• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Status
Ten wątek został zamknięty.
Co ciekawe stosunkowo rzadko poruszany jest główny problem elektryfikacji czyli ograniczony zasięg w trasie i czas spędzony przy ładowarce.

Chyba słabo czytasz? Po prostu bez sensu gadać w kółko o oczywistościach?

Macie jednak okazję dowiedzieć się czegoś o nowej technologii, która będzie wiodącą już za dekadę

Oby nie, choć nie wykluczam, że tak będzie.

Nie wiem, może jestem dziwny, ale jakoś nie lubię, jak ktoś na siłę wpycha mi technologię wmawiając, że jest najlepsza. To, czy coś jest najlepsze świetnie weryfikuje rynek i sami użytkownicy. Nie są dla mnie wiarygodne opinie ludzi, którzy kupili elektryki głównie z dwóch powodów: 1. bo mieli dużą dopłatę 2. bo mają darmowy prąd.
Jak ktoś kupi bez dopłaty mając normalny prąd i wtedy stwierdzi, że faktycznie lepszy, to będzie jakiś punkt wyjścia do rozmowy.

...
Jak ktoś kupi bez dopłaty mając normalny prąd i wtedy stwierdzi, że faktycznie lepszy, to będzie jakiś punkt wyjścia do rozmowy.

Dodałbym "oraz" - ten / te elektryki to wszystko czym jeździ, żadnego w posiadaniu/użytkowaniu "oraz spalinowca" - takiego typu jak trwoga to do boga (czyt - gdy trzeba użyteczności nieosiągalnej dla elektryka).

Macie jednak okazję dowiedzieć się czegoś o nowej technologii, która będzie wiodącą już za dekadę. Warto z niej skorzystać.

Możesz napisać, czego, konkretnie mogliśmy się dowiedzieć, czego Ty się dowiedziałeś, poza tym, że jeśli nie masz elektryka, to nie powinieneś się wypowiadać?

Nie są dla mnie wiarygodne opinie ludzi, którzy kupili elektryki głównie z dwóch powodów: 1. bo mieli dużą dopłatę 2. bo mają darmowy prąd.

Co mają dopłaty do tematu ? Przecież ludzie nie kupują elektryka dla dopłaty tylko ewentualnie dlatego, że z dopłatami finansowo zaczyna im się to spinać. Dopłaty będą zmniejszane w miarę wzrostu popularności elektryków, już w np. przyszłym roku we Francji i Niemczech wsparcie zostanie zredukowane.
Co kosztów prądu to w porównaniu do cen paliw ładowanie w domu jest śmiesznie tanie i właściwie przy innych kosztach użytkowania samochodu nie najważniejsze. Większym kosztem są pewnie rachunki za ładowanie na szybkich ładowarkach.

- - - Updated - - -

Możesz napisać, czego, konkretnie mogliśmy się dowiedzieć, czego Ty się dowiedziałeś, poza tym, że jeśli nie masz elektryka, to nie powinieneś się wypowiadać?
Dowiedzieć się jak wygląda użytkowanie elektryka w praktyce a nie tylko z plotkarskich portali.

- - - Updated - - -

Dodałbym "oraz" - ten / te elektryki to wszystko czym jeździ, żadnego w posiadaniu/użytkowaniu "oraz spalinowca" - takiego typu jak trwoga to do boga (czyt - gdy trzeba użyteczności nieosiągalnej dla elektryka).

To też nie ma nic do rzeczy, najwyżej użytkownik potwierdzi tezę, że elektryk na trasę się nie nadaje :).

Dowiedzieć się jak wygląda użytkowanie elektryka w praktyce a nie tylko z plotkarskich portali.

Moje pytanie brzmiało, "czego się dowiedziałeś" i kto, poza Tobą, wiedzę na temat elektryków czerpie z plotkarskich portali - pytam o konkrety, bo ja dwiedziałem się jedynie dwóch rzeczy:

1. Cała dotychczasowa dyskusja, była bez sensu.
2. Nikt, kto nie ma elektryka, nie powinien się na ten temat wypowiadać.

No, ale, Ty być może dowiedziałeś się czegoś więcej, a zatem pytam "czego więcej" się dowiedziałeś, bo oprócz tych dwóch stwierdzeń jest jeszcze jedno, rodem z, jak to sam nazwałeś, plotkarskich portali.

Tak przy okazji, kolega [MENTION=89801]Machaju[/MENTION], sklasyfikował uczestników tej dyskusji, będących przeciwnikiem uśmiercania spalinowców, jak zwolenników Ziobry, nie wiem natomiast, czy przez analogię, nie zakwalifikował zwoleników odebrania prawa wyboru, jako zwolenników demokratycznej opozycji, w każdym razie, po stosunku do tej sprawy, dokonął politycznego podziału Świata :)

Ostatnia edycja:
...
To też nie ma nic do rzeczy, najwyżej użytkownik potwierdzi tezę, że elektryk na trasę się nie nadaje :).

Aha. W końcu kto będzie i po co jeździł "na trasę" od tego 2035.
A samochód się "nie nadaje" do tego do czego ma się nadawać z zasady.
A nie na trasy jest citroen Ami. Jaki "samochód" na baterie go pobije w dziedzinie ratowania planety? Bo przecież o to chodzi. Czy może nie o to?

Testy dziennikarzy motoryzacyjnych oraz ich wnioski, publikacje i parametry które tu cytujemy to nie są plotkarskie portale. Na tym naleźy zakończyć jakąkolwiek dyskusję z Tobą. Póki co to raczej Wy opieracie się na plotkarskich predykcjach i propagandzie. Gdzie Twój elektryk? Nie masz? Ok - czyli Ty możesz zostać zwolennikiem na podstawie doswiadczeń innych osób, my zaś nie możemy zostać przeciwnikami na podstawie doświadczeń tychże samych osób. Dobrze zrozumiałem?

Tak przy okazji, kolega @Machaju, sklasyfikował uczestników tej dyskusji, będących przeciwnikiem uśmiercania spalinowców, jak zwolenników Ziobry, nie wiem natomiast, czy przez analogię, nie zakwalifikował zwoleników odebrania prawa wyboru, jako zwolenników demokratycznej opozycji, w każdym razie, po stosunku do tej sprawy, dokonął politycznego podziału Świata
Nie wszystkich, tylko Ciebie tak sklasyfikowałem. Twój problem z czytaniem ze zrozumieniem i nadinterpretacja/przeinaczanie jest tu powszechnie znanym faktem.

A, dlaczego tylko mnie i dla kogo jest to "powszechnie znanym faktem" - w czyim, po za swoim, imieniu się wypowiadasz?

Prąd z fotowoltaiki w pewnym momencie też robi się darmowy - jak już wyprodukuje się go tyle, że pokryje koszt instalacji FV. Ja jeszcze musiałbym doliczyć koszt domu :(.

Zaraz, chwileczkę - to po co się inwestuje w fotowoltaikę, czy nie po to, żeby po określonym czasie, inwestycja się zwróciła i zaczęła przynosić zyski w postaci darmowego prądu - nawet jeśli ktoś, kto taką inwestycję planuje, nie planuje posiadania elektryka, ale jeśli już się na niego zdecyduje, to czy po zwrocie inwestycji, nie korzysta z darmowego prądu? - to w jakim celu robi się inwestycje, jeśli nie z chęci zysku, nawet jeśli ten zysk nie oznacza "gotówki" - po co Ty inwestowałeś w fotowoltaikę, bo chyba nie po to, żeby ratować Świat?

Dokładniej to 4 gaśnic, w tym 3 po 6kg z ciężarówek.
I to tylko dlatego, że zaczęli gasić dość szybko od pojawienia się pożaru.

Odpowiedz sobie na pytanie, czy na mniej ruchliwej drodze też wyczarujesz 20kg środka gaśniczego. Niestety miałem kiedyś okazję gasić samochód w podobnej sytuacji i mimo, że to było na bardzo ruchliwej drodze - DK6 na przed Słupskiem, miałem tylko do dyspozycji 6 gaśnic po 1kg, ciężarowe miały to w d....

Niestety dla właściciela feralnego Mercedesa, moja robotę kończyła PSP, bo po 5-7 min ogień już był we wnętrzu samochodu.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Różnica polega na tym, że w przypadku pożaru elektryka, jeśli dojdzie do zapłonu baterii, nie mamy do czynienia z procesem gaszenia, tylko kontrolowania procesu gwałtownego utleniania, czyli właśnie palenia się, do którego tlen, dostarczany jest w procesis spalania ogniwa, stąd umieszczanie płonącego pojazdu w kontenerze z wodą i oczekiwanie na zakończenie procesu - porównywanie tego, do gaszenia spalinowca, to jakieś kompletne nieporozumienie.

Różnica polega na tym, że w przypadku pożaru elektryka, jeśli dojdzie do zapłonu baterii, nie mamy do czynienia z procesem gaszenia, tylko kontrolowania procesu gwałtownego utleniania, czyli właśnie palenia się, do którego tlen, dostarczany jest w procesis spalania ogniwa, stąd umieszczanie płonącego pojazdu w kontenerze z wodą i oczekiwanie na zakończenie procesu - porównywanie tego, do gaszenia spalinowca, to jakieś kompletne nieporozumienie.

pomijajac juz bzdury o "gwałtownym utlenianiu" i tych zgaszonych bateriach, które według ciebie nadal się "gwatłtownie utleniają", tylko jeszcze o tym neie wiedzą, to życzę powodzenia w gaszeniu samochodu, w którym zajął się zbiornik paliwa, gaśnicą. Tym trzezwo myślacym, radziłbym raczej przebywać wtedy daleko.

Widzę, że paru osobom bardzo się nudzi. Jak nie umiecie normalnie rozmawiać to polecą bany albo zamknę temat, dość mam przedszkolnych zachowań.

pomijajac juz bzdury o "gwałtownym utlenianiu"

Znasz chemiczną definicję spalania, wiesz co jest do spalania niezbędne i na czym polega gaszenie?

Wiesz dlaczego do ugaszenia elektryka, konieczne jest umieszczenie go w kontenerze z wodą i pozostawienie do zakończenia procesu spalania?

Wiesz ile wody jest potrzebne do ugaszenia spalinowca, a ile do ugaszenia elektryka - podpowiadam - informacja jest w wątku.

Wiesz dlaczego odholowano na pełne morze statek z płonącymi elektrykami na pokładzie - potrafisz "połączyć kropki"?

Ostatnia edycja:
Dokładniej to 4 gaśnic, w tym 3 po 6kg z ciężarówek.
I to tylko dlatego, że zaczęli gasić dość szybko od pojawienia się pożaru.

Tak właściwie, to co gasił ten kierowca, chłodnicę, na co podawał środek gaśniczy z 1 kg gaśnicy - być może wystarczyłoby, żeby zastosował się do ABC gaszenia pożaru pod maską samochodu i być może, nic więcej nie byłoby potrzebne - nie krytykuję kierowcy, bo jak wiadomo działał w stresie, albo zwyczajnie nie wiedział jak takie gaszenie ma wyglądać, ale jeśli nie mamy do czynienia z prawidłowym procesem gsszenia, to nie możemy wyciągać z tego wniosków, ile środka gaśniczego jest potrzebne w konkretnej sytuacji.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót