E 90 vs 159

misiek15

Nowy
Auto
159 1.9 JTD
Witam , po mojej 4 letniej przygodzie GT nadejdzie czas na cos "delikatnie wiekszego " i przede wszystkim bardziej komfortowego bo nie ukrywam ze gt obnizona dala mi po dupie po polskkich drogach . Dylemat miedzy tymi dwoma autami , e90 2.0d vs 159 1.9 150km ( zadne inne silniki nie wchodza w gre ) pytania :
1.mial ktos te dwa auta i moglby powiedziec w ktorym aucie jest lepsze prowadzenie ( tzn zawieszenie lepiej zestrojone na Polskie drogi) i ogolnie ktore lepiej sie prowadzi na zakretach
2. na pierwszym miejscu jest 159 , ale mam dylemat okropony bo niestety jest strasznie ciezka w porownaniu do e90
3.boje sie , nigdy nie uzytkowalem tylniego napedu ;D i opinie sa takie ze jak jest sucho jest super , jak snieg albo deszcz trzeba miec z tylu glowy ze to jednak bmw

Ostatnia edycja:
Mogę się wypowiedzieć w temacie tylnego napędu [emoji3]
Miałem BMW 118d E87 (moje pierwsze RWD), jeździłem też służbowymi Jaguarami XF o mocy do 300 KM. Zaznaczę, że lubię dynamiczną jazdę, ale żebym był jakimś super kierowcą, to nie [emoji6]
Nawet w mocnym deszczu nie ma problemu o ile nie ciśniesz jak idiota. E87 z włączoną kontrola trakcji trzyma się drogi jak głupie. Mocy tylko 122 KM, więc nieproszone nie stawało bokiem. Moja żona w deszczu i temperaturze tuż powyżej 0 na letnich oponach (to było w Anglii) bez problemu dawała radę. Jak włączysz kontrolę trakcji, zaczyna się zabawa [emoji6] ale i tak czucie przyczepności jest bardzo dobre.
Jaguar XF to inna liga niż E87, ale nawet przy 300 KM i tylnym napędzie nie było problemów - tylko trochę bardziej trzecia było uważać na mokrym przy bardzo dynamicznej jeździe. Na suchym nie mną o czym gadać.

Podsumowując: 320d nie jeździłem, ale moc rzędu 160 - 185 KM w BMW nie powinna sprawiać żadnych problemów o ile masz włączoną kontrolę trakcji [emoji3]

Gdyby E90 było ładniejsze, to bym sie nawet nie zastanawiał. Napędu na tył absolutnie nie ma co się bać, jeśli się ma rozum. Z włączoną kontrolą trakcji nie ma możliwości zrobić sobie krzywdy (znaczy jest możliwość, ale to nie ma znaczenia, czy FWD czy RWD, jeśli ktos jest kompletnym idiotą), ile byś nie miał mocy. Z drugiej strony jak jedna człowiek się troche oswoi, to możliwości i fun to jest absolutnie inna liga.

Bo jak sie chce i umie, to bokiem można pojsc nawet polonezem. Sam pamietam jak milion lat temu 90 konnym e36 miałem tyle frajdy, że sie można grubo zdziwić :D

Tak, to prawda, jak ktoś zazna RWD, to ciężko wrócić do FWD...

ja to bym wogole celowal w x drive , jednak na 4 buty to jest to , ale dalej nie wiem co lepiej sie prowadzi czy 159 czy e 90

Mam e90 320d z 2005, siedzi się nisko, na trasie pali super mało, na mieście jest już trochę gorzej. ESP reaguje dość szybko, więc nie ma się czego bać.
W razie czego jest na sprzedaż :lol:

Przy całej mojej miłości do Alf, boję się, że E90 pod kątem prowadzenia złoi 159 jak będzie chciało (to tylko moje przypuszczenia), natomiast na pewno pozwoli na zajęcie bardziej sportowej pozycji za kierownicą - zależy co lubisz

Przy całej mojej miłości do Alf, boję się, że E90 pod kątem prowadzenia złoi 159 jak będzie chciało (to tylko moje przypuszczenia)

bez dwóch zdań. 159 to swietne auto w swojej klasie, ale no wyżej dupy nie podskoczysz, jak to sie mówi. Nie ma co sie oszukiwać. Wybór dla mnie nadal byłby trudno. Bardzo sobie cenie właściwości jezdne (oj ja znam ból przesiadki z rwd do fwd), ale no brzydkie bmw jest :D

w serii jest brzydkie ale po malych modyfikacjach mozna w miare sie do niego przyzwyczaic , napewno usunac caly chrom , fajne felgi. A jak z cenami do bmw ? duzo drozsze czy ujdzie >?

Nie miałem 159, miałem Vectrę i w E90 też jest tanio, choć wiele nie musiałem wymieniać. Typowe usterki E90 z M47 czyli koło pasowe czy przekładnia są droższe, ale do przeżycia.

Bez dwóch zdań 159 jest piękna, E90 jest hmm ok, ale nic ponadto. Choć też rozważam zakup E90 (benzyna), więc wątek będę śledzić z uwagą :-)

ale chyba 4 buty zawsze sa na plus , bo jednak klei sie dobrze drogi tak przynajmniej mi sie zdaje ;D

Przy 150KM nie ma kompletnego znaczenia, z której strony będziesz miał napęd. Przejedz się jednym i drugim i sam podejmij decyzję.

Nie zgodzę się. Miałem 120 KM w tylnym napędzie i dawał dużo więcej frajdy niż ta sama móc na przodzie

mnie tez zawsze zastanawialo czemu wiekszosc sportowych aut ma naped na tyl ? czego nie na przod ? moze mi ktos to logicznie wytlumaczyc ?

weź pod uwagę koszty eksplatacji w bmw będzie drożej bo chyba sam rozrząd w 2.0 d trzeba silnik wyciągnąć bo tam łańcuch od grodziowej ściany jest. Musisz poczytać o tych silnikach ja nie jestem znawcą ale coś kojarze, że niektóre 2.0 d były wadliwe.

Mówimy o 2.0 serii N

minusy to rozciągający się łańcuch trzeba by wymienić go a to koszta 5 razy większe niż rozrząd w 1.9/2.0 fiata, podobno średnie turbo vgt, wersje do 143 km wtryski elektromagnetyczne a mocniejsze wersje mają wtryski pizoelektryczne, i także mają klapy wirowe które się urywają tak samo jak w fiatach, alfach i oplach 1.9/2.0 16v.

Także nie wiem czy nie lepsza alfa 159, tutaj tylko zawieszenie moiże być droższe. Muszisz przemyśleć bo jak żle trafisz w bmw 2.0 to na dzień dobry 10 tyś może być mało.

Po minusie 1.9/2.0 fiata jest pompa wody także rozrząd trzeba wymieniać przynajmniej co 50 tyś i w 2.0 uszczelka smoka w misce też trzeba co 4-5 lat wymienić bo inaczej silnik się zatrze w 1.9 16v uszczlki smoka nie ma tylko w 2.0

Ostatnia edycja:
tak ale szukalbym ten wersji z rozrzadem z przodu ;) klapy egr to wiadomo na starcie kosz , chyba ze juz to zostalo zrobione . Zawieszenia sie nie boje bo w mojej gt znam numery wahaczy na pamiec bo tyle razy wymienialem hehe , no jest dylemat duzo osob pisze ze 159 fajnie sie prowadzi i przede wszystkim ma to cos z wygladu , bo bmw jak bmw z tamtych lat... 2.0 jtd odpada , stare poczciwe 1.9 150km wole. Boje sie ze jak kupie bmw to fajnie fajnie ale jednak radosc z widoku auta jest nie zastapiona , bo to taki zwykly nudny niemiec ktorych jest pierdyliard na drodze , no i przy kazdym wyprzedzaniu komentarze innych "o jedzie gowniarz w BMW"

Bo wtedy masz ładne rozłożenie funkcji: przednie koła skręcają, tylne napędzają. W FWD przód musi robić i jedno, i drugie, przez co ma tendencje do podsterowności i płużenia przodem. RWD historycznie były zwinniejsze od FWD, teraz pewnie przy zaawansowanych zawieszeniach nie ma to aż takiego znaczenia.

Ostatnia edycja:
[MENTION=75470]misiek15[/MENTION] ja Ci powiem tak. Sam szukam auta dla siebie i pomimo, że 159 jest przepiękna (szczególnie w wersji z ciemnym wykończeniem konsoli centralnej i kierownicy), ale brak dobrej wersji benzynowej (1,75 to nie mój budżet) powoduje, zer nawet nie biorę jej pod uwagę... gdybym chciał diesla to już co innego.
Moje porównanie tych dwóch aut:
159 - piękno, styl, klasa. Nie ma szans, żeby się opatrzyła, za kilka lat nadal będzie wyglądać zjawiskowo. Świetne diesle, gorzej z benzynami oprócz 1,75.
E90 - bardziej sportowe auto, którego największą zaletą w porównaniu do 159 jest tylny napęd. Wygląd jest ok, choć już mi się bardziej opatrzyła niż 159. Silniki ok, ale boję się elektroniki. W mojej E87 wszystko było ok, ale to była tylko wersja bieda edyszyn z klimą...

Amortyzatory
Powrót