E 90 vs 159

Idąc tokiem ograniczonego stereotypowca jak to zwykł robić carramba co druga Alfa ląduje u mechanika albo na złomie ;)

Byłem kiedyś na randce, mówię do panny- może cię odwiozę?-Chętnie. Ooo Alfa Romeo ! - powiedziała. Myślisz że taki tekst by padł przy BMW ?
No i to jest konkret argument wiec jak kolega jest singlem to bezdyskusyjnie niech bierze Alfe :lol:

Uważam, zawsze jest bardzo wiele "lasek", które polecą na BMW i spodnie z 3 pasami, ale to już zależy co kto lubi :-P

Patrząc bezstronnie, każdy ma swój gust i nie ma auta, które spodoba się wszystkim. Jednak wydaje mi się, że większość doceni bardziej design 159. Alfy pod dawna są znane z awaryjności i wspaniałego, włoskiego designu.

Wygląd to rzecz gustu, wiadomo, ale dla mnie e90 przy 159 wygląda po prostu tragicznie. Generalnie BMW z tych lat strasznie mi sie nie podoba i dla mnie e46 jest dużo ładniejsze niż e90.4

A jeśli chodzi o 'fanatyzm' - no to z jakiegoś powodu jeździmy Alfami - bo nam się bardziej podobają i/lub mają lepsze prowadzenie, silniki, wnętrza.. Gdybym uważał, że e90 jest ładniejsze i bardziej funkcjonalne od 159, to po prostu bym miał e90, a nie 159 ;)
To nie ma nic wspólnego ze ślepą miłością do marki, przynajmniej w moim przypadku.

akumi- masz dużo racji co do funkcjonalności, serwisu, dostępności części, ale tu była mowa za którym autem ludzie się bardziej oglądają. Za BMW bo jest wygodniejsze i ma więcej miejsca na telefony i kubki? Nie, za Alfami, bo to słynna włoska legendarna marka, stylistyka nadwozia i wnętrza 159 idzie z tym w parze- to dlatego się za Alfami bardziej oglądają niż za BMW. Byłem kiedyś na randce, mówię do panny- może cię odwiozę?-Chętnie. Ooo Alfa Romeo ! - powiedziała. Myślisz że taki tekst by padł przy BMW ?

Poszła na PKS? ;)
Cena alfy to jej mega atut w porównaniu do bmw.

a czemu nie 3,0D (M57N) ? pancerny silnik, a do tego ma mega osiągi, szczególnie po virusie.

Po pierwsze - po to dodałem ikonę na końcu 'z przymrużeniem oka', aby nie traktować tego w sposób w jaki to właśnie zrobiłeś.
Po drugie - skąd wiesz, że to jest jeden test? Na video pokazany jest jeden, a wygląda to na testy z AMS i może pod uwagę nie było brane tylko to. Można gdybać.

No mówią przecież że Alfa ma lepsze własności jezdne w porównaniu z BMW (przynajmniej jeśli chodzi o te modele)

Zabawne, że jakbym napisał "wypierdziane BMW" to nikt by z płaczem nie szukał moderatora, ale że ośmieliłem się tak napisać o najświętszej Alfie Romeo... no cóż.

Nie chce mi się odpowiadać indywidualnie, powiem tylko że dla kogoś kto jest na tyle niezorientowany, że nie potrafi sam wybrać i zakłada taki temat, to informacja w którym aucie łatwiej o części, serwis, a wnetrze jest bardziej ergonomiczne i wygodniejsze, a przy tym lepiej sie prowadzi, jest istotniejsza niż smęcenie kolejny raz o tej wydumanej włoskiej urodzie itp. Ktoś jak jest petrolheadem, to nie kupi ani 320d, ani 1.9JTD, ani nie bedzie sie musiał posiłkować radą przypadkowych ludzi z sieci, tym bardziej na jednym z bardziej fanatycznych forów w polskim internecie (serio poczytajcie sobie czasem, jakie są o tym forum opinie w bardziej neutralnych miejscach...)

Ależ to normalne- jesteśmy na forum Alfaholików. Gdybyś w ten sposób napisał o BMW na forum BMW, to prawdopodobnie dostałbyś już bana.
Poza tym, to już dziesiątki razy tu pisano że różne są gusta i kryteria wyboru auta, tak jak z dziewczynami- jeden woli kapryśną i bałaganiarską Monikę Bellucci, a drugi pracowitą i świetnie zorganizowaną Angelę Merkel, przy czym wcale nie powiedziałbym o tych pierwszych że są fanatykami :rolleyes:

Ależ to normalne- jesteśmy na forum Alfaholików. Gdybyś w ten sposób napisał o BMW na forum BMW, to prawdopodobnie dostałbyś już bana.
Poza tym, to już dziesiątki razy tu pisano że różne są gusta i kryteria wyboru auta, tak jak z dziewczynami- jeden woli kapryśną i bałaganiarską Monikę Bellucci, a drugi pracowitą i świetnie zorganizowaną Angelę Merkel, przy czym wcale nie powiedziałbym o tych pierwszych że są fanatykami :rolleyes:

Skąd ta pewność, że Monica Bellucci jest kapryśną bałaganiarą ??? ;)

Tu tak naprawdę pewności nie mam. Ale jestem pewien że Angela Merkel jest pracowita, dobrze zorganizowana, świetnie gotuje, potrafi utrzymać kuchnie i mieszkanie w absolutnej czystości itp.

Było jej znacznie bliżej do Bellucci niż do Merkel, zresztą, ta ostatnia w ogóle nie jest w moim typie (podobnie jak niemieckie auta)- brak "chemii" czy jak to się tam nazywa. Cechy charakteru tych osób, które przedstawiłem nie odbiegają od stereotypów, które są jednak bardzo często zgodne z prawdą, podobnie jest z autami, bo jaki by to miało sens, gdyby jakiś bezpłciowo lub po prostu brzydko wyglądający samochód był do tego jeszcze awaryjny, miał drogi serwis i trudno dostępne części? "Ładne kobiety są głupie- musi być jakaś sprawiedliwość" - tak powiedziała kiedyś pewna niezbyt piękna pani.
Ale [MENTION=10735]Pływak[/MENTION], zauważyłem że Twój wybór nowego auta odbiega znacznie od teorii, że nowoczesne auta są o niebo lepsze od tych starszych, robionych bez ograniczeń klimatycznych i ekonomicznych, co się stało? Tyle się sprzeczaliśmy na ten temat. Pochwaliłbyś się, bo wybór V8 z pewnością będzie pozytywnie odebrany przez alfaholików- to też nieprzeciętne auto sprawiające radość z jazdy, a nie jakiś dodmuchiwany mały benzynowiec, którym się ciężko jeździ.

Było jej znacznie bliżej do Bellucci niż do Merkel, zresztą, ta ostatnia w ogóle nie jest w moim typie (podobnie jak niemieckie auta)- brak "chemii" czy jak to się tam nazywa. Cechy charakteru tych osób, które przedstawiłem nie odbiegają od stereotypów, które są jednak bardzo często zgodne z prawdą, podobnie jest z autami, bo jaki by to miało sens, gdyby jakiś bezpłciowo lub po prostu brzydko wyglądający samochód był do tego jeszcze awaryjny, miał drogi serwis i trudno dostępne części? "Ładne kobiety są głupie- musi być jakaś sprawiedliwość" - tak powiedziała kiedyś pewna niezbyt piękna pani.
Raz w życiu kupiłem auto tylko dlatego, ze mi się podobało i co? Była to największa pomyłka ze wszystkich moich aut. To tak jak byś miał najpiękniejszą dziewczynę ze wsi ale tak naprawdę byście się nie kochali, na ulicy przyciągała by wzrok zazdrośników ale w domu nie miał byś z nią o czym rozmawiać, a dodatkowo była by kiepska w łóżku i jedyne co z nią można robić to na nią popatrzeć ;)

Ale [MENTION=10735]Pływak[/MENTION], zauważyłem że Twój wybór nowego auta odbiega znacznie od teorii, że nowoczesne auta są o niebo lepsze od tych starszych, robionych bez ograniczeń klimatycznych i ekonomicznych, co się stało? Tyle się sprzeczaliśmy na ten temat. Pochwaliłbyś się, bo wybór V8 z pewnością będzie pozytywnie odebrany przez alfaholików- to też nieprzeciętne auto sprawiające radość z jazdy, a nie jakiś dodmuchiwany mały benzynowiec, którym się ciężko jeździ.

Tak wiem, ze zauważyłeś bo już któryś raz mi wypominasz zmianę auta... Poproszę o cytat w którym ja twierdziłem, ze wole auta nowoczesne małymi silnikami i milionem ekraników koszem mocy czy prowadzenia. Jak zwykle nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i pewnie dlatego nie potrafisz zrozumieć osób o odmiennym światopoglądzie niż twój. Pijesz zapewne do tematu kiepskiej sprzedaży Giuli gdzie ja wielokrotnie powtarzałem, ze sam bym ją wybrał względem jakiegoś VW z monitorkami ale doskonale rozumiem osoby, dla których ważniejsze są system multimedialny i asystenci prowadzenia od karbonowego wału. Co do mojego obecnego auta to wybór padł ze względów ekonomicznych bo gdyby było mnie stać to wybrał był nowocześniejsze M4. Myślałem przez chwile o Giuli ale zgadzam się z tym co napisałeś, ze jednak V8 sprawia większą frajdę niż mały dodmuchowany benzynowiec ;)

Ostatnia edycja:
Eee to widzę że nie pamiętasz jak mi tłumaczyłeś że powinienem sobie kupić Alfę 75, skoro jestem zwolennikiem takich przestarzałych konstrukcji :rolleyes: . Ja na szczęście nie miałem jeszcze tak strasznych doświadczeń z Alfami, a miałem ich już kilka, ale być może to także moja zasługa, bo raczej dbam o auta. A piszę o tym V8, bo dla mnie jest to obok Alfy także interesujące auto, którego zakup nawet kiedyś rozważałem, nie jest to jakaś złośliwość z mojej strony- w tym przypadku, chciałem się po prostu dowiedzieć jak takie auto się sprawuje , jak się nim jeździ i jak wygląda serwis i zakup części, tym bardziej że są to rzadkie u nas auta

To nie byla kwesta dbania bo nowy właściciel mojej alfy juz 3 lata nią śmiga to byla kwesta moich oczekiwań, których nie spełniała i tego, że że wyglądem nie szło kompletnie nic innego ale już się na tym forum przyzwyczaiłem, że jak ktoś nie byl z AR zadowolony to napewno mial trupa ;)

Tak radziłem Ci 75 bo się podniecaleś w temacie Guli dobrym rozkładem masy i RWD a twoje AR nie ma ani jednego ani drugiego ;)

Szkoda że 159 nie była RWD - aż się prosi patrząc na sylwetkę auta.

Przejechałbym się jednym i drugim, i jeśli nie byłoby dla Ciebie dużej różnicy (oba będą dawać radość z jazdy), brałbym 159. Założyłbym taki temat na tym forum żeby się jeszcze w tym utwierdzić ;)

Jechałem 159 1.75 TBi sedan i 1.9 JTD kombi. Wrażenie pozytywne, szczególnie z TBi. BMW nie jechałem więc nie mam porównania tutaj niestety.

Wiem że to kwestia gustu ale to BMW wygląda nijako przy alfie. Na plus chyba tylko RWD. Obejrzysz się za nim wyłączając silnik po zaparkowaniu?

Powodzenia w poszukiwaniach!

Amortyzatory
Powrót