Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Temat: Czy Alfa Romeo wypełnia obowiązki jakie nakłada na nią udzielona gwarancja?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Stellantis polska sp. z o.o, 02-219 Warszawa, Aleja Krakowska 206
    Kontakt: tel.:+48 22 583 00 92
    [emoji846]
    Dziękuję a z której strony wziąłeś ten kontakt?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Jednak dalej Polmozbyt i zaszczytne 26 miejsce na 29 ASO jednak nie wzięło się z powietrza. Słusznie założyłem oglądając Stelvio i Tonale 2 lata temu, że skoro już na etapie sprzedaży salon ma mnie w pompce, to w razie gwarancji będzie tylko gorzej. Jak umawiam auto na serwis pierwsze co pytają - czy przygotować zastępcze.... Ale to tylko jakiś tam pospolity Seat, a nie premium Alfa Romeo.
    Myślę że jest takie kwiatki wychodzą wtedy gdy pewne rzeczy ich przerastają. W tym przypadku nie potrafią wpłynąć na dostawcę by część zamienna dotarła w jakimś akceptowalnym terminie o tym że nie mogą podać przybliżonego terminu dostawy nie wspomnę. Ponadto uważam że każdy dealer/serwis trzyma inny standard, nie wspominając że często jest to wina jednego czy kilku pracowników którzy mają jak to napisałeś w pompce interes klienta.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Kontakt po wpisaniu w wyszukiwarkę [emoji846]

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie

Tak jak pisałem w tym przypadku to jest salon Peugota, Opla, Citroena. Swoją drogą jak przeczytałem opinie to włos jeży się na głowie, mają nas za barany do golenia.
    Ostatnio edytowane przez tomekna ; 15-02-2025 o 22:11

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

A, jaki problem zadzwonić i zapytać?
    Wystarczyło również zapytać o to u dowolnego dealera czy ASO Stellantisa.

Ponieważ chcę Ci pomóc, zacznijmy może od tego, co to za ASO, u jakiego dealera kupiłeś, kiedy została stwierdzona usterka w tym ASO, w którym stoi obecnie samochód, jaki to model, co, do chwili obecnej i z jakim skutkiem udało Ci się zrobić, bo o tym, że nie skorzystałeś z rękojmi sprzedawcy, tylko gwarancji producenta już wiem, skoro samochód nie jest w ASO dealera, od którego go kupiłeś, a to był błąd, którego skutki właśnie Cię dotykają - zacząłbym od zabrania samochodu i zaprowadzenia do dealera, od którego go kupiłeś i zgłoszenia usterki z bardzo wyraźnym zaznaczeniem, że chcesz skorzystać z "rękojmi sprzedawcy", która obowiązuje przez okres 24 miesięcy od daty zakupu, który ma, zgodnie z obowiązującym prawem, 14 dni na ustosunkowanie się do Twego zgłoszenia, gdyby nie dotrzymał tego terminu, to z mocy prawa, uznaje zgłoszenie za zasadne.

Żeby Ci uświadomić różnicę między "gwarancją producenta", a "rękojmią sprzedawcy" - w przypadku gwarancji, ASO jest jedynie pośrednikiem, nie związanym żadnym prawem, a nie stroną, w Twoim sporze z gwarantem, w przypadku rękojmi jest stroną sporu, działającą pod rygorem prawnym.

Rozumiem, że jesteś całą tą sytuacją zniesmaczony i załamany, ale tu trzeba działać, a nie narzekać, bo od narzekania nic się nie zadzieje.
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 16-02-2025 o 07:58

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał tomekna Zobacz post
    Tak jak pisałem w tym przypadku to jest salon Peugota, Opla, Citroena. Swoją drogą jak przeczytałem opinie to włos jeży się na głowie, mają nas za barany do golenia.
    Teraz to trochę pojechałeś po bandzie. Od ponad tygodnia płaczesz na forum, że ASO (w domyśle Alfy) nie umie naprawić nowego auta, gdy Ty oddałeś auto do ASO Peugeot/Citroen/Opel. Taki drobny i nieistotny szczegół. Mam nadzieję, że chociaż prawnikowi o tym powiedziałeś od razu. To że jest to jedna korporacja wcale nie znaczy że potrafią i mają narzędzia do diagnostyki i naprawy AR. Ba, to nie znaczy że mają jakiekolwiek zobowiązania gwarancyjne względem Ciebie i Twojego auta. Swoją drogą po jakiego grzyba w ogóle brali się za to auto? Powinni od razu poinformować, że nie podejmują się naprawy, ewentualnie jeśli zobowiązują ich do tego jakieś regulacje wewnątrzkoncernowe - odesłać lawetą do właściwego ASO.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 16-02-2025 o 09:31

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Teraz to trochę pojechałeś po bandzie. Od ponad tygodnia płaczesz na forum, że ASO (w domyśle Alfy) nie umie naprawić nowego auta, gdy Ty oddałeś auto do ASO Peugeot/Citroen/Opel. Taki drobny i nieistotny szczegół.
    A, wystarczyłoby czytać ze zrozumieniem i kojarzyć, ale po co? [emoji846]

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    A, wystarczyłoby czytać ze zrozumieniem i kojarzyć, ale po co? [emoji846]
    Ale kolega zakładający temat dopiero wczoraj wieczorem napisał,że to serwis Peugeot/Opel/Citroen. Jakim cudem ktoś miał się wcześniej domyśleć?

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Ale kolega zakładający temat dopiero wczoraj wieczorem napisał,że to serwis Peugeot/Opel/Citroen. Jakim cudem ktoś miał się wcześniej domyśleć?
    Nie, kolega napisał, że kontakt, który mu podałem do Stellantis sp. z o. o.,jest do grupy Peugeot/Opel/Citroen.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie

Szanowni Forumowicze. Auto kupiłem u Zasady pod Łodzią, oddałem do naprawy w ADF Wrocław bo mam znacznie bo mam o 230km bliżej. Obie firmy są dealerami AR i są jednocześnie autoryzowanym serwisem. Odniosłem się do adres Stellantis bo zauważyłem że często podaje się w nazwie Stellantis, z opinii do adresu który mi podał Yaniq wynika że jest to głównie serwis Peugpta i Citroena rzadko mówi się o oplu o alfoe nigdy. Rozumiem że jest to oficjalny adres stellantis polska , mam spore wątpliwości że tą drogą coś załatwię. Myślę że kluczem będzie powrót do dealera u którego kupiłem auto czyli tak jak sugeruje Yaniq.

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Stellantis sp. z o. o. jest przedstawicielem koncernu na Polskę, a zatem wystarczy skontaktować się, z którymkolwiek ich oddziałem, żeby dowiedzieć się, gdzie interweniować akurat w kwestii gwarancji Alfy, bo w sytuacji, w której jest obecnie kolega, stroną sporu dla niego nie jest ASO, tylko gwarant, czyli Stellentis, dlatego sugerowałem rozwiązanie, w którym stroną dla kolegi będzie dealer, a nie koncern.

Z ASO, w którym jest obecnie samochód, weź diagnozę, najlepiej jakoś udokumentowaną, to może ułatwić sprawę w kwestii ewentualnego kwestionowania niesprawności samochodu przez dealera - wiem o czym piszę, bo kolega kupił nowe Volvo, które samoczynnie ściąga na lewą stronę, a dealer mu tłumaczy, że tak ma być i dopiero diagnoza innego ASO soowodowała, że ma materiał dowodowy dla sądu, bo niestety na taką drogę ma zamiar kierować sprawę.
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 16-02-2025 o 11:35