczesciej pojawiacym się, i najwazniejszym czynnikiem zakupowym. Czas to pieniądz,

W ekonomię wliczaj koszt zakupu auta, różnicę w cenie (jak cudownie, że na elektryki są dopłaty), koszt infrastruktury swojej (elektrowoltaika, ładowarki, magazyn energii), lub publicznej itp. Serwis tego wszystkiego itp. Amortyzacja baterii. Czy 10 letni elektryk jest tak użyteczny jak 10 letni spalinowiec? A 20 letni? A czy elektryki mogą być klasykami utrzymywanymi przez dziesiątki lat? Jak szybko padnie bateria, której się nie opłaca wymienić?

a czemu niby nie bedzie niby mozliwosci kupienia uzywanego elektryka, za 30 tysiecy ?
na deprecjacje składa się wiele czynników, ale koniec końców ile warte jest uzywane auto, decyduje rynek.

Zadaję pytanie, bo na razie nie wiemy tego. Czy elektryk może być użyteczny za ileś tam lat, czy bardziej będzie się opłacało go utylizować i kupić nowe auto za set tysiecy zł. Chore ceny na wymianę baterii. Koncerny ręce zacierają. Wszyscy elektroentuziaści zdaja się nie brać tego pod uwagę. Inaczej całą "ekologiczność" nowej technologii szlag by wziął.

- - - Updated - - -

Co do tego ładowania jeszcze jest jedna pomijana sprawa - benzynę lejemy pod korek. W przypadku baterii dziwnym trafem podaje się czas na naładowanie do _80_ procent. Nie do 100. Tzn nie dziwnym bo te 20 procent to już w ogóle zdaje się wooołno idzie?

To jest kolejny przewał w liczeniu zasięgu.
Elektryki mają tak, że lepiej jest utrzymywać naładowanie w wąskich widełkach np. pracować przy użyciu baterii 30-70%. I tak też ładować. Wtedy żywotność baterii jest największa. Widziałem kiedyś filmik o takich testach na YT.

Polityka UE w ostatnich latach to jest tylko i wyłącznie odchodzenie od wolnego rynku i rozwoju.

Ostatnia edycja:
Powtarzam. Chiny to nie jest wolny rynek. Tam, władza nie musi nawet wprowadzać jawnego zakazu. Wszystko może być ustalone przy stoliku. Podaż samochodów elektrycznych i spalinowych itd. Wystarczy, że przemysł dostanie nakaz produkcji samych elektryków i spalinowce nie będą dostępne.
Co do miksu to różne źródła różnie podają. Puki co surowce kopalne są tam wykorzystywane na potęgę. Bycie "lepszym" od Polski w tym względzie nie jest dużym osiągnięciem.

Jak cos jest tu niejawne, to chyba jakis konkurs na herezje roku :D

Nie wiem, wytłumacz mi skad sie urodził w twojej głowie pomysł o jakis niejawnych zakazach. Jaki miałby niby cel? Przeciez to totalitarny kraj, jak chca czegos zakaz, to moga to normalnie zrobic. I przy okazji challengować reszte świata, jacy to oni są do przodu (wiec wy tez musicie szybciej, i przy okazji kupcie nasze elektryki).

I sam potwierdzasz, że spalinowca nie trzeba codziennie tankować. Ja np. tankuję 2 razy na miesiąc i mi to wystarcza.

gratulacje, przy okazji sprzedałeś się, ze jestes jednym z tych statystcznych, niedzielnych kierowców, a siejesz histerię o zasięgach :D

Nie, spalinowce i elektryki wcale nie mają podobnego REALNEGO zasięgu. Zdecydowanie "mijasz się tu z prawdą". Zasięg podobnej wielkości i klasy spalinowców jest w przybliżeniu dwa razy większy.

oj chyba dawno autem na benzyne nie jezdziłeś :)

Ci co parkują przy gniazdku to mogą codziennie ładować, ale takich osób jest mniejszość.

no tak, pamiętam, ustaliliście, ze ponad 50%, to mniejszość :D :D :D

Ponadto sumarycznie samo podpinanie i pilnowanie naładowania nie zajmie mniej czasu niż zatankowanie 2 razy w miesiącu. Taką infrastrukturę musisz sobie kupić, serwisować, naprawiać awarie itp. To jest wszystko czas i pieniądze.
Większość ludzi będzie szukać wolnych miejsc do ładowania, tracić czas i nerwy.

ja nie wiem co ty chcesz serwisować w gniazdku, albo wallboxie, ale jak lubisz dłubać to kto ci zabroni?

No właśnie to już jest, po co to burzyć, tracić energię i zasoby na utylizację tej infrastruktury? To ma być ekologia?

gratulacje perspektywniczego myślenia. Po co budować dom, tracic czas i pieniądze, jak mozna sobie po prostu wynająć? :D Rozumiesz takie pojęcie, jak inwestycja?

W ekonomię wliczaj koszt zakupu auta, różnicę w cenie (jak cudownie, że na elektryki są dopłaty), koszt infrastruktury swojej (elektrowoltaika, ładowarki, magazyn energii), lub publicznej itp. Serwis tego wszystkiego itp. Amortyzacja baterii. Czy 10 letni elektryk jest tak użyteczny jak 10 letni spalinowiec? A 20 letni? A czy elektryki mogą być klasykami utrzymywanymi przez dziesiątki lat? Jak szybko padnie bateria, której się nie opłaca wymienić?

hmmm, pomijajac fakt, ze elektryki beda tansze, od aut spalinowych (a czasami nawet już są?)?
Wszystko wskazuje na to, ze nowoczesne akumulatory przetrwają 400kkm (i to na podstawie danych wiekszosci z aku typu NMC, bo LFP to juz raczej przezyja karoserie). Czekam oczywiscie na niezbite dowody, ze to nieprawda, w postaci doniesien medialnych, o wybranych starych leafach :D

Zaraz bedzie - ale spalinowym to mozna milion (co z tego, ze silnik juz po trzecim remoncie)! No i co z tego? Przypominam, ze u nas auto z przebiegiem powyzej 200kkm jest niesprzedawalne a rynku wtórnym i powszechnie uznawane za złom. A 400kkm? :D Po co komu samochód, który przejdzie milion kilometrów, skoro nikt nie chce nim jezdzic? :D Nie wiem, trawnik ma dekorować? :D

no i potencjal na klasyka, to powiem ci jest tak wazne dla przecietnego zjadacza chleba, klimatu, geopolityki i gospodarki, ze nie wiem jak sobie poradzą, bez elektrycznych klasyków (tak jak by utrzymanie spalinowych klasyków było proste tanie :D :D )

Zadaję pytanie, bo na razie nie wiemy tego. Czy elektryk może być użyteczny za ileś tam lat, czy bardziej będzie się opłacało go utylizować i kupić nowe auto za set tysiecy zł. Chore ceny na wymianę baterii. Koncerny ręce zacierają. Wszyscy elektroentuziaści zdaja się nie brać tego pod uwagę. Inaczej całą "ekologiczność" nowej technologii szlag by wziął.

Oczywiscie, ze wiemy. 17-20 lat. Tyle histerii o tej trwałości, a praktyka pokazuje, ze realna zywotnosc przekacza poczatkowe przewidywania producentów. Jak na rynek wchodziły hybrydy, to było dokładnie takie samo wycie, ze za pare lat do wyrzucenia będą, a jak sie popsuje, to koszt przewyzszy wartość auta. Nie dosc, ze te akumulatory żyją i mają się dobrze, to w przypadku awarii, najczesciej wystarcza wymiana pojedynczych ogniw za ułamek ceny całej. Pierwszy prius ma już 25 lat. Nadal jeżdzą.

To jest kolejny przewał w liczeniu zasięgu.
Elektryki mają tak, że lepiej jest utrzymywać naładowanie w wąskich widełkach np. pracować przy użyciu baterii 30-70%. I tak też ładować. Wtedy żywotność baterii jest największa. Widziałem kiedyś filmik o takich testach na YT.

Polityka UE w ostatnich latach to jest tylko i wyłącznie odchodzenie od wolnego rynku i rozwoju.

1. Zaden przewał, nikt tego nie ukrywa. A podaje sie w taki sposob, bo jest najbardziej czasowo efektywny.
2. Te zalecenia dotycza akumulatorów typu NMC. Akumulatory LFP bardzo chętnie ładują się do 100%.

Ostatnia edycja:
Przypominam, ze u nas auto z przebiegiem powyzej 200kkm jest niesprzedawalne a rynku wtórnym i powszechnie uznawane za złom
Alfę z przebiegiem 205tys sprzedałem w ciągu 24h od wystawienia - i była to jedna z droższych ofert na otomoto.

Alfę z przebiegiem 205tys sprzedałem w ciągu 24h od wystawienia - i była to jedna z droższych ofert na otomoto.

spoko, ja kiedy kupilem auto z 380kkm na liczniku, ale zapytaj zwykłego kierowce, albo pogadaj z handlarzem, ktory im auta sprzedaje :D

gratulacje, przy okazji sprzedałeś się, ze jestes jednym z tych statystcznych, niedzielnych kierowców, a siejesz histerię o zasięgach

Owszem, jestem. Jeżdżę bardziej dla frajdy niż z przymusu. Nie robię zazwyczaj więcej niż 1000 km miesięcznie. Choć ostatnio jechałem do Warszawy i z powrotem, w sumie 700 km w jeden dzień.

no tak, pamiętam, ustaliliście, ze ponad 50%, to mniejszość

Jeśli ty uważasz, że ponad 50% aut ma garaż i dostęp do gniazdka to gratuluję.

hmmm, pomijajac fakt, ze elektryki beda tansze, od aut spalinowych (a czasami nawet już są?)?
Wszystko wskazuje na to, ze nowoczesne akumulatory przetrwają 400kkm (i to na podstawie danych wiekszosci z aku typu NMC, bo LFP to juz raczej przezyja karoserie). Czekam oczywiscie na niezbite dowody, ze to nieprawda, w postaci doniesien medialnych, o wybranych starych leafach

Zaraz bedzie - ale spalinowym to mozna milion (co z tego, ze silnik juz po trzecim remoncie)! No i co z tego? Przypominam, ze u nas auto z przebiegiem powyzej 200kkm jest niesprzedawalne a rynku wtórnym i powszechnie uznawane za złom. A 400kkm? Po co komu samochód, który przejdzie milion kilometrów, skoro nikt nie chce nim jezdzic? Nie wiem, trawnik ma dekorować?

"Wszystko wskazuje". Pewnie tak samo jak wskazywane zasięgi elektryków. Praktyka dopiero pokaże prawdę.

Co z tego jak remont silnika jest i tak o wiele bardziej opłacalny niż wymiana baterii, albo całego samochodu EV. To jest oszczędność i ekologia.

Chyba nie śledzisz rynku wtórnego samochodów. Ponad 200k km nie jest problemem, takie samochody też idą jak świeże bułeczki. Ja swoja Brerę kupiłem w 2021 jak miała 275k km. Sprawuje się wręcz wyśmienicie jak na swój rocznik 2006 i przebieg.

Pierwszy prius ma już 25 lat. Nadal jeżdzą.

Priusy to są HYBRYDY, jakbyś nie wiedział "znawco", ile jeżdżą na prądzie, ile na silniku. Takie hybrydy też maja być zabronione wg UE.

Owszem, jestem. Jeżdżę bardziej dla frajdy niż z przymusu. Nie robię zazwyczaj więcej niż 1000 km miesięcznie. Choć ostatnio jechałem do Warszawy i z powrotem, w sumie 700 km w jeden dzień.

no to w takim razie jeszcze raz polecam sobie wszystko przeliczyc, ile czasu bys stracił w totalu, a ile pieniedzy oszczedził, przy swoim trybie korzystania z samochodu, i jeszcze raz mi powiedz, ze czas to pieniadz ;)

Jeśli ty uważasz, że ponad 50% aut ma garaż i dostęp do gniazdka to gratuluję.

garaż nie jest potrzebny do ładowania samochodu. Gniazdko ma kazdy, kto mieszka w domu. W domach mieszka ponad 50% Polaków. No prościej się nie da.

"Wszystko wskazuje". Pewnie tak samo jak wskazywane zasięgi elektryków. Praktyka dopiero pokaże prawdę.

Pare lat minęło, i nie brakuje elektryków z takimi realnymi przebiegami na oryginalnej baterii. To oczywiscie są wasze ulubione dowody anegdotyczne, i gdyby trzeba było udowodnic, ze baterie sie psuja, to artykuł o 3 starych leafach by wam pewnie wystarczył :D Na szczescie sa tez analizy, które zestawiaja aktualny stan baterii z aktualnym przebiegiem przy dużo większej bazie danych, i z tego mozna narysować wykres z krzywą przebieg/zużycie, który wskazuje, ze spokojnie do 400 0000km mozna sie spodziewac pojemnosci na poziomie 80% oryginału. I przypominam - to w wiekszosci na bazie akumulatorów NMC, podczas gdy takie LFP nie dość, ze nie maja zadnych przeciwskazan do ładowania na 100%, to jeszcze maja zywotnosc o minimum 50% większą. I to oczywiscie jeszcze nie koniec.

Co z tego jak remont silnika jest i tak o wiele bardziej opłacalny niż wymiana baterii, albo całego samochodu EV. To jest oszczędność i ekologia.

aha, stary silnik reanimujemy (to nadal zużyty silnik, ale po prostu nadal jest w stanie jezdzic), ale akumulator to wymieniamy na nowy :D

Priusy to są HYBRYDY, jakbyś nie wiedział "znawco", ile jeżdżą na prądzie, ile na silniku. Takie hybrydy też maja być zabronione wg UE.

:D :D

hybrydy tez maja akumulator. Akumulator w hybrydzie, przechodzi duzo, dużo, dużo wiecej cykli ładowania i rozładowania, niz w tej elektryku. Ja doskonale pamiętam płacz, jaki wtedy był. Olaboga, akumulatory, bendo sie psuły, wymiana pisiont milionów, ołjezu, łoboziu, koniec świata. Pamiętam też jaki był płacz o downsizingu, a jeszcze wczesniej w ogole wszystkim, co nowe :D

Ostatnia edycja:
Widzę, ża dalej dyskutujecie ze zwykłym samonakręcającym się trolem Tomtrzem, który powiela wciąż te same brednie i traktuje rozmówców jak dzieci.

W kólko powtarza, że 50% Polaków mieezka w domach nie wnikając przy tym w szczegóły lokalizacyjne i wiekowe ( wieś, starsze osoby ) oraz meldunkowe ( młodzi "mieszkają" w domach, ale co weekend targają słoiki do wynajętych mieszkań w dużych aglomeracjach ). Ponadto napisał, że jest więcej niż 50%, bo jeszcze są szeregówki i bliźniaki. Trol nie wie, że są to domy jednorodzinne według prawa budowlanego i tak są ujmowane w statystykach.

Gada tenże coś o podłączaniu ładowarek gdzie popadnie, tymczasem w Polsce sieci osiągnęły już stan graniczny dawno temu. Zamieszczałem kilka linków, pisałem o walkach z PGE, ale trol albo nie odpowiadał, albo pisał, że jesteśmy defetystami.

Tesla to model, którym odpiera wszelkie zarzuty odnośnie wad elektryków. Jeden model. Tym wojuje przeciw 100letniej historii spalinòwek.
Już lecę do salonu po teslę, która dla mnie jest stylistycznym zachowawczym gniotem.

Baterie się nie będą psuły olaboga, ich wymiana to pikuś, zaś pożar elektryka w podziemnym garażu to nic szczególnego. I wogóle proszę się rozejść. Strażacy sobie poradzą, zaś architekci co to projektowali zgodnie z aktualnymi na dany okres przepisami to głupki.

A jak trzeba to wszystko się dostosuje.
Kur..a świat przebudujemy, bo Tomtrz i ekooszołomy tak myślą.
Przebudujemy i dostosujemy podziemne parkingi.
Wybudujemy setki tysięcy ładowarek.
Dostosujemy sieci.
Baterie będą coraz lepsze i nie bedą potrzebować litu, kobaltu i wogóle niczego nie będą potrzebować. Bo przecież zrobimy obieg zamknięty z odzyskiem ze zużytych baterii.
Zlikwidujemy stacje benzynowe szybciej niż myślicie. Bo ekooszołomy myślą, że można coś rozpieprzyć i szybko zrobić nowe w tym miejscu.

Dajcie sobie już z nim spokój. Z ludźmi oderwanymi od rzeczywistości, którzy karmią się linkami tworzonymi pod nich samych nie dyskutujcie. Gość liznął trochę wiedzy z linków i bryluje na forach. Podejrzewam, że jego zderzenie z jakąkolwiek realną pracą tworzącą realną wartość zakończyłoby się płaczem, depresją i wizytą u psychologa.

W kólko powtarza, że 50% Polaków mieezka w domach nie wnikając przy tym w szczegóły lokalizacyjne i wiekowe ( wieś, starsze osoby ) oraz meldunkowe ( młodzi "mieszkają" w domach, ale co weekend targają słoiki do wynajętych mieszkań w dużych aglomeracjach ). Ponadto napisał, że jest więcej niż 50%, bo jeszcze są szeregówki i bliźniaki. Trol nie wie, że są to domy jednorodzinne według prawa budowlanego i tak są ujmowane w statystykach.

chłopie, przeciez to nie sa tylko dane z meldunków, ale tez z gusu, czy z na przykład dondaży, gdzie ludzie po prostu mówią, gdzie mieszkają. Ale ty wiesz lepiej od nich wszystkich :D :D :D

tymczasem w Polsce sieci osiągnęły już stan graniczny dawno temu.

aha, absolutny stan graniczny. To znaczy, ze juz nigdy w Polsce wiecej prądu? Idz powiedz tym wszystkim ludziom, co kupują mieszkania na budowanych jeszcze osiedlach, że ich nie podłączą do sieci :D :D

https://www.rynekelektryczny.pl/moc-zainstalowana-farm-wiatrowych-w-polsce/
no patrz, w tym roku nawet byly podlączane jeszcze kolejne elektrownie wiatrowe i słoneczne. Ale to rozumiem oni jeszcze nie wiedzieli, ze stan graniczny został osiagniety już dawno temu. Może wez idz do telewizji, albo coś, poinformuj o tym opinie publiczną, bo przecież jak sie nie dowiedzą, to nadal będą przyłączać.

Tesla to model, którym odpiera wszelkie zarzuty odnośnie wad elektryków. Jeden model. Tym wojuje przeciw 100letniej historii spalinòwek.

no chyba tym gorzej dla tej wspaniałej, 100letniej historii spalinówek, skoro przychodzi jakas firma, ktorej 20 lat temu jeszcze nie było, i robi samochód, który sprzedaje sie najlepiej w Europie :D

Z ludźmi oderwanymi od rzeczywistości

gościu, ty nadal nie rozumiesz, ze wyrok na auta spalinowe już zapadł? :D Wszystkie auta będą elektryczne, nieistotne, jak byś głośno wył i zaklinał rzeczywistość. Kto tu jest oderwany od rzeczywistości? Wygląda na to, ze ty sie nie mozesz pogodzić z czymś, co juz się niezaprzeczalnie wydarzyło.

Ostatnia edycja:
chłopie, przeciez to nie sa tylko dane z meldunków, ale tez z gusu, czy z na przykład dondaży

Nie wiem, czym są "dondaże". Wiem, że ludzie piszą i zeznają to, co jest korzystne dla nich ze wzgledów kosztowych.

aha, absolutny stan graniczny. To znaczy, ze juz nigdy w Polsce wiecej prądu?

90% odmów na nowe przyłączenia. Nie 15, 20, nawet nie 45%.
Dyskutujesz tu z ludźmi, którzy stykają się z tym na codzień w pracy zawodowej. I przeciwko ich wiedzy i doświadczeniu stawiasz jakieś linki, z ktòrych wynika, że wszystko "da się zrobić". To już nie jest nawet kpina.

no chyba tym gorzej dla tej wspaniałej, 100letniej historii spalinówek, skoro przychodzi jakas firma, ktorej 20 lat temu jeszcze nie było, i robi samochód, który sprzedaje sie najlepiej w Eur

Trzeba być pryszczatym nastolatkiem, żeby chwilową modę uważać za wyznacznik przyszłości.

gościu, ty nadal nie rozumiesz, ze wyrok na auta spalinowe już zapadł?

Gościu, ten wyrok zapadł w twojej przepełnionej linkami głowie i w głowach kilku euro-eko- oszołomów. Reszta ludzi zachowała rozsądek.

Nie wiem, czym są "dondaże". Wiem, że ludzie piszą i zeznają to, co jest korzystne dla nich ze wzgledów kosztowych.

aha, ludzie kłamią w sondażach, bo mają w tym interes :D I co tam tego, ze dane z roznych zrodel sa ze soba zgodne. GUS, Eurostat, sondaże. Ty wiesz lepiej, wszyscy inni kłamią, manipulują, nie wiedzą, co piszą :D

90% odmów na nowe przyłączenia. Nie 15, 20, nawet nie 45%.
Dyskutujesz tu z ludźmi, którzy stykają się z tym na codzień w pracy zawodowej. I przeciwko ich wiedzy i doświadczeniu stawiasz jakieś linki, z ktòrych wynika, że wszystko "da się zrobić". To już nie jest nawet kpina.

najpierw stan graniczny, teraz sie okazuje, ze prawie graniczny :D

jeszcze raz - czy skoro osiągneliśmy absolutny stan graniczny, to znaczy, ze w polsce juz nigdy nie bedzie wiecej prądu?

Trzeba być pryszczatym nastolatkiem, żeby chwilową modę uważać za wyznacznik przyszłości.

yyyy....aha? :D Ja rozumiem, dysonans poznawczy trudna sprawa, ale do jakich absurdalnych stwierdzen jestes zdolny, zeby tylko wesprzeć swoją tezę :D

Gościu, ten wyrok zapadł w twojej przepełnionej linkami głowie i w głowach kilku euro-eko- oszołomów. Reszta ludzi zachowała rozsądek.

halo, tu ziemia, juz pomiajac, czy potrzebny, czy niepotrzebny, to od 2035 zakaz sprzedaży aut spalinowych :D :D

Tak Tomtrz, tak.
Dyskusja z człowiekiem, który twierdzi, że "w dwanaście lat przebudujemy cały świat" nie ma dalszego sensu. Stawiam dolary przeciw orzechom, że do 2035r nie rozwiążecie nawet 1/10 problemów, które sami nawarstwiacie. Aby nie być gołosłownym gram na giełdzie na spadki akcji Tesli. Prześledź wykresy, to Cię otrzeźwi. Rynek już teslę wycenił, ulica jeszcze kupuje.

Żegnaj Mały Książę. Jak dorośniesz za 12 lat to podyskutujemy.

Tak Tomtrz, tak.
Dyskusja z człowiekiem, który twierdzi, że "w dwanaście lat przebudujemy cały świat" nie ma dalszego sensu. Stawiam dolary przeciw orzechom, że do 2035r nie rozwiążecie nawet 1/10 problemów, które sami nawarstwiacie. Aby nie być gołosłownym gram na giełdzie na spadki akcji Tesli. Prześledź wykresy, to Cię otrzeźwi. Rynek już teslę wycenił, ulica jeszcze kupuje.

Żegnaj Mały Książę. Jak dorośniesz za 12 lat to podyskutujemy.

:D :D Zwiększenie produkcji, i mozliwosci sieci przesyłowych o 30, max 50%, i to nie w 12. a raczej 25-30 lat, to jest przebudowa swiata, i cos absolutnie niewyobrazalnego, niespotykanego w historii swiata!

oh, wait, juz to robilismy
https://ocdn.eu/pulscms-transforms/...mNS03OTQ3MGQwYjhiMzUucG5nkZUCzQMlAMPD3gABoTAF

Masz tez racje, ze rynek wycenił teslę, i wycenił ją wyżej, niż wszystkich innych producentów samochodów ze stuletnią historią :D A jesli ci to pomaga na dysonans poznawczy, to możesz grać nawet na grzebieniu :D

nic sie nie da, nie będzie niczego. Aby było, tak jak było. I tak też na pożegnanie, troche poezji, z XIX wieku, ale nadal aktualne:

Precz z geniuszem Europy
Farmazońskim i szatańskim!
My o jedno tylko szlemy
Modły k’ niebu z naszej chaty:
By nam buty mogły śmierdzieć,
Jak śmierdziały przed stu laty...

Ostatnia edycja:
Dla tych, co czytają powyższego linkodawcę:

Tesla od szczytów w 2021 straciła ponad połowę swojej "wartości". Sama cena pojedyńczej akcji nie stanowi materiału porównawczego. Jeśli już ktoś chce porównywać to są inne wskaźniki: cena do zysku, cena do wartości księgowej itd.

Dla tesli cena do zysku to obecnie 46, zaś średnia branży samochodowej to 21. Biorąc pod uwagę ilość produkowanych samochodów jest to spółka znacząco przewartościowana. Tzw. ulica wysnuwa wnioski jak ten powyższy linkodawca.

https://www.purple-trading.com/pl/top-3-akcji-w-styczniu-2023/

Ostatnia edycja:
Biorąc pod uwagę ilość produkowanych samochodów jest to spółka znacząco przewartościowana.

sam przed chwilą pisałeś dumny z siebie, że przeciez rynek wycenił :D :D :D No to nikt inny jak rynek, ją przewartościował :D :D :D

ty bez wahania jestes w stanie powiedziec, ze czarne jest białe, a zaraz nawet zmienia sie w czerwone jesli tylko nie zgadza sie z tezą :) :)

EU twierdzi że spopularyzuje elektromobilność w ciągu 12 lat i dlatego padła taka data zakazu. Ty twierdzisz, że jest to niewykonalne u nas w kraju, bo chyba nie piszesz o całej Unii.
Nie jesteśmy najważniejszym krajem w Europie także nie ma co się martwić na zapas.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

EU twierdzi że spopularyzuje elektromobilność w ciągu 12 lat i dlatego padła taka data zakazu. Ty twierdzisz, że jest to niewykonalne u nas w kraju, bo chyba nie piszesz o całej Unii.
Nie jesteśmy najważniejszym krajem w Europie także nie ma co się martwić na zapas.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wprost przeciwnie, jest się czym martwić. Unia nie jest jednolita, więc stosowanie odgórnych zakazów dla całości krajów o różnym tempie i aktualnym stanie rozwoju jest bez sensu. Piszemy o tym od trzystu trzydziestu stron wpisów.

Jeśli ktoś nadal czyta linkodawcę: ostatniego postu nie da się skomentować.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót