Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Po co? Już kiedyś pisałem - im więcej osób poeksperymentuje teraz na sobie, tym szybciej wrócą prawa popytu - podaży. Mam to gdzieś, że ktoś nie potrafi używać mózgu i kalkulatora.

no tak, już wiele razy mówiłeś, że ludzie nie wiedzą, co kupuja, i słyszą głosy :)

Relatywnie. Relatywnie to spalinowe używane drożeją, bo okazują się dużo lepsze od tych "nowych, tanich, dostępnych i coraz lepszych" elektryków.

nom, i pewnie nie ma to nic wspólnego z tym, ze od 2020, sprzedaż samochodów spalinowych szoruje po dnie, gdzie w 2019 było to ok 15 milionów, a w 2022 9 milionów. Absolutnie nie ma to nic wspólnego z tym, ze uzywane auta spalinowe trzymają cenę :D

Potem przychodzi na rozmowę taki kolo, i pyta na początek czy masz multisporta, chillout room i darmowy prąd w garażu podziemnym - jak tak, to może kontynuować rozmowę i rozważyć propozycję pracy :D
Coraz więcej odklejeńców, co zrobisz.

Może lubi sobie pochodzić po prostu, no to niech se chodzi ;)

Ja też tego nie łapię. Darmowy prąd, panele rzekomo darmowe łądowanie, w pracy itp (swoją drogą ileż się z tego gniazdka naładuje). Wozy za kilkaset tysięcy a jakieś "nawacikowe" ma mieć znaczenie ? Swoją drogą jakie darmowe ? tych pieniędzy po prostu nie dostanie, kto inny za niego decyduje na co wydaje (identiko z dopłatami - nie "obdarowny" je dostaje a producent, obdarowany tylko jest kurierem i jeszcze się cieszy głupio że ma obcięte możliwości wyboru) , nie jest nic darmowe.

Tak swoją drogą w temacie "ludzie wolą EV" , istnieją jakieś podsumowania ilu nabywców EV kupuje je jaki _jedyne_ auto z którego mogą korzystać ? (poza innymi w rodzinie, firmowymi itp. ) ?

no tak, już wiele razy mówiłeś, że ludzie nie wiedzą, co kupuja

Raczej to Ty sugerowałeś, że skoro jakiś random nie dojechał do ładowarki, to chyba nie wie co kupił. Poszukać postów?
Ja pisałem, że ludzie są robieni w ciula rzekomymi zasięgami. Sami zaś tego nie sprawdzają, bo nigdy przy spalinowych nie musieli tego robić.

i słyszą głosy

Nigdy tak nie pisałem. Zatem zastanów się na swoim podwórkowym słownictwem. I głosami w Twojej głowie.

nom, i pewnie nie ma to nic wspólnego z tym, ze od 2020, sprzedaż samochodów spalinowych szoruje po dnie,

https://moto.rp.pl/na-prad/art38989961-jak-powstaly-chinskie-cmentarzyska-pojazdow-elektrycznych

oraz to, co powyżej wkleił kolega mkur.

Ostatnia edycja:

szkoda tylko, że liczby tego w żaden sposób nie potwierdzaja :P czyt, sprzedaż rośnie:
https://www.statista.com/statistics/1231872/battery-electric-vehicle-sales-in-the-united-states/
a w Q2 już pękło 300 000.

Swoja drogą tytuł, jest absurdalny nawet jak na clickbait :D

- - - Updated - - -

Raczej to Ty sugerowałeś, że skoro jakiś random nie dojechał do ładowarki, to chyba nie wie co kupił. Poszukać postów?
Ja pisałem, że ludzie są robieni w ciula rzekomymi zasięgami. Sami zaś tego nie sprawdzają, bo nigdy przy spalinowych nie musieli tego robić.

Nigdy tak nie pisałem. Zatem zastanów się na swoim podwórkowym słownictwem. I głosami w Twojej głowie.

przepraszam, mea kupa

Tak, bierze to pod wagę świadomie i podświadomie słysząc zewsząd różne głosy. Poza tym jest wiele innych czynnikków moda, oferta spalinowców, ceny paliw, strefy itp.

to był inny mędrzec :)

fajnie, fajnie, ale jak sie mają te chińskie cmentarzyska, do sprzedaży aut spalinowych w europie? :D

przypominam - 2019 - milionów, 2022- 9 milionów.

bo przez ten czas nie wydażyło się nic nadzwyczajnego.
- nie wprowadzono kar za emisje CO2, co spowodowało wzrost cen
- nie zamykano fabryk w czasie pandemii
- nie pozrywały się łańcuchy dostaw, co spowodowało przestoje w sprzedaży.
- koszty energii i niektórych surowców nie wywaliło w kosmos
- pomimo 4 powyższych i spadku sprzedaży producenci aut zanotowali rekordowe zyski rok do roku. Co świadczy o znaczącym podniesieniu marży na każdym sprzedanym egzemplarzu.
Finalnie mamy 2x droższe auta niż 4 lata temu i połowę sprzedaży.

Ostatnia edycja:
fajnie, fajnie, ale jak sie mają te chińskie cmentarzyska, do sprzedaży aut spalinowych w europie?

Przypominam: pandemia, potem inflacja, potem wojna. Natomiast drogie ICE oraz zawsze drogie i modne EV nie ucierpiały. Podobnie jak w mojej branży drogie apartamenty w modnych lokalizacjach miały się świetnie. To średni klient dostał po pupie i jego brak decyzji zakupowych wpłynął na tamten kształt rynku.

bo przez ten czas nie wydażyło się nic nadzwyczajnego.
- nie wprowadzono kar za emisje CO2, co spowodowało wzrost cen
- nie zamykano fabryk w czasie pandemii
- nie pozrywały się łańcuchy dostaw, co spowodowało przestoje w sprzedaży.
- koszty energii i niektórych surowców wywaliło w kosmos
- pomimo 4 powyższych i spadku sprzedaży producenci aut zanotowali rekordowe zyski rok do roku. Co świadczy o znaczącym podniesieniu marży na każdym sprzedanym egzemplarzu.
Finalnie mamy 2x droższe auta niż 4 lata temu i połowę sprzedaży.

Panie, tutaj nikt z tym nie będzie dyskutować z tym, ale nei załapaleś kontekstu. Kolega krzyk myślał, ze uzywane auta spalinowe swietnie trzymaja cene, bo są takie wspaniałe. A one trzymaja cene, bo po prostu ich spadła podaż.

swoją drogą mea kupa, bo podaje tutaj całkowitą ilosć sprzedanych w Europie aut. Dla samych spalinowych wygląda to jeszcze gorzej.

Kolega krzyk myślał, ze uzywane auta spalinowe swietnie trzymaja cene, bo są takie wspaniałe. A one trzymaja cene, bo po prostu ich spadła podaż

A ich podaż spadła, bo ludzie postanowili, że chcą zatrzymać sobie te okropne i złe spalinowe. To masz na myśli?

No i znów pośmiewisko.

A ich podaż spadła, bo ludzie postanowili, że chcą zatrzymać sobie te okropne i złe spalinowe. To masz na myśli?

No i znów pośmiewisko.

Przed chwilą sam podałeś wszystkie powody, ale najwyrazniej maszp roblem z połączniem kropek :D

jeszcze raz: niska podaż używanych + duży wzrost ceny nowych = wyższa wartość samochodów używanych. Proste jak budowa cepa, a ty dorabiasz do tego ideologie.

Z drugiej strony masz sytuacje, ze nie dosc, ze ceny elektryków względem aut spalinowych spadają, a nieraz i względem samych siebie, to jeszcze na rynku, używanych jest cały czas coraz więcej.

jeszcze raz: niska podaż używanych + duży wzrost ceny nowych = wyższa wartość samochodów używanych. Proste jak budowa cepa, a ty dorabiasz do tego ideologie.

Chwilunia - zarzucasz mi w poście do innego kolegi, że coś mi się pomyliło w kwestii podaży.

Zatem:
Ja : spalinowe ( używane ) drożeją, bo okazują się lepsze od nowych elektrycznych popierdółek -
Ty : Kolega krzyk myślał, że spalinowe drożeją, bo są takie wspaniałe, a to spadła ich podaż.

Zatem pytam : ich podaż spadła, bo ludzie ich tak nienawidzą? Ich cena rośnie, bo są okropne?

Podaj powód wzrostu cen używanych spalinowych oraz spadku ich podaży. Albo zamilknij, skoro już widzisz, że walnąłeś babola.

Podaj powód wzrostu cen używanych spalinowych oraz spadku ich podaży. Albo zamilknij, skoro już widzisz, że walnąłeś babola.

chłopie, co ty jeszcze po weekendzie do siebie nie doszedłeś? :D mam ci przeliterować jeszcze, czy co?

Mogłem się spodziewać. Drążyć dalej nie będę.
Ty mi zarzucasz podwórkowe dyskusje?

Panie, ale co ja mam poradzic, ze masz z czytaniem jakies problemy

Podaj powód wzrostu cen używanych spalinowych

niska podaż używanych + duży wzrost ceny nowych = wyższa wartość samochodów używanych.

spadku ich podaży.

nom, i pewnie nie ma to nic wspólnego z tym, ze od 2020, sprzedaż samochodów spalinowych szoruje po dnie, gdzie w 2019 było to ok 15 milionów, a w 2022 9 milionów. Absolutnie nie ma to nic wspólnego z tym, ze uzywane auta spalinowe trzymają cenę :D

- - - Updated - - -

https://motoryzacja.interia.pl/rapo...awil-ja-do-,nId,6990428#parametr=zobacz_takze

na forum sami bogacze, zasięg, zasięg, tylko zasięg, koszty eksploatacji nikogo nie obchodzą, a w realnym życiu ludzie taką cebulę robią, żeby taniej jezdzic :D

na forum sami bogacze, zasięg, zasięg, tylko zasięg, koszty eksploatacji nikogo nie obchodzą, a w realnym życiu

Nie wiem, czy bogacze. Z pewnością dobrze liczą pieniądze i nie stać ich na wywalenie kasy na elektryka do miasta. Tak, zasięg jest kluczową kwestią oszczędności czasu i pieniędzy.

- - - Updated - - -

niska podaż używanych + duży wzrost ceny nowych = wyższa wartość samochodów używanych.

Chyba coś celowo przeoczyłeś i próbujesz gmatwać wcześniejsze swoje bzdury.

Ty:
spalinowe złe
rosną ich ceny
spada podaż
elektryki coraz tańsze
rośnie podaż elektryków

Powiedz, powiedz czemu... ludzie nie rzucają się na elektryki? Bo w świetle powyższego powinni.

Po czym wpisujesz powyższe równanie, w którym .... pomijasz elektryki!

... Tak, zasięg jest kluczową kwestią oszczędności czasu i pieniędzy...!

No gdyby nie był, każdy jeden producent EV nie wypisywałby o ileż to tego zasięgu nie ma więcej . Samo to już zamyka gadkę o tym że jest nieważny. Po prostu jest ważny.

Pomijalne i nieważne sprawy się pomija.

Skoro w każdym materiale o elektrykach (producenta nie jutuberów na żółto) zasięg to gruba część opisu, to najwyraźniej jednak jest ważny , a normalni ludzie / klienci nie jeżdżą tylko i wyłącznie całe życie do i z pracy, nie dla wszystkich to jest już wszystko. I albo mają drugie, trzecie, dziesiąte normalne auto, albo ... jedyne normalne auto. Jestem dziwnie spokojny, ze użytkujących jako jedyne wyłączne elektryka jest znikomy procent na świecie, w tym w mesjaszu świata - EU.

No gdyby nie był, każdy jeden producent EV nie wypisywałby o ileż to tego zasięgu nie ma więcej . Samo to już zamyka gadkę o tym że jest nieważny. Po prostu jest ważny.

... ale jak wiemy - jak się bardzo chce - to można uważać, że jest nieważny. ;)

Po prostu - producenci samochodów: nie znają się :no:, klienci: nie używają właściwych kryteriów do wyboru samochodu: :no:

Tomtrz się za to zna najlepiej - powinien napisać do producentów, żeby nie publikowali tych nieistotnych danych, a najlepiej żeby się nie licytowali na zasięg - bo przez to klienci zaczynają patrzeć na ten (nieistotny) zasięg - zwyczajnie, niepotrzebnie, rozbudzają oczekiwania i kierują uwagę klientów na nieistotne kwestie - i przez to klienci nie wiedzą, że "EV jest najlepszy" ...
Żeby wesprzeć powyższą argumentację - Tomtrz powinien zamieścić zdjęcie w swoim elektrycznym Jaguarze o dużej pojemności bat... tfu - silnika oraz baku ...

Tak - EV jest definitywnie najlepszy ... Tomtrz może to potwierdzić - najbardziej swoim wyborem samochodu ...

...

Po prostu - producenci samochodów: nie znają się ...

Fakt, to przecież randomy mający na celu więcej sprzedać.
Zaraz... Po co plotą więc o zasięgach na każdym kroku skoro zasięg na decyzję kupujących przecież nie wplywa. Inżynierowie głowicy się jak tu kilka km podnieść zasięg tracąc na przyczepności opon itd też debile. Spece od aerodynamiki byle kolejnych kilka km podnieść zasięg to samo.
Ze spalinowymi się lenić mogli bo sto dwieście trzysta km w te czy wewte zasięgu to pikuś. Tuziez ogrzewanie przyczepa, rower (y) narty itp. ot normalne potrzeby kupujących i po części sporej po to kupujących samochod. Zbiornik większy albo nic bo sobie klient w 2 minuty uzupełni.

Co do CO2 - co tam bezwzględne wartości. Planety nie interesują bezwzględne. Ona się cieszy i nagle z tej radości stanie się układem stabilnym bo udział spadnie .

- - - Updated - - -

...

Po prostu - producenci samochodów: nie znają się ...

Fakt, to przecież randomy mający na celu więcej sprzedać.
Zaraz... Po co plotą więc o zasięgach na każdym kroku skoro zasięg na decyzję kupujących przecież nie wplywa. Inżynierowie głowicy się jak tu kilka km podnieść zasięg tracąc na przyczepności opon itd też debile. Spece od aerodynamiki byle kolejnych kilka km podnieść zasięg to samo.
Ze spalinowymi się lenić mogli bo sto dwieście trzysta km w te czy wewte zasięgu to pikuś. Tuziez ogrzewanie przyczepa, rower (y) narty itp. ot normalne potrzeby kupujących i po części sporej po to kupujących samochod. Zbiornik większy albo nic bo sobie klient w 2 minuty uzupełni.

Co do CO2 - co tam bezwzględne wartości. Planety nie interesują bezwzględne. Ona się cieszy i nagle z tej radości stanie się układem stabilnym bo udział spadnie .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót