• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Piszesz na forum skupiającym ludzi kupujących samochody przeznaczone dla indywidualistów i proponujesz różową torebkę na zakupy.
Kiedy w końcu zauważycie, że dyskutujecie z botem? I to takim starej generacji, który uczył się odpowiadać z wątpliwej bazy artykułów prasowych :P

eeeeee....bardzo dużo ci się tutaj wydaje

Mi się wydaje, a Ty nadal nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania :)

Odpowiesz, czy nie jesteś w stanie? :)

coś ci sie wydaje. Wy, to nie musisz być ty. Chyba, ze identyfikujesz się jako wy - to mea kupa :).

Skoro cytujesz mój post, odnosisz się do niego, a potem piszesz Wy w tej samej wypowiedzi to jak to identyfikować? :)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

eeeeee....ale ty wiesz, ze inne kolory też będą dostępne? Czy auto samo w sobie jest brzydkie?

Jest koszmarem, kolor nic nie zmieni.

w przyzwoitej cenie

Ceny u nas nie znasz. Podobnie, jak trwałości takiej nieistotnej rzeczy, jak bateria.

moment obrotowy dostepny od 0 obrotów - co zapewnia świetną dynamikę, tak potrzebną w ruchu miejskim,

Bo teraz to przecież ludzie nie potrafią ruszyć ze skrzyżowania. No po prostu ICE nie chcą ruszać. Zwłaszcza na dużych skrzyżowaniach w jeezcze większych wsiach.

Komu chcesz mydlić oczy?

- - - Updated - - -

Kiedy w końcu zauważycie, że dyskutujecie z botem? I to takim starej generacji, który uczył się odpowiadać z wątpliwej bazy artykułów prasowych

Skoro cytujesz mój post, odnosisz się do niego, a potem piszesz Wy w tej samej wypowiedzi

Beton ideologiczny. Oni też mówili: Wy towarzyszu, Wy towarzyszko, Wy żołnierzu... Nawet jeśli to bot.

Jest koszmarem, kolor nic nie zmieni.

a fabia piękna?

Ceny u nas nie znasz. Podobnie, jak trwałości takiej nieistotnej rzeczy, jak bateria.

pewnie tego auta nawet nie bedzie w sprzedaży, ale nie o to chodzi. To jest dowód, że można zrobić tanie auto elektryczne.

Bo teraz to przecież ludzie nie potrafią ruszyć ze skrzyżowania. No po prostu ICE nie chcą ruszać. Zwłaszcza na dużych skrzyżowaniach w jeezcze większych wsiach.

Komu chcesz mydlić oczy?

no jak zwykle - widze istnieje równolegla rzeczywistość, gdzie zawalidrogi, tak powszechne na naszych drogach, nie istnieją :D

widze istnieje równolegla rzeczywistość, gdzie zawalidrogi, tak powszechne na naszych drogach, nie istnieją

Istnieje za to równoległa rzeczywistość, w której te wszystkie zawalidrogi o opóźnionym czasie reakcji po przesiadce do EV zaczną nagle dynamicznie ruszać, sprawnie jeździć i ogólnie ogarniać za kółkiem :D

Istnieje za to równoległa rzeczywistość, w której te wszystkie zawalidrogi o opóźnionym czasie reakcji po przesiadce do EV zaczną nagle dynamicznie ruszać, sprawnie jeździć i ogólnie ogarniać za kółkiem :D

ale kto tak stwierdził, ze wszyscy zaczna jezdzic dynamiczniej? Przynajmniej beda mieli taka realna możliwość. Teoretycznie auta ICE, nawet te najsłabsze, do tych 50 powinny sie sprawnie rozpędzać, ale hałasu narobi, że głowa boli, a i trzeba sie gałą naszarpać. Gdybym miał 70 koni w manualu, to też by mi się nie chciało. No i strach, ze spalanie skoczy. W elektryku po prostu wciskasz gaz.

no ale tam to takie nieistotne rzeczy są ;) zasięg, zasięg, zasięg :)

Ostatnia edycja:
widzę, że dalej się zmagacie z obłąkańcem:)))

To fanatyk idei EV. Z tym nic się nie da zrobić. Trzeba to przyjąć do wiadomości. Niektórzy tak mają, a poza tym są całkiem mili. Dowód na czterystu kilkudziesięciu stronach tego wątku.
Obłąkańca można jeszcze leczyć w Tworkach. Elektrowstrząsami. To jakieś 400 woltów - akurat coś koło napięcia roboczego elektryków. Może Tworki zaorać a wariatów w Szwejkowym rozumieniu pardon to niepoprawne politycznie - nienormatywnie dyssocjalnie dysfunkcjonalnie psychodeliczne cokolwiek to znaczy sprawnych psychicznie inaczej zacząć leczyć w Teslach , kto wie - może elektryki w ten paradoksalny sposób ocalą świat. I Elon Musk dostanie Nobla!

Ostatnia edycja:
W elektryku po prostu wciskasz gaz

Wystarczy zwykła, wynaleziona już daaaaaaawno temu skrzynia automatyczna, jakże popularna zresztą teraz, i... po prostu wciskasz gaz ;)

No ale przecież jak ICE, to tylko w manualu, z ręczną klimą, fotelami bez lędźwi i komputerem pokładowym ze średnim spalaniem, co nie? :D
Bo ICE to taki skansen... :P

Wystarczy zwykła, wynaleziona już daaaaaaawno temu skrzynia automatyczna, jakże popularna zresztą teraz, i... po prostu wciskasz gaz ;)

No ale przecież jak ICE, to tylko w manualu, z ręczną klimą, fotelami bez lędźwi i komputerem pokładowym ze średnim spalaniem, co nie? :D
Bo ICE to taki skansen... :P

no tak ,zawsze znajdzie sie jakieś ale. Zupełnie, jak by to nie chodził o ustalenie jakiś faktów, tylko o udowodnienie tezy :D

Jak elektryk za 240k PLN ma osiągi ICE za 400k, to tam niewazne, i w ogole kogo takie drogie auta obchodza, bo co zrobi przecietny kowalski????

Jak pokazujesz, ze tani elektryk tez moze byc, to sie okazuje, ze wcale nie musi być taki tani :D :D

Jak pokazujesz, ze tani elektryk tez moze byc, to sie okazuje, ze wcale nie musi być taki tani

Jaja sobie robisz?

Napisałeś:
no zapas jest właśnie na cła i podatki. Tak, wychodzi na oko 70-80k. To nie 160 za fiata e500

No to masz, pierwsza w brzegu Fabia, 110KM + DSG: 80tys przed rabatem. 0-100 poniżej 10s to już chyba wystarczy, żeby normalnie ruszyć ze skrzyżowania? Czy wyścigi będziemy urządzać?

Jaja sobie robisz?

ja sobie robie? :D to wy robicie coraz to wieksze fikołki, zeby udowodnic, ze przez elektryki sie świat skończy :D

No to masz, pierwsza w brzegu Fabia, 110KM + DSG: 80tys przed rabatem. 0-100 poniżej 10s to już chyba wystarczy, żeby normalnie ruszyć ze skrzyżowania? Czy wyścigi będziemy urządzać?

no i właśnie własnorecznie udowodniłeś, ze można zrobić elektryka w cenie ICE nawet w segmencie aut miejskich :) A jeszcze niedawno tutaj czytałem, że się nie da, kowalski nie bedzie miał czym jezdzić :D

Jak elektryk za 240k PLN ma osiągi ICE za 400k, to tam niewazne, i w ogole kogo takie drogie auta obchodza, bo co zrobi przecietny kowalski????
Chyba na odwrót. Osiągi ma na papierze, a później jedzie z TIRami, bo co? Bo zasięg :)

A propo Fabii, byłem ostatnio na lotnisku w Dreźnie, stała tam zajebista (tak świetnie wyglądała) Fabia MonteCarlo w seledynowym macie, z czarnymi felgami - wyglądały na kute, żółte zaciski, myślę sobie - czyżby jednak Skoda wróciła do Fabii RS? nie, tam było TSI 999cm3 :). szukałem po konfiguratorach - nie znalazłem. Albo jakaś seria limitowana - albo dealer sam to okleił. Ale wygląd 1 klasa. no i cena.... prawie 24tys euro. za 999cm3 :(

Ostatnia edycja:
no i właśnie własnorecznie udowodniłeś, ze można zrobić elektryka w cenie ICE nawet w segmencie aut miejskich

Ja nic nie udowodniłem, co najwyżej Chińczycy. Ale zalecany czas przyszły - pogadamy jak auto będzie w salonach i będą oficjalne ceny ;)
Natomiast twoje fikołki mające na celu udowodnienie, że ICE to zawalidrogi, a EV jest na to remedium, spełzły na niczym. Jakoś (jak zawsze) to pominąłeś :D

Akurat zaczną :) patrząc na apki i niknacy w oczach zasięg, grożący poszukiwaniem miejsca do ładowania i ślęczeniem tam żrąc fastfooda lub pałac fajkę za fajką, zdecydowanie naprzyspieszają się że hej. W chłodzie i ciemnych nieproduktywnych że słońca miesiącach zwłaszcza. Taka dość grubą cześć roku.
Nie wiedzieć czemu mimo tej dynamiki papierowej (gwiazdka - przy naładowaniu 90bproc bateryjki , może dlatego? ) na trackdayach elektryka praktycznie nie uświadczysz. Holowników tych niedynamicznych ice też jakos nie zastepują. Giulie w dieslu za nie służą a te git Tesle jakoś nie kurde dlaczego?
Ba tam td jakieś. Tam gdzie wydajność się faktycznie liczy- formuła e i F1 "ciut" inne wymagania ma co do ilości km przejechanych diabli wiedząc czemu tak nieefektywne te spalinowe przecież ?

Ostatnia edycja:
Tak wygląda uszkodzony ~5 letni akumulator 12V 7Ah dobrej firmy (Hitachi/CSB) z UPS-a. Przed chwilą zdemontowany. Jakoś nie zapalił się, a był bardzo gorący (ok. 70-80stopni). Dlaczego? Bo miał miejsce gdzie spuchnąć. I ma ~2-3x większa objętość w przeliczeniu na zmagazynowaną energię.
IMG_20230824_124133057.jpgIMG_20230824_124148085.jpgIMG_20230824_124148085.jpg

VW zaprezentował następcę Passata czyli Id7, bazowa wersja będzie miała ponad 600 km zasięgu przy mocy 280KM. Mało? Będzie jeszcze wersja z większą baterią która ma mieć 700 km. Czyli jeżdżąc na codzień ładować będzie można równie rzadko co tankować benzynę, tyle że nie trzeba będzie jeździć na stację.
Wystarczy, że nowoczesny elektryk nie jest Suvem i na zasięg nie można już narzekać.

360 kilometrów przy jeździe autostradowej z szybkością 120 km/h.

Wow. Normalne prędkości, rower, ogrzewanie ..i..?

Wysokość 10cm niższy niż Stelvio, kompakt normalnie. Ile waży ten nie-suv?

I po co tyle opisów zasięgów, przy ICE ktoś na prezentacjach się zajmuje zasięgiem? Nie. Tak samo jak tym że na głowę nie kapie. O tym co nie jest problemem się po prostu nie mówi. Skoro się mówi i to tyle to wciąż nim jest.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót