Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadom...rosze-wszystko-przez-chinskie-baterie/7pce5y1
Ciekawe, ciekawe. To teraz budowę infrastruktury dla tych nowych EV można zacząć od zera. Bo odpowiednio szybkich ładowarek w kraju za wiele nie ma.

I wypada poczekać aż któryś producent zacznie to montować seryjnie i jak to się sprawdza w rzeczywistości.

oj, z tym clickbaitem i tezami, to "redaktor" chyba do jakiegoś plebiscytu się chce załapać :D

a jesli chodzi o warstwe informacyjną, to te baterie, nie są żadną rewolucją. Szybkość ładowania, to dziś w wiekszosci aut ogranicza architektura 400V. Ładowarki 350KW już są, i nawet niektóre auta je wykorzystują. Dzisiaj.

To zerknij w internety i sprawdź ile ich jest w PL. Tych 350kW.

a ile jest samochodów na drogach, które je wykorzystują? Przypominam - prawo popytu, i podazy.

a z ciekawostek:
https://elektrowoz.pl/auta/geely-ge...tosci-39-500-zl-takiego-malucha-potrzebujemy/

Normalne, funkcjonalne miejskie auto. Nie jakis mikro/prawiesamochód.
tak, ze czekam na kolejne opowiesci prezesów europejskich koncernów, jak to się nie da zrobić taniego, małego elektryka.

Jeszcze dwa posty temu było, że są ładowarki i są auta które to wykorzystują. Coś się zmieniło w ciągu godziny?
Zresztą zadałem proste pytanie. Ile ich jest? Nie możesz ich znaleźć,? Czy tak dużo,że nie możesz się doliczyć? ;)
Można też odwrócić pytanie. Po co kupować EV z szybkim ładowaniem, skoro nie ma go gdzie naładować? Co nasuwa kolejne pytanie poco EV, skoro się wolno ładuje... ;)

Ostatnia edycja:
Jeszcze dwa posty temu było, że są ładowarki i są auta które to wykorzystują. Coś się zmieniło w ciągu godziny?

eeeeeee. Bo...są?

Zresztą zadałem proste pytanie. Ile ich jest? Nie możesz ich znaleźć,? Czy tak dużo,że nie możesz się doliczyć? ;)

ale to zaden problem je znalezc. Jest co najmniej kilkanascie lokalizacji. I co?

https://elektrowoz.pl/auta/geely-geo...-potrzebujemy/
Takie coś za 40 tys jako wózek na zakupy - ma to sens. Jako drugi/trzeci pół-samochod w gospodarstwie domowym.

- - - Updated - - -

ale to zaden problem je znalezc. Jest co najmniej kilkanascie lokalizacji. I co?
Kilkanaście tzn. mniej niż 20. Jedna na co najmniej 15tys km kwadratowych. Jak pisałem, zaczynamy budować infrastrukturę niemalże od zera.

ty, jajnik ci sie na konto nie włamał? :D bo to mi wygląda, jak jałowe odbijanie piłeczki bez żadnej treści :D
Cieszę się, że zauważyłeś jakość merytoryczną swoich postów :)

I nie pierwszy raz Ci się wydaje :)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Takie coś za 40 tys jako wózek na zakupy - ma to sens. Jako drugi/trzeci pół-samochod w gospodarstwie domowym.

może jeszcze dla psa osobny samochód potrzebny? W kraju, gdzie średni roczny przebieg auta, to poniżej 10kkm :D

Kilkanaście tzn. mniej niż 20. Jedna na co najmniej 15tys km kwadratowych. Jak pisałem, zaczynamy budować infrastrukturę niemalże od zera.

Juz pomijajac, wspomniane wczesniej prawo popytu i podaży, które działa nieprzeranie od tysięcy lat, to nie, nie kazda ładowarka, od razu musi mieć moc 350KW.

- - - Updated - - -

Cieszę się, że zauważyłeś jakość merytoryczną swoich postów :)

I nie pierwszy raz Ci się wydaje :)

ale to znowu jest jakas zrozumiała tylko dla ciebie ironia? dla kolegi pytam :D

może jeszcze dla psa osobny samochód potrzebny? W kraju, gdzie średni roczny przebieg auta, to poniżej 10kkm
Zdaje się że już ustaliliśmy, że EV segmentu B nie nadaje się nawet na sporadyczne trasy długodystansowe, chyba że akceptujemy tempo średniowiecznych karawan ;). Więc jest to pół funkcjonalne urządzenie względem ICE segmentu B.

- - - Updated - - -

Juz pomijajac, wspomniane wczesniej prawo popytu i podaży, które działa nieprzeranie od tysięcy lat, to nie, nie kazda ładowarka, od razu musi mieć moc 350KW.
Żeby zapewnić mobilność porównywalną do ICE, to niestety musi. Podpierając się owym prawem popytu i podaży po co kupować urządzenie, z którego nie można korzystać zgodnie z jego parametrami?

Zdaje się że już ustaliliśmy, że EV segmentu B nie nadaje się nawet na sporadyczne trasy długodystansowe, chyba że akceptujemy tempo średniowiecznych karawan ;). Więc jest to pół funkcjonalne urządzenie względem ICE segmentu B.

cały czas zakładasz, ze wszystkich musza obchodzić te sporadyczne trasy długodystansowe.

Tak tak, wiem, bo wy 40 lat temu, to całą rodziną, maluchem się zabieraliście do bułgarii, jedliście gruz, i kąpaliście sie w kałuży :D

- - - Updated - - -

Żeby zapewnić mobilność porównywalną do ICE

cały czas zakładasz, ze musi. Nie musi. Ludzie kupowali te leafy 24kwh, z własnej woli, i najwyrazniej jeszcze nie wiedzieli, ze oni musza miec mobilnosc jak ICE :D

ale to znowu jest jakas zrozumiała tylko dla ciebie ironia? dla kolegi pytam :D

Zapytaj kolegi, może Ci wytłumaczy skoro nie rozumiesz :D

I nadal nie odpowiedziałeś na kilka prostych pytań, dasz radę na nie odpowiedzieć czy znowu przemilczymy? :D

Ale 40k to cena w Chinach. W EU jeśli będzie kiedykolwiek dostępny to cena będzie sporo wyższa.

Zapytaj kolegi, może Ci wytłumaczy skoro nie rozumiesz :D

I nadal nie odpowiedziałeś na kilka prostych pytań, dasz radę na nie odpowiedzieć czy znowu przemilczymy? :D

ale ja ci juz napisałem, że nie chce mi sie bawić w odbijanie piłeczki, w jajnikowym stylu :D a pozniej sie okaze, ze gdzies jakaś ironia była, czy inny zabieg, który ci sie wydawalo, ze wszyscy powinni zrozumieć :D

- - - Updated - - -

Ale 40k to cena w Chinach. W EU jeśli będzie kiedykolwiek dostępny to cena będzie sporo wyższa.

oczywiscie, ze cena w chinach, i gdzies tam sie standardy chinskie pewnie tez przebijają, ale nie o to chodzi. Do ceny takiej fabii jednak, jeszcze troche zapasu jest. Czy nadal, z czystym sumieniem, jestescie w stanie opowiadać te historie, jak te elektryki to bedą tylko dla bogaczy? :D Bo przecież pan prezes jakis tak mówił? :D

Spodziewam się, że jeśli będzie to min. +50%, jeśli nie X2 lub x3. tyle że te 40 tys to właściwy poziom cenowy za melexa jeżdżącego do marketu.

ale ja ci juz napisałem, że nie chce mi sie bawić w odbijanie piłeczki, w jajnikowym stylu :D a pozniej sie okaze, ze gdzies jakaś ironia była, czy inny zabieg, który ci sie wydawalo, ze wszyscy powinni zrozumieć :D

Naprawdę, aż tak mocno zabolało Cię, że nie zrozumiałeś prostej ironii o korkach na Bemowie? :)

Pytania zadałem Ci wcześniej, a mimo to na nie nie potrafisz odpowiedzieć.

Czyli co, przyznajesz się publicznie do bycia kłamcą? :)

oczywiscie, ze cena w chinach, i gdzies tam sie standardy chinskie pewnie tez przebijają, ale nie o to chodzi. Do ceny takiej fabii jednak, jeszcze troche zapasu jest. Czy nadal, z czystym sumieniem, jestescie w stanie opowiadać te historie, jak te elektryki to bedą tylko dla bogaczy? :D Bo przecież pan prezes jakis tak mówił? :D

Fabia startuje od 65k, jak myślisz ile takie Geely w EU będzie kosztowało po dostosowaniu do europejskich wymagań, podatkach, cłach itd.? 70-80k?

I gdzie ten zapas? :)

Jesteście? O jakich "Wy" piszecie, bo ja nigdzie o elektrykach dla bogaczy nie pisałem. Znowu wkładasz mi "pod palce" twierdzenia innych osób? :)

a z ciekawostek:
https://elektrowoz.pl/auta/geely-geo...-potrzebujemy/

Normalne, funkcjonalne miejskie auto. Nie jakis mikro/prawiesamochód.
tak, ze czekam na kolejne opowiesci prezesów europejskich koncernów, jak to się nie da zrobić taniego, małego elektryka.

Autor tego artykułu pisze, że to jest auto, którego potrzebujemy! Tak, zdecydowanie ta różowa popierdółka o stylistyce zabawki dla dwulatka odpowiada naszym żywotnym potrzebom. Tomtrz, ja zaczynam Ci współczuć i tak sobie myślę o brzytwie Hanlona: „Nie należy domniemywać złej woli, jeśli coś daje się zadowalająco wyjaśnić głupotą”.

Naprawdę, aż tak mocno zabolało Cię, że nie zrozumiałeś prostej ironii o korkach na Bemowie? :)

Pytania zadałem Ci wcześniej, a mimo to na nie nie potrafisz odpowiedzieć.

Czyli co, przyznajesz się publicznie do bycia kłamcą? :)

eeeeee....bardzo dużo ci się tutaj wydaje

- - - Updated - - -

Fabia startuje od 65k, jak myślisz ile takie Geely w EU będzie kosztowało po dostosowaniu do europejskich wymagań, podatkach, cłach itd.? 70-80k?

I gdzie ten zapas? :)

no zapas jest właśnie na cła i podatki. Tak, wychodzi na oko 70-80k. To nie 160 za fiata e500

Jesteście? O jakich "Wy" piszecie, bo ja nigdzie o elektrykach dla bogaczy nie pisałem. Znowu wkładasz mi "pod palce" twierdzenia innych osób? :)

coś ci sie wydaje. Wy, to nie musisz być ty. Chyba, ze identyfikujesz się jako wy - to mea kupa :)

- - - Updated - - -

Autor tego artykułu pisze, że to jest auto, którego potrzebujemy! Tak, zdecydowanie ta różowa popierdółka o stylistyce zabawki dla dwulatka odpowiada naszym żywotnym potrzebom. Tomtrz, ja zaczynam Ci współczuć i tak sobie myślę o brzytwie Hanlona: „Nie należy domniemywać złej woli, jeśli coś daje się zadowalająco wyjaśnić głupotą”.

Wypasione elektryki konkurencyjne cenowo wzgledem ICE - no i kogo to obchodzi! co z tanimi autami dla zwykłych ludzi??
Tanie EV dla zwykłych ludzi konkurencyjne cenowo wzgledem ICE - a kogo obchodzą takie popierdółki dla zwyklych ludzi!

schizofrenia.

Wypasione elektryki konkurencyjne cenowo wzgledem ICE - no i kogo to obchodzi! co z tanimi autami dla zwykłych ludzi??
Tanie EV dla zwykłych ludzi konkurencyjne cenowo wzgledem ICE - a kogo obchodzą takie popierdółki dla zwyklych ludzi!

schizofrenia.

Raczej to jest Twoja schizofrenia. Krótko i na temat: żaden z przedstawionych przez Ciebie samochodzików ( a już zwłaszcza ten różowiutki jak pupcia bobaska ) nie stanowi alternatywy dla samochodu ICE. Pisano Ci wielokrotnie, że te samochodziki zawsze, absolutnie zawsze w czymś niedomagają w stosunku do ICE. Wówczas wymykasz się pisząc, że nie każdy potrzebuje takich parametrów.

Piszesz na forum skupiającym ludzi kupujących samochody przeznaczone dla indywidualistów i proponujesz różową torebkę na zakupy.
Zwykli ludzie - mówisz - pragną czegoś takiego? Aż tak nisko oceniasz ich gusta i rozsądek?
No tak, zapomniałem. Teraz w dobrym tonie jest pisać, jacy to Polacy zacofani. Parawany na plażach, stare diesle, byle jak ubrani, smutni jacyś i pogoda brzydka. Nie to, co w tej no, no .. Norwegii.

Ostatnia edycja:
Raczej to jest Twoja schizofrenia. Krótko i na temat: żaden z przedstawionych przez Ciebie samochodzików ( a już zwłaszcza ten różowiutki jak pupcia bobaska ) nie stanowi alternatywy dla samochodu ICE. Pisano Ci wielokrotnie, że te samochodziki zawsze, absolutnie zawsze w czymś niedomagają w stosunku do ICE. Wówczas wymykasz się pisząc, że nie każdy potrzebuje takich parametrów.

Piszesz na forum skupiającym ludzi kupujących samochody przeznaczone dla indywidualistów i proponujesz różową torebkę na zakupy.
Zwykli ludzie - mówisz - pragną czegoś takiego? Aż tak nisko oceniasz ich gusta i rozsądek?
No tak, zapomniałem. Teraz w dobrym tonie jest pisać, jacy to Polacy zacofani. Parawany na plażach, stare diesle, byle jak ubrani, smutni jacyś i pogoda brzydka. Nie to, co w tej no, no .. Norwegii.

eeeeee....ale ty wiesz, ze inne kolory też będą dostępne? Czy auto samo w sobie jest brzydkie? No wydaje mi sie, że jest ładniejsze od takiej fabii. Już wy ogóle pomijajać, że wygląd jest kwestią kompletnie wtórną. To nie jest jedyny i ostatni miejski samochod elektryczny w przyzwoitej cenie.

I tak, już to słyszałem, jak zasięg jest wazny w miejskim samochodzie. A koszty użytkowania, wygoda (cisza), i też sama jazda - moment obrotowy dostepny od 0 obrotów - co zapewnia świetną dynamikę, tak potrzebną w ruchu miejskim, to tam sę przecież absolutnie nieważne :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót