Mały update:
Kupiłem Pirelli Cinturato All Season Plus (do auta segmentu C)
O wyborze zadecydowały: popularność w USA, gdzie na oponach wielosezonowych jeździ większość aut (jeden z 3 najchętniej kupowanych modeli opony), oraz pozytywne wyniki różnych recenzji i porównań, a także fakt że opony miały być ciche.
Ostatnio pogoda sprzyja testom letnim
Wrażenia:
- do normalnej jazdy są jak najbardziej w porządku, nie "płyną" przy hamowaniu w gorące dni (chyba że ktoś testuje drogę hamowania), normalnie trzymają przy ruszaniu w deszczu. Dla przeciętnego Kowalskiego to może być interesujący wybór, zobaczymy jak będzie w zimie.
- jeśli chodzi o zabawę na asfalcie, jest dobrze kiedy w dzień temperatura nie przekracza 20-22 C. Na suchej nawierzchni jest przyzwoicie, opony dobrze trzymają. Mniej ciekawie robi się gdy asfalt jest mocno nagrzany, w cieniu jest 30 C, przy mocniejszej jeździe ujawnia się podsterowność auta. Wrażenie jest takie jakbyśmy wjechali na wilgotny asfalt który nie wysechł do końca po deszczu. Auto delikatnie ucieka, ale jeśli wyczuje się moment w którym to następuje da się z tym żyć, zostaje jedynie mały niedosyt, że na typowo letnich oponach można by pozwolić sobie na więcej. *
Podsumowując. W lecie opony nie zachowują się jak typowo letnie, ale da się na nich jeździć zupełnie normalnie. W gorących warunkach moment w którym opona puszcza da się wyczuć. Nie ma tragedii.
Generalnie na dojazdy do pracy, jazdy po mieście, czy sporadycznej dynamicznej jazdy wystarczą.
Fani ciasnych łuków na wiejskich drogach i przeciążeń bocznych będą natomiast trochę rozczarowani. (Chyba że pogoda będzie sprzyjać i będzie pochmurno, ale bez deszczu

)
Ogólnie jak na razie jestem zadowolony. Doceniam komfort tych opon, etykieta dotycząca głośności nie kłamała. Postaram się w zimie zaktualizować tę recenzję.
* ze względu na to zjawisko nie poleciłbym ich do ciężkiego auta jak na przykład 159, czy czegokolwiek innego segmentu D, myślę że problem bardziej by się uwidocznił.
PS.
"DISCLAIMER":
Nie jest to żadna forma kryptoreklamy, niestety nie dostałem tych opon za darmo od producenta, ani z żadnym rabatem

Więcej, ten model opony wychodzi z oferty po kilku latach i zastępowany jest właśnie jakimś kolejnym o diametralnie innej konstrukcji bieżnika.