AdiCarrion, nie bardzo jestem w stanie sobie wyobrazić, że ASO wypuszcza na drogę auto z niesprawnym modułem poduszek bezpieczeństwa. Kto poniesie odpowiedzialność, kiedy w czasie wypadku poduszki nie zadziałają? Albo same odpalą się bez powodu? Z tego co pisze kolega, to sytuacja nie ma trwać kilka dni, tylko kilka miesięcy, więc ryzyka są całkiem realne.
No wiem, dlatego dziwne jest to odwlekanie udostępnienia auta zastępczego przy takiej usterce w czasie trwania gwarancji. Serwis ewidentnie "prosi" się o jakąś sprawę o zadośćuczynienie za straty wynikające z braku auta. Koledze ukradli katalizator w Skodzie i na czas naprawy dostał auto z ASO z automatu bez jakiegoś dziwnego czekania na decyzję.
Auto cały czas w serwisie i będzie pewnie stało przez całą zimę pd chmurką, nawet nie zdążyłem zrobić mu powłoki na lakierze. Co do auta zastępczego mija tydzień bez odpowiedzi z ich strony.
- - - Updated - - -
Zobacz do książki gwarancyjnej na jaki czas przysługuje Ci auto zastępcze.
- - - Updated - - -
Sterownik uszkodził się w trakcie użytkowania po przejechaniu 500km. Więc był sprawny. Mnie oburza to że mają części bo sprzedają nowe samochody a nie mają by naprawić auto na gwarancji. W mojej ocenie dlatego że zmienili zapisy gwarancyjne które nie określają terminu naprawy.
Dlatego napisałem Ci, żebyś nie korzystał z gwarancji producenta, tylko rękojmi sprzedawcy, to są dwie różne formy zabezpieczenia praw kupującego, gdzie gwarancja ma status umowy cywilno-prawnej, czyli co napisane, obowiązuje, a rękojmia sprzedawcy jest obwarowana przepisami polskiego prawa.
Skontaktowałeś się z rzecznikiem konsumentów, pisałeś do STELLENTIS Polska, albo do centrali STELLANTIS?
Jestem w trakcie uzyskania pomocy prawnej w tym zakresie. Błędem było to że oddałem do serwisu u innego dealera niż gdzie kupiłem. Bede musial go chyba zabrać i zawieźć tam gdzie go kupiłem. Co do Stellantis nie pisalem, gdzie znajdziesz do nich kontakt? Na razie tylko do Alfy Romeo do nas do centrali. Nie sądziłem że w zasadzie gwarancja nie istnieje.
Kontakt do STELLANTIS czy to Polska, czy centrali masz, w netcie.
To, że oddałeś do serwisu/dealera nie tego, w którym kupiłeś, było, moim zdaniem, złym posunięciem, bo tam gdzie kupiłeś, dałeś zarobić na prowizji, a zatem byłbyś traktowany jako ich klient.
Będę musiał go zabrać i zawieźć do nich. Co do stellantis gdzie znajdę ich stronę? wszystko to albo odnośniki do peugeota jeepa itp.
Jednak dalej Polmozbyt i zaszczytne 26 miejsce na 29 ASO jednak nie wzięło się z powietrza. Słusznie założyłem oglądając Stelvio i Tonale 2 lata temu, że skoro już na etapie sprzedaży salon ma mnie w pompce, to w razie gwarancji będzie tylko gorzej. Jak umawiam auto na serwis pierwsze co pytają - czy przygotować zastępcze.... Ale to tylko jakiś tam pospolity Seat, a nie premium Alfa Romeo.
Stellantis polska sp. z o.o, 02-219 Warszawa, Aleja Krakowska 206
Kontakt: tel.:+48 22 583 00 92
Przypomnij, czy Seat jest marką Volkswagena, który fałszował dokumentację dotyczącą emisji syfu w swoich zamochodach, za które jego przedstawiciel trafił do pierdla, a koncern płacił miliardy dolarów kar?
Faktycznie, jest powód do dumy, ale jaki dumny, taki i do dumy powód, chociaż, było nie było, póki co, pierwsi i ostatni, po prostu wzór uczciwości i traktowania klientów, a na temat problemów z ASO, w internecie aż się roi [emoji846]
Ostatnio edytowane przez yaniq ; 15-02-2025 o 12:23